‘Mark Rutte speelt nep-open kaart: doet alsof hij door wil CU, maar kiest eigenlijk voor de PvdA’

Nou, nou, zo, zo. Hij heeft er drie maanden over gedaan, maar het hoge woord is er dan eindelijk uit. Mark Rutte, demissionair premier en notoire leugenaar, wil het liefst door met de huidige coalitie. Dus met het zogenaamde motorblok plus ChristenUnie. Dat is dus die zogenaamd christelijke partij die een motie van afkeuring tegen hem steunde, en die naderhand liet weten niet in een kabinet te willen stappen met Rutte als premier. 

“Dat zou onze voorkeursvariant zijn,” zei Rutte vandaag tegen de NOS in het “formatievlog” Rondje Binnenhof. “De ChristenUnie, daar kunnen we goed mee samenwerken.”

Tja. Heel verrassend is dat natuurlijk niet. Want, oké, ja, de ChristenUnie stemde voor de motie van afkeuring tegen Rutte omdat die publiekelijk gelogen en bedrogen had, maar zoals iedereen ook toen al wist was dat eigenlijk eerst en vooral een theaterstukje voor de bühne. Segers dacht dat hij het even zo moest doen om zijn positie in z’n partij niet te verliezen. En dus keerde hij zich zogenaamd tegen Rutte.

Ook nu roept Segers nog steeds dat hij eigenlijk denkt dat zijn partij het beste een constructieve rol in de oppositie kan spelen dan weer mee te gaan regeren. Maar dat is natuurlijk puur een onderhandelingstactiek. Geen weldenkend mens die daar van onder de indruk is.

Is er dan helemaal geen goed nieuws? Nee. Want ik denk dat Rútte de boel nu óók flest. Hij weet heel goed dat Kaag (D66) niet meer door wil met de ChristenUnie, maar juist met GroenLinks of PvdA. En ja, die twee partijen laten elkaar niet los. Wat Rutte nu dus doet is eigenlijk tegen die partij zeggen: “Laat elkaar los, want anders doen jullie allebei niet mee. Ik heb opties.”

Ga er dus maar vanuit dat er een kabinet komt van VVD, CDA, D66 en… de PvdA. Alleen als de PvdA de rug recht houdt en écht niet meedoet zonder GroenLinks mag de ChristenUnie weer meedoen. Daar durf ik vergif op in te nemen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. rafi

  De CU steunde helaas op het kritiek moment NIET de motie van wantrouwen tegen Rutte, alleen maar eentje van afkeuring. Daarna sloot Segers eerst deelname aan een kabinet met Rutte erin uit, maar na kritiek deinsde de man met de rubberen ruggegraat weer terug.

 2. StemPzeweg

  PvdA en GL hebben geen reden om elkaar los te laten. Zeker nu niet met een CDA die aan het punt staat om in duigen te vallen

 3. leukeditter

  kunne ze die smerige rutte nou niet op een vlot zetten richting siberie

  1. Cootje

   Moet wel al die gelukzoekers meenemen mag dan best en gammel vlotje zijn

  2. Emile Takma

   Siberië is lastig per vlot te bereiken. Makkelijker is de Oriënt express.

   1. Harry Haller

    De Oriënt express gaat niet naar Siberië, maar richting Istanboel. Het ligt al in het woord oriënt opgesloten, dacht je niet?

    1. Emile Takma

     Je hebt gelijk, ik bedoelde de trans Siberië-express.

     Excuses.

     1. Cootje

      Als het maar een fatsoenlijke trein is , met die nep politici er in op meneer Graus na heeft de pvv op het ogenblik de fatsoenlijkste politici want de rest valt aardig door de mand

     2. nexit nu aub

      de decadente strónt vlé®k valt weer door het mandje qua parate kennis. Hij had weer even google nodig de flapdrol

  3. A-BBa

   “kunne ze die smerige rutte nou niet op een vlot zetten richting siberie” Jij.moet wel een ONTZETTENDE hekel aan de Russen hebben.

 4. Cootje

  Maar je hebt toch geen fatsoenlijke partijen meer , alles is voor de bühne , gelukkig is de beerput open het deksel is er af en af en toe komt er weer een lijk bovendrijven. Het wantrouwen is zo groot dat het altijd op zijn tenen lopen geen garantie is voor een stevig kabinet ze vertrouwen elkaar tot de deur de politiek is totaal verrot , en baudet en Wilders hebben er nog voor geen millimeter aan meegedaan , heerlijk die puinhopen mag voor mij nog een jaartje of vijf duren , tot het echt op zijn gat ligt , zuid Europa bij de apostelen ligt en dat er zo anti migratie is onder de bevolking en dan op nieuw beginnen , maar eerst maar 5 jaar de goot in , we gaan gelukkig nog horen van omtzigt die houd de boel wel scherp , en gooit af en toe zo rotte vis op de toonbank om het de media te laten uitvergroten , heerlijk

 5. september

  maar een ding is zeker dat er een kabinet van voor samenstelling er nog lang niet is,pas over maanden

  1. nexit nu aub

   jij kan niet rekenen en begrijpt erg weinig maar een 5 partijen kabinet met 5 egotjes gaat er nooit komen

 6. Aborifa

  Zo zal het mogelijk gaan. Lijkt me sterk dat Rutte die moslimbroeders en -zusters in de regering toe laat. Bovendien: bij de volgende verkiezingen zijn GL en PvdA splinter of weg. Onhandig ze nog in een nieuw kabinet een beetje salonfähig te maken.
  Alternatief: nieuwe verkiezingen. Daarvoor vreest vrijwel iedere partij.

  1. Emile Takma

   “ Bovendien: bij de volgende verkiezingen zijn GL en PvdA splinter weg”

   Dat zal voor de PvdA inderdaad het geval zijn als ze zonder GL toetreedt tot een coalitie.

 7. Cootje

  Pinokkio is toch nep ,die laat zijn moeder nog alleen sterven , die heeft emoties in zijn tenen

  1. Aborifa

   Een politicus met emoties hebben we niet nodig; daar zijn er genoeg van. Huilebalken en hypocrieten.

   1. Cootje

    De Groningers en de toeslag affaire slachtoffers hebben Rutte lijfelijk ondervonden , maar als er een man een vrouw een kind een hond een kat en een marmot zijn verdronken en dan pas Rutte ben je niet populair bij een gedeelte van de bevolking , hij heeft in zijn eentje Nederland verkwanselt aan Europa en dat wordt zonder een volks opstand binnen 5 jaar zichtbaar

 8. NO8DO

  Daar durf ik vergif op in te nemen.

  Afgesproken, en dan niet dit artikel uit het archief verwijderen.

 9. Emile Takma

  Rutte is een gewiekste onderhandelaar en wil nu aan zijn achterban laten zien dat hij er alles aan heeft gedaan om de Kaag-coalitie te voorkomen. Kaag blokkeert de CU en Rutte kan straks zijn handen in onschuld wassen.

  1. Beukman

   Inderdaad. Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Gewoon een potje schaak. De ervaren rot Rutte doorziet het spel en denkt een paar stappen vooruit. Dit is de fase waar een door de wol geverfde politicus dol op is.

   1. nexit nu aub

    quote Inderdaad. Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Gewoon een potje schaak. end

    Ten kostte van de burger en zijn belangen gaat het demissionair kabinet gewoon door als of men een bloedneus niet opmerkt.

    Politici gaan voor de belangen van de achterban. Het schorem in den haag gaat enkel voor eigen gewin volgens de huistróllen

    volgens de strónt vlé®k is pathologisch leugenaar synoniem aan gewiekste onderhandelaar.

  2. Stanly2000

   Ernst,
   U schat de achterban van Rutte niet erg hoog in, maar dat bleek ook wel uit de verkiezingsuitslagen.

 10. Heras

  Vraag het aan Brussel of de vn hoe het verder gaat. De kiezers hebben toch geen invloed.

  1. Mr.blauw.sky

   Dat zal Therry niet leuk vinden wat u nu allemaal beweert…

 11. Vanduinen

  Slimheid kun je hem niet ontzeggen. Hij lijkt mij een goed kaartspeler.

 12. JFU

  Gelukkig hebben we een prima werkende democratie…..de grootste verliezers gaan een kabinet vormen….en de echte winnaars worden buiten gesloten.

  1. Branzino

   @JFU
   Hoe zo echte winnaars buiten gesloten? Wilders was één van de forse verliezers en Baudet heeft in de laatste weken veel van zijn aanhang verloren om toch nog te eindigen met een aardig winstje omdat de verkiezingen nog net op tijd kwamen. De echte winnaar was D66, van heel weinig naar heel veel, en ook Rutte spon garen. Ook de Cu verloor niets. Dus zo gek zijn de lopende formatiepogingen niet. Bovendien verloor ook de PvdA niet. En inderdaad, vooral het CDA kwam er bekaaid vanaf.

   1. Mr.blauw.sky

    Kom d’r maar in poepdoos .

   2. Stanly2000

    U vergeet het verlies van GL te vermelden, die nu per se moet meeregeren.

 13. usb3.0

  LEUGENCLOWN RUTTE..

  1. nexit nu aub

   om een clown moet je kunnen lachen , heel Nederland huilt om rutte

 14. Meriadoc Brandebok

  Kaag staat schaakmat. Gezien de CDA-crisis is het is nu wel zeker dat het CDA zich niet aan een extreemlinks kabinet zal wagen en in haar navolging de VVD. De VVD heeft bovendien geluk dat zij weer volledig de oude is. Het wordt dan ook een kabinet met de CU.

  De belangrijkste reden dat Kaag schaakmat staat is dat VVD en CDA ook nog andere opties hebben. Kaag heeft slechts een optie. Maar D66 heeft de verkiezingen niet gewonnen, dus zal zich naar de wil van de VVD moeten schikken.

  Daar helpt geen framede Volkskrant, NRC of Trouw meer tegen.

  1. Emile Takma

   Kaag heeft in dit circus verreweg de beste papieren. Ze is de enige partijleider die niet aangeschoten wild is: Rutte heeft een vertrouwensprobleem, Hoekstra heeft te maken met een achterban in chaos, Klaver en Ploumen hebben beide verloren.

   Overigens: Hoekstra had deze week een inhoudelijk gesprek met Klaver (een handige zet van Hamer) en verklaarde nadien samenwerking met GL niet meer uit te sluiten. Dat gaat de goede kant op.

   1. Meriadoc Brandebok

    Dankzij de gelekte kabinetsnotulen wordt Kaag inmiddels gezien als medeplichtige aan een bestuurscultuur. Nieuwe verkiezingen gaat ze waarschijnlijk niet overleven (D66 staat al op verlies in de peilingen). Voor haar politieke leven is ze dus aangewezen op Rutte en Hoekstra (die zelfs mogelijkheden bezitten zonder Kaag over rechts te gaan).

    Het feit dat zij slechts een optie heeft tegen meerdere voor de VVD geeft aan dat ze mat staat

  2. StemPzeweg

   In wat voor fantasiebeeld leef je eigenlijk? Wat voor meerderheid opties zijn er zonder D66? CDA (de nieuwe LPF) heeft absoluut niks maar dan ook niks te zoeken in de regering en Kaag zou juist deze partij moeten uitsluiten van de onderhandelingen

   1. september

    Die zijn er inderdaad niet,maar we wachten maar af ,wat er op den duur ,voor een regering komt,Van Welke samenstelling dan ook.

    1. nexit nu aub

     rutte interesseert het allemaal niets , die beukt met zijn demissionaire bij elkaar geraapte zooitje de ene nieuwe wet na de andere eruit.

     rutte moet op de winkel passen maar heeft overal schijt aan en opent gewoon een nieuw filiaal ! de oplichter

    2. nexit nu aub

     rutte voelt zich comfortabel als demissionair MP. de flapdrol doet net of hij niet ontslagen is !

   2. Meriadoc Brandebok

    D66 heeft absoluut niets te zoeken in een nieuwe regering en de VVD en het CDA zouden deze partij dan ook moeten uitsluiten.

 15. A-BBa

  “Mark Rutte speelt nep-open kaart: doet alsof hij door wil CU, ” Kunnen jullie nu echt geen stagaires met een béétje grammatice kennis betalen?

 16. Cootje

  Geweldig aangifte gedaan tegen top ambtenaren van die heerlijke fatsoenlijke bestuurders wegens meineed , het putje blijft zo geopend en dan komen we weer vanzelf bij de fatsoenlijke politici terecht , die uit het kamp oude politiek , en bij mensen onder druk of die denken dat ze alleen de schuld krijgen valt er altijd weer een uit de mand die zijn mond open doet , en de fatsoenlijke politici blijken gewoon narcisten die er voor hun eigen belang zitten , en de doctrine gaat scheurtjes krijgen , ik verheug mij alweer op de volgende soap met Rutte in de hoofdrol .

 17. Drostemannetje

  Over een paar maandjes nieuwe verkiezingen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.