Incompetente Ollongren wijzigt telprocedure na oorverdovende chaos bij poststemmen: ‘Open de enveloppen!’

Terwijl de Tweede Kamerverkiezingen in volle gang zijn ziet minister Kajsa Ollongren aanleiding om de regels rondom poststemmen nog tijdens het tellen aan te passen. Gisteren bleek namelijk dat veel mensen fouten hebben gemaakt bij het stemmen per brief, na een warrige uitleg van hoe dit in z’n werk gaat. Deze stemmen werden terzijde gelegd, maar zojuist maakte de D66-bewindsvrouwe bekend dat de procedure voor het tellen van poststemmen wordt veranderd; onder bepaalde voorwaarden mogen stemmen worden meegeteld. Nederland lijkt haar zaakjes niet op orde te hebben – terwijl Ollongren al geruime tijd werd gewaarschuwd hiervoor.

Hartstikke prettig: van meet af aan leek het poststemmen op een groot fiasco uit te lopen. Tijdens de voorbereidingen werden al tal van fouten en blunders gemaakt. Weinig verrassend bleek gisteren daarom dat zo’n 7 tot 8 procent van de poststemmen ongeldig zijn. Ter vergelijking: bij reguliere verkiezingen is dat slechts 0,3 procent.

Daarom worden nu, terwijl de verkiezingen in volle gang zijn, de regels plotsklaps gewijzigd. De Telegraaf meldt dat minister Ollongren de Kamer heeft ingelicht over het aanpassen van de telprocedure bij poststemmen: in sommige gevallen mag men de poststemmen openen en alsnog laten meetellen.

Ollongren loopt zo in haar eigen val. Want vooraf was de minister al gewaarschuwd dat het briefstemmen in Nederland te rommelig was. Maar er werd nauwelijks geluisterd; het resultaat was gisteren al te zien, met bijna 8 procent van de stemmen afgekeurd.

En wat doet de D66-lijstduwer in een paniekpoging? Ze verandert de spelregels tijdens het spel! Op deze manier verlies je als minister, die verantwoordelijk is voor een goed en ordelijk verloop van de verkiezingen, natuurlijk al het vertrouwen. Want wat een blamage is het dat je terwijl de stembussen al zijn geopend de procedures nog moet bijpunten.

Deze gang van zaken is natuurlijk volstrekt onacceptabel. Ollongren had het vanaf het begin al anders én beter moeten regelen. Nu veroorzaakt ze alleen maar meer wantrouwen; haar ‘herstelpoging’ lijkt meer op paniekvoetbal, want het kwaad is al geschied. We staan er als land zo weer eens lekker op, als een stel idiote amateurs. Fijn, Kajsa! Écht waar we op zitten te wachten tijdens het hoogtepunt van de Nederlandse democratie: de Tweede Kamerverkiezingen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Max Aue

  Netjes opgelost.

 2. Max Aue

  “Deze gang van zaken is natuurlijk volstrekt onacceptabel. Ollongren had het vanaf het begin al anders én beter moeten regelen.”

  De Minister heeft het heel zorgvuldig proberen te regelen door voor de privacy stempas en stembiljet gescheiden te houden. Ze had in redelijkheid niet kunnen voorzien dat veel bejaarden dat kennelijk te ingewikkeld vonden. Toch wil ze, terecht, dat die stemmen meetellen en daar heeft ze nu een goede oplossing voor gevonden.

  De wijsheid van Bart is de wijsheid van de koe in de kont. Pragmatische bestuurders zeiken er niet over door maar lossen het op.

  1. RS

   zelfs met een “reclame “spotje met Jan Terlouw erin. Zelfs die deed het verkeerd, althans bijna…..hij vergat de stempas……..

  2. Tepelkloofje

   Ollongren gaf ruim voor de verkiezingen op camera toe dat er problemen waren met poststemmen. En dan toch doorzetten met deze fraudegevoelige methode.
   Dat noem jij ‘zorgvuldig’? Je bent aan een nieuw woordenboek toe, dunkt me.

 3. Egbert van Zutphen

  Probleem opgelost.
  Ollongren heeft nu geregeld dat alle enveloppen van de poststemmers geopend mogen worden.
  De GROTE VERKIEZINGSFRAUDE kan nu beginnen.
  Bye bye democratie.

  1. Max Aue

   Een grote fraude kan het niet worden. Het aantal afgekeurde stemmen bedraagt hoogstens enkele duizenden.

 4. Pauline Kummer

  Hadden kunnen…misschien ook wel de onhandigheid van de helpers die de stemmers terzijde stonden.

 5. Sando

  Wat een onderwereld figuur maar dan met vergunning!

  1. Max Aue

   Praat niet zo dom, Sando.

   1. Sando

    Max Aue Deze vrouw familie van je? Wees er trots op brrr

 6. liefdevol rechts

  telprocedure wijzigen?
  Krijgen de linkse partijen geen stemmen genoeg?
  Moet er gefraudeerd worden?

 7. Bunky01

  Voor de poststemmers was de bijgevoegde instructie wat mij betreft volstrekt helder. Gewoon de stappen volgen die werden aangegeven en het kan niet misgaan. Je zou er ook zo over kunnen denken; als je dit eenvoudige stappenplan niet meer kan volgen of snapt, ben je dan ook nog wel in staat om je stem uit te brengen. En kom nou niet met het argument dat niet iedereen evenveel letters heeft gegeten want dat is in dit verband nonsens.

 8. ManX

  Vorige week heb ik al per post gestemd en de procedure was ongewijzigd t.o.v. vier jaar geleden. Niks nieuws dus onder de zon.

  De procedure op zich is vrij eenvoudig, maar de communicatie om de procedure te doorlopen is ronduit belabberd. Dat is te begrijpen: de overheid slaagt er nooit in om direct en helder te communiceren. Altijd worden mitsen en maren ingebouwd wat voor verwarring en twijfel zorgt en mensen op het verkeerde been zet.

  Kortom, de procedure is niet fout maar de instructies hoe te handelen.

  1. Max Aue

   Eens, goede vriend. Wel een goede zaak dat Ollongren nu een oplossing heeft afgedongen, vind je ook niet?
   Wel een les voor de toekomst. Poststemmen kan heel zorgvuldig en het lijkt me een zinnige aanvulling op de stemprocedure voor oudere mensen.

 9. Drollevanger

  Eerst dacht ik als sympathisant van Trump, Man neem je verlies, je stond weliswaar via je daadwerkelijke kiezers op ruime voorsprong, maar de poststemmers deden je de das om.
  Nu begin ik te denken dat via poststemmen wel degelijk gerotzooid kan worden.
  En gezien het fanatieke draaigedrag dat bij Links meestal wordt getolereerd denk ik nu dat Trump wel degelijk in zijn gelijk stond.
  Is hier nu hetzelfde aan de hand als in de VS? Is Links nooit en nergens te vertrouwen?

  1. Mireille

   Is er al geteld, @Drollie? Beetje voorbarig vinjenie.

  2. Max Aue

   Dom gezwets, Drollenvanger. Er is bewijs noch logica voor je bewering. Belachelijke onzin.

  3. Beukman

   Verdiep je er eindelijk eens Drollevanger, dan ontdek je hoe het zit met de poststemmen in de VS, waarom die later werden geteld dan de reguliere stemmen, en waarom Trump stemmen per post probeerde te saboteren.
   Ook leer je dan het begrip “the Blue Wave” kennen.

 10. Mireille

  Er kan deze minister niets verweten worden, zij gaat niet over de competentie van de briefstemmer.

 11. Drollevanger

  Dit kan landelijk voor tienduizenden stemmers fraude betekenen.
  Zeker als er al 1000 foute stemmers in een klein dorp werden geteld.
  Wie heeft deze rare procedure eigenlijk bedacht? Zeker hoogopgeleid.
  En voor de personen die denken dat het wel meevalt. Ik dacht dat er gestemd moest worden door alle Nederlanders. Niet alleen voor de schrijvertjes.
  Dus ook voor lassers, aspergestekers en smeden en slotengravers.

  1. Monty

   ”Dus ook voor lassers, aspergestekers en smeden en slotengravers.”

   Wat wil je hiermee suggereren?

 12. Drollevanger

  De meeste mensen die nu bejaard zijn komen uit gemeenschappen van bouwers, repareerders van dijken, lassers op scheepswerven en schippers van binnenschepen.
  Ga maar bij je opa vragen die was waarschijnlijk timmerman, boer, postbode, of zelfs huisvouw.
  Olongren en Kaag denken mogelijk dat we in Nederland allemaal Filosofie hebben gestudeerd, of Keltische talen, sociologie zelfs, of communicatie wetenschappen.
  Maar er woonden in dit land ook mensen die het land opbouwden. Dat moeten de dames niet vergeten.

 13. Drollevanger

  Beste Mirelle.
  Wie is er eigenlijk competent.
  De slotengraver, tuinder, machinebouwer of lasser.
  Of heeft u meer met de opstellers van formulieren, de boekhouder, of de gemeente ambtenaar.

  1. Mireille

   Zoals Bart het verwoordt in de kop van het artikel over mevrouw Ollongren, of, en dat kan een accountant overkomen net zo goed als een banketbakker, dat de handigheid wat achteruit gegaan is in het omgaan met de administratie.

 14. P. Puk

  Het is te hopen dat we na de verkiezingen van die walgelijke muts af zijn. Dit was al door velen voorzien, maar de eigenwijze trut zal en moet haar zin doordrijven. Daar weten ze in de Eerste Kamer ook alles over te vertellen. Nee hoor, strik erom en wegwezen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.