Hoe lang duurt het voordat je een investering in zonnepanelen hebt terugverdiend?

Ben je geïnteresseerd in het kopen van zonnepanelen, dan moet je eerst weten wat het jou oplevert. Hierbij spelen prijs, plaatsing en de voordelen een grote rol. Daarnaast kan je ook de afweging maken om ze zelf op het dak te plaatsen. Want ook als jouw dak afwijkt van ‘normaal’, zijn er verschillende soorten montagesets die je kunt gebruiken. Neem het voorbeeld van de zonnepanelen montagesysteem plat dak. Je wil namelijk wel dat het systeem zich zo snel mogelijk terugverdiend toch?

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen

Leuk om te weten dat de zonnepanelen zichzelf uiteindelijk terugverdienen, maar het is wel fijn om te weten wat hiervan de tijdsindicatie is. De aankoop is namelijk een grote investering waarbij je wil dat deze  zo snel mogelijk rendement oplevert. Binnen hoelang het zich terugverdiend is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren. Toch is er een tijdsindicatie van de gemiddelde terugverdientijd die vertelt dat het systeem zich in 10 jaar terugbetaalt.

Om de terugverdientijd verder te drukken, kan er ook nog gerekend worden op een teruggave van 21 procent BTW. Met deze financiële meevallers wordt de gemiddelde terugverdientijd teruggebracht tot 7 a 8 jaar. Om de kosten verder te drukken, kun je natuurlijk ook nog zelf het dak op gaan met een Zonnepanelen montagesysteem.

Factoren die de terugverdientijd van zonnepanelen beïnvloeden

Om de terugverdientijd van je panelen zo goed mogelijk te berekenen, is het belangrijk om te kijken naar verschillende factoren.. Dit zijn meer factoren dan je waarschijnlijk denkt. Om het jou makkelijk te maken, hebben we een aantal factoren voor je onder elkaar gezet.

 1. De prijs van zonnepanelen

Niet alle zonnepanelen zijn hetzelfde. Daarom is het handig om de vergelijking te maken tussen verschillende zonnepanelen en verschillende systemen. Er kan namelijk veel verschil zitten in kwaliteit. De kwaliteit heeft uiteindelijk invloed op hoeveel energie je opwekt

 1. Extra apparatuur

Er moet niet alleen gekeken worden naar de kostprijs. Er is namelijk randapparatuur nodig om opgevangen zon om te zetten in energie. De randapparatuur draagt ook bij aan het totale prijskaartje.

 1. Zelf plaatsen of niet?

Wanneer je een beetje handig bent en het juiste Zonnepanelen montagesysteem hebt,kan je er voor kiezen om het systeem zelf op je dak te plaatsen. Waar je wel op moet letten is de garantievoorwaarden. Je wil namelijk niet je garantie kwijt zijn na de eerste week.

 1. De levensduur van panelen

Bekijk ook de levensduur van de installatie. De gemiddelde levensduur van een zonnepanelensysteem is 25 jaar. Daarnaast is het goed om te kijken naar eventuele factoren die hier invloed op kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de omgeving waarin je woont en de mate van onderhoud, spelen hierbij een grote rol.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Max Aue

  Mooi dat DDS zich sterk maakt voor duurzame energie.

  1. Stanly2000

   Lijkt mij niet dat DDS zich sterk maakt voor duurzame energie. Is gewoon een reclameboodschap.

   1. Max Aue

    Het wordt gepresenteerd als een bijdrage van de redactie van DDS, dus ik mag aannemen dat DDS er achter staat.

    1. coenzoon

     jij neemt aan ! dat is nu juist het probleem strónt vlé®k , je neemt veel te veel aan en presenteert je aannames dan als feiten.

     Daarom ben je een ongeloofwaardige klootzak. Een soort mini rutte.

    2. Harry Haller

     Max Aue heeft nog nooit gehoord van een editorial of advertorial. Betaalde quasi-artikelen die al ongeveer 65 jaar gemeengoed zijn in de media.

     1. Max Aue

      Jawel hoor, goede vriend, zo zag ik het artikel ook, maar ik nam aan dat DDS alleen editorials plaatst over producten waar ze geen bezwaren tegen hebben c.q. aanbevelen.

    3. september

     Hallo Max trek je maar niks aan van Coen met zijn domme gescheld,die vindt iedereen,die het niet met hem eens is dom. Maar dat weten we. Het is zelf een………….

     1. coenzoon

      Als je op feiten mijn domheid kan aantonen ben je van harte welkom tról !

      Je bent dus uitgenodigd om op inhoud elke reactie van mij te betwisten. Je zielige katte gejank raakt verder kant noch wal wím

  2. coenzoon

   Zonnepanelen zijn niet duurzaam. Duurzaam betekent niet belastend voor het milieu.
   Enig idee hoe groot de vervuiling is voor het maken van die meuk ?
   Enig idee hoe groot de vervuiling is voor het delven van de grondstoffen van die meuk ?

   De levensduur is ook geen 10 jaar. Een omvormer haalt meestal 7 jaar dan mag er een nieuwe in. Uiteraard loopt de opbrengst per jaar terug door veroudering.

   Als we de financiële prikkels – lees subsidies – weghalen is het kosten-baten plaatje ook nog eens negatief. We geven dus belastinggeld weg aan een product wat nutteloos en niet niet duurzaam is.

   Een doodlopende weg maar de marketing is uitstekend !

 2. Edjan

  Jammer dat DDS reclame maakt voor deze geld-weg-smijterij.
  Vrolijk wordt gekeuveld over terugverdientijd; welnu, deze hangt af van de hoogte van belastingvoordelen en subsidie. Er wordt dus door alle Nederlanders verplicht bijgedragen aan de instandhouding van dit sprookje.

 3. Drollevanger

  Nooit zal Nederland zichzelf kunnen bedruipen met de huidige zogenaamd duurzame energie.
  Nog steeds kunnen zogenaamde elektrische auto,s zich zelfs in de verte niet meten met auto,s op fossiele brandstof.
  Al zetten we de Noordzee met windmolens vol tot IJsland, dan nog zal alleen op dagen waarop de zon fel schijnt en de wind op windkracht 6 waait, genoeg duurzame energie worden opgewekt om ons aandeel aan energiebehoefte rond 12 uur s,middags via zogenaamd die duurzaam(biologie centrales? Waarin het elektrische deel nauwelijks de 20% overstijgt) voor enkele uren volstaan. Voor de rest van de dag en nacht wordt het koulijden of samen onder de moltondeken.(wat weer slecht scoort in het overbevolkings probleem).
  Beste deugmensen, lees je eens echt in over de energie problemen, en kwaak niet steeds een autistisch meisje uit verre landen na.
  (als iemand schrijft dat een regio zichzelf kan voorzien van duurzame energie, wordt bedoelt dat onder zeer gunstige omstandigheden die regio midden op een zonnige winderige dag enkele uren in zijn eigen energiebehoefte kan voorzien. De rest van de dag moet worden bijgestookt met fossiel of brandhout uit verre oerwouden).

  1. Edjan

   Het idee dat je van wind- en zonne-energie kunt rondkomen, komt uit tabellenboekjes waarin sprake is van “nominale” windkracht en “nominale” zonnesterkte. Dat zijn gemiddelde waardes. Alsof die constant gelden. En van deze waarden gaat men uit.
   Helaas waait het soms harder en soms zachter.
   Als je doorlopend energie wilt hebben uit deze bronnen, zul je dus veel meer windmolens en zonnecellen moeten neerzette.
   Heel veel meer.

   1. Max Aue

    We hebben inderdaad nog veel mogelijkheden voor uitbreiding van windmolens en zonnepanelen. Belangrijk is ook dat we gaan inzetten op de opslag van duurzame energie. Dat wordt een belangrijke ontwikkeling.

    1. Edjan

     Dat klopt. Jammer genoeg is er in die hoek nog maar weinig gebeurd.
     De Energie Speicher in Duitsland (hoog gelegen stuwmeren) zijn een aanfluiting qua rendement en vooral qua natuurbeheer (hele valleien werden ontbost).

     1. Max Aue

      De komende jaren zullen thuisbatterijen steeds goedkoper en dus ook, zeker in relatie met de salderingsregeling die op termijn gaat vervallen, rendabeler worden. De Overheid zal het ook willen subsidiëren om dat daardoor het elektriciteitsnet minder wordt belast.

      h*tps://www.engie.be/nl/blog/zonnepanelen/rendement-batterij-Vlaanderen/

     2. coenzoon

      de strónt vlé®k komt weer met een linkje wat zijn onzin ondersteunt om alle andere linken die het tegendeel aantonen te benoemen als onzin !

      Inhoudelijk zelf een verdediging strónt vlé®k ?

      Heeft de strónt vlé®k enig idee hoe groot – qua vermogen niet qua bouw – zo een batterij moet zijn en wat voor geweldige bom er dan naast het huis of in het huis staat ? Je bent werkelijk krankzinnig als je voorstander bent om dit soort vermogens op te slaan in of rond huizen. Ben benieuwd of verzekeringen dit gaan dekken net zoals er nu al problemen met opstaldekkingen van gebouwen met zonnepanelen zijn.

      De strónt vlé®k is dan ook een decadente tról die af en toe een linkje plaatst met wat gewauwel over hoe duurzaam en hoe goed maar de materie totaal niet kent . Best wel triest zo een beperkt inzicht.

     3. Max Aue

      “qua vermogen niet qua bouw – zo een batterij moet zijn en wat voor geweldige bom”

      De capaciteit van batterijen loopt net zo snel op als de prijzen dalen. Dit is dus een technologie in snelle ontwikkeling.

      Dat zo’n batterij een bom zou zijn is me niet bekend. Mogelijk heeft coenzoon een link waaruit dat kan blijken.

     4. coenzoon

      🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣

      de strónt vlé®k is niet bekend met het feit dat opgeslagen elektrisch vermogen een bom is !

      i rest my case , tegen zoveel onwetendheid kan ik niet op.

      je bent een onwetende stakker strónt vlé®k , weer veel plezier aan je gehad vandaag , domme jongen

    2. coenzoon

     nou strónt vlé®k kom is met een voorstel over het benodigde vermogen domme jongen ! De nu gebouwde installaties zijn in gebruik bij de datacentra en dragen 0,00 bij aan de energievoorziening voor de burger domme jongen.

     Hoeveel dode vogels mag deze idioterie nog kosten ?
     Hoeveel schaars land mag er nog geofferd worden aan deze idioterie ?

     Inhoudelijk is de strónt vlé®k weer niet geïnformeerd echter lekker tróllen lukt weer aardig ! decadente stakker

     Wat is eigenlijk de status van getijde energie strónt vlé®k ?

 4. Drollevanger

  Als iets via subsidie,(bv elektrischiteit) wordt terugverdiend betekent dat gewoon dat uw buurman uw energievoorziening betaalt. Ik zou zeggen schenk die buren eens elke maand een bloemetje.

  1. Edjan

   Klopt. Van de andere kant heeft DDS laatst gevraagd om een financiële bijdrage van de lezers. Ik denk dat daar onvoldoende op gereageerd is. Dan kun je DDS niet kwalijk nemen dat ze pakken wat ze krijgen kunnen?

 5. september

  Je kan niet alleen duurzame energie gaan gebruiken. Je blijft voorlopig nog afhankelijk van gas,elekticiteit en olie. En die windmolens moeten niet vlak naast huizen komen.

  Maar vooral op zee en niet in steden.

  1. coenzoon

   aluminium, koper en een stalen voet in een zoute zee ! jajaja

   Iets met klok en klepel onwetende.

 6. kattekop

  Zonnepanelen zijn dus onrendabel maar dat weet ik al langer.
  Ze zijn net zo onrendabel als windmolens die ook enkel op subsidie
  draaien.
  En stel dat iedereen zonnepanelen op het dak heeft geplaatst dan
  komt er minder geld in de schatkist door minder belasting en dan
  gaat de belasting weer omhoog zodat je er tenslotte niks aan hebt
  gehad.
  Het is allemaal lood om oud ijzer.
  Je gaat toch geen 10 jaar wachten voor je die investering weer hebt
  terugverdiend.
  Daarbij….vroeger werden de daken ontsiert door TV antennes en nu
  door die zwarte glimmende platen op je mooie pannendak.

 7. roodkapjelusttaart

  Net voor dat u in de kist ligt, wordt het rendabel.

  1. coenzoon

   nee hoor, dan is het aan de tweede vervanging toe zonder ooit eenn cent gerendeerd te hebben

 8. Drollevanger

  Het gaat mij niet eens over de terugverdientijd.
  Het gaat mij over het gegeven of we gemiddeld als Nederlander, met zonnepanelen ons huis altijd lekker kunnen verwarmen. Ook in de winter.
  s,Zomers ga ik wel gewoon op de bank in de zon zitten.

  1. coenzoon

   Ik probeer de discussie altijd terug te leggen op de oorspronkelijke uitgangspunten. In dit geval was het uitgangspunt CO2 reductie.

   Dat is dus bull shit gebleken waardoor men nu de discussie vertroebeld met kosten , subsidies, rendementen en andere niet ter zaken doende nepargumenten. We hebben bewust een product misbruikt voor plekken waar geen elektriciteit aanwezig is om te zetten naar een product voor algemeen gebruik omdat het goedkoper elektriciteit opwekt.

   Na verrekening van alle subsidies een waardeloos duur inefficiënt product ! Wederom symboolpolitiek ten kostte van alles en iedereen.

   1. Max Aue

    Gelukkig snappen de wereldleiders dat CO2-reductie noodzakelijk is voor het voortbestaan van de planeet.

    1. coenzoon

     Enkel jammer dat de onderbouwing ontbreekt voor deze belangrijke beslissing strónt vléç®k. De eigen onderzoeken komen niet verder dan kretelogie zoals , indien , mogelijk , waarschijnlijk , als !

     Wij van wc-eend adviseren wc-eend. Build back better !

     1. Max Aue

      De wereldleiders begrijpen er natuurlijk niets van, coenzoon. Ze hadden beter bij jou te rade kunnen gaan.

      😂

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.