Hypocriete Wopke Hoekstra vindt opzegging CDA samenwerking met FVD heel “verstandig”: “De emmer was vol!”

Vandaag zeiden zowel de VVD als het CDA de samenwerking op met Forum voor Democratie in Noord-Brabant. Want, zeiden de twee partijen, er was daar te veel gebeurd. Instabiliteit! Chaos! Controverses! Ook Wopke Hoekstra vindt het allemaal heel goed dat Brabantse coalitie dood en begraven is. Wat een hypocrisie. De enige reden dat het CDA en de VVD dit nu doen is dat ze de angst voor FVD momenteel verloren zijn. En dus denken ze dat ze de partij koud kunnen stellen. That’s all.

Eerder vandaag werd bekend dat de VVD de samenwerking met Forum voor Democratie heeft beëindigd in Noord-Brabant. Dit omdat wegloper Hans Smolders zijn zetel aldaar ter beschikking heeft gesteld (aan een ander FVD- lid, die de partij zowaar wel steunt), omdat er controverses zijn geweest, en omdat er instabiliteit zou zijn.

Het CDA is ná de aankondiging van de VVD óók vol op het orgel gegaan. Best hilarisch, natuurlijk, dat dit zo komt ná de aankondiging van de VVD, en dus toen het CDA al voor een voldongen feit was gesteld, maar goed. Wat veel interessanter is, is de wijze waarop ook het CDA dit probeert te verkopen. Partijleider-voor-zolang-dat-nog-duurt Wopke Hoekstra legt uit:

“Begrijpelijk en verstandig besluit van CDA Brabant om de samenwerking met FVD op te zeggen. De emmer was vol na groot aantal incidenten,” aldus Hoekstra.

Ah ja. Incidenten. Helemaal niet leuk. Dingen die gebeurd zijn. Vreselijk allemaal.

Maar wacht. Incidenten? Het CDA regeert al jaren met veruit de meest corrupte partij van Nederland, de VVD. Je weet wel, dat is de partij van de toeslagenaffaire, van de doofpot, van het liegen over formatiegesprekken. Van het koud proberen te stellen van kritische Kamerleden. Van een liegende en bedriegende premier die steeds weer betrapt wordt op nieuwe leugens, maar die ondanks alles gewoon doorgaat omdat zijn machtshonger schier onbeperkt is. Zelfs de VVD had een enorme appberichtjes-controverse rond haar jongerenorganisatie.

Die VVD, daar mee samenwerken is voor het CDA geen enkel probleem. Oh nee. Maar samenwerken met FVD, nou, dat kan opeens niet meer. Dit terwijl bij FVD de emmer misschien vol zit, terwijl bij de VVD de Noordzee onderhand overstroomt door alle problemen.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over het CDA zélf, een partij die “christelijk” in de naam heeft, maar alle christelijke waarden al tijden verkwanselt. De eigen Pieter Omtzigt wordt keer op keer met een mes in de rug gestoken, met Hoekstra in de rol van Judas. Hele groepen mensen zijn beschadigd door het CDA of in ieder geval met medeweten van de partij in de toeslagenaffaire. Prominente partijleden graaien erop los en gebruiken de coronacrisis om even flink te cashen (hallo, Sywert van Lienden). En dan hebben we nog minister Hugo de Jonge die 1) er miljarden euro’s belastinggeld doorheen jast alsof het niets is en b) mensen vertelt dat ze dan maar thuis moeten blijven zitten als ze zijn vaccin niet willen. Lekker sociaal.

Dat CDA, dat zou nu opeens een probleem hebben met de FVD afdeling in Noord-Brabant? Houd toch op. Daar lusten de honden geen brood van. Geen gehandicapte vlieg die erin trapt.

Nee, wat hier aan de hand is, is heel simpel: het CDA en de VVD zijn allebei hun angst voor Forum voor Democratie kwijt. Noord-Brabant is een rechtse provincie. De provinciale afdelingen van CDA en VVD zagen de bui al hangen als ze FVD buiten de provinciale coalitie zouden houden; zij zouden de volgende keer dan mogelijk weggevaagd worden, terwijl FVD groter dan ooit zou worden. FVD zou hen leegeten.

Dat was de angst, en dat was waarom de samenwerking werd aangegaan. Die samenwerking wordt nu beëindigd omdat VVD en CDA die angst verloren zijn; ze denken dat ze nu veilig van FVD af kunnen.

Dat is er aan de hand. Meer niet. Al het andere is quasi-moralistisch gezwets van carrierepolitici die behalve machtshonger, geen enkele norm noch waarde hebben.

En natuurlijk komt dit daar nog eens bij: “Brabant wordt opgeofferd voor een landelijke coalitie met GroenLinks,” stelde FVD in een verklaring over het gebeuren in Den Bosch.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. alla-af sn-akbar

  Politiek bestaat alleen maar uit vieze spelletjes om de macht en het eigenbelang. De rest is bijzaak.

 2. Mieke Helgersma

  Is hij weer bezig om het FvD de middelvinger te geven? Hij lijkt zo sympathiek.

 3. LifeBuddy

  Het ligt NOOIT aan de sLinkse cda of vvd ALTIJD is het een ander die vieze spelletjes speelt . De Gekke koeien ziekte slaat alweer sLinks toe.

 4. halo1

  Thierrys analyse lijkt me de spijker op de kop : het CDA trekt steeds meer naar links (Omtzigt-effect)… en de VVD moet bij de formatie erg veel links-slikken..

 5. Branzino

  Het is goed, dat het ook bij extreem rechts begint door te dringen. In Nederland wordt langzaam en stap-voor-stap een linkse coalitie ontwikkeld. Er is geen ontkomen aan. Het is al langer in voorbereiding. En al roept iedere rechtgeaarde extreem rechtse kiezer, dat dit niet democratisch is, dat is het natuurlijk wel gewoon. Iedereen mag met iedereen praten, onderhandelen, samenwerken. En als die partijen elkaar op bepaalde afspraken kunnen vinden, gaan ze gewoon samen verder. Dat radicaal-rechtse individuen elkaar de tent uitvechten, maakt het allemaal alleen maar gemakkelijker. En dat radicaal rechts alle ietsje of veel linksere partijen links noemt, maakt het ook eenvoudiger om samenwerking aan de kiezers uit te leggen. Rechts is te naïef. Zo simpel is dat en zo gaat het ook. En dat betekent, dat de ervaren partijen, die elkaar kennen en respecteren, erin zullen slagen om met enig geven en nemen, gunnen dus, een werkbare coalitie te vormen die de komende vier jaar zal functioneren.

  1. halo1

   Juist..ik zie ook alleen maar linkse “oplossingen” voor de “problemen”: klimaat, stikstof, (vol)bouwen, enz…immigratie ..de oorzaak van alle problemen, wordt natuurlijk onder het tapijt geveegd..de VVD moet erg veel links-slikken…

  2. Janna47

   Meneer of mevrouw Branzino, hallo? U gebruikt wel erg vaak de term radicaal rechts.
   Allergie? Tja, zou kunnen toch? Maar,………….het getuigt natuurlijk wel van weinig gezond verstand! Dat dan weer wel.

   1. Branzino

    @Janna47
    Ik gebruik precies tweemaal de term radicaal rechts, minder gaat bijna niet. Ik vind de term radicaal eigenlijk wel passend en voor de betrokkenen ook niet negatief. Een radicaal rechts persoon is rechtser dan een beetje rechts van het midden. Extreem rechts gaat veel verder, dat is de uiterste rechtse kant. Omdat ik niet weet hoe sommige groepen te typeren ben ik daar voorzichtig mee of mix ik de typeringen radicaal en extreem rechts. Zoals ik hier ook doe. Ik noem extreem ook tweemaal, maar daar val je niet over.
    Dat gebrek aan gezond verstand veronderstel je bij mij? Ik vraag even na voor de zekerheid. Waarom je dat denkt, is me overigens een raadsel. Zo afwijkend van de meerderheid in Nederland ben ik nu ook weer niet.

    1. rutte leugenaar

     blabla bladieblablabla

  3. rutte leugenaar

   blabla bladieblablabla

 6. janrama

  De beweging van Baudet is ten dode opgeschreven.
  De fanatieke wappies blijven tegen beter weten in nog geloven in hun messias, gewoon zielig.

  1. halo1

   Heb je een goed alternatief dan?

  2. Duckday

   Blijf stemmen op de PVV of FvD die wel opkomen voor dit land

  3. rutte leugenaar

   de wens is de vader van de gedachte , ga samen wonen met de stopidioot mafklapper

 7. Duckday

  Straf deze partij nu eens af .Hoogmoed waanzin en belust op macht.Deze partij is ook niet te vertrouwen en waait met alle winden mee. EIGENBELANG er zelf wijzer van te worden.Men heeft gewoon lak aan de bevolking.

 8. Duckday

  Het dat is bij het CDA Democratie . UITSLUITEN zijn deze partijen zeer goed in angst om de macht te verliezen. Het is alweer een tijd geleden toen waren er ook zulke personen die voor twee deling zorgden en we gaan nu weer de zelfde kant op. Een ieder die op zulke partijen stemmen zijn nooit te vertrouwen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.