Bedankt, “ondernemerspartij” VVD! Recordaantal ondernemers stopte dankzij compleet gefaalde corona-aanpak

2020 was werkelijk waar een rampzalig jaar voor ondernemend Nederland. Zo’n 140.000 mkb’ers zijn ermee gestopt, blijkt uit de cijfers van het CBS. Vooral veel ondernemers in de horeca hebben het bijltje erbij neergegooid. En tot op heden biedt 2021 nog weinig hoop voor veel ondernemers. 

Een recordaantal ondernemers heeft vorig jaar zijn of haar onderneming moeten stoppen door de coronacrisis. Dit was een stijging van maar liefst 20 procent ten opzichte van 2019. De meeste ondernemingen sloten de deuren in de laatste twee kwartalen van het jaar, zo meldt het AD. Ondanks dat de zelfverklaarde ondernemerspartij VVD inmiddels alweer tien jaar aan het roer stond.

De cijfers zijn werkelijk waar dramatisch: bijna 90 procent van de gestopte ondernemingen zijn eenmanszaken of zzp’ers, maar zo’n 10 procent had twee tot tien man als personeel in dienst. Vooral kleine ondernemingen, het zuurdesem van deze samenleving, zijn dus hard getroffen door de crisis en de daar bijhorende door premier Rutte afgekondigde lockdown. Voorlopig is het toekomstperspectief allesbehalve rooskleurig: de horeca ligt nog steeds op haar gat, en moet nog minstens tot Pasen de deuren gesloten houden. Ook is de verwachte economische groei ronduit slecht: Nederland bungelt helemaal onderaan in de verwachtingen.

Niet écht wat ondernemers verwachten dat er zou gebeuren toen tien jaar geleden ‘hun’ VVD het Torentje binnentrad: een haperende economie, een vijandig ondernemersklimaat en een onbetrouwbare overheid.

En zo vangt de kleine ondernemer de grootste klappen op ‒ en de beloofde steunpakketten zijn bij lange na niet genoeg om de verliezen weg te poetsen. En áls ondernemers al wat hebben aan de steunpakketten dan blundert men met het op tijd uitbetalen. Tel daarbij één van de zwaarste lockdowns van heel Europa ‒ met slechts matig resultaat ‒ bij op, en de ramp is compleet.

Nederland staat aan de rand van de afgrond, met dank aan de VVD en hun beleid dat ondernemend Nederland rechtstreeks de vernieling in helpt. Maar Rutte is straks wél de langstzittende premier aller tijden. Nou, jottem. Daar doen we het allemaal voor!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Heras

  Dit kaninet heeft op alle fronten, roofbouw gepleegd. Hopelijk kan het volgende kabinet met andere partijen, de schade wat beperken.

  1. werikke

   lukt alleen met FVD en PVV als trekkers in nieuwe economie en land opbouw. Minder allochtonen minder geld naar de EU onze vrijheid terug minder criminele Marokkanen veel minder geld voor andere EU landen zoals Italie en Frankrijk etc mee investeringen in ons eigen land. je zal zien dat het kan. Met dit zooitje wat er nu zit veranderd er niets en iedereen is dan blij dat ze 80 eur bruto jaarbasis erbij krijgen en de belasting op energie 100 omhoog en volk juicht

   1. werikke

    trouwens die ijkel zit weer te tr0llen geef aub geen antwoordt hoop maar dat die zijn nek breekt . Deze viezerik vind trouwens dat 14 jarig meisje dat groepsverkrachting onderging niet erg . ik denk vanwege zijn vriendjes.

 2. Joachim Ziemszen

  “Dit was een stijging van maar liefst 20 procent ten opzichte van 2019.”

  Dat valt dus enorm mee.

  1. ManX

   “Dat valt dus enorm mee.”

   De vieze rioolrat die verstoken is van elk gevoel voor compassie en empathie, vindt 20% meer faillissementen onder het MKB/ZZP’ers ‘enorm meevallen’.

   Wat ben je toch een smerig stuk vreten, Franz Ernst Ziemszen. Je bent ieder gevoel voor verhoudingen kwijt – als je maar als de doorgewinterde querulant die je bent te hoop kunt lopen tegen alles hier op DDS. Van mij mogen ze je in beton gieten en afzinken.

   1. Joachim Ziemszen

    Ik vind statistisch gesproken een toename van 20% aan faillissementen als gevolg van deze vreselijke crisis inderdaad veel minder dan ik vreesde, goede vriend. Mijn compassie met MKB-ergs die een afschuwelijke tijd doormaken heeft daar niets mee te maken.
    Je hysterische woede en moordzucht is pathetisch.

    1. ManX

     Je bent een gore, melaatse hond qua karakter, Jo Ziemszen. En ik vind het onbegrijpelijk dat DDS je iedere keer weer terug laat komen. Met een klein beetje waakzaamheid zou je er iedere keer bij je eerste reactie weer af gedonderd kunnen worden. Dat zou voor iedereen een opluchting zijn en DDS zeer ten goede komen.

     Het is niet dat jij een extreemlinkse mongool bent: dat is Beukman ook. Maar Beuk is een humaan mens met een eigen mening en daar is niets tegen.

     Maar jij bent een minderwaardig mens en een zware psychopaat. Het wordt tijd dat je voorgoed oprot. Krijg de grafkanker achter je hartkleppen, dan heeft de dokter lang zoeken.

     1. Meriadoc Brandebok

      De smerige rioolrat ManX, de soiaal-darwinist, vindt dat we honderden doden moeten accepteren als je daarmee een stijging van slechts 20 (!) prpcent voorkomt.

      Net als de vele andere darwinisten kent ManX – veilig weggestopt in een een of ander gat – geen compassie met de mensen die dagelijks hun leven niet zeker zijn.

     2. Joachim Ziemszen

      Het is beter, Meriadoc, wanneer de opponent laag gaat je reageert door hoog te gaan.

     3. ManX

      Je praat wartaal, Meriadoc, maar dat zijn we van jou wel gewend. Door het aantal typefouten in je reactie, moeten we aannemen dat je staat te schuimbekken.

      Opmerkelijk blijft natuurlijk dat je zo onvervaard ten strijde trekt om Ernst Franz Ziemszen uit de wind te houden. En nog wel met dezelfde bewoordingen als van onze geliefde held zelf. Helemaal niet verdacht.

     4. Joachim Ziemszen

      “Door het aantal typefouten in je reactie, moeten we aannemen dat je staat te schuimbekken”

      Ik zag een type-foutje, dus mijn goede vriend overdrijft wel een beetje.

     5. werikke

      niet reageren dan heb je hem meest. deze ijkel is gewoon vies mannetje . echt vies en volgens mij nog trots op ook. doet alsof die zo geleerd is maar juist deze narcistische mensen werden vroeger verbrand.

     6. ManX

      Drie typefouten, sukkel.

      Dat geeft precies de geestesgesteldheid van onze Asperger-autist Meriadoc Brandebok aan – spugend en schuimbekkend.

      De term sociaal-darwinist is overigens wel een vondst. Waarschijnlijk heeft hij daar vanmiddag over gelezen.

     7. Rene van der Grijp

      “Opmerkelijk blijft natuurlijk dat je zo onvervaard ten strijde trekt om Ernst Franz Ziemszen uit de wind te houden.”

      Nu Beukman nog.

     8. Meriadoc Brandebok

      ManX, je bent een hevige psychopaat zonder enige vorm van compassie. En het is wel duidelijk waarom je nu zo duikt.

      Viezerik.

     9. ManX

      Merriadoc: “En het is wel duidelijk waarom je nu zo duikt.”

      Laat me niet langer in onzekerheid en verklaar.

     10. Rene van der Grijp

      Brandebok heeft moeite met het onderscheid tussen goed en kwaad.

      Zou dit met zijn geloof te maken hebben?

   2. The devil and the deep blue sea

    ‘Van mij mogen ze je in beton gieten en afzinken.’

    Veel te humaan voor die rat, er zijn betere methoden!

    1. Joachim Ziemszen

     Daar hebben we nog iemand die heel gelukkig en tolerant is.

     😂

    2. werikke

     ik kom helpen als nodig is ik ben ook gelukkig en tolerant. Laten we hem zelf kiezen hoe en waar . ik zal hem missen .

    3. Rene van der Grijp

     Het is indrukwekkend om te zien hoe geliefd Franz Ernst Ziemsen hier is.

     1. Joachim Ziemszen

      Er zijn inderdaad nogal wat reaguurders hier die volledig door het lint gaan als ze een opinie aantreffen die ze niet delen, René.

     2. werikke

      uitgekotst is die en niet om zijn mening die mag die hebben maar puur omdat die niet komt om zijn mening te plempen maar op de boel op te naaien. vies mannetje dat ook nog groepsverkrachting van 14 jarig meisje goedkeurde. echt eng mannetje

     3. Rene van der Grijp

      “uitgekotst is die en niet om zijn mening die mag die hebben maar puur omdat die niet komt om zijn mening te plempen maar op de boel op te naaien.”

      En dat bijna 24/7. Ben je dan ziek of niet?

 3. liefdevol rechts

  En nog is het volk niet kwaad genoeg
  Ik vraag me af wat er nodig is om de rest kwaad te krijgen, je weet wel, die linkse wappies die denken het nog goed te hebben.
  Zouden ze wakker worden als FvD en PVV aan de macht zouden komen, zouden ze dan klaar zijn om de oorlog te starten waar het establishment op staat te wachten?

 4. Yoyo

  De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie….
  Niets in deze naam dekt nog enige lading.

  Samen met Dedain66 mogen deze clubs gesloten worden.

  Maar Mark en Siegrid hebben missie om Nederland naar de kl@ten te helpen.
  Ik voorzie dat het niet mee gaat vallen na 17 maart.

  Of…..?

 5. Cootje

  Nederland staat op de rand van de afgrond ? Blijkbaar niet als je de peilingen ziet , MKBers zijn zeer tevreden met Rutte zijn beleid , maar de vierde en de vijfde golf maak Rutte tot een succesvolle premier bij de MKBers en dan vliegt 2021 zo voorbij , veranderingen kosten pijn en geld slachtoffers het mkb

 6. Realist

  Als alle ondernemers die nu faiit zijn gegaan, op de pvv zouden stemmen, ipv op landverraders, kunnen we Nederland weer sociaal en veilig maken

  1. Cootje

   Al was het maar als proteststem maar de Nederlander eigen kijken graag hoe een ander het oplost , nog een jaartje corona en ze zullen piepen als kuikens maar wel te laat , gelukkig gaat Europa mee de dieperik in en van de solidariteit blijft niets over Onderleiding van Rutte sneuvelt KLM , de Fransen gaan voor hun eigen belang en Rutte kijkt toe , de Engelse lachen zich binnen 5 jaar te pletter en Nederland gaat met zuid Europa de afgrond in , klimaat wordt onbetaalbaar

 7. JFU

  De VVD was vroeger, voor Rutte, een liberale realistische partij die een evenwichtig economisch en maatschappelijk verantwoord beleid voerde.
  Helaas nu afgezakt tot een linkse partij, met een beleid die de maatschappij totaal ontwricht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.