Eerdmans (JA21) hekelt voorrangspositie 25.000 statushouders tijdens woningnood: ‘Het gewone publiek moet 10 jaar wachten’

Het woningtekort in Nederland is gigantisch en het is daarom enorm schokkend om te horen dat gemeenten jaarlijks bijna 25.000 statushouders verplicht moeten huisvesten. JA21-Kamerlid Joost Eerdmans is kritisch over deze gang van zaken en wil hier een debat over voeren. 

Het blijft voor de Nederlandse politiek een gevoelig onderwerp: de gevolgen van de massa-immigratie. Jaarlijks moeten gemeenten bijna 25.000 statushouders verplicht huisvesten, maar dit is haast een onmogelijke opgave door de enorme woningnood. Gemeenten hebben hierover al aan de bel getrokken, maar Den Haag lijkt expres niet te luisteren. Daarom wil Eerdmans dit onderwerp zo graag agenderen.

“Wij willen graag een debat voeren over de huisvesting van statushouders. We hebben daar een overzicht van gekregen door de staatssecretaris van Justitie eind maart. Daaruit bleek dat 11.000 statushouders nog dit jaar een woning moeten krijgen. En we merken dat meerdere gemeenten zeggen dat is moeilijk of onhaalbaar. Dat gaat knijpen. Het gewone publiek kan rustig tien jaar wachten op een sociale huurwoning, dat is helaas niet uitzonderlijk. Terwijl voor de groep statushouders schieten de tijdelijke woningen als paddenstoelen uit de grond, woningen worden aangepast en snel bouwrijp gemaakt. Maar de rest van Nederland moet wachten. Dus wij willen graag een debat voeren samen met de staatssecretaris mevrouw Broekers-Knol en de minister van huisvesting mevrouw Ollongren.”

Helaas voor Eerdmans zat een meerderheid in de Tweede Kamer niet te wachten op een debat hierover. Wat natuurlijk een grove schande is, want veel partijen – en met name de linkse partijen die de woningnood zogenaamd aan het hart gaat – durven de olifant in de kamer niet te benoemen. We kunnen niet onze opengrenzenbeleid in stand houden én genoeg woningen voor iedereen in dit kleine kikkerlandje verwachten. Uiteindelijk zal de politiek keuzes moeten maken, maar helaas durft men dat niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. nexit nu aub

  Onder welke sten heeft die idioot gelegen ? tot 22 jaar zijn de wachttijden.

  Populistisch gelúl overigens van deze potloodventer

 2. Pieter48

  Het is voor de elite geen probleem dat de jeugd 10 jaar of langer moet wachten op een sociale huurwoning. Eerst hebben ze de arbeidsmarkt in het voordeel van de ondernemers omgetoverd door de vaste banen om te vormen naar een contract dus een onzekere toekomst. Nu word onze jeugd links ingehaald door een golf van statushouders die nooit meer terug keren naar hun vaderland om hun land weer op gebouwen. De kosten van hun verblijf in ons land woord ook mee betaald door de jeugd. De elite heeft geen probleem om een woning te bemachtigen. Aangezien dat de bevolking deze wantoestanden al jaren accepteerde zal er weinig verbeteren eerder verslechteren.

  1. Emile Takma

   “Eerst hebben ze de arbeidsmarkt in het voordeel van de ondernemers omgetoverd door de vaste banen om te vormen naar een contract dus een onzekere toekomst.”

   Ja, dat was een rampzalig rechts beleid.

   1. nexit nu aub

    gelúl strónt vlé®k, paars was linkser dan links en het vervolg beleid van rutte heeft daar nog een schepje links boven gedaan strónt vlé®k.

    Er is geen regeer periode te benoemen waar meer nivellering , groter ambtenarren apparaat , hogere lasten , meeste gelukszoekers te benoemen is dan onder de linkse rutte

    Ik mag hopen dat de strónt vlé®k toch wel de kenmerken van linkse en rechtse politiek kan onderscheiden. Je gewauwel is dus wederom een aperte leugen strónt vlé®k

 3. Xenon

  Het heeft geen enkele zin meer om te protesteren.
  Hou er toch allemaal mee op.
  Onze toekomst is in Brussel allemaal al bepaald.
  In 2070 zijn we een islamitisch land.
  Emigreren naar Australië is nog de enige redding.

  1. Niet L niet R

   Helaas geeft u duidelijk aan, hoe Nederland er voor staat!

 4. Mar

  Gemeenten trekken aan de bel, maar laten toe dat er in de gemeenten amper sociale huurwoningen worden gebouwd.

 5. Adriaen van Bergen

  “het gewone publiek” zijn wel de mensen die de belastingen ophoesten om de ambtenaren een ruimhartig salaris van te geven.
  Maar als “het gewone publiek” blijft stemmen zoals ze doen, dan veranderd er niets.

 6. Edjan

  Onze samenleving zal al rond 2060 mohammedaans worden.
  Vóor 2030 zal de EU hier alles bepalen.
  Er komen meer en meer en meer vluchtelingen en windmolens.

  Dit moet allemaal betaald worden door luchtkastelen en mooie praatjes te produceren. Dingen MAKEN deden de Nederlanders al niet veel meer, maar nu wordt het helemaal verboden want vervuilend. Er wordt dus over niet al te lange tijd in Nederland geen geld meer verdiend maar alleen nog maar uitgegeven.

  1. Vanduinen

   Wij nog steeds een innovatief land waar geproduceerd wordt. Denk alleen maar aan het Janssen vaccin. Onze universiteiten verrichten baanbrekend onderzoek. Onze landbouwsector, vleessector, draait op volle toeren.

 7. Patt

  Was het maar 10 jaar. Mijn dochter staat hier in houten al 13 jaar op een wachtlijst.

 8. Emile Takma

  Dit is logica voor mensen die menen dat vluchtelingen mensen zijn met minder mensenrechten dan niet-vluchtelingen.

  Er gaat een ranzige denktrant achter schuil.

  1. Harry Haller

   Er is niks ranzigs aan, extreemlinkse kletskous. Mensen van je eigen volk gaan voor. Altijd. Nieuwkomers van buitenaf: achteraan aansluiten.

   1. Emile Takma

    “ Mensen van je eigen volk gaan voor. ”

    Dat vind ik dus ranzig.

    1. CZ

     Aldus Emile Rien Noppen Van Velenamen.

  2. Edjan

   Slechts 7% van de immigranten is een echte vluchteling. Ik sprak er laatst nog een. Nigeriaanse familie, weg gevlucht voor Boko Haram. Mogen ze van mij echt goed helpen. Maar al die mensen die alleen voor de poen komen, mogen van mij linea recta retour.

 9. Emile Takma

  Ik ben wel in mijn nopjes over de stevige uithaal van Hugo. De man heeft zich de afgelopen tijd kapot gewerkt, heeft karrevrachten met modder over zich heen gekregen en kan nu bogen op een succesvol vaccinatiebeleid.
  Hij heeft het morele recht om de trieste wappie-idioten eens een keer een haal over de neus te geven.

  1. Emile Takma

   Excuses, verkeerde plaats.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.