Video! Syp Wynia: ‘Afgelopen jaar zagen we hoever overheden durven in te grijpen ons leven!’

Opiniemaker en journalist Syp Wynia schoof aan bij WNL Opiniemakers om te praten over de alsmaar groter wordende overheid. 2020 was een test waarin we zagen hoever overheden durven te gaan om in te grijpen in ons leven, en ook zagen we hoeveel overheidsingrepen de burger zomaar accepteert. 


“We hebben afgelopen 12 maanden een test gezien hoe ver de overheid bereid is te gaan om in te grijpen in het leven en hoever burgers bereid zijn om die ingrepen van de overheid te accepteren.”

“Bedoeld of onbedoeld”, zo stelt Wynia, zagen we hoever de bureaucratische machten gingen om invloed te krijgen op de burgers. De lockdown, en zeker enkele strenge maatregelen zoals de avondklok, zijn enorm ingrijpend. De overheid bepaalt van de ene dag op de andere dag wanneer wij wel of niet uit ons eigen huis mogen komen.

Wynia stelt terecht dat niemand kon bedenken dat het 12 maanden geleden deze kant op zou gaan. De overheid is in rap tempo een stuk machtiger geworden. En veel burgers lieten dit zonder slag of stoot gebeuren. Terwijl de kritiek tegen de noodwet wel degelijk te horen was, maar uiteindelijk werd veel van de kritiek door het kabinet naast zich neergelegd. Toch vonden veel mensen het wel prima dat de overheid zo veel macht naar zich toe trok.

Volgens Wynia hebben we het afgelopen jaar juist minder democratie gekregen en ik vrees dat hij hier helemaal gelijk in heeft. De achterkamertjespolitiek is alleen maar toegenomen, de verlenging van de noodwet is zonder democratisch debat verlengd. De vraag is natuurlijk hoe wenselijk dit is, en natuurlijk: wanneer keren we terug naar het ‘normaal’? Bepaalde democratische principes zijn door de coronacrisis opzij geschoven, iets wat uiteindelijk de democratie in zijn geheel ondermijnd. Wynia stelt terecht dat bepaalde zaken, die we altijd als dystopische fenomenen zagen, ineens ‘normaal’ zijn geworden.

De overheid heeft meer grip gekregen op ons leven, en de gevolgen daarvan ondervinden we vandaag de dag.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. halo1

  Ik heb niet de indruk dat de overheid nu “onze vijand” is.. (ik denk Syp ook niet) en een toestand van (semi)-anarchie lijkt me al helemaal onwenselijk..

  1. J.P Coen

   ik weet wel zeker dat de roverheid de vijand van de burger is ! Men overweegt momenteel , een vleestax , een suikertax , en een frituurtax . Men wil dus niet enkel bepalen wat je stookt, hoe je reist of waar en hoe je woont.

   Een roverheid die denkt gedrag te sturen met belastingen is je grootste vijand en mondt uit in een dictaat.

   Anarchie is er volop of wil je antifa beschouwen als een democratisch begrip ?

   stem sociaal, stem PVV

   1. Monty

    ”stem sociaal, stem PVV”

    En dan?
    Wilders laat zich leiden door zijn buitenlandse weldoeners.
    Deze verkiezingen zijn er op of er onder voor Wilders.

    1. LifeBuddy

     ”Stem a sociaal, stem sLinks”

     en dan? Weer een button met 1873 erop en voor 4 jaar als slaaf gaan werken en spelen voor de rijken.

    2. Linksbuster

     Wat?

    3. werikke

     Rutte laat zich ook leiden door buitenlandse weldoeners die in Brussel zitten en Duitsland Stem PVV

     1. Monty

      Dus jij hebt geen problemen mee dat Wilders geld ontvangen uit het buitenland om hier in Nederland politiek te kunnen bedrijven.

      Ben benieuwd wat hij ze hiervoor beloofd.

     2. werikke

      monty , nee heb ik geen probleem mee . Doel heiligt de middelen.

    4. M. Brandenburg

     Stel dat ik me zou laten leiden door een ongegronde aantijging als dat hij gefinancierd word door buitenlandse donors, iets wta enkel geldt voor de bekostiging van zijn politieke process opgezet door de staatspartijen, die niets anders meer kunnen dan net als in elke andere linkse machtgreep politieke middelen gebruiken om andere meningen kalt te stellen. Waarom zou ik me daar drukker over moeten maken dan de staatspartijen die bewezen aan de touwtjes van de totlaitaire EUSSR partijen hangen, die vanuit de EUSSR via siubsidies van ons eigen belastinggeld aan alle kanten via het indoctrineren van kleine kinderen tot studenten op universiteiten worden geholpen door buitnelandse mogenheden, waarbij politici giften als appartamenten en dergelijke gewoon ontvangen en er geen haan naar kraait. Sterker nog politici van de staatspartijen die deze giften ontvangen deze niet melden en betrapt worden, worden beloont met een andere goed van belastigeld betaalde baan weg gepromoveert. Om vervolgens van het ne subsidie baantje naar het andere te rollen. De staatspartijen verliezen enkel maar leden, dus waar zou dat gel;d vandaan komen wanneer de Nederlander overduidelijk de partijen niet meer steunt in de mate dat ze via een lidmaatschap financieel willen bijdragen, een lidmaatschap willen ze niet, maar ze willen wel duizenden Eurootjes doneren? Welke achterlijke linkse gedachte gaat daar achter. Zelfs de FVD heeft aantoontbaar meer steun onder bevolking getuige hun ledenaantal dat alle partijen ver voorbij schiet (we hebben gezien bij SP, VVD, PvdA, GL, D666 en al die andere staatpartijen dat het hebben van leden geen donder zegt over democratie aangezien de besturen beslissen wat er gebeurd en niet de leden, de FVD was een verfrissende tegenstelling hierin), veel linke partijen bestaan enkel maar dnakzij het ontvangen van flinke donaties vanuit links totalitaire landen die hun communisme en Nationaal Socialisme wilden verspreiden de moordlustige leiders werden en worden zelfs als helden aanbeden en hun idealen gelden nog steeds, opndanks dat we de moordlustige en samenleving en economie ontwrichtende resultaten keer op keer hebben mogen aanschouwen en beleven.

     Maar we moeten ons druk maken om giften van instituten die voor democratie en vrijheid van mening staan, zie hier de linkse gedachte, zij die voor vrijheid en vrijheid van gedachte en uiting van mening zijn, zijn ongewenste invloeden binnen ons linkse systeem, waarvan acte.

     1. Loelap

      +++++++++++++++++++++++👍

   2. ManX

    Ongezond eten en leven betekent een extramiljardenkostenpost voor de samenleving, terwijl de gezondheidszorg de pan al uit rijst.

    Het is goed dat de overheid dit aanpakt: er kan beter een paar miljard naar voorlichting, informatie en preventie dan naar de curatieve genezing van obsitassers.

    1. ManX

     Haha…. obsitassers moet zijn obesitassers

    2. werikke

     vergeet de sporters niet en schaatsers die vallen en verwarde mensen die hier heen komen. alles kost geld . Jij ook . Als we nu beginnen de reclames af te schaffen vwb eten dat zou al schelen. Nu eerst reclames om te eten en snoepen daarna reclames om af te vallen.

    3. J.P Coen

     dat voetbal , squash , tennis enz moeten ze belasten. De letsels voortkomend aan die sporten kosten pas echt geld

     de roverheid heeft niets te maken met wat ik eet of drink ! zieke gedachte manx die niet bij je past

     zullen we auto’s ook maar verbieden ? veel doden en gewonden
     zullen we fietsen boven de 65 ook maar verbieden scheelt veel botbreuken

     1. ManX

      J.P. Coen: mensen die ongezond eten, ontwikkelen vaak chronische kwalen en ziektes waardoor ze vaak jarenlange behandelingen nodig hebben, alsmede medicijnen, hulpmiddelen en operaties (o.a. kunstknieen en -heupen wegens te hoog lichaamsgewicht). Dit is grotendeels te voorkomen door gezond te eten en te leven.

      De overheid hoeft slecht eten ook niet direct te verbieden. Maar ze zou wel veel meer informatie en voorlichting mogen geven en een breed programma opzetten om gezond voedsel te promoten. Ook de voedingsindustrie moet aangesproken worden: teveel suiker en zout in je industrieel vervaardigde vreten? Boete en extra belasting.

      De overheid dient burgers te beschermen. Zeker ook tegen de gevolgen van ongezond en teveel eten.

      En dan nog wat: wat is er tegen om gezond te eten? Het is verrukkelijk en je voelt je beter en energieker.

     2. Franz Biberkopf

      Mijn goede vriend beschrijft tamelijk adequaat wat de Overheid op het punt van gezonde voeding doet. Meent hij dat de Overheid met dwang of marktregulering verder zou moeten gaan?

     3. ManX

      Franz, de overheid doet duidelijk onvoldoende, dus ja – meer regulering, preventie en voorlichting is hoogst noodzakelijk.

      Ik ken het Voedingscentrum (overheidsvoorlichting) zeer goed, en ze doen braaf werk met de Schijf van Vijf, met TV-spotjes, voorlichting en campagnes op zijn tijd. Maar de voedselindustrie is veel sterker, heeft een honderdvoudig budget.

      Naar mijn idee moet slechte voeding op dezelfde negatieve manier neergezet worden als roken en langzaam maar zeker overal worden teruggedrongen. De effecten ervan zijn desastreus voor de samenleving.

   3. halo1

    Ja okay.. maar als al die mensen veel te dik worden.. dan moet je toch wat?.. dat kost kapitalen.. je kan moeilijk weer schaarste gaan creeren zoals in de jaren 50..iedereen slank en gezond

    1. werikke

     in de jaren 40 zag je posters met gezonde sportende mannen en vrouwen en overheid bepaalde hoe je moest leven en kinderen baren. Veel gezonde mensen dan kan de aow nog verder opschuiven en na 50 jaar werken dood gaan scheelt geld en kan alles wat wij verdienen naar buitenland gaan en zielige negertjes en nep vluchtelingen

  2. WayneGretzky99

   De roverheid is per definitie je vijand en nog meer als extreem dom linksch aan de knoppen zit.

   1. halo1

    “‘De overheid als vijand”.. dat kan je toch niet volhouden? Verstrekt uitkeringen, beschermt tegen gevaren, waakt over je gezondheid, geen honger, geen vervelende verplichtingen, geen schaarste(daardoor wel obesitas!), geen oorlog, gebrek aan niets (behalve huizen, daarom) stem ik met julllie ook PVV .. maar hier scheiden zich onze wegen..maar geeft niet.

    1. J.P Coen

     wat een kul , geen oorlogen ? kennelijk lig je onder een steen

     ooit wel een s gehoord geef ze brood en spelen ?
     zet dat maar om naar 2021 !

     de roverheid is de grootste vijand van de burger, verkloot me gezondheid, nivelleert via de inkomstenbelasting, brengt iedereen in gevaar met zijn politieke spelletjes, pakt me warme kachel af , wil me auto vernietigen , vernietigd de betrouwbare energievoorziening , haalt miljoenen kansloze islamitische gelukszoekers binnen enz enz

     Als je zo tevreden met de overheid waarom dan pvv stemmen ?

  3. usb3.0

   dan moet halo even onder de steen vandaan komen..

  4. werikke

   ik zie de overheid ook als vijand . Rutte bepaald en de slechtste regering ooit . Wij worden voor de gek gehouden en op zijn minst bang gehouden . Te weinig woningen teveel buitenlanders te veel soevereiniteit naar buitenland idem geld naar Brussel en naar buitenland en hier te weinig geld voor de mensen. Winkels failliet mensen die in bijstand zitten noem maar op . Dit is niet mijn overheid die hoofdzakelijk door D66 en VVD en CDA wordt bemand. Deze partijen die de 2e partij niet serieus nemen en dus 2 miljoen mensen afserveerd is niet mijn overheid

 2. Edjan

  Het is ook de bedoeling om de democratie op te ruimen. Er was nog een beetje van over maar dat veroorzaakte nogal wat last voor het gezag. Democratie zal voor de schijn nog even mogen voortbestaan in de vorm van peilingen, openbare debatten en voorgekookte verkiezingen, en dan langzaam maar zeker verdwijnen. Het ongeïnteresseerde volk staat het toe. Ortega voorspelde dat al in 1030.

  Daarvoor in de plaats komt een feodaal systeem met een almachtige en rijke elite en een groot reservoir aan plebs die behandeld worden als massaproducten op de lopende band.

  1. Edjan

   1030 = 1930

  2. RvdBe

   Het is ook de bedoeling dat we de overheid niet zien als onze vijand, ze doen het immers voor onze eigen “bestwil”, in landen als N Korea is de overheid daar ook heel bedreven in, een protest of zoals jij het noemt anarchie hoort daar idd niet bij.

   1. RvdBe

    Bedoelt voor halo1

    1. Edjan

     okay, RvdBe, ik schrok al.

  3. Gerda2

   Syp heeft gelijk.
   Ik vind het ook bijzonder om te zien hoeveel burgers er bereid zijn om zo veel macht aan de overheid af te staan.
   Misschien gelooft de overheid dat ze dingen voor ons “bestwil” doet, maar ik betwijfel dat in hoge mate.

   En dan de Noodwet die er zo nodig moest komen.
   We leven op het ogenblik schijnbaar in de meest gevaarlijke tijd in de parlementaire geschiedenis.
   Dat geloof ik dan wel weer, maar om een andere reden dan de overheid.

   Mijn stem gaat in ieder geval niet naar een partij die voor de Noodwet heeft gestemd.

   1. Hannie Zaanlander

    Maar u heeft zich er wel aangehouden, neem ik aan. Gewoon lekker thuisblijven met de noodwet als excuus.

 3. gargamel

  Als je in een democratie slaapt, word je wakker in een dictatuur!

 4. liefdevol rechts

  En dan zit daar weer zo’n miskleun bij aan de tafel die alweer alles bagatelliseert en zegt dat het allemaal niet zo erg is.
  Wat betalen ze zo iemand die zulke onzin komt uitkramen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.