Peilingen: Klaver-effect lijkt helemaal verdwenen – steeds meer mensen willen liever NIET in stemhokje stemmen

Over iets meer dan een maand mag Nederland weer naar de stembus! Maar de vraag is nog maar hoeveel mensen er uiteindelijk zullen gaan stemmen. Maurice de Hond geeft aan dat steeds meer mensen (33%) liever per post stemmen. De vraag is dan ook hoe hoog de opkomst zal zijn bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen.

De linkse partijen hadden natuurlijk gehoopt dat zij zich als serieuze tegenstander van de VVD konden profileren. Dit lukte de PvdA natuurlijk fantastisch in 2012, maar vooralsnog lijkt Nederland weinig trek te hebben in de rood-groene drammers van D66, PvdA of GroenLinks.

Vooral GroenLinks weet zich maar moeizaam te profileren richting de kiezer – bovendien lijken veel mensen windmolen-moe, de weerstand tegen deze megalomane projecten wordt alsmaar groter. Het Klaver-effect wat GroenLinks flink wat zetels in 2017 en 2019 won lijkt zijn beste tijd te hebben gehad. Ondertussen lijken veel mensen na vijftien jaar Rutte – hij is al partijleider sinds 2006 – nog steeds niet klaar te zijn met deze gigantische draaikont. Het opportunisme van Rutte zorgt er vooralsnog voor dat de VVD dik bovenaan alle peilingen staat.

Maurice de Hond geeft aan dat er flink wat signalen zijn dat een laag opkomstpercentage bij de aankomende verkiezingen goed mogelijk is. In 2017 was dat nog 81,5% maar De Hond denkt dat het dit jaar zomaar rond de 70% kan zijn. Een derde van zijn respondenten geeft namelijk aan liever per post te willen stemmen, dit was een maand geleden nog maar 22% van de respondenten. Vooralsnog wil een grote meerderheid liever fysiek stemmen.

De laatste weken is er steeds meer aandacht voor het stemmen per post. Terwijl een experiment hiermee nog flink was geflopt. De meerderheid van Nederland wil liever fysiek een stem uitbrengen. En dit kan natuurlijk ook gewoon in alle veiligheid. We hebben immers 15, 16 en 17 maart om te stemmen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Barbera

  Proest, volgens Michael en zijn boezemvriend Thierry heeft het FvD de weg naar boven gevonden.

  1. Barbera

   Baudet met zijn vrijheidskaravaan liggen op koers.

   1. Jannes-46

    ligt op koers.

  2. Loelap

   Opvallend de obsessie van Links met Baudet. Zodra ze het woord Baudet horen, beginnen ze heel fanatiek te reageren.

 2. Spaanse_K0K

  Rutte (VVD) geeft schlemiel Van Haga (nu FvD) veeg uit pan: ‘Jaar lang niet luisteren en nu ligt FvD in puin!’
  35 fauteuils (VVD) tegenover 4 campingstoeltjes(FvD).

  FvD -1 virtuele zetel
  Code Oranje + 1 virtuele zetel.
  Populair Rechts is duidelijk met een opmars bezig.

  1. halo1

   Bij links is het toch ook hopeloos.. terwijl de formule ” Zeg tegen 70 % van de bevolking dat die andere 30 % te veel verdient”‘ eigenlijk een absolute meerderheid zou moeten opleveren..??!

   1. Spaanse_K0K

    Bij links is het toch ook hopeloos.

    De toevoeging OOK zegt veel.
    Maar u verkiest de ene hopeloze bende boven een andere hopeloze bende?

    1. halo1

     Nou ja.. anders loopt de zin niet lekker.. maar leg nou eens uit waarom die formule niet opgaat? Dit is toch voor links de gouden tip?

     1. Loelap

      Daar heb je helemaal gelijk in halo1!

     2. Spaanse_K0K

      @halo
      Helaas kan ik niet uitleggen waarom een door u gehanteerde/aangehaalde formule wel of niet werkt.
      Of het voor links een gouden tip is weet ik niet, vraag het eens aan wat volgens u links is.

  2. Monty

   Het ‘rechts’ electoraal zal hoog uit 30 tot 40 zetels behalen denk ik.
   Als ze dus een kabinet willen vormen zullen alle ‘rechtse’ splinterpartijtjes moeten gaan samenwerken. Iets wat ze niet kunnen vandaar de splinterpartijtjes.

   Jammer voor rechts Nederland dat er niet één politiek leider is met charisma en overtuigingskracht.
   Die zou misschien nog iets in te brengen hebben.
   Nu is er geen goede keuze voor hen.

   1. Jannes-46

    De kamer-debatten niet gevolgd zeker, en op hun merites beoordeeld? Zwalkend Nederland dat afstormt op een totale islamisering via de trein van Erdogan die democratie heet? De trein die zij nemen tot het doel is bereikt? Nooit van gehoord zeker?

  3. Jannes-46

   Tsja, wilt u draaien? De Vereniging van Draaikonten draait met u mee. Geweldig toch die Rutte, die de VVD als een windvaan doet meedraaien? De spreekwoordelijke paling in een emmer snot? Visieloos en de normen en waarden hanterend alsof het flexibele voedselbonnen zijn voor de argeloze meute.

 3. Beukman

  Klaver-effect lijkt helemaal verdwenen

  Het lijkt erop dat er van het Baudet-effect ook niet veel meer over is.
  Gelukkig vormen de komende verkiezingen een referendum over het coronabeleid van de regering (dixit Hagen). Daar liggen dus volop kansen voor het grachtengordeldier.

 4. leukeditter

  vorige week 5 zetels toch FVD of zag ik dat verkeerd

  1. halo1

   Nou.. nu 4 dus.. na al die “‘onthullingen”..met als doel hem te beschadigen.. als ze komende week gaan “onthullen” dat (uit appjes blijkt dat) Thierry voor de heroprichting van de NSB is..of voor de NSDAP.. of voor de herinvoering van de concentratiekampen…of voor een standbeeld van Hitler ..dan zijn het er volgende week nog 3!!

  2. Spaanse_K0K

   Indien GL een zetel was kwijtgeraakt, was de kop:
   GL opweg naar kelder van de 2e kamer
   Nu zwijgen de DDS-juich-@@pjes liever.

  3. Franz Biberkopf

   Als Baudet en Haga er met twee zetels in slagen hun Kamersalaris en wachtgeld veilig te stellen mogen ze hun handjes dichtknijpen.

   1. J.P Coen

    wat zeg je wím ? moet ploumen blij zijn als ze haar zeteltje veilig stelt ? dat geldt voor de meeste linkse regenten wím ! heb je nog wat nieuws te melden nitwit ?

 5. Cootje

  Je profileren op een plein als burgemeester van alle Amsterdammers met een button 1873 , in je gelederen zitten al dubieuze activisten van de RARa bewegingen en je zet op de vierde plaats een ex moslimbroederschap medewerkster die vooraan stond in haar overtuiging op de foto’s . En je heb een Assepoester met opgestroopte mouwtjes die onzin uit staat te spreken. En met hun bakfietsen een rondrit door de Amsterdamse grachtengordel maken met hun geitenwollen sokken in de sandalen hoe groen de wereld moet wezen en hij daar van de leider/lijder/ is . Hij is net een pakje melk zwaar over de datum maar bij GroenLinks hebben ze exoten zat

 6. AS210854

  Vind je het gek, met een terroristen aanhanger op de lijst.🤣😂🤣😂🤮🤮

 7. Spoetnick

  Als een landverrader de meeste stemmen krijgt moet de definitie van landverraad worden aangepast. Dat betekent meteen dat de ‘minderheid’ (een discriminerend woord) dan nu maar moet gaan profiteren van subsidies, uitkeringen, gratis advocaten, korting op de Efteling, schuldhulpverlening en gezinscoaches. Maar ja, wie moeten dan de economie draaiende houden. Waarschijnlijk gaat de EU ons helpen door scheepsladingen euros te drukken.

 8. Monty

  ”De meerderheid van Nederland wil liever fysiek een stem uitbrengen.”

  Een even groot deel van de bevolking blijft het liefst op de bank zitten mopperen.
  Een deel van de politici weet deze mensen niet te motiveren en te inspireren om van die bank te komen.

  Zou het nu dan wel lukken, zeker met 3 dagen stemmen?
  Ben benieuwd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.