Media- en partijkartel slaan de armen ineen: FVD, Denk en SGP niet welkom bij Noordelijk Lijsttrekkersdebat!

De deelnemers aan het Noordelijk lijsttrekkersdebat dat morgen plaatsvindt zijn bekend. Er ontbreken alleen wel enkele prominente namen. Alleen de acht ‘grootste’ partijen mogen hun lijsttrekkers sturen. PvdD, FVD, DENK en de SGP mogen niemand sturen. Hoe kan men dit dan nog een representatief debat noemen? 

De komende tijd zal een bijzondere en moeizame tijd worden voor veel politieke partijen. Door de coronacrisis is het nagenoeg onmogelijk om een fysieke campagne te voeren. Dat maakt het dat veel partijen alternatieve strategieën moeten bedenken om kiezers aan trekken. Maar als zittende Kamerpartijen dan ook al worden buitengesloten van landelijke debatten dan wordt het ze wel van alle kanten onmogelijk gemaakt om de zwevende kiezer aan te spreken.

Het Noordelijk lijsttrekkersdebat, dat morgen plaatsvindt, heeft besloten alleen de acht grootste partijen uit te nodigen. Hierdoor mogen partijen zoals Forum, DENK, 50Plus, PvdD en de SGP niet deelnemen aan het debat. Dit terwijl de PvdD in de peilingen evenveel zetels heeft als de ChristenUnie.

Hoe kan men spreken over een lijsttrekkersdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen als niet alle zittende partijen mogen deelnemen? En waarom is er een arbitraire lijn getrokken bij acht partijen?

Forum-leider Thierry Baudet vindt het onbegrijpelijk. Zijn eigen partij is de grootste ledenpartijen maar wordt zonder pardon geweigerd voor dit debat.

Zo creëert men een bubbel van partijen die inderdaad allemaal dicht bij het partijkartel staan. Outsiders en critici zoals Forum, DENK en de PvdD worden op deze manier buitengesloten. Wat maakt het dat deze partijen het niet ‘waard’ zijn om deel te nemen aan dit debat? De peilingen? Dat is naar mijn mening een slecht excuus, het resultaat van de vorige Kamerverkiezingen lijkt me voldoende om voor deze partijen een plek bij zo’n debat te garanderen. Ook is het buitensluiten van enkele partijen niet eerlijk naar de Nederlanders toe, want dit debat is alles behalve representatief te noemen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. Response

    Wiens brood men eet, diens woord men spreekt

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.