frits

-Frits Bosch- De PvdA verkeert in een existentiële crisis

Opinieapr 25, 19:00
De PvdA verkeert in een existentiële crisis, alleen ze weten het zelf nog niet. De partij verliest keer op keer verkiezingen, maar ze wijzen telkens naar de anderen als de schuldigen: de PVV of nog erger: de kiezers die het niet begrijpen. Wat is er aan de hand?
De PvdA doorziet niet waar het lek zit. Dat lek zit vijf decennia terug met de Nieuw Links beweging. Deze beweging werd binnen de partij ‘fähig’. De 10 topics van Tien over Rood worden nu door de partij als absurd beschouwd maar het had wel tot gevolg dat het politieke toneel naar links en extreem links opschoof. Hiermee werd de deur wagenwijd opengezet voor rechts dat toen nog in feite enkel bestond uit de liberale, later linkse VVD. Rechts startte aarzelend met dr Willem Drees jr in DS70 en mislukte.
Vervolgens kwam zoveel later Hans Janmaat met de Centrum Partij en Centrum Democraten en mislukte. Daarna kwam prof Pim Fortuyn met Leefbaar Nederland en lukte grandioos, maar werd vermoord door extreem linkse activist met de krokodillentranen op links. Tussendoor kwam de charismatische Wim Kok die voor een tijdelijke opleving zorgde, maar Kok ging ‘exhibitionistisch’ ten onder. Diederik Samson en Lodewijk Asscher laat ik hier maar even liggen. Frans Timmermans is de verkeerde man op de verkeerde plaats.
Timmermans heeft als specialiteiten massa-immigratie en Climate change, zie zijn (agressief) optreden bij de Europese Commissie in dit verband. Dit zijn exact de onderwerpen die kiezers tegen de borst stuit. Timmermans is ook qua type ongeschikt: niet empathisch, niet sympathiek (laat haat jegens Wilders blijken) en agressief, zie ‘niets nalaten’ en zijn reactie daarop. Timmermans is bezig met Wilders bashing in plaats van eigen items naar voren brengen. Timmermans denkt dat hij nog steeds de PVV in een cordon sanitaire kan zetten, terwijl de bordjes al lang verhangen zijn. Bizar. Hij is een kat in de zak en helpt de partij onderuit. Weg met die man. De PvdA is echt veranderd in een tragische partij.
En nu treedt Geert Wilders naar voren met de PVV en wint grandioos de verkiezingen van 2023 met een links sociaal-economisch programma. Heeft “de PVV het sociaal-economisch programma van de PvdA gejat” heet het dan. Nee, natuurlijk niet! De PvdA heeft dat programma moedwillig verlaten, aan anderen gelaten, de lagere en middelbaar opgeleiden bruuskerend. De PvdA is een volken elitaire partij geworden.
Kijk maar naar het ledenbestand: allemaal hoogopgeleiden die geen enkele voeling hebben met de oorspronkelijke achterban van de PvdA, de arbeiders, de laagbetaalden, de armen en de middenstand. De PvdA is elitair gaan zweven en doet dat al zo lang. De partij heeft niets aan dit ledenbestand, erger nog, ze belemmeren de partij weer terug te keren in de macht door een aansprekend programma te vormen. Mijn aanbeveling is om het ledenbestand te schrappen, einde oefening, conform voorbeeld van de PVV.
De PvdA is sterk aanwezig in de instituties, als resultaat van de marxistische Lange Mars door de Instituties, door links altijd mordicus ontkend, maar het heeft zeker plaatsgevonden in de eind jaren zestig en daarna. Deze mars heeft er voor gezorgd dat diverse zich links noemende onaanraakbaren een vaste plek bezetten in woningcorporaties, in het onderwijs, in de zorg, in de cultuur, wat het voor de afnemers van de betreffende diensten van de Instituties bijzonder lastig maakt om te reclameren bij malheur die zich voordoet.
Het is allemaal te afstandelijk en ondemocratisch. Deze onaanraakbaren zullen niet gauw verantwoordelijkheid nemen als zaken echt fout gaan, want zij zitten immers als gebeiteld op hun plek. Zij zijn bijzonder lastig van hun plek te verwijderen gegeven hun arbeidscontract. Maar gelet op het feit dat zij de PvdA vertegenwoordigen, vervuilen zij het imago van de partij nog verder. De partij zal echt een breekijzer moeten vinden om de Instituties weer bereikbaar te maken voor ‘het volk’.
Dan de samenwerking van de PvdA met andere partijen. De samenwerking met Groen Links is dodelijk en dient zo snel mogelijk beëindigd te worden. Groen Links is geen linkse partij. GL is een elitaire partij voor hoogopgeleiden die het goed voor hebben met de wereld, maar niet met Nederland. GL is een partij die Nederland en de Noordzee volzet met wondmolens en de weilanden met zonnepanelen. GL is zo mogelijk nóg elitairder dan de PvdA en dient de PvdA op geen enkele manier, maar zorgt voor afbraak. GL is totaal niet geïnteresseerd in een doorwrocht sociaal-economisch programma met ‘bestaanszekerheid’. GL bewijst Nederland en haar burgers geen dienst. Haar voorman acht ik een lichtgewicht. PvdA: stoppen met GL.
D66 acht ik drie keer flut met een voorman die enige bescheidenheid aan de dag zou mogen leggen na het recente echec. Nederland is beter uit zonder D66. D66 is nooit ergens goed voor geweest en dient te verdwijnen. Samenwerking met de enige andere linkse partij is SP, maar ideologisch zwabberend en niet contra massa-immigratie, topic nummer één. Volt is een wormvormig aanhangsel van D66 en oninteressant en dient te verdwijnen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de oorlog van het Kartel tegen GEZOND eten en met name tegen VLEES én tegen onze BOEREN. Jij ook? Werk dan samen met ons en met onze trotse Nederlandse boeren door je boodschappen te halen via EerlijkEten. Voor een goede prijs krijg je hoge kwaliteit VLEES en GROENTE van de Nederlandse boer... je steunt DDS er ondertussen ook nog eens mee.
Mijn conclusie is dat als de PvdA ooit weer aan de macht wil komen er een grondige total make-over van de grond af aan voor deze partij nodig is. Kurieren am Symptom helpt niet meer. Ik zou niet weten wie hier het voortouw zou kunnen nemen want de partij heeft zich dichtgetimmerd met belanghebbenden die dergelijke total make-over tegenhouden omdat dan hun eigen positie in gevaar komt. Mocht dit niet lukken, dan zie ik enkel een steeds marginalere positie voor deze partij van hoogopgeleiden. De PvdA verkeert in een existentiële crisis.
Vanwaar dit epistel? Ik heb ooit PvdA gestemd. De partij heeft grote verdiensten gehad voor het optuigen van onze verzorgingsstaat. De partij is al decennia de weg kwijtgeraakt en dient die weg weer te vinden ten gunste van een goede werking van onze democratie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten