VVD en CDA vernietigen Defensie met peperduur wanbeleid: bezuiniging van €23 miljoen kost uiteindelijk €1 miljard!

De Algemene Rekenkamer toont in een “hard” rapport over bezuinigingen bij Defensie aan hoe belachelijk onzorgvuldig de overheid met belastinggeld is omgegaan. Het in de kabinetten-Rutte door CDA’ers en VVD’ers geleide departement heeft er een enorm zooitje van gemaakt: een plan uit 2012 om eenmalig 23 miljoen euro te bezuinigen en jaarlijks 2,7 miljoen te besparen, mondt uit in een catastrofe die uiteindelijk een kleine 1 miljard euro heeft gekost.

Dat zo’n beetje ieder project van de overheid uiteindelijk meer geld kost dan in eerste instantie wordt verwacht, lijkt inmiddels wel een natuurwet te zijn. Maar dat een kostenbesparing heeft geleid tot een gigantische kostenpost, is compleet absurd! Dat dit onder de auspiciën van ‘centrum-rechtse’ partijen als het CDA en VVD is gebeurd, al helemaal.

Het zit zo. Defensie hoopte in 2012 eenmalig 23 miljoen euro te bezuinigen ten opzichte van renovatie van de oude marinierskazerne, door het complex naar Vlissingen te verhuizen. Op die manier zou ook nog eens structureel 2,7 miljoen euro worden bespaard op de exploitatiekosten. Maar het toenmalige kabinet ramde dit plan er kennelijk zonder blikken of blozen doorheen, zonder volledig inzicht te hebben in de kosten of alternatieve locaties. Dat meldt het AD.

Door dit roekeloze gedrag heeft het kabinet voor een locatie gekozen die om allerlei redenen onbruikbaar was. Vervolgens gooiden ze nog eens tientallen miljoenen euro’s aan tegen het saneren en bouwrijp maken van die ongeschikte grond. Om daarna geconfronteerd te worden met allerlei bezwaren waardoor de hele verhuizing niet meer door kon gaan. Dát tafereel leidde weer tot een ruimhartige compensatie voor de provincie Zeeland. Er moest binnen vier maanden een justitieel complex voor in de plaats komen, ter waarde van 670 miljoen euro.

En om het nog erger te maken moest Defensie rond die tijd (vanaf 2011) ook nog eens structureel 1 miljard bezuinigen. Dat leidde volgens de Rekenkamer tot regelrechte kapitaalvernietiging. Defensie verkocht alle Nederlandse tanks en besloot drie jaar later Duitse tanks te gaan leasen, om de kennis over tanks bij Defensie op peil te houden. Volstrekt absurd, want mede daardoor werd er uiteindelijk zo’n 423 miljoen euro minder bespaard dan de bedoeling was.

Maar we hoeven ons absoluut geen zorgen te maken over nog meer bestuurlijk en financieel wanbeleid, want demissionair minister Ank Bijleveld van Defensie heeft een taskforce opgericht voor het verbeteren van ‘de informatiehuishouding en transparantie’. Dat is namelijk precies wat je nodig hebt in zo’n situatie.

Gewoon opstappen, Ank! Genoeg CDA’ers die er vanaf 2011 een rommeltje van hebben gemaakt op dat ministerie. Om over de reeds opgestapte faal-VVD’er Jeanine Hennis nog maar te zwijgen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. coenzoon

  Op de werkvloer noemen wij dit pound foolish , penny wise

  Tekenend voor het niveau in Den Haag

 2. Cycle25

  Typerend liberaal beleid, als zeenatie gewoon je halve vloot opdoeken en elk jaar een poging robbertje vechten met hun aartsvijand Rusland.

  Ik zou zeggen : DOEN ! Inclusief jullie kroost naar het front…kom op…jullie kunnen het.

 3. sonny

  En hoe zit het met NAVO bijdrage, in materieel en valuta?
  Ook al is de allerte Donald Trump niet meer aan de knoppen, Biden zal toch, ondanks zijn seniliteit, de 2% van het Nationaal NL inkomen, willen hebben!

  1. right

   sonny@
   Rutte zal tengevolge van voortschrijdend inzicht, uiteraard druipend van overmoed en onkunde, al zijn kaarten zetten op een krachtig EU leger!
   Kanonnenvoer genoeg in Europa, de al jaren durende instroom van “vluchtelingen” levert een overvloed aan infanterie voetvolk, en daarmee manschappen om de defecte tanks handmatig voort te duwen!

   1. coenzoon

    👌👌👌👌👌

    😂🤣😂🤣😂🤣

 4. sonny

  De gezichten en softe uitstraling van de gefotografeerde militairen, lijken niet veel eigenschappen te hebben van échte ‘ijzervreters’!
  Uitgezonderd de uiterst linkse, dat zou er eentje kunnen zijn!

 5. Monty

  Welk kabinet stemde er 10 jaar geleden er mee in om 1 miljard op defensie te bezuinigen?

  Wie zette hun handtekeningen hieronder?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.