Exitpolls overdreven “monsterwinst” D66 enorm! Nog maar 23 zetels over van de ‘geschatte 27’

Oh, wat was het groot feest bij D66 gisteravond. De partij zou volgens de media een historische zege geboekt hebben. Oké, de nepdemocraten bleven weliswaar kleiner dan de nepliberalen van de VVD, maar ze zouden zomaar 27 zetels kunnen krijgen. Nog nooit gebeurd! Wat een prestatie! Halve premier Kaag! Hans van Mierlo is terug van weggeweest! Maar het venijn zit in de staart.

Maar toen begon het echte tellen. En wat gebeurde er? De 27 zetels uit de exitpolls werden er al spoedig 26. Toen 25. Toen 24. En nu berichten diezelfde media opeens dat het er dan toch ‘maar’ 23 worden.

Natuurlijk, dat is nog altijd een winst van 4 zetels; een prestatie waar D66 blij mee kan zijn. Maar het narratief was vannacht dat D66 op ongekende wijze had toegeslagen. Dat Nederland massaal lichtgroen was gekleurd. Dat Sigrid Kaag gezien werd als een geweldige potentieel alternatief als premier op Mark Rutte. Oh ja, ze stond al klaar om het van hem over te nemen bij de volgende verkiezingen.

Maar nu blijkt dat die ‘winst’ van 8 zetels… er eigenlijk maar 4 zijn. Dat is nogal een verschil. En D66 zit de VVD niet redelijk op de hielen; het gat met de blauwen is maar liefst 12 zetels. Dus ja, het was een goede avond voor de partij, maar het was allemaal nou ook weer niet zo ‘geweldig’ dat Kaag ervoor op een tafel moest springen en allemaal Wonder Woman-poses moest doen.

Waarschijnlijk malen ze daar bij D66 én het mediakartel niet eens om. Het was de bedoeling dat Kaag als geweldig grote winnares werd neergezet ‒ als dé winnares van de avond zelfs! ‒ en dat is gelukt. Nu de cijfers daadwerkelijk bekend zijn weten we: dat was flauwekul. Thierry Baudet en zijn FVD zijn (met voorsprong!) dé grote winnaars, maar dat wilde het kartel natuurlijk niet toegeven toen alle ogen van de burgers gericht waren op het politieke spel. Nee, toen moest Kaag in de spotlight staan.

En wie brachten dat talking point over Kaag het stelligst? Juist, de quasi-journalisten van de NOS. Dat vindt ook oud-PvdA’er Jacques Monasch, die al langer klaar is met het walgelijke spel van het media- en partijkartel:

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal... en volg me op Parler!

Volgende keer allemaal wat minder opzichtig dus, hè, mensen van D66 en NPO?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

108 reacties

 1. flupke

  Dubbel zout en zo. Begin met gal te spuwen stelletje losers

  1. Thant dolph

   De poepclown met accountnummer 83..

   1. Loelap

    Jij moet vooral wat zeggen met je 83 en counting nicknames.

    1. Thant dolph

     Nee zuigtrôl ik reageer al driekwart jaar met dezelfde naam !Kijk alsjeblieft eerst eens verder dat je neus lang is voordat je andere mensen onzin probeert aan te smeren

 2. Gebande_3

  De verkiezingen zijn geëindigd met een pijnlijke nederlaag voor Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet heeft namelijk net te veel zetels binnengehaald om nog te kunnen roepen dat er fraude is gepleegd.

  “Iedereen heeft het over de harde dreun die links te verduren kreeg, maar ook op extreem-rechts zijn er met 8 zetels voor FvD flinke klappen uitgedeeld”, legt politiek verslaggever Marleen de Rooy. “Ze gingen er waarschijnlijk helemaal vanuit dat ze verkiezingsfraude konden uitroepen. Dat ze nu net te veel zetels hebben gekregen om die strategie toe te passen, is wel iets waar ze even van moeten bijkomen. Balen natuurlijk. Zoiets gun je niemand.”

  Bron: De Speld.

  1. halo1

   Je kan die situatie van 2 jaar geleden niet als reeel eikpunt nemen.. toen was alles nog jong, naief en pril.. toen had FVD net geluk met het tijdstip. Maar nu 8 + 3=11 is na alle rottigheid ( racisme-verwijten,demonisering, linkse pers) ..inherent aan rechtse partijen.. helemaal niet zo verkeerd.

   1. Max Aue

    ijkpunt

    1. halo1

     Bedankt.. leuk dat mij dat ook overkomt.. was vroeger leraar duits.. vandaar: neiging tot ei

  2. halo1

   Die 8+3 zetels van nu zijn helemaal niet zo gek hoor…zeker na alle rottigheid (demoniseren, linkse pers, “racisme”-verwijt enz)…inherent aan rechtse partijen. Je kan de situatie van 2 jaar geleden niet als eikpunt nemen.. toen was alles nog pril en naief.

   1. Thant dolph

    “Plus 3?”

    Vertel dat maar niet tegen de kiezers van
    Ja 21. Dikke kans dat je op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt wordt dat Ja21 NIET hetzelfde is als Thierry Baudet…

 3. ikweetwatikwil

  Vanavond hoorde ik een vrouw op het nieuws vertellen dat ze op Kaag gestemd had omdat ze vond dat Wilders in het laatste debat Wilders / Kaag, haar onbeschoft behandeld had. Wilders noemde haar een verrader. Was dat dan niet zo? Met een hoofddoekje op verschijnen in Iran terwijl daar vrouwen mishandeld worden als ze geen hoofddoekje dragen. Waar ben je dan met je hoofd. In het zand?

  Inderdaad heeft de media zijn uiterste best gedaan om Kaag te promoten en zoals gewoonlijk trapten daar veel vrouwen in.

  1. Loelap

   Ze stond ook nog met gebogen schouders en hoofd voor de president van Iran als teken van onderdanigheid! Bah!

  2. Cootje

   Vrouwen is een bepaald soort Rob Jetten heeft ze niet nodig , maar vrouwen zijn bij emotie totaal van streek. Maar ze hebben hun linkse medestanders een paar zetels afgesnoept en dat is vrouwen eigen blij met een dode mus 27 zetels bleven er 23 van over , je beloofd ze een apparaat wat in 8 sec van nul naar 100 gaat , je geef ze een weegschaal en het huis staat in brand emotioneel en kleinzerig , manvrouw Merkel was een uitzondering die kwam nog uit de doping cultuur oost Duitsland

  3. Beukman

   Geert moet niet zeuren. Toen hijzelf jaren geleden in Iran was als lid van de een of andere commissie, hield hij zich ook gewoon aan de wet. In zijn geval: vrouwen geen hand geven. Dat doe je namelijk als je als politicus in een ander land bent: je aan de wet houden.
   Geert is een driedubbele hypokriet.

  4. EvertB

   Kaag is bovendien een ervaren diplomate en weet wat er van haar als (Westerse) vrouw in islamitische landen wordt verwacht. Meeveren met de cultuur en weinig zeggen als je het woord hebt.
   Deze rijke ervaring komt haar straks mooi van pas bij de komende formatiebesprekingen.

   1. ikweetwatikwil

    EvertB Wisten de mannen en vrouwen uit islamitische landen maar van aanpassen wat handen schudden betreft. Ga eens googelen. Dan zal je zien dat moslim mannen en moslim vrouwen weigeren een ongelovige Nederlander de hand te schudden. Wat nu aanpassen. Wij wel, zij niet?

    Zag voor een aantal jaren , toen nog Koningin Beatrix in één van die islamitische landen gekleed gaan als een moslim vrouw. Ik schaamde me diep.

 4. StemPzeweg

  VVD CDA en D66 GEEN meerderheid in de tweede kamer en BIJ1 die van 0 naar 1 zetel gaat is de grote winnaar van de verkiezingen. Mijn dag kan niet meer stuk

 5. Loelap

  Gaat D66 nou bezuinigingen op die 17.000.000.000 migratiekosten per jaar, of willen
  Ze de belasting voor de burgers weer wat verhogen om bovenop die migratiekosten ook nog wat miljardjes aan Brussel te schenken.

 6. Branzino

  Robert Jensen voerde in zijn laatste show wat bewijzen aan, dat de verkiezingen doorgestoken kaart waren, gefraudeerd dus. Één van de belangrijkste bewijzen was het z.g. feit dat om exact 21:00 uur de einduitslag al bekend zou zijn. Dat kan natuurlijk niet, helemaal mee eens. Dan moet er volgens Jensen naar een gewenste uitslag toegewerkt zijn. Aan deze hier gemelde voortdurende veranderingen van de uitslag, ook voor bijna alle andere partijen, kun je zien dat die uitslag allerminst vast stond, nog steeds niet definitief. Een ander bewijs was volgens Jensen het z.g. feit, dat de presentatoren die exit-poll presenteerden als de einduitslag. In werkelijkheid vertelden ze zeker 100 keer, dat het een exit-poll is en dus allerminst zeker de definitieve uitslag. Jensen heeft voor de TV zitten slapen of een andere uitzending gezien. Of hij creëert bewust verwarring door z.g. fraude te bewijzen. Want hij had nog meer bewijzen van fraude, maar die sloegen helemaal nergens op, deze hier genoemde trouwens ook niet.

  1. Thant dolph

   Jensen lijkt steeds meer in de door zichzelf geschapen complotbubbel te gaan geloven.

 7. STOP FVD

  Je plaat blijft hangen. Man man, alles pak je maar aan om je buddy de hemel in te prijzen. 23 is nog steeds 3!!!!! x zo veel als de fascisten club. Quasi journalisten van de NOS? En jij bent?…….. Oh ja het schoothondje van Baudet.

 8. Vrijedenkert

  PVV 17
  FvD 8
  SGP 3
  JA21 3
  Coservatief/rechts samen 31 zetels!

  Eurofiele D666 en graaiende Vereniging Van Dieven hebben gewonnen, links gedecimeerd maar EU-kritisch, nationalistisch en rechts-conservatief is al jaren in opkomst en dat zal met de nieuwe regering en onvrede niet gaan afnemen maar blijven groeien!

  1. Max Aue

   Conservatief rechts heeft dus 20% van de stemmen, Vrijedenkert. Dat schiet niet echt op.

   1. Vrijedenkert

    2017:
    PVV 20
    SGP 3
    FvD 2
    Samen 25 zetels.

    2020:
    Nu 32 zetels en dit groet al jaren in rustig tempo!

    Is al jaren groeiende en blijft kooemde jaren groeiende

    1. Vrijedenkert

     Correctie: kooemde=komende voor de taalneukers.

    2. Max Aue

     Ja, dus zo’n 20%

     Welke deuk wil je daarmee in een pak boter schoppen?

  2. STOP FVD

   Groeien? Per saldo geen zetel erbij. Zolang die partijen blijven afsplitsen zal het ook nooit wat worden, wat per definitie helemaal ok is. Wie wil er nu een fascistische regering behalve de fascisten zelf? Tel uit je verlies!! 🙂

 9. Edjan

  De Nederlandse Propaganda Omroep (NPO) was geen moeite teveel om 66 en Kaag te pushen. Documentaires, talkshows, bijna elke dag.
  En toen de kieslokalen sloten begonnen ze ook braaf “hosanna in excelsis, 27 zetels” te roepen.
  Het werden er wat minder maar hey, wiens brood men eet, diens woord men preekt.

 10. Antihedo

  De ENORME overschatting van 4 zetels in de exitpolls voor D66 is GIGANTISCH. Het gat met de FvD bedraagt 15 zetels en dat gat mag dan gerust BUITENAARDS groot genoemd worden en het geeft aan dat de FvD eigenlijk een ENORM KLEIN prutspartijtje is.

  1. usb3.0

   Wel bijzonder dat het alleen de d666 is die zoveel overtrokken zetels had, en zeg nu zelf van 2 naar 8 zetels dat is een 300%tjes winst dat is een GROTE winst, dat is bij de d666 niet het geval

   1. Beukman

    dat is een 300%tjes winst dat is een GROTE winst

    Vergeleken met de percentuele winst van pak hem beet VOLT valt die van FvD in het niet, Universele Bus.

    1. Harry Haller

     Gelül. Winst kun je alleen afzetten/vergelijken met een vorige keer. Voor VOLT was er geen vorige keer.

     1. Beukman

      Nochthans geeft het voorbeeld aan dat de term GROTE winst waar Universele Bus mee strooit om een percentuele winst aan te geven weliswaar emotionele waarde heeft, maar weinig feitelijke, dr. Haller. Hoe je het ook wendt of keert: FvD heeft acht feitelijke zetels, of ze nu van 1 naar 8 zijn gegaan, van 2 naar 8 of van 16 naar 8.

     2. Harry Haller

      links_liegt, je hebt natuurlijk gelijk. Alleen zal de Asperger Beukman dat nimmer kunnen toegeven. Zijn karakterstructuur leent zich niet daarvoor.

     3. Beukman

      Als Calimero 30 gram aankomt is het nog steeds een kuikentje, linkse_trοl, ook al woog ie er eerst 10.
      8 zetels is 8 zetels. Dat maakt Forum tot een tamelijk klein partijtje, kleiner zelfs nog dan pak hem beet de PvdA. Net zoals Calimero zet dat partijtje echter een muil op voor 10.

     4. Beukman

      ps lieg_beest, hier is de geüpdate versie waar je me gisteren om smeekte:

      ibb.co/pw2H2TS

     5. Gebande_3

      Willkommen zu diesem schönen Tag, HarryX, Y of Z.

     6. Harry Haller

      Het onderwerp was de winst van politieke partijen. De 6 zetels winst van FvD is zowel absoluut/numeriek als percentueel groter dan de 4 zetels van D66.

     7. Gebande_3

      Fvd kwam de eerste keer met 2 zetels in de Kamer.
      Volt en JA21 met een veelvoud hiervan.

      Ik vind Volt en JA21 de grootste winnaars.

     8. Gerda2

      Harry Haller @ Het onderwerp was de winst van politieke partijen. De 6 zetels winst van FvD is zowel absoluut/numeriek als percentueel groter dan de 4 zetels van D66.

      Makkelijk zat en ook nog eens dubbelop.
      Dat daar zelfs maar een discussie over ontstaat, zegt al genoeg.

      Beukman past weer een afleidingstrucje toe.
      De uitslag is maar “piepkuiken”klein volgens hem.
      Nou, daar mag ieder zijn eigen invulling aan geven, maar daar ging het niet over.

      Gebande@ Fvd kwam de eerste keer met 2 zetels in de Kamer.
      Volt en JA21 met een veelvoud hiervan.

      Ja en????? Gaat het daarover?

  2. Max Aue

   Het grote verschil is dat D66 een leidende rol in de regering gaat nemen en FvD gedoemd is tot keffen en ruziemaken in de oppositie.

   1. Harry Haller

    Met zijn afleidende move, geeft Max Aue impliciet toe dat usb3.0 volledig gelijk heeft in zijn reactie.

    Na het sluiten van de stembussen is Kaag -ten onrechte- neergezet als grootste winnaar. Dat is een schandalige leugen waar de hele pers aan heeft meegewerkt.

    Het toont voor de zoveelste keer waar het hart en de voorkeur van de media ligt.

    1. Meriadoc Brandebok

     Ben ik voor de verandering met Haller eens. Even los van de exitpoll – welke natuurlijk altijd natte vingerwerk is – werd Kaag door de media direct gepusht als grote winnaar en nieuw premier.

     En dat terwijl de VVD met afstand, voor de vierde maal op rij, de grootste partij was geworden. Overigens ook sterk ondergewaardeerd door alle peilingen. De hele media scheen die glanzende verkiezingsoverwinning vergeten en deed alsof D66 40 zetels had behaald.

     1. Max Aue

      “werd Kaag door de media direct gepusht als grote winnaar en nieuw premier.”

      Er werd helemaal niets gepushed, de media meldden eenvoudig de uitslagen van de exitpolls.

      Waarom wordt er hier vanzelfsprekend van uitgegaan de de media de feiten manipuleren? Daar is geen enkel bewijs of logica voor.

     2. Max Aue

      Laatste zin moet luiden: ‘Waarom wordt er hier vanzelfsprekend van uitgegaan dat de media de feiten manipuleren? Daar is geen enkel bewijs of logica voor.’

    2. Branzino

     @Harry Haller
     Schandalige leugen??? Een paar feiten:
     * Direct na het sluiten van de stembussen was Kaag naar verwachting zeker de grootste winnaar met 7 zetels winst. Toen die winst kleiner werd, werd ook het commentaar aangepast.
     * D66 kwam van een kortgeleden verwachte uitslag van 10 à 11 zetels uiteindelijk op 23, en heel grote winst, de grootste. Het is maar hoe je rekent. Dit doet overigens niets af aan de grote winst van FvD, die van 2 gepeilde zetels kwam.

     1. Harry Haller

      Piet51 -D66 stemmer- probeert natuurlijk alles wat krom is, recht te praten.

      Nu vergelijkt hij een PEILING van voor de verkiezingen met de uiteindelijke uitslag en telt dat verschil als de behaalde winst.

      Veel gekker kan het toch niet worden.

     2. Mark Auel

      Procentueel gezien is FvD de grootste winnaar en de rest is links gewauwel!

     3. Branzino

      @Harry Haller
      Als je geen peilingen, maar alleen stembusuitslagen met werkelijke kiezersvoorkeuren wilt vergelijken, zou je ook de statenverkiezingen van 2019 kunnen nemen. Dan verliest FvD juist heel sterk en in een heel korte tijd.

     4. Gerda2

      Ja Piet 51 maakt er een potje van.
      Het is maar hoe je rekent, zegt hij.
      Gewoon broddelwerk.

     5. Branzino

      @Mark Auel
      Hoe kleiner je bent hoe gemakkelijker je procentueel de grootste winnaar bent. Een partij met slechts 1 zetel heeft bij winst altijd 100% of meer winst. Dat doet een grote partij hem nooit na. Het FvD zou bij winst tenminste 50% groeien en ook dat doen weinig partijen hem na. verder heeft dat percentage geen enkele betekenis. FvD heeft veel zetels gewonnen, zelfs iets meer dan D66. Dat heeft betekenis, niet die 300% voor het FvD en die ruim 20% voor D66.

     6. Gerda2

      Branzino@ Hoe kleiner je bent hoe gemakkelijker je procentueel de grootste winnaar bent enz…..

      Waar het in eerste instantie om ging was de uitspraak van links_liegt en daar was geen woord van gelogen. Procentueel en absoluut/nummeriek de grootste winst.
      Daarna komen er allerlei reacties om deze uitspraak te bagatelliseren en hem neer te zetten of hij er helemaal naast zit.

      Van hetgeen jij nu zegt, zal het meeste wel kloppen.
      Maar daar ging het in eerste instantie niet om.

     7. Branzino

      @Gerda2
      Ik reageerde slechts op de kwalificatie als “schandalige leugen” door Harry Haller. Dat wilde ik even rechtzetten. Met kennis van nu zou je veel dingen anders doen of zeggen. Ik tenminste wel, anderen hebben daar meer moeite mee.

     8. Gerda2

      Branzino, Schandalige leugen?

      Daar reageer je helemaal niet op.
      Want dat gaat over iets anders, dan de uitleg die je aan Mark Auel geeft.
      Lees het nog maar eens door.
      Je hebt helemaal niets rechtgezet.

     9. Branzino

      @Gerda2
      Je hebt gelijk en ik vergis me.

     10. Gerda2

      Ok Branzino, kan ons allemaal overkomen.

    3. usb3.0

     Tuurlijk heb ik gelijk, het zijn ook gewoon de feiten.
     Beukho*r probeert overigens zijn leugens met hand en tand te verdedigen, FvD is dé grootste winnaar..

 11. Heras

  23 zetels, terwijl er gefraudeerd is. .
  Er zijn zoveel mensen die rutte en kaag niet zien zitten

  1. Robert Leiden

   FvD, JA21 en PVV hebben 28 zetels. PVV 3e partij.
   Veel onderlinge concurrentie, dus geen resultaten.
   Regeringsdeelname is een utopie.
   Grote winnaar is het politieke midden.

   VVD, D66 en Volt 41 % van de stemmen (36+23+3 :150)
   FvD, JA21 en PVV 18,6 % van de stemmen (8+3+17 :150)

   Overgrote meerderheid van de stemmers is dus nadrukkelijk voor Europa.
   Fraude?
   Nee hoor.
   Want FvD en JA21 hebben flink gewonnen. Meer dan PVV verloren heeft.

   Fijne dag verder.

  2. Branzino

   @Heras
   “Er zijn zoveel mensen die rutte en kaag niet zien zitten” Maar niet genoeg!
   Kun je enkele voorbeelden va fraude geven? Ik heb ze waarschijnlijk gemist.

 12. Drollevanger

  Het komt er op neer dat Kaag juichend toegezongen door de NPO en rest van de Media, 4 zetels extra voor Links heeft gewonnen.
  Daarnaast kwamen er op rechts via FVD en Ja 21 = 11 in iedergeval zetels bij.
  Ik zou zeggen haal “Rita Verdonk” weer uit de mottenballen zodat de VVD van zwalkend links weer bij de wel nadenkende groep komt.
  Dan kan met de VVD/PVV in het midden eindelijk een doortastend kabinet worden gevormd.
  Een kabinet van Boeren, Burgers en buitenlui. Omzicht mag ook mee doen, die zetten we op sociale zaken.
  Mooi dat het nu een kabinet kan komen zonder dat er klavers en ander onkruid tussen de tegels opkomen.

 13. Drollevanger

  Voor volt kwam een nog schoolgaande kleinzoon bij mij pleiten.
  Ik vertelde hem dat ik om hun asielstandpunten en EU voorkeur niet op hen zou stemmen.
  Mijn voorkeur vertelde ik, ging uit naar de PVV.
  Wel typisch dat er partijen zijn die jong volwassenen zonder enige levenservaring, inzetten om hen te promoten.
  Toen ik zo oud was zat ik op een vletje in een oerwoud opgevreten door de muggen te wachten op een baantje als prospector voor de Shell? Stapelgek dus maar overvloeiend van verwachtingen.

 14. Drollevanger

  Bestaan er werkelijk mensen in Nederland die D66 en de huidige VVD van Rutte tot het midden durven te benoemen.
  Beste mensen, D66 en D66 zijn gewoon zo links als de neten. Maar geef dat nu eens gewoon toe.
  Ook deze verkiezingen zijn, via gestook van de Media gewoon weer door links gewonnen.

 15. Mar

  Het siert de FvD-fans wel dat ze zeer blij en tevreden zijn met de 8 zetels.

  Vooraf waren er dromen over 20 zetels of meer.

  1. usb3.0

   Hahahahahahahahaha

 16. ikweetwatikwil

  Wie volt heeft gestemd, heeft Nederland al verkocht. Daar speelt het ikke , ikke, en de rest van Nederland kan stikke, een grote rol.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.