Column Paul Cliteur: Voor Sigrid Kaag (D66) en Attje Kuiken (PvdA) is Lale Gül niet keurig genoeg

Paul Cliteur nam met instemming kennis van het manifest “Laat Lale vrij,” waarin wordt opgeroepen te stoppen met het bedreigen van auteur Lale Gül. Maar hoe betekenisvol is die lange lijst met meevoelende prominenten nu écht? De Leidse hoogleraar vraagt het zich af. Want als puntje bij paaltje komt, is zij niet salonfähig genoeg voor mensen zoals D66-lijsttrekker Sigrid Kaag.

Met het manifest “Laat Lale vrij” wil een groep bekende Nederlanders, politici en columnisten Lale Gül een hart onder de riem steken. Het manifest stelt: “Lale verdient het te gaan leven zoals zij wil. Ondubbelzinnig. Dus laten we dat uitspreken, vaststellen, verdedigen, ervoor opkomen.”

Ja, goed gezegd, laten we dat doen.

Het manifest besluit met: “We staan niet toe dat enkelingen in onze samenleving het gemeenschapsgevoel aantasten door hun intolerantie. De hardheid van de harten van mensen zullen we bestrijden door onze armen om Lale heen te slaan.”

Ja, ook goed gezegd.

Toch heb ik nog wel een vraag. Wat betekent dat “opkomen”? Wat houdt “onze armen om Lale heenslaan” feitelijk in? Betekent het nu alleen maar dat je onderschrijft wat hierboven aan mooie idealen is neergezet of onderschrijf je ook de analyse die Lale Gül zelf in haar boek Ik ga leven geeft van de oorzaken van de ellende waarin zij, maar ook vele andere meisjes en vrouwen verkeren in Nederland?

Over die oorzaken zegt Lale op pagina 196 van haar boek zelf dit:

“Het huwelijk tussen links Nederland en lichtgetint-orthodox-Nederland is er een dat barst van de ongerijmdheden en dat niet te doorgronden valt. Een gemeenschap die voor het leeuwendeel een geïmporteerd Staphorst is, een soort oriëntaalse SGP, met gesluierde vrouwen, vrouwen die achter de mannen bidden in de moskee, tegen abortus, tegen homo’s en transgenders, tegen genderneutraliteit, tegen vrijheid van meningsuiting in de vorm van satire, tegen godslastering, vóór besnijdenis, vóór nationalisme en een eigen-volk-geloof-eerst-mentaliteit, met duidelijke rollen voor de geslachten, waarbij de vrouwen de piepers schillen en de mannen brood op de plank brengen, moderniteit-sceptisch en antifeministisch, wat had die gemeenschap in godesnaam te zoeken bij het inclusieve links met de geheven regenboogvlaggen? Wie stemt er nu Erdoğan in het ene land en PvdA in het andere?”

Wie van de ondertekenaars slaat nu nog zijn arm om Lale heen?

Ja, ik wel. Arthur van Amerongen ook. Mai Spijkers ook. Vanzelfsprekend. Eddy Terstall trekt dit ook nog wel. Geerten Waling tekent nog steeds van harte. Boris van der Ham ook. Maar PvdA-Kamerlid Attje Kuiken? Die haakt af. Boris Dittrich ook, net als Sigrid Kaag. Voor Sigrid Kaag is dit niet keurig genoeg.

Het probleem is: voor velen is dit omarmen van Lale niet vaag genoeg. Je moet het namelijk vaag houden. Wel zeggen dat je een wereld wilt waarin meisjes van 23 jaar vrijheid krijgen, maar niks zeggen over de oorzaken waarom dat niet het geval is. Doe je dat wel, dan valt de gelegenheidscoalitie uit elkaar. Gül doet dat wel. Daarom is het ook zo’n voortreffelijk boek.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. NO8DO

  Prof. dr. Paul Cliteur is hoogleraar in Leiden,
  Eerste Kamerlid voor Forum voor Democratie

  Leugenaar, Paultje is een politieke bootvluchteling, een dobberpoliticus.

  1. Loelap

   Houd je bij het onderwerp nobody! Het gaat hier om de boodschap en niet om de boodschapper!

 2. Paul Cliteur

  oké, oké, de biografische gegevens zijn nog niet aangepast. Klopt. Dat Eerste Kamerlid moet weg. Dat was ik tot 24 november vorig jaar. Maar dat de alpinopetdrager daar nu meteen “leugens” van maakt. Tja. Opgewonden standje.

  1. NO8DO

   Bij de eerste de beste “problemen” duikende ex-politicus.
   Geef nu eindelijk eens duidelijkheid over uw functie/verhouding tot FvD.

   1. Seneca

    @nobody
    waarom? heeft de her Cliteur geen recht op privacy? hebben alleen kl**tzakken zoals jij en je kompanen het recht op de ‘waarheid’ en jullie gelijk? waar komt die vreselijke arrogantie vandaan? is dit een teken van geestelijk onvolwaardigheid? of is dit een soort schaamte dat jij niet zoals links altijd heeft gepropageerd, dat je geen titel hebt? schaam jij je daarvoor? je bent en blijft een pathetisch niemendalletje.

    1. ManX

     “Je bent en blijft een pathetisch niemendalletje.”

     Seneca, dat is nu net het punt waarop Nobody8 altijd aanslaat: als Nobrainer kan hij er niet mee overweg dat andere mensen erudieter zijn, hoger opgeleid, hoger op de maatschappelijke ladder staan en aanzien en respect genieten. Allemaal aspecten waardoor de snackbarhouder door het dolle raakt en zijn gif spuit.

     En als echte Dunning-Kruger patient mist hij het metacognitieve vermogen om in te zien dat hij incompetent is en niets weet. Treurig en zielig is het wel.

     1. Rene van der Grijp

      NO8DO is gewoon een sokpop van Cock. Hij denkt nog steeds dat we het niet doorhebben.

 3. Drostemannetje

  Atje Kuiken (PvdA uiteraard) is ook een rasciste. Op beeld geeft ze toe dat als een blanke en een kleurling gelijkertijd solliciteert bij de gemeente Amsterdam dat een gekleurd iemand altijd voorrang heeft ivm diversiteit. Linkse mensen zijn de echte rascisten.

 4. Drollevanger

  De eerste keer dat ik als 16 jarige in aanraking kwam met de islam was tijdens een wandeling in een islamitisch land, over een soort boulevard omlijst met doornstruiken.
  Ik zag daar een grote al wat oudere meneer gekleed in een soort jurk, gezeten op een zeer klein ezeltje. Die ezel was zo ondermaats dat de man zijn knieën op moest trekken anders sleepten zijn voeten over de grond.
  Een meter of 15 achter hem aan strompelde een in doeken gehulde gestalte, duidelijk een dame in verwachting, die een enorme bos takken en stammetjes op haar hoofd torste.
  De man riep de dame duidelijk aansporende en dwingende bevelen toe.
  Ik kreeg medelijden met de dame. Zoiets was ik in mijn Zwartekousen omgeving niet gewend. Daar hielp men de dames en deed de deuren voor hen open. De man was in mijn geboorte regio voor het zware werk.

 5. Drostemannetje

  Lale Gul of Ayaan daar houden die linkse partijen niet van. Deze sterke vrouwen kaarten de mistanden aan inzake de Islam. Aangezien de linkse partijen (PvdA, Groen Links en D666) de islam omarmen en beschermen, zullen ze nooit daadwerkelijk iets kunnen betekenen voor moslimvrouwen die uit deze verstikkende ideologie zich eigen willen bevrijden.

  1. Edjan

   Groen en Links hoor je nooit als het gaat om misstanden aangaande vrouwen in Saoedi-Arabië en Iran. Ze worden daar nauwelijks als volwaardige mensen behandeld. Je hoort ze ook niet als in Marokko een vrouwelijke regisseur films maakt die het regime niet aanstaat en ze daardoor in de problemen komen. Je hoort ze eigenlijk alleen als een boze “witte” man in Nederland weer eens een woordje verkeerd zegt.

 6. Loelap

  Mw. Kaag zegt in het in het D66 spotje “wij laten niemand vallen”.
  Dat blijkt wel weer.

 7. Loelap

  Kruis het juiste antwoord aan

  1. Van de 1000 berichten over de islam zijn er
  A. 100% positief
  B. 75% positief
  C. 50% positief
  D. 0% positief

  2. Noem de belangrijkste uitvinding uit de īslamītisch wereld
  À. De auto
  B. Het vliegtuig
  C. De TV
  D. Het kamelentuigje

 8. Stopperspil

  In het boek staat een mooi stukje over hoe een PvdA-dame verkiezingsfolders kwam uitdelen op de koranschool waar Lale Gul als meisje elke zondag heen moest. Elke politicus van de PvdA moet haar boek lezen en zich gaan schamen.

 9. Rene van der Grijp

  Links is al jaren geleden op drift geraakt toen ze een religie cq ideologie de hand boven het hoofd zijn gaan houden die nog vele malen conservatiever is dan Staphorst in het kwadraat.

  Als ze daarop terug zouden komen betekent dat een enorm gezichtsverlies. Dus worden klokkenluiders als Lale Gül genegeerd en verwezen naar pagina 8 in de hoop dat het zo snel mogelijk overwaait.

 10. Drollevanger

  Nog een keer.
  Benoem 1 islamitisch land waar de mensenrechten ook in de praktijk worden gerespecteerd.
  1 land maar. Voor de aardigheid.

  1. Edjan

   In elk mohammedaans land geldt maar éen wet: de koran. Veel islamitische landen hebben “de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens” dan ook niet ondertekend maar hebben zelf iets geknutseld: “de Universele Islamitische Verklaring van Mensenrechten”.

   De formulering van de Universele Islamitische Verklaring van Mensenrechten heeft de uiterlijke kenmerken van de UVRM, maar is inhoudelijk gemodelleerd naar en ONDERGESCHIKT aan de voorschriften van de Koran en de soenna van Mohammed.

   h**ps://nl.wikipedia.org/wiki/Universele_Verklaring_van_de_Rechten_van_de_Mens

 11. Drollevanger

  Ik meen dat Erdogan vorig jaar de oudste christelijke kathedraal(minstens 1500 jaar) in Turkije heeft geopend als moskee.
  Ook dat werk is eindelijk af zal hij hebben gedacht.
  Ik heb geen land gehoord dat protesteerde. Of durfde men dat niet.
  Nu nog even de Koerden de nek afsnijden, en ook die klus is geklaard, denken veel Turken blijkbaar.
  Hitler startte zijn holocaust op de Joden met de woorden “Op de genocide van de Armenen reageert nu niemand meer. Dat is men na 10 jaar al weer vergeten”
  Zelfs nu nog wordt die Armeense genocide door Links angstvallig vermeden.
  Ik werkte destijds samen met een Armeen die na die vreselijke tijd met zijn ook geredden zusje op de Veluwe in een zomerhuisje woonde. De rest van zijn familie was uitgemoord door de vrome islamieten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.