Game Over voor opperleugenaar Mark Rutte? Gert Jan Segers (CU) sluit nieuwe kabinetsdeelname uit als Rutte premier wordt

Eindelijk. Eindelijk. Eindelijk. Ja, het is dan eindelijk zover. Ze hebben er belachelijk lang over gedaan, maar ChristenUnie-leider Gert Jan Segers heeft dan êindelijk de knoop doorgehakt en de enige juiste beslissing genomen. “Wij kunnen geen deel uitmaken van een vierde kabinet-Rutte,” aldus Segers. Daardoor kan een coalitie met Rutte aan het hoofd nog maar op maximaal 73 zetels rekenen. 

In een interview met dé krant voor ChristenUnie-christenen, het Nederlandse Dagblad, zegt Segers dat “er gewoon te veel gebeurd” is om nog een keer een coalitie te vormen met opperleugenaar Mark Rutte als premier. “Dat er was gesproken over een ‘functie elders’ voor Pieter Omtzigt was voor onze fractie al niet te verteren. Er werd hardop gefantaseerd over hoe je een kritisch en vasthoudend Kamerlid weg kunt krijgen. Dat is niet één incident,” aldus Segers, “maar een uiting van een dieper liggend probleem, van een cultuur die niet deugt, van macht die geen tegenmacht duldt. Daar kwam deze week bij dat Rutte heeft gelogen: hij had wél over Omtzigt gesproken, terwijl hij dat eerder ontkende.”

De reden, zegt hij, dat CU de motie van afkeuring steunde is nogal wiedes. Het gedrag van Rutte was onacceptabel. “Maar bij de motie van wantrouwen stonden wij voor een groot dilemma.” Want coronacrisis ofzo. “Daarvoor durfden wij geen verantwoordelijkheid te nemen. Maar wij willen niet terug naar business as usual. Daarom we hebben we als fractie ook al meteen besloten: wij kunnen geen deel uitmaken van een vierde kabinet-Rutte. Dat heb ik Rutte intussen zelf ook laten weten.”

“Wij kunnen het niet verantwoorden als we opnieuw deelnemen aan een kabinet onder Rutte,” herhaalt Segers voor de duidelijkheid nog maar even.

Het is natuurlijk de enige juiste beslissing. Het was volkomen ongeloofwaardig dat een zogenaamd christelijke partij een premier van liegen en bedriegen beschuldigt, maar daarna wél onder zijn leiding in een kabinet wil gaan zitten. Dat kan écht niet. Maar we moeten niet vergeten dat Segers dit alleen maar doet omdat regionale en lokale CU’ers én de jongerenbeweging van de partij gisteren zijn losgegaan… niet alleen op Rutte, maar op Segers zelf. Zíjn positie kwam onder vuur te liggen. Dát is waarom Segers nu opeens heel ‘moralistisch’ en ‘principieel’ is tegen nieuwe samenwerking met de grootste leugenaar die ooit premier is geweest van Nederland.

Nu is het aan het CDA en D66 om hetzelfde te doen. Ik twijfel er geen moment aan dat die laatste dat echt niet gaan doen. Want als ze dat wilden hadden ze dat nu al kunnen doen. En wat het CDA betreft: Wopke Hoekstra heeft Pieter Omtzigt zo duidelijk, zo publiekelijk met een mes in de rug gestoken, dat het mij niet zou verbazen als hij stiekem wél weer met Rutte wil regeren.

Hoekstra, leer van Segers! Die heeft tijdens het debat ook de verkeerde beslissing genomen, maar is nu alsnog overstag gegaan. Als jij dat niet ook doet kan ik je verzekeren dat jouw positie óók zo zwaar onder vuur komt te liggen, dat jíj niet meer kunt aanblijven als leider van het CDA. Wil je jezelf werkelijk opblazen voor Rutte?

Hoe dan ook, natuurlijk is het nu feitelijk al game over voor Mark Rutte. Zelfs met CDA en D66 kan de VVD nog maar uitkomen op 73 zetels. Dat is gewoon niet genoeg. Elke partij die voor de motie van wantrouwen stemde kan niet alsnog zeggen dat in Rutte IV stappen toch wél moet kunnen. Dat gaat de eigen achterban van ieder van die partij niet accepteren.

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal... en word lid van de fantastische DDS-Groep op Facebook-alternatief MeWe!

Begrijpt Rutte dat ook, of gaat hij alsnog proberen een partij om te kopen? Ik verwacht het laatste, want deze man weigert absoluut op te geven, en is er ongetwijfeld van overtuigd dat, als puntje bij paaltje komt, elke politicus net zo corrupt is als hij. En misschien heeft hij daar wat 99% van de politici betreft nog wel gelijk in ook.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. coenzoon

  Doel bereikt voor d66 , alleen over links blijft mogelijk !

  1. Fax uit Darmstad

   En gelukkig zijn daar niet genoeg zetels.

   1. coenzoon

    34 + 24 + 9 +8 + 3 = 78

    ik zeg niet dat makkelijk is maar de mogelijkheden zijn er.
    rutte heeft voor de verkiezingen al aangegeven een nog linksere koers te gaan varen waarbij woon-werk verkeer en de forens niet langer heilig zijn.

    build back better zullen we maar zeggen !

    1. Meriadoc Brandebok

     De linkse partijen willen niet samenwerken met de VVD-Rutte. Voor hen zou dat ook politieke zelfmoord betekenen.

     Zo’n kabinet over links zou dan louter uit linkse partijen bestaan (zonder de VVD).

     Ja, jullie wilden allemaal af van Rutte en nu krijg je D66, SP, PvdA en GroenLinks ervoor terug.

     1. coenzoon

      uitsteken brandende bok , schrijf je vast nieuwe verkiezingen uit dan ? laat rutte dan ergens op plek 10 of 20 gaan staan kan hij zijn populariteit toetsen

 2. Meriadoc Brandebok

  Rutte blijft hoogstwaarschijnlijk aan als VVD-leider, gezien de 2 miljoen stemmen die hij heeft gekregen. Hij heeft dat eerder aangegeven. De partij bestaat voor 95% uit Rutte-loyalisten. Een uitsluiting van Rutte komt dus neer op een uitsluiting van de VVD.

  In zo’n situatie blijven er nog maar drie opties over om de impasse te doorbreken:
  – nieuwe verkiezingen, waarbij de VVD opnieuw wint
  – een links horrorkabinet D66/CDA/SP/PVDA/PVDD/CU, met Kaag als premier
  – een minderheidskabinet VVD/CDA/D66

  1. coenzoon

   nog zo een domme papegaai , rutte heeft geen 2 miljoen stemmen gekregen domme doos. de vvd heeft 2 miljoen gekregen

   Als rutte zijn populariteit had willen testen had ie op plaats 20 moeten starten !

  2. Fax uit Darmstad

   Een minderheidskabinet VVD/CDA/D66
   Dat kan ook zonder D66. Ik denk dat de VVD kiezer nu liever geen Kaagheks wil,
   een kat in het nauw maakt rare sprongen.
   Nu vraagt deze situatie om een zakenkabinet

   1. Meriadoc Brandebok

    Maar wie moet het zakenkabinet vormen?

    1. Fax uit Darmstad

     Je zou een zakenkabinet dus kunnen vormen bestaande uit hoogleraren, ondernemers (waar relevant) en andere inhoudelijke kennisdragers.
     Bij een zakenkabinet kan elke partij elk besluit verdedigen, in plaats van met sommige dingen instemmen omdat ze er andere zaken voor terug krijgen.

 3. Edjan

  Opperleugenaar Rutte?
  Volgens mij moet Rutte zijn meerdere erkennen in Kaag, de zwarte weduwe. Zij heeft, na een kort paringsritueel met Rutte, nu besloten om hem op te peuzelen.
  Het zal mij zeer benieuwen of Rutte nog een list weet te bedenken, zo niet dan wordt het “nieuw leiderschap”( = oude wijn in oude zakken, alleen nu nóg leugenachtiger).

 4. Marija

  Heeft Rutte niet veel weg van Trump?
  Ja, hetzelfde narcistische gedrag.
  Dat het moeilijk voor hem is, zijn mooie positie en daarmee ook zijn overstap naar Europees parlement, op te geven geloof ik graag. Hij zal ook in Europa geen poot meer aan de grond krijgen door dit debacle.
  Hij verliest dus veel zo niet alles waarop hij heeft gehoopt.
  Best zielig als je carrière zo eindigt.

  1. coenzoon

   had rutte maar 5% van trump in zijn donder!

   1. Monty

    Ja Rutte heeft niks van Trump zoals beweert wordt.

   2. Marija

    Dat is waar. Alleen in de eindfase zie ik enige gelijkenis.

  2. Beukman

   Nee, Rutte is geen narcist. Hij heeft juist bijzonder weinig ego voor een politicus. Om het hieruit voortvloeiende gedrag wordt hij wel vergeleken met een tefalpan. Hij loopt ook niet de hele dag rond te bazuinen hoe geweldig hij wel niet is. Rutte is een bescheiden man.

   Baudet is de mini-Trump.

   1. coenzoon

    bukhol is de mini max anus !

 5. Monty

  De reageerders van DDS zullen vast zeker een stuk positiever zijn over de nieuwe minister president.

 6. thijshil

  Geweldig wat dhr. Segers liet weten. Geen kabinet met Rutte. Christen Unie een partij
  met ballen. Ik ben niet gelovig en stem niet op de CU, maar wat een GUTS.
  Nu nog CDA en D66 en het einde van de Rutte van de afdeling List en bedrog, is VOORBIJ.
  Maak de politiek weer transparant en haal het BINDEND REFERENDUM weer terug.

  1. Egbert van Zutphen

   thijshil

   Gert-Jan Segers koos eieren voor zijn geld en verklaarde alsnog niet met Rutte te willen regeren.
   Hij deed dit na een nachtelijke conversatie met zijn vrouw, zij zei namelijk “Gert-Jan als je niet snel bekend maakt dat je niets meer met die leugenaar Rutte te maken wilt hebben dan kan je het schudden in bed, dan ben je niet meer de bovenliggende partij in deze bedstee en ook niet de onderliggende, dan ga je maar naar de logeerkamer.
   Waarop Gert-Jan zijn zegeningen telde en haar beloofde te doen wat zij wilde.
   Moraal van het verhaal?
   Wees eerlijk, dan kom je het verste, ook in bed.

 7. Aborifa

  Wat een gristelijke flapdrol. Goed dat zulke mensen niet mee regeren.

 8. Fax uit Darmstad

  Seegers weet na de verkiezingsstrijd dat zowel de VVD als D’66 niet verder wilde met de CU vanwege talloze medisch-ethische kwesties. Makkelijk dus daar achteraf zoals Seegers vandaag doet, een stoer verhaal over te hebben.

 9. Rieks

  Ach die Gert Jan toch, we zwaaien hem uit en wensen hem het beste toe, deze christen padvinder. Goede Pasen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.