Peiling Maurice de Hond: de ineenstorting van het Pieter Omtzigt-loze CDA bevestigd! Kan Wopke Hoekstra aanblijven?

Slecht nieuws voor het CDA: de peiling van Maurice de Hond van vorige week lijkt géén foutje te zijn. De ‘christendemocraten’ staan namelijk ook deze week op een wanstaltige zes zetels. Voor de voormalige machtspartij is dat natuurlijk een ramp. Hoe lang kan Wopke Hoekstra nog aanblijven?

In de nieuwe peiling van Maurice de Hond vinden er geen verschuivingen plaats. De VVD is nog steeds veruit de grootste partij van Nederland, gevolgd door D66 en de PVV. Daar zullen niet zoveel mensen van schrikken, hoewel het natuurlijk het één en ander zegt over ons volk dat ze deze partijen zo groot maken en houden – en niets goeds.

Maar het echte nieuws bestaat eruit dat het CDA niet in staat is om weer op te krabbelen. Net als vorige week staat de partij op een magere, desastreuze, maar ook hilarische zes zetels. Voor een nieuwe partij is dat natuurlijk prima. Maar het CDA is dé oude machtspartij van ons land. Van Agt. Lubbers. Balkenende. Het zijn slechts drie voorbeelden van CDA-premiers die ongetwijfeld nooit hadden gedacht dat hun partij zó klein zou worden. Maar het is toch echt zo.

En het meest veelzeggende is, natuurlijk, dat die zes zetels aan de partij gegeven worden zónder dat De Hond de nieuwe partij van Pieter Omtzigt – want die komt er ongetwijfeld – meeneemt in de peilingen. Als hij dat wél doet moet het CDA er ernstig rekening mee houden dat er ook nog wat afgesnoept wordt van die laatste 6 zetels. Het zou wat zijn.

Voor nu is het CDA virtueel kleiner dan VVD, D66, PVV, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en de SP. In de rangorde staat het CDA nu dus op een achtste plek. En dat is ook nog maar de vraag, trouwens, want zowel ChristenUnie als Volt staan ook op 6 zetels, en zouden uiteindelijk dus meer stemmen kunnen krijgen dan het CDA. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat de BoerBurgerBeweging, JA21 en FVD alle drie op vijf zetels staan, wat binnen de foutmarge is met betrekking tot het verschil met het CDA… terwijl FVD ook systematisch onderschat wordt in de peilingen en we er dus ernstig rekening mee moeten houden dat die partij gróter zou worden bij verkiezingen dan het CDA. Dan is het dus zeer wel mogelijk dat het CDA niet op de achtste plek komt, maar op de 10e, 11, of zelfs de 12e plek.

Het CDA!

Goed nieuws natuurlijk. Want als één partij dit verdient, dan is het ’t CDA.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De enige vraag die ons nu nog rest is: wanneer vertrekt Wopke Hoekstra? Hij is weliswaar de grote liefde van superrijke donateurs, maar de gewone kiezer ziet niets in hem. Hoe kan zo’n man in vredesnaam aanblijven?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Emile Takma

  Dezer dagen bleek een persoonlijke betrokkenheid van Hoekstra bij het op verzoek van geldschieters aanpassen van het verkiezingsprogramma. Dit maakt hem volstrekt ongeloofwaardig als leider van het CDA.

  Het CDA kan om te overleven het beste proberen tijd te kopen door vier jaar mee te regeren en in de tussentijd een nieuwe leider te kiezen en een nieuw verkiezingsprogramma te schrijven naar meer links snit.

  1. halo1

   Een meer links CDA zal ook een splinter blijven/worden..we hebben al genoeg links.. de mensen gaan de desastreuze gevolgen doorkrijgen.. zie Biden: chaos, geldsmijterij, wetteloosheid.

  2. plakband

   @ET: u overleeft DDS door steeds een andere pseudoniem te kiezen.
   Misschien is dat voor het CDA ook een goede techniek.
   CDA wordt GroenRechts is mijn welgemeende suggestie

  3. EvertB

   Vermogende geldschieters hebben het CDA-verkiezingsprogramma door Wopke Hoekstra laten herschrijven. Hoekstra laat in een natuurlijke reactie weten:
   “Donateurs hebben op geen enkele manier de inhoudelijke koers van de partij kunnen beïnvloeden. Dat is een gewekte suggestie die niet aan de orde is en iets dat het CDA verre van zich werpt.”

   De neutrale lezer zal opmerken dat Hoekstra zich nadrukkelijk kandidaat stelt voor de Pinokkio-trofee.

 2. Branzino

  En nog steeds is het effect van het afsplitsen door Van Haga, Den Haan en Omtzigt niet zichtbaar in de cijfers. Ergens moeten de vijf zetels die deze kamerleden nu bezetten, gecorrigeerd voor eventuele medestanders of afvallers, toch bijgeteld zijn. Maar bij welke partij?

  1. Emile Takma

   Mogelijk speelt hier een rol dat ‘de groep Haga’ functioneert als een soort schaduwfractie van het FvD. Ze nemen nog geen politiek profiel, kennelijk ook omdat ze zich niet willen afzetten tegen de sekte van Baudet.

   Ik denk dat Haga niet meer politieke ambitie heeft dan het warmhouden van zijn Kamerzetel en het opstrijken van het salaris en de fractievoorzitter-toelage die hij met zijn afsplitsing heeft binnengesleept. Die truc haalde hij in de vorige termijn al eerder uit toen hij na afsplitsing van de VVD nadrukkelijk afzonderlijk Kamerlid bleef en niet fuseerde met Baudet.
   Een kleine krabbelaar en oplichter.

   1. Harry Haller2

    Van Haga is hier meermaals afgeschilderd als een ordinaire huisjesmelker. Denk je dan echt dat hij op het salaris van een schamele ton als kamerlid zit te wachten?

    1. Emile Takma

     Ja, dat levert hem netwerk, inkomen en bekendheid op die hij financieel uitnut. Die huisjesmelkerij kan hij gewoon voortzetten.

     Haga is een criminele opportunist die zijn Kamerzetel binnenharkte met schandalige leugens over corona, een trieste oplichter.

     1. leukeditter

      corona is een groot schandaal idd, en takkewijf…het houd nooit meer op dat hebben criminelen rutte en de jonge netjes in de hand. ik zou ze het liefst oph….

   2. Branzino

    @Emile Takma
    Ik vermoed wat anders. Peilers als De Hond proberen te peilen hoe Nederland zal kiezen uit de verschillende geregistreerde partijen. Die peilingen zijn natuurlijk logistiek grondig voorbereid. Dat veranderen is niet zo eenvoudig, theoretisch wel, maar praktisch ligt dat anders. Ik vermoed, dat de deelnemers aan de peiling kunnen kiezen uit de partijen bij de laatste verkiezingen. Dat betekent dat iemand die Van Haga aanhangt, niet hem kan kiezen in de peiling. Dan moet zo iemand het doen met een andere partij. Dan ligt FvD, JA21 of misschien ook PVV voor de hand. Allemaal niet zo erg, alleen is dan het aantal zetels bij die partijen, en mogelijk toch ook bij andere, te hoog. Stel je voor dat de virtuele zetels van de Groep Van Haga nu bij FvD en JA21 zijn geteld. En stel je ook eens voor dat die drie oorspronkelijke zetels inmiddels zijn gegroeid naar vier. Dat is niet zo vreemd, omdat Van Haga persoonlijk zorgde voor de helft van de FvD-fractie. En stel je vervolgens eens voor, dat die vervolgens gelijk verdeeld bij FvD en JA21, elk dus twee, nog in mindering moeten worden gebracht.

    Ik ben benieuwd naar het effect van een correctie, die toch een keer zal moeten komen.

    1. Emile Takma

     Het is mogelijk, Branzino, maar ik kan toch slecht inzien waarom De Hond de groep Haga niet eenvoudig als keuzemogelijkheid in de peiling aan kan geven. Bij eerdere afsplitsingen deed hij dat ook direct.

     1. Branzino

      @Emile Takma
      Ik heb nog geen enkele peiling gezien waarin de afgesplitste groeperingen een plek hadden.

     2. Emile Takma

      Je hebt gelijk, ik had dat verkeerd in mijn hoofd omdat de Hond wel onderzoek deed naar de electorale potentie van afsplitsingen.

      ht*ps://maurice.nl/peilingen/2020/11/

   3. leukeditter

    sekte?? je bedoelt rutte en zn zootje neem ik aan

 3. Borreby Duytsch

  Het Christelijk(!) Democratisch Appèl zou eigenlijk gewoon helemaal geschrapt moeten worden. Deze partij gelooft in een god, en is daarom obsoleet.
  Het is inmiddels 2021, mensen. We weten nu beter.

 4. StemPzeweg

  Hoekstra is niks, was niks en zal ook niks worden. Het CDA is gewoon een partij die de toekomst niet met zich mee heeft

 5. rafi

  Hoekstra valt in elk geval niet te verwijten dat hij partijleider is geworden, want hij heeft ooit gezegd dat hij meer bestuurder is dan politicus. Hij is door de eigenwijze Rutger Ploum c.s. onder druk gezet na De Jonge’s aftocht om te voorkomen dat, volkomen logisch, Omtzigt dat zou worden, i.p.v. dat Hoekstra’s uitspraak serieus genomen werd. Het probleem is niet Hoekstra maar het feit, dat de linkse vrijzinnigen het CDA domineren, de lui die een aversie hebben tegen het conservatisme en het CDA geen rechtse volkspartij willen laten zijn. Bosjes CDA’ers, nu actieve alsmede fossielen, mastodonten en inmiddels overledenen, zijn hiervoor verantwoordelijk. Er moet een andere GEEST in het CDA vaardig worden. Een vaderlandslievende, conservatief-christelijke. Waarbij het CDA moet bestaan uit een conservatief-roomse en een conservatief-christelijke/anti-revolutionaire/christelijk-historische zusterpartij, met uitsluiting van anders- en niet-gelovigen. Maar daarvoor is een wonder nodig.

 6. Aborifa

  Wopke is een intelligent en beschaafd kamerlid. Beschadigd door de asymmetrische oppositie van Omtzigt die nu wel genoeg onheil heeft gesticht.
  Half frauderend Nederland moet gecompenseerd worden op kosten van de belastingbetaler. Wellicht Wopke weg, maar voor straf krijgen we Al Qaq er voor terug.

 7. Lefty

  Probleem met politici als Hoekstra en Rutte is dat ze niet weg te branden zijn.

 8. Mar

  Maurice de Hond deelt 150 zetels uit aan 17 fracties, terwijl op de pagina van Tweede Kamer er 18 staan.

  1. Branzino

   @Mar
   “… terwijl op de pagina van Tweede Kamer er 18 staan”, en het er in werkelijkheid 19 zijn. En ook 20 zou kunnen als we 50+ nog tot de gekozen fracties rekenen, met op dit moment 0 zetels. Het totaal wordt dan de gekozen 17, plus Lijst Van Haga, Omtzigt en Den Haan. De conclusie is, dat die peiling niets zegt.

 9. Niet L niet R

  Met de aangeschoten leider (IJ) kan het CDA niet uit het dal komen, en ook het oude bestuur doet er goed aan, om zelf af te treden, voor dat zij weg gestemd gaan worden!

 10. Wim Vreeswijk

  Zelf ben ik ook niet kapot van Omtzigt. Hij stemde ooit vóór het open grenzen Marrakesh Pact en voor de afschaffing van het referendum. Dus zo geweldig was hij HELEMAAL NIET.

 11. Niet L niet R

  De heer Hoekstra moet de eer aan zich zelf houden, daar overduidelijk geleken is, dat hij niet geschikt is voor zijn huidige functie, hij heeft mede het CDA in er ravijn gestort!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.