Oud-hoofredacteur NOS Hans Laroes begrijpt er niets van: ‘Waar komt idee vandaan dat GL en PvdA niet samen mogen regeren?’

De oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal, Hans Laroes, is wat verbaasd. Het is hem namelijk opgevallen dat er nogal wat kritiek is op de eis van PvdA en GroenLinks dat zij sámen gaan regeren. “Waar komt dat idee vandaan,” schrijft de ‘journalist’ op Twitter, “dat CDA en VVD wel samen mogen regeren, maar PvdA en Groenlinks niet?”

Hans Laroes is een grote naam en een invloedrijke man in de mediawereld. Hij was hoofdredacteur van het NOS Journaal, adjunct-hoofdredacteur bij KRO-NCRV en hij was zelfs twee jaar lang voorzitter van de Raad voor de Journalistiek. Kortom, als iemand een gooi kan doen naar de titel “Godfather van de Nederlandse ‘journalistiek'” dan is Hans het.

Helaas is er wel een probleempje met zijn invloed en macht. Hans is namelijk links. Heel erg links. Zeg maar: precies zo links als je zou verwachten van een oud-hoofdredacteur van het ultralinkse NOS Journaal. Hij drukte daar in zijn tijd immers zijn stempel op, en dat stempel bestond spreekwoordelijk uit Che Guevara en een marxistische hamer en sikkel.

Die linksheid bevestigt Laroes maar weer eens door zich op Twitter hardop af te vragen waar al die kritiek op PvdA en GroenLinks eigenlijk vandaan komt, de laatste dagen. Die twee partijen willen per sé samen regeren. Ze laten elkaar niet los. Laroes vindt dat prima. Sterker, hij vindt het gék dat er mensen zijn die dat merkwaardig vinden.

Dat is een heel goede vraag, natuurlijk. Misschien kan ik er antwoord op geven, bijvoorbeeld door even naar de verkiezingsuitslagen te wijzen. In 1998 hadden die twee partijen samen 56 zetels. In 2003 50. In 2012 deden ze het vervolgens met 42 zetels nog steeds heel aardig.

Maar ja. In de jaren erna werd het electoraat aanmerkelijk minder socialistisch. Want in 2017 moesten GroenLinks en PvdA sámen genoegen nemen met een magere 23 zetels… en bij de laatste verkiezingen, van 17 maart 2021, bleven daar er nog maar een bespottelijke 17 van over.

Zoals een twitteraar dan ook duidelijk maakt aan Laroes: het idee dat die partijen niet samen kunnen regeren komt dus bij de kiezer vandaan. De kíézer wil niet dat deze twee ultralinkse partijen samen in een coalitie gaan zitten om zo hun linkse ideologie op te dringen aan de rest van het land.

Dat wordt bevestigt door een peiling van Maurice de Hond. Die vroeg enkele weken geleden wat de kiezer van allerlei mogelijke coalities vond. Het Kaag-kabinet kwam daar overduidelijk als meest impopulaire optie uit de bus rollen. Sterker nog, die coalitie wordt nu al zo vreselijk gehaat dat CDA en VVD zichzelf volledig opblazen als ze er tóch instappen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Dus Hans, dit is wat er aan de hand is. Er is geen wet die zegt dat GroenLinks en PvdA niet samen mogen regeren, maar de kiezers willen het gewoon absoluut niet hebben. Get it yet?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Mistgabel

  Dat was een man van de leugenfabriek NOS.
  Dus dan weet u het wel.

 2. rexm

  Kan de uitspraak van laroes best begrijpen, die partijen apart worden niks, samen twee maal niks.
  Wel oppassen, hoe meer links, hoe meer het linker wordt.

  1. hans-e-pans

   D666 in het komende Kabinet is eigenlijk al te veel.

 3. Mistgabel

  Als u nog twijelt dat de NOS de heulers van links is.

 4. Drostemannetje

  Linkse mensen hebben nu eenmaal een bord voor hun kop. Kunnen ze niets aan doen. Gewoon NEGERen.

  1. Freba

   Goede woordspeling. Teveel NEGERen in het Nederlands elftal en dan is de balans zoek. Teveel van hetzelfde gaat nooit goed.

   1. Emile Takma

    Kijk eens aan, in de teleurstelling over de nederlaag wordt ook nog de racistische kaart getrokken.

    Freba laat zijn zwarte kant zien.

 5. Emile Takma

  De peiling naar de kiezersvoorkeur van coalities zegt weinig.
  Kiezers kiezen op een partij en niet op een coalitie. Zeker als die coalitie politieke opponenten moet bevatten kun je de rare conclusie trekken dat er sprake is van een ‘enorm verzet’.

  Laroes heeft gelijk. Het is merkwaardig om het wel normaal te vinden dat VVD en CDA alleen samen bereid zijn in een coalitie te stappen en GL en PvdA dat recht te ontzeggen.

  1. Mark Auel

   Groen Links bestaat uit politiek ongedierte wat ons land in alle opzichten naar de klote wil helpen, die ratten mogen nooit gaan meeregeren! En de PVDA heeft dit land ook al onnoemelijk veel schade aangebracht.

   1. Emile Takma

    De kans dat de Kaag-coalitie met GL het gaat worden is zeer groot.
    Mark doet er goed aan zich daarop geestelijk voor te bereiden.

    1. Telos

     Aldus megazuiger Emile Brenda Max Ernst Van Noppen Van Velenamen.

 6. RvdBe

  Het maakt allemaal geen zak uit, de vvd als grootste regeringspartij heeft de afgelopen jaren klakkeloos de agenda van gl uitgevoerd.
  Ze zullen het toneelstukje nog wel ff volhouden.

  1. Edjan

   RvdBE +++

 7. StemPzeweg

  PvdA en GL zijn samen een veel stabielere factor dan het CDA. Het is eigenlijk een schande dat er überhaupt partijen zijn die hun in de coalitie willen hebben. CDA is het nieuwe LPF en ook zij hebben fors verloren. Als je vind dat links niks te eisen heeft dan geldt dit voor het CDA nog meer. Waarom zijn er tot nu toe alleen coalitiesmaken besproken waar het CDA er deel van uitmaakt terwijl er genoeg alternatieven zijn die veel meer voor de hand liggen:

  1. VVD D66 PvdA CU GL
  2. VVD D66 PvdA GL Volt
  3 VVD D66 PvdA GL PvdD
  4. VVD D66 minderheidskabinet

 8. Piet Klein

  Hans, de uitleg. De PvdA heeft Asscher naar huis gestuurd vanwege de toeslagenaffaire en kan dus niet in kabinet stappen waarin de hoofdrolspeler Rutte weer door gaat. Het is ronduit zot dat ze hiervoor in zouden zijn (onder het mom de problemen moeten worden opgelost). Groenlinks is een alliantie met de moslim broederschap aangegaan met Kauthar. Kauthar heeft het gevoel dat ze niet begrepen wordt en daarmee niet geaccepteerd wordt, maar de feiten zijn dat we haar wel begrijpen en niets moeten hebben van homohaat, vrouwen in een ondergeschikte rol, het niet accepteren van andersdenkenden waaronder Joden. Inderdaad Kauthar dat accepteren we niet. Er is niets tegen moslims, maar wel tegen moslims die homo’s haten, vrouwen geen gelijke positie gunnen en anders denkenden haten. Dus met of zonder de PvdA is Groenlinks een partij die je maar beter kunt vergeten. Bovendien pretenderen ze voor het klimaat te zijn maar verzinnen plannen die compleet krom zijn. De partij die het overwegen waard is, is de SP. eerlijk links, lijkt de burger niet uit het oog te zijn verloren, maar kennelijk is alles wat net even buiten midden, het partijkartel zit, not done. Groots mogelijke onzin want als je serieus geinteresseerd bent in het oplossen van de problemen vandaag zijn er zowel met de SP als met nieuw rechts serieuze oplossingen te vinden en heb je niets aan het in hoge mate incompetente, en liegende en bedriegende partijkartel waaronder PvdA (verraad aan Ascher), Groenlinks (verraad aan homo’s vrouwen etc.) . Hans ik snap dat je de realiteit een beetje minder scherp in beeld hebt, maar het is wel een diskwalificatie dat je niet snapt dat PvdA en Groenlinks geen sterke keus is, misschien zou het je zelf wel zien zitten, maar dat je niet snapt dat dit niet breed gedragen wordt is wel een missertje, Hopelijk heb ik je een beetje kunnen bijspijkeren.

 9. kattekop

  Waarom zo lang zeuren?
  De kiezer heeft toch voor rechtsaf gekozen.
  Gewoon een coalitie van vvd, d66, pvv en fvd
  O wacht, nee dat gaat niet want cordon sanitaire,

 10. Mistgabel

  FvD heeft fors gewonnen, van 2 naar 8 zetels en als die kut heulers van de MSM niet weer vlak voor de verkiezingen ophef hadden gemaakt van een paar mafkezen die wat op een forumpje hadden geschreven hadden ze veel.meer zetels gehad.

  Kaag mocht van ons belastinggeld.dagelijks haar onzin op de NPO en tqlkshows vertellen.

  Toen hoorde je die leugenfabrieken niet over dat Kaag terroristen sponsort.

  Nederland heeft laten zien dat ze links uitkotsen gezien de afstraffing.

  De MSM is een schande.

  1. Emile Takma

   “ FvD heeft fors gewonnen, van 2 naar 8 zetels”

   En viel na een paar weken al weer uit elkaar.

   Dat was dus een heuse Pyrrusoverwinning.

   1. usb3.0

    Tamil! FvD heeft 8 zetels

    1. Emile Takma

     Nee, Gerrit, je las de krant weer eens niet.

 11. Mistgabel

  De linkse en globalisten van de VVD en CDA zijn de land/volksverraders van Nederland.

 12. Mistgabel

  Rutte en Kaag horen allang voor sponsoren terroristen achter de tralies te zitten.

  De heulers van de MSM voor list en bedrog ook.

 13. nexit nu aub

  een arrogant ex redacteurtje snapt niet waar de arrogantie binnen pvda en gl vandaan komt

  wat moet je met zo een decadent figuurtje ?

 14. Freba

  Ik zou ook uiterst Links zijn als ik uit het jaarlijkse potje van 900.000.000 euro’s zou kunnen vreten. Dikke leaseautootjes, waarschijnlijk een Teslaatje, oooo wat ben ik toch groen. Dik huis in Hilywood en ga maar door. Een Socialist=een jaloerse Kapitalist

  1. Emile Takma

   Afgunst is geen deugd.

   1. usb3.0

    tamil FTO

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.