Linkse politici huilen tranen met tuiten, want kolencentrale start rechtszaak tegen klimaatwaanzin: ‘Obstructie!’

Linkse Kamerleden zijn woedend op het energiebedrijf RWE die een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat is begonnen. Het energiebedrijf wil 1,4 miljard euro compensatie omdat de Eemhavense kolencentrale in 2030 moet sluiten. Linkse politici spreken schande van deze actie: zij vinden de weg naar rechter een beschamende methode om te gebruiken tegen de mooie klimaatambities. 

Vorige week liet het Duitse energiebedrijf RWE weten naar de rechter te stappen. Net zoals Urgenda de klimaatnoodzaak afdwong via de rechter hoopt zij ook via de rechter de noodzaak tot financiële vergoeding te kunnen afdwingen. Zij vindt namelijk dat ze massaal wordt gedupeerd door de overheid, omdat zij voor 2030 een kolencentrale in Eemshaven moeten sluiten op last van de autoriteiten.

De NOS laat weten dat bestuursvoorzitter van het RWE, Roger Miesen, het volgende zei:

“We begrijpen de doelstelling van de wet om alle kolencentrales te sluiten. Maar we kunnen het ingrijpen in ons eigendom niet accepteren, mede omdat we de centrale op expliciet verzoek van de Nederlandse overheid gebouwd hebben.”

De linkse partijen vonden dit excuus niet acceptabel. Zij vinden dat het bedrijf respect moet tonen voor de klimaatambities. Maar het is inderdaad treurig voor het RWE, die in 2015 de kolencentralen bouwde, alweer in 2030 de deuren moet sluiten.

GroenLinks is van mening dat het bedrijf genoeg subsidie kan krijgen om over te gaan op biomassa. Fijn dat GroenLinks weer aandringt op dit ‘duurzame’ alternatief:

“U krijgt honderden miljoenen aan subsidie voor biomassa en nu wilt u 1,4 miljard euro van de Nederlandse belastingbetaler. Waarom kiezen voor deze onbeschaamde obstructie als het gaat om de klimaatambities die Nederland heeft?”

D66 moest hier zelfs nog een schepje bovenop doen en spreekt over een “hilarische claim”.

Toch heeft het Energiebedrijf wel een punt. Als er inderdaad scherpe afspraken zijn gemaakt met onze overheid, dan verbreekt de overheid zelf deze afspraken. Andere landen en bedrijven zullen deze zaak nauwlettend in de gaten houden. Want mocht RWE een succes boeken, dan gaan andere bedrijven hetzelfde proberen. En wie weet, misschien moeten er dan nóg wel meer linkse politici vechten tegen hun waterlanders.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. J.P Coen

  hahahaha , dit was toch allemaal bekent ? de linkse huichelaars spelen weer het slachtoffer terwijl het werkelijke slachtoffer de belastingbetaler is

  verachtelijk volk dat linkse tuig

 2. kattekop

  Die milieu-drammers hebben toch ook de rechter ingeschakeld om hun onzin er door heen te krijgen.
  Hypocriet hoor

 3. Petrazoveel

  Buitenlandse partijen die 80% van de subsidie voor windmolens en zonneparken opstrijken, dat mag wel van slinks!

 4. Duckday

  Hypocriet zijn ze zelf ze drammen het maar door Misschien de 17 kunnen we het nog veranderen .Breek het kartel van de linkse hap die volledig door geslagen zijn

 5. WayneGretzky99

  Humor, wereldvreemd die extreem dom linkschen milieu terroristen.

 6. WayneGretzky99

  Niet zo vreemd dat dit kut land naar de afgrond gaat met de ‘bestuur’ kunst van extreem dom linksch.

 7. Pieter48

  Goedgedaan linkse klimaat dictatortjes. Jullie leven in een andere wereld als de meeste bewoners van dit land die nog wel na kunnen denken. Het biomassa debacle had me kunnen voorkomen als jullie wat meer en langer nagedacht hadden. Bossen slopen in andere landen en dan hier de klimaat redder uithangen. Eerst draaiden de windmolens op subsidie en nu de biomassa centrales. Weer miljarden door het toilet getrokken.Het word tijd dat de linkse bestuurders onder curatele plaatsen. Met alle Euro’s die deze waanzin weer gaat kosten zouden we al een onder zoek kunnen starten naar kernenergie.Dat is zeer tegen de linkse schenen .Maar zeker een stap voorwaarts. Vraag het aan de Fransen. Dit land heeft een lagere uitstoot als landen zonder kernenergie. Frankrijk heeft meer dan 20 kerncentrales.

 8. Edjan

  Dus de Nederlandse overheid vraagt je om een kolencentrale te bouwen. Omdat je berekent dat daar winst in zit, doe je dat.
  5 Jaar later vindt de Nederlandse overheid opeens dat het moreel veel verhevener is om bossen te verbranden om een smerig soort van energie te produceren. De Nederlandse overheid verwacht dan van het bedrijf dat de kolencentrale bouwde dat ze beschaamd afdruipen en hun verlies nemen.
  Maar nee! Ze hebben het GORE lef om naar de rechter te stappen!

 9. harry73

  Stop eens met het bouwen van biomassacentrales. Die stoten nog meer rotzooi uit dan een kolencentrale.
  Bovendien moeten er wereldweid bossen worden gekapt als brandstof.

  Wanneer wordt er nou eens begonnen met het bouwen van thorium kerncentrales? Er kan er eentje bij mij achter in de tuin komen te staan. Dat is een stuk beter voor het milieu dan windmolens en zonnepanelen, die het alleen doen als het waait of als de zon schijnt.

 10. Response

  Terecht dat RWE dit doet. Ze bouwen in opdracht van de overheid een Centrale voor 2,8 miljard euro. Zo’n centrale schrijf je niet af in 15 jaar. Als je daartoe dan toch ineens wordt gedwongen door diezelfde linkse overheid dan wil je je verlies gecompenseerd zien.
  Als die linkse overheid zich dan beroept op ‘klimaatambities’ en je je verlies voor lief moet nemen dan zou ik er ook klaar mee zijn. Eens zien hoe de rechter hiermee om gaat.

 11. Cootje

  Ik heb respect voor het eerst voor een multinational , die kunnen ze niet afschepen met ongekend onrecht .

 12. Adriaen van Bergen

  Shell heeft in 2020 21,7 miljard verlies gemaakt.
  Dat is allemaal aftrekbaar…

 13. Drollevanger

  Niet alleen in andere landen worden de oerbossen gesloopt. Ook op onze mooie Veluwe gaan de bossen eraan.
  Ik las laatst dat als wij Nederlanders onze elektriciteit willen opwekken met biomassa, Alleen al voor de stroom naast Nederland, ook in België en Rijnland-Westfalen elke meter, inclusief straten, duinen, trottoirs en weilanden moet worden volgepland met bomen, waarna we minstens 80 jaar moeten wachten tot die bomen tot wasdom zijn gekomen.
  Dus eerst nog 80 jaar vroeg naar bed.(dat is dan weer slecht tegen de overbevolking)
  Kan men alle linkse beleidsmakers via het rijk geen gratis rekenmachines, inclusief lessen in het gebruik ervan geven.
  Daarna moetr nog steeds voor industrie, vervoer en verwarming de energie uit het buitenland worden ingevoerd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.