Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht: kabinet, voer nationale feestdag over afschaffing slavernij in

De gemeentebesturen van de vier grootste gemeenten van ons land vragen het kabinet om van 1 juli een nationale feestdag te maken. De afschaffing van de slavernij, die nu al informeel gevierd wordt met Keti koti, moet een officiële status krijgen, vinden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Nederland moet meer gaan doen om de bevolking met het koloniale verleden te confronteren, stellen de vier grote gemeenten in een brief aan het kabinet. Zo moet er een nieuw bureau worden opgericht dat racisme en discriminatie gaat bestrijden.

Ook moet 1 juli, de dag waarop Keti koti gevierd wordt, steviger worden verankerd in de Nederlandse cultuur. Dat kan door er een nationale feestdag van te maken, zo bepleiten de gemeentebesturen. “Door te gedenken legt de samenleving verantwoordelijkheid af, maar committeert zij zich ook aan een samenleving en een toekomst waarin geen ruimte is voor racisme en kansenongelijkheid. Het zou een dag moeten zijn om te rouwen en te vieren, om naar geleerde lessen uit het verleden te kijken en naar een gedeelde toekomst,” vinden Amsterdam en de andere steden.

De reden voor de grote beleidswijzigingen is eenvoudig, aldus de steden: Immers, “de verborgen en ongemakkelijke geschiedenis” blijft nu teveel op de achtergrond.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Houtje

  Waanzin
  Zo ja….dan ook eens in de 5 jaar net als “bevrijdingsdag”

 2. 56RdK

  Ieder jaar? Onze Bevrijdingsdag is met veel pijn en moeite om de 5 jaar een nationale feestdag.

  Maar ach, natuurlijk, nu gaat het om de zwartjes. Die lopen al eeuwen met de trauma’s van hun verre voorouders.
  Voorouders die hele dorpen verkochten aan arabieren en een enkele westerling.

  Nog gelijk een tonnetje of vier aan subsidie erbij doen?

 3. RS

  Maar wij hebben Sylvana Simons toch al in de tweede slaapkamer ? Ik snap niet waarom er een extra feestdag moet komen ? U wel…….

 4. Rieks

  We (beter:ze) hebben toch al keti koti dus waarom nog zo’n dag erbij? Het wordt almaar absurder. Benieuwd hoe onze TK hierop reageert.

 5. Duckday

  Volledig DOORGESLAGEN zijn de wegkwijt

 6. FransN

  Ik heb dagelijks nog nachtmerries van de 80 jarige oorlog met Spanje. De horror verhalen van mijn voorouders geven me koude rillingen als ik er over denk. Laten we de bevrijding van de Spanjaarden vieren door elk jaar 1 spanjaard ritueel op te offeren.

  Als Europeaan heb ik ook nog traumas van het oprukkende Otomaanserijk verschrikkelijk wat een ellende de onderdrukking de verminkingen en slavenij. Laten we een feestdag instellen om te vieren dat de blanke europeaan bevrijd is van die ellende.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.