Peiling Maurice de Hond: enórm verzet tegen Kaags beoogde droomcoalitie van VVD-D66-CDA-PvdA-GroenLinks

Sigrid Kaag ziet het al helemaal gebeuren. En snel een beetje: een links kabinet van VVD, D66, CDA, de PvdA en GroenLinks. Ze heeft er echt zin in. Alleen is er één probleem voor mevrouw: uit nieuw onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat de Nederlandse kiezer zo’n coalitie totaal niet ziet zitten. En niet alleen de “algemene kiezer” is er fel op tegen, dat geldt ook specifiek voor kiezers van VVD én CDA. Als er voor de verandering een keer geluisterd wordt naar de kiezer kan Kaag haar droomcoalitie, die voor de rest van ons een ware nachtmerriecoalitie is, dus op haar buik schrijven.

De afgelopen dagen heeft peiler Maurice de Hond niet alleen gekeken naar de zetelverdeling, maar ook naar de vraag: welke partijen zouden wat de kiezer betreft een coalitie met elkaar moeten vormen? Nou, de resultaten daarvan zijn binnen, en ze zouden Den Haag heel wat kopzorgen moeten opleveren. Want de beoogde coalitie van VVD, D66 en CDA aangevuld met ultralinkse partijen Partij van de Arbeid en GroenLinks wordt op voorhand al gehaat door de kiezer.

En ja, dan bedoel ik echt gehaat. Want maar liefst 62% van alle kiezers vindt deze coalitie wanstaltig.  Daarbij is het opvallend dat ook – en zelfs met name! – kiezers van VVD én CDA zo’n linkse coalitie écht niet zien zitten. Maar liefst 79% van VVD’ers – die normaal toch echt blind achter Mark Rutte aan lopen – zijn er tegen, en voor CDA’ers is dat zelfs 85%.

Zoals je hier boven kunt zien varen andere coalitiemogelijkheden met alleen PvdA of alleen GroenLinks ietsje beter. Zeker die met alleen de PvdA is voor VVD’ers en CDA’ers meer acceptabel – hoewel ook niet populair, met respectievelijk eenderde en 4 op de 10 die daar geen trek in hebben.

Kortom, als Wopke Hoekstra akkoord gaat met een coalitie met die twee linkse partijen blaast hij het CDA echt voor eens en voor altijd op. En dit terwijl de partij in de peilingen al terug is gevallen van 15 zetels in de Kamer nu, naar 11 zetels virtueel. Hij kan zich geen grote misstappen veroorloven.

En dus zal er naarstig gekeken moeten worden naar andere coalitiemogelijkheden. Maar ook die zijn niet populair. De minst impopulaire coalitie is een minderheidscoalitie van VVD, D66 en CDA. Die partijen zouden dan dus steeds op zoek moeten naar gelegenheidspartners om bepaalde wetten door het parlement te loodsen. Blijkbaar wil de kiezer dus écht meer dualisme.

Je zou dus denken: helder. Een minderheidscoalitie moet er komen. Maar er is één probleem: dat gejuich over dualisme in Den Haag is puur theater. Natúúrlijk willen ze daar geen Tweede Kamer met tanden. Dat beperkt de macht van het kabinet alleen maar. Als Rutte, Hoekstra en Kaag iets niet wensen te zien, dan is dat het.

Als je dat beseft en dan ook nog eens meeneemt dat het partijkartel sowieso lak heeft aan de mening van de kiezer is er maar één conclusie mogelijk: er komt een links kabinet met zowel PvdA áls GroenLinks. Want de PvdA laat GroenLinks niet los, D66 wil de PvdA, en Rutte is bereid alles te doen om aan de macht te blijven. En Hoekstra? Dat is de grootste hagedis van allemaal; die maakt het écht niet uit wat zijn achterban vindt en denkt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

59 reacties

 1. STOP FVD

  MdH vraagt het aan de verkeerde mensen, dus de uitkomst zegt helemaal niets, dat is duidelijk.

  1. arnoud

   omdat het jou niet uit komt he, ultra links figuur !!

  2. rutte leugenaar

   Moet fake nieuws zijn. Volgens de klabakken zoals malle pietje, stopidioot en de strönt vlëk was de coalitie rond en het regeerakkoord nagenoeg rond .

   Je blijft lachen met de profeten alhier !

 2. Monty

  Misschien moeten de partijleiders van de ”Rechtse’ partijen hun krachten gaan bundelen om een Rechts minderheidskabinet te formeren.

 3. Gebande_3

  Volt 6 zetels (+3)
  JA21 6 zetels (+3)
  FvD 4 zetels (-4)

  Verzet tegen toekomstige premier Baudet groeit.

  1. STOP FVD

   Misschien kan hij wat harder gaan rijden met zijn karavaan om meer mensen te bereiken.

   1. AS210854

    Misschien als jij voor de spiegel gaat staan, dat je je zelf eens kunt bereiken. Samen met je medicatie zal het toch ooit moeten lukken.

   2. rutte leugenaar

    En dan post ontvangen van het cjib domme jongen ?

  2. Monty

   @Gebande_3
   JA21 6 zetels (+3)
   FvD 4 zetels (-4)

   Plus 17 van Wilders en 3 van Haga.
   Is toch 30 zetels op ‘rechts’ je moet het positief benaderden.

   1. Gebande_3

    Inderdaad.
    De subliem opererende oppositie kanjers op rechts, Wilders en Baudet, profiteren optimaal van de groeiende onvrede.
    Voor hun zie ik een gouden toekomst, gesteund door de totale Nederlandse weldenkende bevolking.

    1. Emile Takma

     😄

    2. J. Punt

     Die kiezers worden heel gemakkelijk opzij gezet. Dat heet democratie. Tig miljoen voor de PVV en een anderhalve paardekop op de linkse partijen. Wat zegtdat nou? Dus stemmen is ook passé voor velen.

     1. Monty

      Het kabinet vertegenwoordigt de meerderheid van de bevolking.

      En niet alleen de kiezers van Wilders worden ‘opzijgezet’ ook de kiezers van ander oppositie partijen.

    3. Monty

     Vanmiddag zal de vrijheidskaravaan weer duizenden mensen aantrekken.
     Waarvan we natuurlijk het eind van de dag een overzicht zullen krijgen.

     Ik denk dat vele reageerders nu wel onderweg zijn om de beste plaatsen te bemachtigen.

  3. Emile Takma

   Hoe zou het gaan met de Groep Haga, de nieuwste afsplitsing van het FvD?

   1. CZ

    Ernst Max Zuiger Van Velenamen.

    1. Mireille

     Een terechte vraag, hoe gaat het met Baudet na de afsplitsing? Ook zoiets. Met het renaissance schip, de uil van Minerva, het Paard van Troye. De kiezer heeft recht op informatie. Wegduiken en een griepje veinzen is het slechts mogelijke excuus.

     1. rutte leugenaar

      Stuur een mail naar baudet wïm. Misschien valt ie wel op je in je jurk , jurk.

     2. Beukman

      Er zal inderdaad op het moment heel wat worden bekokstoofd in de achterkamertjes van Forum en zijn vele afsplitsingen.

     3. CZ

      Zuigen, Zuigman!

  4. arnoud

   leg is uit

 4. Monty

  ”welke partijen zouden wat de kiezer betreft een coalitie met elkaar moeten vormen”

  Leuke vraag maar daar koop je natuurlijk niks voor.
  De kiezers hebben zich uitgesproken voor welke partij ze hebben gekozen.
  Het is nu aan de partijleiders om te kijken met wie ze het beste kunnen samenwerken en een kabinet samenstellen.

  Of er zullen weer nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven. Maar dan moet daar wel een reden voor zijn.
  Misschien de veroordeling van Rutte.

  1. Emile Takma

   Nee, deze peiling zegt weinig. Kiezers kiezen op een partij en niet op een coalitie. Zeker als die coalitie politieke opponenten moet bevatten kun je de rare conclusie trekken dat er sprake is van een ‘enorm verzet’.

   1. CZ

    Aldus Ernst Max Zuiger Van Velenamen.

 5. J. Punt

  maar eerst met de mouwtjes omhoog naar de tochtige ggd tent op het verlaten industrieterrein

  1. Emile Takma

   Heel goed, meneer Punt, verstandige mensen laten zich vaccineren.

   1. CZ

    Aldus Max Emile Van Velenamen.

 6. Beukman

  Jammer dat De Hond geen droomcoalities heeft gepeild waaraan resp. FvD, Groep-Haga en PVV deelnemen. Dan was pas echt duidelijk geworden dat iedere denkbare coalitie “groot verzet” oplevert.

  1. Gebande_3

   U verwacht van MdH enige objectiviteit?
   Ineens is het vergelijk met de vorige peiling verdwenen.
   Kun je elke week hetzelfde verlies voor een aantal partijen blijven roeptoeteren.

   1. september

    Het is en blijft M.de H.dat je kan wel verwachten van hem

  2. rutte leugenaar

   Waarom probeert bukhol de discussie weer te vertroebelen met zijn off topic bull shit?

  3. Wally

   Ok…. dus jij denkt dat dit voorstellende van kaag wel logisch is? Je woont zeker zelf in een ander land?

   1. Beukman

    Begrijp je het niet, Wally? Woon je soms in een ander land?
    Kaag zet hoog in. GL is wisselgeld.
    Verder is Kaag ook niet gek. Ze weet dondersgoed dat het politieke zelfmoord zou zijn om in een Kabinet te stappen zonder linkse partij erbij.

    1. Emile Takma

     Het zal voor Kaag inderdaad niet veel uitmaken welke linkse partij haar dekking op de linkerflank moet verschaffen maar ik denk dat ze daar bij PvdA en GL anders over denken. Gescheiden optrekken in deze formatie is electorale zelfmoord en blokkeert de mogelijkheid tot een fusie tussen die partijen.
     GL kan zich feitelijk ook niet veroorloven voor de zoveelste keer buiten de regering te blijven.

     Interessant was ook de uitzending van Buitenhof vandaag. Daarin werd zichtbaar dat de milieu- en klimaatagenda van GL inmiddels mainstream is geworden en door VVD en CDA feitelijk wordt omarmd. De discussie gaat nog een beetje over het hoe maar niet meer om de noodzaak van.

     1. Beukman

      @Emile
      Het was inderdaad een opvallende verschuiving. De klimaatproblemen drijven partijen en organisaties in elkaars armen, terwijl klimaatsceptici nog meer buitenspel komen te staan.

  4. Branzino

   @Beukman
   Bij De Hond heeft de Lijst Van Haga geen enkele zetel en een coalitie peilen met een fractie die geen zetels heeft, lijkt me niet zo zinvol. Ik vermoed overigens, dat in de peiling nog een oude zetelverdeling wordt voorgelegd, zodat Van Haga vanzelf op 0 zetels komt te staan. Een nieuwe peiling maken lijkt eenvoudig, maar kost geld en tijd. Maar je moet ervan uitgaan, dat er hier en daar nog drie zetels (of 2 of 4) moeten worden bijeengesprokkeld. Het FvD heeft ze in de peiling al wel ingeleverd.

 7. rexm

  Een coalitie is makkelijk te vormen, neem de PVV en sluit de VVD uit als beloning 10 jaar sloopwerk van Nederland.

  1. Monty

   ”Een coalitie is makkelijk te vormen, neem de PVV”

   Wie wil er met Wilders Nederland de-islamiseren.
   Ben benieuwd waaruit je coalitie zal bestaan.

 8. Pieter48

  Ten tijde van H van Mierlo stond de D voor Democratie. Ten tijde van mevr Kaag is de D vervangen voor de letter M van machtshonger. De democratie in ons land is ziek.

  1. Emile Takma

   D66 won fors bij de verkiezingen. Meen je dat die partij te verwijten valt dat ze regeringsdeelname zoeken, Pieter?

   1. CZ

    Aldus zuigzwijn Max Emile Van Velenamen.

 9. leukeditter

  sinds rutte is er savonds laat niemand meer veilig in al die nederlandse achterstandswijken.. ik werd zelfs op klaarlichte dag aangevallen door een groepje vieze smerige donkere wezens. had dat met fvd of pvv gebeurt?? nooit en te never. vissers die ik ken(velen) kunnen de vvd en groenlinks wel schieten , windmolens, windmolens en geen vis meer in de buurt . met fvd en pvv niet gebeurt , nooit en te never. EU , velen zien hun pensioentjes verdampen door die smerige corrupte zooi in brussel , en dat is nog maar 1 voorbeeldje van het mooie EU gedrocht. had dat met fvd en pvv gebeurt? nooit en te never… zo kan ik nog een uur doorgaan , Baudet is misschien een eikel en een aparte klootzak , maar vele malen liever dan de grootste liegende lijder die alles vernield heeft. STOP FVD is gewoon een zusje van rutte die een stevige beurt nodig heeft.

  1. Emile Takma

   “ Baudet is misschien een eikel en een aparte klootzak”

   Dat lijkt me een understatement.

   1. CZ

    Aldus de überklootzak Max Van Velenamen.

   2. september

    En wat heeft die CZ hier weer ,,briljante bijdragen,,Alleen maar schelden.

  2. Cootje

   Er was in een artikel hier, van een mafketel die beweerde dat wat in Frankrijk in de banlieues gebeurd hier niet gebeurd . Als de Nederlander per hoofd van de bevolking net zoveel agenten en gevangenissen heeft als Frankrijk zag het er allemaal al wat beter uit , als er in Nederland in een woonwagenkamp een inval is zijn er 150/250 man op de been terwijl het woonwagenkamp 30/50 mensen bevatte , de gewone politie moet ook versterking vragen als er ongeregeldheden zijn in een pletter wijken in de steden in Nederland , en deze mafketel vergeet ondertussen ook nog dat Nederland nummer 1 is in de narcotica slordige 40/50 miljard omzet de rest van de andere criminaliteit 20 miljard omzet , en dan zijn brave burgers met 2100 € netto gauw omkoopbaar met een veelvoud daarvan , ondermijning is in Nederland een feit alleen banken komen met miljarden witwassen er af met een boete van 750 / 450 miljoen € , heel Nederland is banlieues in wording , en de linkse hap houd het in stand

 10. Wally

  Het gezicht van deze kaag alleen al, je ziet hier een pure landverraadster, iemand die het allerliefst zou zien dat elke vrouw in Nederland in zo’n domme tent worst gewikkeld (behalve zij) en dat we overal Arabisch horen. Dat wil ze en verder niets. Dat mens is gek!

  1. Emile Takma

   Als je het uiterlijk van politici als criterium hanteert ben je ook een beetje gek.

   1. CZ

    Aldus Ernst Max Van Velenamen.

   2. rutte leugenaar

    Je bedoelt zoals jij standaard reageert op van der Plas hypocriete decadente strönt vlëk. Je bent een juffer.

    1. rutte leugenaar

     Doe maar hufter !
     Auto correctie word je ook gek van

 11. Duckday

  Zolang Rutte maar kan blijven zitten is hij met alles tevreden.Maar misscien kan een inlegvelletje de uitkomst zijn. Gewoon nieuwe verkiezingen Men strooit met ons belasting geld in een bodemloze put wat strak weer miljoenen uitkeringen zal worden uitbetaald aan de ex politieke medewerkers. Dit bestuur is ziek en de mute blijf maar meehobbelen

 12. Cootje

  De homofielen partij van mevrouwtje Kaag zit altijd een vreemd luchtje aan . Dat een geaccepteerde minderheidsgroep zo de lakens uit wil delen kan alleen in Nederland , de black lives matter krijgt in Amsterdam van een Amsterdamse burgemeester in zware Corona tijd ook alle credits . Terwijl de gewone orde handhaving en de normale rechtsgang tegen de criminaliteit er een is van een bananen republiek , D66 is een geselecteerd clubje mafkezen die in hun gelederen een advocaat die minderjarige oneerbare voorstellen doet met een berisping weg laten komen , die een Europees bestuurslid heeft die ten onrechte 4 ton aan euro’s declareerde en waar niets van een terug betaling is te lezen of te aanschouwen , de toeslag slachtoffers werden voor heel wat minder als fraudeur bestempeld , dit clubje wil het beleid bepalen , er zijn zelfs oud leden met een gratis penthouse als toetje , en nu willen ze ook nog de linkse subsidie partijen er bij hebben , eventueel voor de thee cultuur te onderhouden , minderheidsgroepen en criminelen hebben het in Nederland te vertellen ,

 13. alla-af sn-akbar

  Die al qaagda is bewezen onbetrouwbaar. Ze trouwde in 1993 met anus al kak (schrijf het deze keer niet met een q) Dit deed ze in het geheim en dat kostte haar haar vertrouwenspositie bij buitenlandse zaken. Een gifslang dus. Hypocriet, achterbaks en bewezen onbetrouwbaar. Weg met dit wijf.

  1. Mireille

   Joh, is dit allemaal waar?

  2. Lefty

   Je kinkt als een achterlijke farizeeër.

  3. EvertB

   Aldus alla-af sn-akbar, de carnavalsvierder en ‘God is groot’-roeper en snacksverorberaar.

 14. alla-af sn-akbar

  Ben atheist

 15. waterman

  Mijn coalitie is binnen enkele dagen gereed. PVV, VVD, CDA, Ja21, FvD, SGP, BBB. Een rechtse regering, maar dan wel zonder Rutte. Deze malloot heeft zijn tijd gehad. Waar wacht Hamer nog op. Dit gaat zo maanden duren, terwijl het in een oogwenk klaar kan zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.