Baudet: ‘Wij willen een zakenkabinet en als dat niet gebeurt, dan een coalitie over rechts. Er is een meerderheid!’

Thierry Baudet is, dat zal niemand verbazen, buitengewoon tevreden over het resultaat van Forum voor Democratie bij de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag. Niet zo gek natuurlijk, want FVD ging er met maar liefst zes zetels op vooruit: van twee naar acht. Dat is nogal wat. Bij de vergadering van fractieleiders zal Baudet nu aandringen op het vormen van een zakenkabinet gesteund door “wisselende meerderheden.” Willen de andere partijen daar niet aan? Dan moet er geformeerd worden over réchts. Er is immers duidelijk een rechtse meerderheid.

“Ik vind dit een prachtig resultaat. Ik had op meer gehoopt, maar we zijn ontzettend blij. We zijn de grootste winnaar geworden,” citeert AD-‘verslaggever’ Tobias den Hartog de FVD-leider. “Nu gaan we keihard aan het werk.” Want FVD wil een zakenkabinet met vakministers en wisselende meerderheden.

“En anders een coalitie over rechts. Dat kan. Er is een meerderheid,” zegt hij terecht.

Dat klopt natuurlijk honderd procent. Als de voorlopige prognose klopt heeft de VVD 35 zetels, de PVV 17, het CDA 15, Forum voor Democratie 8, JA21 4, en de SGP 3. Je komt dan op 82 zetels uit. Het kan dus ook zonder JA21 of de SGP. Er kan gekozen worden uit één van die twee. Maar als je dan over rechts gaat, pak ze dan maar allebei mee zodat je geen andere ruimte laat daar. Echt een rechts blok. Het kan.

Maar natuurlijk is een zakenkabinet het allerbeste idee. Niet omdat ‘experts’ wel even weten hoe alles moet. Als libertariër geloof ik dat niemand expert genoeg kan zijn om een heel land even te leiden. We moeten vooral zoveel mogelijk vrijgelaten worden en ons eigen ding kunnen doen. Dáár wordt Nederland pas echt beter van.

Nee, ik ben dus niet voor een zakenkabinet omdat ‘vakministers’ duizend keer beter zijn dan politieke ministers (hoewel ze ongetwijfeld wel beter zullen presteren dan types als Hugo de Jonge, natuurlijk). Waarom dan wel? Heel simpel: omdat een zakenkabinet verder afstaat van het parlement. Met zo’n kabinet creëer je een gezonde politieke situatie met een parlement dat het kabinetsbeleid niet ten koste van alles probeert te verdedigen, maar het juist hard controleert. Dat is nou precies wat het parlement hóórt te doen – en het is ook waarom de manier waarop het doen met elkaar inherent problematisch is.

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal... en volg me op Parler!

Gaat dat dan ook gebeuren? Natuurlijk niet. Want Mark Rutte en zijn VVD hebben zich totaal verbonden aan het progressief-globalistische plan van de Build Back Better-gekte. Dat oude normaal wíllen ze helemaal niet terugkrijgen. Het MKB móét gesloopt worden. Menselijk contact moet geminimaliseerd worden… en de hele economie moet op de kop om zogenaamd “duurzaam” te worden. Dat is wat Rutte én zijn VVD willen… en dat is waarom ze ‘gewoon’ weer over links gaan straks met al die gekke woke-klimaat-antifa-corona-mafketels.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. StemPzeweg

  Zoals ik al eerder zei kun je van Wilders nog zeggen dat hij enigszins realistisch is en dat siert hem. Hij zag zelf in dat zijn rol weggelegd voor de oppositie zou zijn. Hij heeft dus wel enigszins bescheidenheid maar dat kun je niet van Baudet zeggen. Wat een verschrikkelijke narcist is die man toch. Denkt hij de tweede partij van Kaag (de echte grote overwinnaar) zomaar te kunnen negeren? Wie denkt die man dat die is?

  1. halo1

   Ik hou wel van die kapsones.. gewoon eisen: rechts kabinet! Wilders is misschien te veel een-van-hen geworden..en dus te “realistisch”. Rutte moet nu dus voor het eerst nee gaan zeggen!

   1. Robert75

    Het enige realisme is dat ze Baudet niet nodig hebben. Die coalitie is zo gevormd hoor. Dat wordt VVD-D66-CDA en dan hoogstwaarschijnlijk de CU

 2. RvdBe

  Een rechtste meerderheid?
  Alleen de vvd en d66 komen al op bijna 60 zetels, nog wat links grut erbij en ze zijn er.
  PVV (die niet eens echt rechts zijn) als grootste rechtse partij haalt de 20 niet eens, aangevuld met FVD en nog wat kruimels komen ze er bij lange na niet.

 3. Edjan

  Nee, dat rechts wordt ‘m niet. Maar ik vraag me af of dat zo erg is.

  Het is een kwestie van weken of hooguit maanden of de eerste golf van faillissementen komt eraan. Die komen uiteraard NA corona en NIET DOOR corona.
  Ook moet er weer een hele hoop geld naar Zuid-Europa, naar windmolens etc, komen er weer meermeermeer immigranten binnen zodat de woningnood nóg groter wordt.
  Misschien worden onze (grote) pensioenpotten wel in een Europees “solidariteitsfonds” gestopt?

  Ik vaag me af hoe Rutte cs zich daar uit gaan lúllen?

  1. Branzino

   @Edjan
   “Ik vaag me af hoe Rutte cs zich daar uit gaan lúllen?”

   Dit geluid van aanstaande catastrofes horen we al jaren. Als ik me goed herinner zouden nu zo ongeveer Nederland en de EU instorten en toen was er nog niet eens sprake van corona. Wat gebeurde er gisteren? De coalitie won zelfs een paar zetels. Waar blijft dat instorten nou? Het wordt wel een beetje de riedel van rechts. Ook Trump had daar een handje van. Baudet voorspelt ook maar in het wilde weg. Het gaat allemaal zoals het gaat, en dat is gelukkig niet zo slecht als menigeen wenst.

 4. DubbelZout

  Ik wil, ik wil, ik wil…
  95% van Nederland wil jou niet, maar meneer denkt hier even de dienst uit te maken
  Nou mooi niet dus

 5. Monty

  ”VVD 35 zetels, de PVV 17, het CDA 15, Forum voor Democratie 8, JA21 4, …………..”

  Baudet gaat er even aan voorbij dat Wilders niet met Rutte in een kabinet wil.

  Maar misschien kan Baudet bemiddelen om deze formatie toch gedaan te krijgen.

  Maar dan zullen ze toch allen Wilders wens om Nederland te de-islamiseren moeten omarmen. Want dit zal een breekpunt voor Wilders zijn.

 6. DubbelZout

  En trouwens, waarom überhaupt samenwerken met partijen die “uitzijn op de vernietiging van Nederland”
  Over verrader gesproken

  1. halo1

   Nee. dat is politiek….je moet het natuurlijk symbolisch zien: hij doelde op het opgaan in Europa….. maar dat wil je niet!

   1. DubbelZout

    Das nou 1 van de problemen met Thierry
    Hij gebruikt voortdurend zgn. dog whistles in zijn uitspraken om van 2 walletjes te kunnen eten
    Wat mij wel opvalt dat extremisten zich vaak aangesproken voelen door dit taalgebruik en dat is veelzeggend
    Aan de andere kant kan hij dan weer zeggen dat het niet zo bedoeld is
    Woorden doen er echt toe wat mij betreft

 7. Meriadoc Brandebok

  CDA heeft aanzienlijk verloren. PVV heeft ook verlies geleden. En Wilders heeft al aangegeven dat hij zijn plaats niet in een kabinet ziet. Een zespartijencoalitie zit er dus niet in.

  VVD, D66 en CDA komen samen op 74 zetels uit. Zij vormen samen de romp.

  1. Het drietal kan kiezen voor een samenwerking met links – maar dat is niet waarschijnlijk, aangezien links door de kiezer finaal in de pan is gehakt.

  2. Ze kan ook kiezen voor een samenwerking met de ChristenUnie, een voortzetting van de huidige coalitie, die zeer zeker stabiliteit garandeert.

  3. Tenslotte kan men kiezen voor een samenwerking met JA21. JA21 is relevant omdat zij de romp een meerderheid in de Eerste Kamer kan bezorgen.

  De voorkeur van VVD zal waarschijnlijk uitgaan naar JA21 of de CU, aangezien Rutte een “wolk van linkse partijen” heeft uitgesloten. Het CDA zal zich daar vermoedelijk bij aansluiten. En de VVD heeft momenteel de kaarten in handen.

  1. Lefty

   Politiek gezien veranderd er dus niks in Nederland. God zei met u.

   1. halo1

    God “‘zei”‘ natuurlijk niets Lefty (geintje!)

 8. Beukman

  Een zakenkabinet: het is een van Baudets stokpaardjes.
  Maar het paard is kreupel. Een Kabinet dat los staat van het Parlement, zal ernstige problemen krijgen om in dat Parlement meerderheden te vinden voor zijn plannetjes en besluiten.

  De laatste decennia is het middel van het Reggerakkoord steeds meer gebruikt om het land regeerbaar te houden. Niet fraai, omdat hiermee de macht van het Parlement wordt verkleind.

  Maar het werkt wél. Baudets Zakenkabinet komt voort uit wellicht goed bedoeld maar onrealistisch wensdenken.

  1. halo1

   Het gaat natuurlijk om de roaring.. Baudet had de principiele kwestie van de discriminatie van rechts aan de orde moeten/kunnen stellen.. en de links-heid van onze grondwet.

   1. Beukman

    “Discriminatie van rechts”. “De linksheid van de grondwet”. Je moet maar durven.

    1. halo1

     Hoezo? Dit is de feitelijke situatie…die zijn de twee echte kernproblemen van NL… daarom ook die discrepantie van de zgn rechtse meerderheid.. maar we zijn volgens een Rutte “”een diep-socialistisch land”..ra-ra-hoe-kan-dat?

     1. Beukman

      Rutte is toch een pinokkio? Niet alles geloven wat ie zegt dus.
      “Rechts” wordt niet gediscrimineerd. De Grondwet is niet links. En als ie wél links zou zijn, betekent dit alleen maar dat links helemaal fantastisch is.

 9. Branzino

  Nu gaat de demagogie van Baudet zich tegen hem keren. Jarenlang was iedereen links van PVV/FvD links, ook VVD, CU, CDA en nog een paar. SGP was een twijfelgeval. Maar nu het erop aankomt, is het grootste deel van de Kamer plotseling rechts. Volgens Baudets eerdere criteria niet alleen PVV en FvD, maar natuurlijk ook nieuweling JA21. Maar zo kom je nooit aan een rechtse meerderheid die de formatie zou moeten starten. Dan moet Baudet toch wat meer partijen van links naar rechts verplaatsen die hij eerder verguisde om hun verwerpelijke rechtse standpunten.
  Een andere benadering laat zien dat de kiezer de coalitie beloond heeft met 4 zetels winst, zodat het voor de hand ligt om te onderzoeken of die coalitie voortgezet kan worden. Het is maar wat je wilt zien.

  1. halo1

   Sociale politiek bedrijven is geen alleen-recht van links… zegt Wilders terecht.

   1. Branzino

    @halo1
    Natuurlijk bedrijft elke serieuze democratische politieke partij sociale politiek. Anders zou het snel afgelopen zijn. Dus ik ben het met je eens, maar ik begrijp eerlijk gezegd niet het verband met mijn opmerking.

    1. halo1

     Ik denk dat ik jouw opmerking niet begrepen heb.. kan je het wat duidelijker zeggen?

     1. Branzino

      @halo1
      Sorry, sorry, ik moet bekennen een foutje gemaakt te hebben. Het is dan ook veel te ingewikkeld om alle politieke tegenstellingen in Nederland, echte, vermeende of gesuggereerde in twee kampen te verdelen, t.w. het linker en het rechter kamp.
      Ik schreef: “… die hij eerder verguisde om hun verwerpelijke rechtse standpunten.” Dat moet zijn: “… die hij eerder verguisde om hun verwerpelijke linkse standpunten.” Knap, dat je het blijkbaar toch nog wat betekenis hebt kunnen geven, hoewel het vast door mij anders bedoeld was.

 10. Gebande_3

  Voor wie van humor houdt:
  via msn.com

  “We zijn de grootste winnaar. Volgens mij mogen de grootste winnaars altijd initiatief nemen in de formatie.

  Het is volgens hem een “hele reële mogelijkheid” dat zijn partij gaat meeregeren.

  Baudet had eerder gezegd dat hij de dag na de verkiezingen alle coronaregels zou afschaffen en Nederland zou “bevrijden”. Met zijn acht zetels lukt dat niet

 11. Mar

  Ik ben het even kwijt.

  Wordt de VVD nu toch ineens weer als rechts beschouwd? Dacht dat die volgens de kenners tegenwoordig als links moest worden beschouwd.

  1. DubbelZout

   Nu je het zegt
   Thierry wil gewoon in 1 regering met een stelletje linkse socialisten
   Ik zou mij bekocht voelen 😀

   1. Max Aue

    Malle Thierry wil over links.

    😃

 12. Max Aue

  De politieke mogelijkheden van Baudet zijn nihil. Een coalitie over rechts is onzin en hij weet dat ook.

  Zijn bijdrage aan de Nederlandse politiek in de komende jaren zal debiel keffen in de Kamer zijn, eindeloze affaires en ruzies in zijn eigen bruine club en met andere partijen en onhandig omgaan met de media. Aandacht voor deze charlatan is zonde van de tijd.

  1. halo1

   Dat denk jij maar! Deze flamboyante intellectueel zal het ingedutte zooitje nog stevig rechts kunnen opporren.. en juist links van zijn debiele kanten ontmaskeren: (deze) open grenzen, (dit) Europa en (deze) klimaathysterie.. alsmede (deze) covid-19-gevangenschap.

   1. Mireille

    Flamboyant? Op een foto van de NOS lijkt mij dat daaraan een snuifje aan vooraf gegaan is. Voor de gezondheid van de kamer lijkt het mij beter dat er vacccinatie bewijzen gevraagd gaan worden. Dan pas formatie gesprekken. Stel je voor dat er een hele fractie in quarantaine moet.

   2. Monty

    ”flamboyante intellectueel”

    Echt een man van het volk voor het volk.

 13. Meriadoc Brandebok

  Ik zou een coalitie tussen VVD/CDA/D66/JA21 een interessante coalitie vinden. Deze zorgt in een klap voor een meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer. D66 en JA21 hebben ook best overeenkomsten. En hebben Eerdmans en diens mensen al niet eens samengewerkt met VVD, CDA en D66?

  Komische bijkomstigheid is dat je FvD in de testikels trapt. Ik zou Baudets gezicht wel willen zien als Eerdmans aanschuift als vicepremier. 😂

  1. Max Aue

   “ Ik zou een coalitie tussen VVD/CDA/D66/JA21 een interessante coalitie vinden. ”

   Gelukkig zijn ze bij D66 niet gek.

   1. Meriadoc Brandebok

    Waarom is het zo gek? In het Rotterdamse stadsbestuur heeft D66 prima met Eerdmans en het CDA samengewerkt.

    1. halo1

     Het wordt natuurlijk VVD-CDA-D66 + 2 linkse partijen..wedden?

     1. Meriadoc Brandebok

      Ik wed van niet.

  2. Gebande_3

   Heeft Wilders zijn eerste winstpunt binnen ?
   Is de virtuele grens met Duitsland, België en Portugal gesloten?

 14. STOP FVD

  WIJ willen? Wat heb JIJ nou te willen? Je hebt slechts 8 zetels, je verwachtte de grootste partij te worden (helaas voor jou te weinig wappies in Nederland) en je bent de 7e!!!! grootste partij. Gelukkig gaat niemand inderdaad luisteren naar een corona ontkenner en een complot theorie aanhanger. Als het aan hem ligt gaan nog eens duizenden dood voordat de vaccinaties starten, zijn we volgend jaar al uit de EU en gaat het land lekker op slot voor wie hier niet hoort (volgens hem dan). VVD/D66/CDA en gewoon lekker GL erbij, dik verloren maar toch dikke vinger naar rechts!! BAM!

  1. Emma Louise

   Ben jij dat, Jesse?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.