Ein-de-lijk! Verkiezingsuitslag Rotterdam binnen: D66 grootste partij, JA21 van Rotterdamse Eerdmans impopulair

Het duurde even, maar ein-de-lijk zijn ook in Rotterdam de meeste stemmen geteld. De verkiezingsuitslag in de tweede stad van Nederland staat zo goed als vast. We zaten allemaal reikhalzend te wachten op de uitslag uit de Maasstad, omdat de stad met meer dan 620.000 inwoners een belangrijke invloed heeft op de uiteindelijke zetelverdeling in de Tweede Kamer.

Weinig gemeentes waren deze Kamerverkiezingen trager met tellen dan Rotterdam, de tweede stad van Nederland. Omdat de Havenstad maar niet opschoot met het tellen van de stemmen in Rotterdam, besloot de gemeente uit pure wanhoop maar 100 euro te bieden aan iedereen die vandaag nog even snel kwam meehelpen om de laatste stemmen te tellen. Eerder deden de stemmentellers dat op vrijwillige basis, maar met 100 euro in het verschiet bleek er uiteindelijk toch genoeg animo te zijn om eindelijk tot een definitieve verkiezingsuitslag te komen.

Uit de verkiezingsuitslag blijkt dat het vroegere PvdA-bolwerk en tegenwoordig vrij ‘rechtse’ stad deze keer massaal hun voorkeur heeft gegeven aan het D66 van Sigrid Kaag. Die trend zien we overigens in bijna alle Nederlandse steden terug. 16,74 procent van de Rotterdammers week dan ook uit naar de sociaal-liberale partij, gevolgd door de VVD met 15,56 procent.

De Rotterdamse verkiezingsresultaten van de Tweede Kamerverkiezingen 2021. Bron: Gemeente Rotterdam

Opmerkelijk genoeg werd de PVV de derde partij in Rotterdam met zo’n 10 procent van de stemmen. Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen in de Maasstad wist de PVV slechts 1 zetel binnen te halen, omdat ze de concurrentie van het Leefbaar Rotterdam van Joost Eerdmans niet konden bijbenen.

Diezelfde Joost Eerdmans deed deze Tweede Kamerverkiezingen mee met de nieuwe partij JA21, maar erg populair lijkt hij niet meer in Rotterdam. Slechts 3,28 procent van de Rotterdammers gaf aan nog vertrouwen te hebben in de politieke zetelhopper Eerdmans. Ironisch genoeg deed Forum voor Democratie het met 4,57% beter dan de man die de partij vorig jaar met veel bombarie verliet.

En om het dan nóg een stukje erger te maken voor Eerdmans en co: in de landelijke prognoses stond JA21 vóór de telling van Rotterdam op vier zetels. JA21 verloor na de bekendmaking op de Coolsingel die vierde zetel aan… Denk. Want die partij deed het juist ongekend goed in de havenstad. Over ironie gesproken!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. halo1

  Toievallig weer.. 2 linkse partijen hebben weer een zeteltje meer..het gebeurt nooit bij rechtse…

  1. Thant dolph

   Probleempjes met nieuws volgen?

 2. STOP FVD

  Haha, je moet deze website anders gewoon FVD.nl gaan noemen joh, lekker doorzichtig ben jij man. En maar lopen janken dat NOS eenzijdig bericht, nee jij dan? Zielig gedoe. Lekker de boel opstoken met je manipulatie, desinformatie en je nepberichten.

  1. usb3.0

   Je hoeft hier niet te reageren natuurlijk, jij bent nepnieuws

 3. Gebande_3

  JA21 van Rotterdamse Joost Eerdmans blijkt impopulair

  Ja21 3,28% in eerste jaar in Rotterdam
  FvD 1,25% in eerste jaar in Amsterdam.

  Wat zei je over impopulair Kenneth?

 4. Adriaen van Bergen

  Op twitter:
  Van Fortuyn naar D’66.
  Lijkt heel ongeloofwaardig.

 5. Hamer Sikkel

  Waar is de tijd gebleven toen de PvdA ruim 50% van de stemmen kreeg te Rotterdam.
  De arbeidersklasse weet niet meer welke linkse partij men zou moeten kiezen.
  De CPN is opgegaan in GroenLinks en de SP blijkt ook geen rood alternatief te zijn.
  Daarom zouden de linkse partijen beter gaan fuseren en een front vormen om op te komen voor de belangen van de mensen met lagere inkomens.
  Van de VVD en D66 en overige rechts heeft de gewone man namelijk niets te verwachten.⁉️

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.