PvdA-leider Ploumen totaal verbaasd: ‘VVD en CDA blokkeren formatie zonder opgaaf van redenen’

De ‘snelle’ formatie komt voor geen meter vooruit en PvdA-leider Lilianne Ploumen wijt dat vooral aan de ‘twee rechtse partijen’ die de formatie ‘zonder opgaaf van redenen blokkeren’, zo zei ze vanmiddag. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet, want de PvdA doet exact hetzelfde.

Rutte hangt lekker achterover en laat de andere partijen het mooi uitvechten. Het CDA is momenteel druk bezig om zichzelf nog meer op te blazen en bij D66 vliegen ze er vrolijk op los. Niemand beweegt of neemt regie.

De twee linkse partijen, die allebei flink hebben verloren tijdens de afgelopen verkiezingen, willen maar wat graag meeregeren. Beide hebben ze weinig te verliezen, maar toch kijken ze raar op dat de VVD en het CDA weinig voelen voor zo’n kabinet.

‘Zonder opgaaf van redenen blokkeren ze de formatie’, zegt Ploumen hypocriet. De enige redenering voor waarom haar partij aan GroenLinks vasthoudt komt namelijk ook niet verder dan ‘omdat dat een verkiezingsbelofte is’. Het feit dat die twee partijen zo keihard zijn afgestraft zou in principe reden genoeg moeten zijn voor de VVD en het CDA om daar niet mee in zee te willen gaan.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

GroenLinks-leider Jesse Klaver doet er zelfs nog een schepje bovenop, zo blijkt uit dit fragment van BNR Nieuwsradio:

‘Wij hebben al een stap gezet door na de motie tegen Rutte tóch met hem (als mogelijk volgende premier) te zijn gaan praten, dus nu is hij aan zet’, is Klaver’s argument. Al met al schiet het dus nog steeds voor geen meter op en is het maar afwachten wie als eerst met z’n ogen knippert. De enige echte verliezer op dit moment is de burger.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

60 reacties

 1. nexit nu aub

  Het antwoord heeft de incompetente hork meermaals gehad Dat het antwoord haar niet bevalt is wat anders.

  De claim van de links om te regeren is getuige de verkiezingsuitslag een lachertje.

 2. Duckday

  NIEUWE VERKIEZINGEN.
  WAT men nu doet kost hande vol geld en tegen de zin van de kiezers. Partijen die andere partijen bij voorkeur al uitsluiten moeten gewoon gestopt worden.
  De VVD heeft een leider waarbij hoogmoed waanzin macht naar zijn hoofd is gestoten en geeft een STICKERBOEK uit hoe doorgeslagen ben je.

  D66^^^heeft een zg promoot film uitgebracht hoe verwaand ben je dit doet denken aan 40-45 daar waren ook zulke filmpjes de rillingen lopen over mijn lijf.
  Partijen die door de kiezer afgestraft zijn voeren het HOOGSTE woord en EISEN tegen de wens van de kiezer

 3. Emile Takma

  Het is jammer dat Rutte zijn verantwoordelijkheid in deze impasse niet neemt.

  Mogelijk gokt hij op een advies van Hamer dat hij een regeerakkoord mag schrijven en op basis daar kan zien wie aanhaakt.

  Gelukkig heeft Omtzigt ervoor gezorgd dat een combinatie met de CU geen meerderheid in de TK heeft.

  1. Cootje

   Je gaat toch niet regeren met een stel linkse imbecielen , al een cursus deflatie bestrijden en geld bijdrukken gehad , of inflatie beteugelen en geld bijdrukken gehad ?? Voorlopig gestalde zuid Europese obligaties 2800 miljard

  2. Cootje

   Rutte neemt zijn verantwoordelijkheid precies Nederland heeft rechts gestemd en gaat niet met het uitgerangeerde zooitje linkse imbecielen regeren , dan weet je op zeker dat je de bootjes toerisme bevordert , en die liggen het beste in zee daar is ruimte genoeg en het kost geen geld , en dat houd ze tegen om in die bootjes te kruipen , subsidie partijen hebben met ze drieën 25 zetels van de 150 dus die kunnen bij die gelukszoekers gaan liggen

  3. nexit nu aub

   blijft merkwaardig dat de strónt vlé®k denkt dat ZIJN linkse clubs recht hebben op regeringsverantwoordelijkheid gelet op de verkiezingsuitslag !

   De strónt vlé®k papegaait het 18:00 hr journaal na en doet voorkomen of hij dat ad-hoc bedenkt. De strónt vlé®k is een miesgasser !

   1. Human Beast

    De strónt vlé®k is een miesgasser !
    Dat is nog een understatement.

    1. Cootje

     Betekend toch dicht bij de waarheid

   2. Emile Takma

    Poeperd vind de VVD een linkse partij, dus links heeft in zijn ogen de verkiezingen met overmacht gewonnen.

  4. Meriadoc Brandebok

   Nee hoor, de coalitie heeft haar meerderheid naar 78 zetels weten uit te breiden (van 76 in 2017). Het huidige kabinet beschikt nog steeds over een meerderheid. Om die reden is het dan ook niet logisch dat het huidige kabinet niet door zou kunnen gaan.

   1. Niet L niet R

    Als met alle truuke dozen er toch onderleiding van Pinokkio Rutte er een regering komt, is dat van zeer korte tijd, en komt er dan toch nieuwe verkiezingen, zonder Pinokkio Rutte!

 4. Cootje

  Ploumen beseft niet dat het socialisme of tegenwoordig de sociaal Democraten overal uitgekotst is , weggevaagd met 9 zeteltjes een partij van vergane glorie , maar de honger naar de macht is er nog steeds ideologische veren liggen al 40 jaar bij het grofvuil , en het communistische GroenLinks het rara groepje met hoofddoekkie kauthar in de gelederen ex moslimbroederschap kom je ook niet een net restaurant mee binnen of ze zeggen dat ze al een afwas hulp hebben , dus nog even aanmodderen en dan nieuwe verkiezingen , landsbelang is er toch niet meer dat hebben ze al lang verkeanselt

  1. Cootje

   Verkwanselt

   1. Cootje

    Onze transgender heeft zijn broek uit gedaan en vervangen door een jurk van Emile naar Emma is een klein kunstje . Je blijft wel hopeloos met het gevalletje in je broek die kan je niet ruilen doe je best op je zolderkamertje

  2. Emma Louise

   verkwanseld

   1. nexit nu aub

    donder op strónt vlé®k

  3. Niet L niet R

   Zeer correct en juist weergegeven, en Rutte komt dit allemaal goed uit, nog even en men is vergeten waardoor alles is ontstaan onderleiding van Pinokkio Rutte, en kan hij zonder verdere kleed scheuren elders verder gaan!

 5. Vrijedenkert

  PvdAllochtonen blijven hangen op 9 zetels (nog veel teveel) en de Groene Khmer ook afgestraft met een verlies van 9 zetels.
  Daarom dus madam Ploumen! Linkse grootheidswaanzin…

  1. Vrijedenkert

   Correctie: Groene Khmer verlies 6 zetels.

 6. RvdBe

  Ook al komt gl niet in de regering Rutte voert toch de agenda van gl uit, maakt allemaal geen ene zak uit, stoppen met dat toneelstukje.

  1. nexit nu aub

   mooi gesproken , rutte is linkser dan gl en pvda bij elkaar opgeteld

   1. Emile Takma

    Als de VVD volgens Poeperd linkser is dan GL en PvdA moeten we concluderen dat links de verkiezingen met overmacht heeft gewonnen.

    1. nexit nu aub

     pppppffffff strónt vlé®k is extreem vervelend met zijn suggestieve vraag

     tussen mijn links en jouw links zit een wereld verschil strónt vlé®k zoals al vaker uitgelegd. Jouw links heeft verloren domme jongen !

     JOUW Links heeft de verkiezingen verloren strónt vlé®k
     Wat wil je niet begrijpen domme jongen ?

     1. Emile Takma

      In jouw zienswijze is de VVD links, Poeperdje, dus in jouw zienswijze heeft links de verkiezingen gen gewonnen en mag links regeren.

     2. nexit nu aub

      domme strónt vlé®k blijft maar drammen ! is de vvd nu links of rechts strónt vlé®k ?

     3. Emile Takma

      Ik vind de VVD rechts, maar wat vind jij Poeperdje?

     4. Borreby Duytsch

      Misschien kan Emile even uitleggen waarom hij de VVD nog als rechts ziet.
      Nexit nu aub heeft namelijk wel een punt. De VVD onder Rutte is niet meer de VVD van vijftien jaar geleden. Ze zijn zeker naar links opgeschoven.

     5. nexit nu aub

      als de vvd rechts is heeft de linkse rotzooi van jouw de verkiezingen verloren domme jongen.

      Rechts heeft gewonnen ! En dan tel ik de vvd in geen van de kampen mee domme jongen. Dan kunnen we die discussie sluiten hufter

     6. Borreby Duytsch

      Het was slechts een simpele vraag…
      …maar Takma laat zich niet meer zien.

     7. Beukman

      De VVD onder Rutte is niet meer de VVD van vijftien jaar geleden. Ze zijn zeker naar links opgeschoven.

      aldus Borreby.

      Inderdaad. Klimaat en milieu zijn inmiddels verschoven van linkse hobbies naar zaken met een zwaar economisch belang, het achterlijke achterhoedegelսl met kritiek op vrouwenrechten, het homohuwelijk en de rechten van de transgender is in 15 jaar tijd gemarginaliseerd, en van hoofddoekies ligt ook niemand meer wakker.

      Bij de VVD kan je scoren met deze linkse thema’s en daarom heeft Emile gelijk: links heeft de verzeikingen met overmacht gewonnen.

      Voor mijn vriend Rennie heb ik een wellicht pijnlijke boodschap: gedurende de vele jaren dat ik hem inmiddels ken, heb ik hem ook een aardig stuk naar links zien opschuiven. Hij merkt het zelf niet maar dat is dus een kwestie van relativiteit.

     8. nexit nu aub

      onzin bukhol !

     9. Beukman

      Het zal een zware avond voor je zijn, Bukhol Nu, dat je me om de paar minuten gelijk moet geven.

     10. nexit nu aub

      weer onzin bukhol !

     11. Mr.blauw.sky

      Wat wil de poepclown niet begrijpen van zijn eigen plempsels? Quote: “rutte is linkser dan gl en pvda bij elkaar opgeteld” . Heeft de poepclown nu ook al last van selectief geheugenverlies ! ?

     12. Beukman

      Heeft de poepclown nu ook al last van selectief geheugenverlies ! ?

      Ik vrees eerder dat er bij onze ADHD-er een compleet stukkie RAM in de fik is gevlogen.

     13. Emile Takma

      “De VVD onder Rutte is niet meer de VVD van vijftien jaar geleden. Ze zijn zeker naar links opgeschoven.”

      Dat lijkt me ook, waaruit volgt dat de verkiezingen een overwinning voor links opleverden.

      Inhoudelijk is het electoraat linkser geworden. Rutte heeft de VVD groot kunnen maken door veel programmapunten van PvdA en GL over te nemen. Inhoudelijk is er dus ook geen reden waarom de VVD niet met PvdA en GL zou kunnen regeren.

     14. nexit nu aub

      Als de strónt vlé®k dit zo graag wil stellen kan de strónt vlé®k nu nooit meer beweren dat de vvd rechts is !! Laten we dat even vast stellen.

      Overigens draagt de winst van de vvd slechts 1 zetel bij waarmee rechts zonder vvd nog steeds gewonnen heeft domme arrogante decadente strónt vlé®k.

      je gewauwel is echt tenen krommend domme jongen

     15. Harry Haller

      Onzin Takma, links heeft de verkiezingen niet gewonnen. Echt links (PvdA, GL en SP) hebben keihard verloren.

      De VVD is geen linkse partij geworden, maar wel linkser: opgeschoven van een rechtse partij naar een middenpartij en neemt daarmee ongeveer de positie in die het CDA voor de secularisatie innam.

      Voorheen linkse standpunten (klimaat, milieu, inclusiviteit) zijn salonfähig geworden en daardoor ook naar het midden opgeschoven, waar ze door de middenpolitiek van het VVD geadopteerd zijn.

      Tot slot: de rechtse partijen zijn stabiel gebleven of hebben flink gewonnen.

      Conclusie: links heeft afgedaan, de centrumpolitiek floreert en rechts groeit.

     16. Emile Takma

      “Voorheen linkse standpunten (klimaat, milieu, inclusiviteit) zijn salonfähig geworden en daardoor ook naar het midden opgeschoven”

      Ja, Haller, dat is wat ik stelde.
      Rutte paste de truc toe van Merkel in Duitsland die de inhoudelijke standpunten van de SPD gewoon overnam. Omdat het electoraat naar links opschoof was dat een effectieve manier om stemmen binnen te halen.
      De VVD heeft de groene agenda en de inkomenspolitiek van D66 en GL overgenomen. Inhoudelijk is er daarom ook geen reden om niet tot een regeerakkoord te kunnen komen.

     17. nexit nu aub

      dus nogmaals de bevestiging dat de nederlandse politiek met vvd links is. dank je wel strónt vlé®k

     18. nexit nu aub

      strónt vlé®k bevestigd dus wat velen hier al tijden beweren !

      Er valt niets te kiezen in het partijkartel , d66, vvd , gl , pvda allemaal 1 pot nat . Dank je voor de heldere uitleg strónt vlé®k

      Het heeft wel lang geduurd tot je tot inzicht kwam. Overigens is de winst van rechts nog steeds groter domme jongen. Wie een kuil graaft voor een ander ……………………………. sukkeltje

     19. nexit nu aub

      p.s , veel plezier verder strónt vlé®k , kijk eens wat een heerlijk weer. Wel wat anders te doen dan je gewauwel te voorzien van commentaar domme jongen.

     20. Harry Haller

      Het electoraat is NIET naar links opgeschoven. Als dat zo was had de PvdA met zijn sociaaldemocratische programma met overmacht gewonnen. Ze hebben echter verloren.

      Het electoraat heeft slechts enkele, voorheen linkse standpunten omarmt (klimaat, milieu, inclusie). Echter niet de brede ‘orthodox’ linkse rimram van de socialisten en GroenLinks – daar wil het electoraat niets van weten, getuige het grote verlies in de linkse hoek.

      Kortom: oorspronkelijk linkse standpunten (klimaat etc) werden gemeengoed. Dus: het electoraat werd niet linkser, maar genoemde standpunten werden ontdaan van hun linkse imago en geaccepteerd door een groot publiek.

      Het blijft onaantastbaar overeind: het centrum en rechts hebben gewonnen, links is praktisch weggevaagd.

     21. Emile Takma

      “Het electoraat heeft slechts enkele, voorheen linkse standpunten omarmt”

      omarmd

      Ja, zo kun je het zeggen. Dat betreft de politieke thema’s die je noemt, Haller, maar ook de inkomens- en vermogenspolitiek. Je herinnert je wellicht de uitspraken van Rutte die vond dat de hogere inkomens veel meer belasting moeten betalen omdat ‘hun winsten tegen de plinten op klotsen’. Ook de noodzaak de Overheid een veel belangrijkere rol te geven in het economisch beleid is een belangrijke koerswijziging van VVD (en CDA). Je zou met enige ironie kunnen zeggen dat het ‘grote potverteren’ nu het beleid van CDA en VVD is geworden.

      Als je links gelijk stelt met de traditionele linkse partijen gaat het niet goed met links. Als je links definieert als een meer links beleid gaat het goed met links.

     22. Harry Haller

      We zijn het dus eens, Takma. De orthodoxe linkse politiek verliest zwaar en is vrijwel uitgerangeerd. De VVD is geen rechtse partij meer, maar een middenpartij. En oorspronkelijk linkse standpunten zijn van hun linkse jasje ontdaan en neutraal gemeengoed geworden, zonder linkse connotatie.

      Dus nu niet meer zeggen dat links de verkiezingen gewonnen heeft hoor.

     23. Emile Takma

      “De orthodoxe linkse politiek verliest zwaar en is vrijwel uitgerangeerd”

      De politiek dus niet, het beleid is immers beduidend verlinkst, maar met de partijen gaat het minder goed.
      Slim van Rutte en Hoekstra om de linkse agenda over te nemen.

      Het gaat mij om het beleid, jou niet?

     24. Harry Haller

      Het gaat mij inderdaad om het beleid, Takma. En het huidige beleid wijs ik grotendeels af.

      Wat milieu en klimaat betreft, moet er veel gebeuren, maar naar mijn idee anders dan de huidige koers aangeeft. Alles elektrisch en gasloze huizen zijn waandenkbeelden.

      Wat woningbouw betreft laten alle partijen en het overheidsbeleid het schandelijk afweten: er had al lang een nationaal deltaplan woningbouw moeten zijn. Maar ze laten het aanrotten.

      Met de voortgaande immigratie (vorige week weer 600 erbij) ben ik het volslagen oneens en denk ik dat de overheid een desastreus en rampzalig beleid voert.

      Wat economie betreft zijn we teveel verweven met en afhankelijk van de ons omringende landen om daar zelf een bepalende rol in te spelen.

     25. Emile Takma

      “Het gaat mij inderdaad om het beleid, Takma. En het huidige beleid wijs ik grotendeels af.”

      Ik begreep dat je PVV stemt, Haller, en dan is het logisch dat je het huidige linkse beleid van de ‘kartelpartijen’ afwijst.

      Ik ben verheugd over de groeiende consensus in het beleid over klimaat, BBB, inclusiviteit, EU en inkomens – en vermogenspolitiek.

      Dat lijkt me een mooie agreement of disagree.

     26. Meriadoc Brandebok

      Het is niet waar dat dat links heeft gewonnen. Toen Rutte sprak over de winsten van grote bedrijven doelde hij op *multinationals*. De salatisverhogingen moest ten gunste komen van de *middenklasse*. Het kabinet had getracht de dividendbelasting af te schaffen (en toen dat niet lukte de ondernemers gecompenseerd) en van Nederland een belastingparadijs voor brievenbusfirma’s gemaakt.

      De VVD en het CDA kwamen eerst met economisch linkse standpunten tijdens de coronacrisis. Men begreep dat men de Nederlanders niet opnieuw kon confronteren met een bezuinigingsronde als de coronacrisis achter de rug zou zijn. Maar zelfs deze linkse standpunten waren relatief. Hoekstra pleitte ervoor de WW-uitkering in te korten en niemand op rechts maakte daartegen enig bezwaar. Even los van het feit dat de miljardensteun voor *bedrijven* zo ruimhartig was, dat het ook ongezonde bedrijven overeind hield. Het was dus tijdelijk niet opportuun om voor bezuinigingen en lastenverhogingen te pleiten. Dat zou het wel zijn geweest bij een economische crisis (maar bij de coronacrisis zou een eenmalige investering in de economie juist goed uitkomen).

      Zeggen dat links heeft gewonnen lijkt een halfhartige poging om het totale failliet van links te ontkennen. Links heeft zichzelf uitverkocht aan een totaal hyper-progressieve woke-cultuur, een onrealistisch idee over het klimaat en een quasi-communistisch idee over de Verenigde Staten van Europa. Dat verhaal spreekt niemand meer aan. Maar linkse partijen zitten te star vast in hun tunnelvisie om dat te erkennen.

      En juist omdat zij dat niet erkennen zijn zij failliet. Want Nederland is tien jaar lang door rechts geregeerd en daarbij is de onder- en arbeidersklasse onder de trein gekomen. Die kiezers stemmen wellicht niet eens meer of verlaten zich op flutpartijtjes in de marge.

     27. Emile Takma

      “Maar zelfs deze linkse standpunten waren relatief.”

      Ja, maar dat geldt zeker voor de rechtse standpunten die de afgelopen tijd verdampten als sneeuw voor de zon.
      De VVD zou volgens Hamer op inhoud moeiteloos een een regeerakkoord kunnen smeden met PvdA en GL, dat betekent dat er grote consensus is ontstaan over linkse thema’s bij veel partijen in het midden.
      De linkse partijen hebben verloren maar de linkse politiek heeft gewonnen.

     28. Meriadoc Brandebok

      Nee, dat zei ze omdat ze aanstuurde op een links kabinet. Ze had er alle belang bij om de verschillen te minimaliseren. Men had ook nooit opnieuw een politiek betrokken informateur moeten vragen.

      De verschillen zijn er gewoon (even los van het feit dat uit eerdere gespreksverslagen bleek dat GroenLinks haar ziel voor een regeringspost zou verkopen – linkse partijen houden zich niet vast schreef Ollongren).

   2. Emile Takma

    ‘ rutte is linkser dan gl en pvda bij elkaar opgeteld’

    Dat was hetgeen te bewijzen viel.

 7. Mistgabel

  Het is niet links of rechts.
  Het zijn de globalisten tegen nationalisten.

  1. Niet L niet R

   Rijke elite zijn daar inderdaad mee bezig, het begin van het einde van de huidige beschaving!!

 8. Mistgabel

  Gewoon de PVV, FvD, BBB, Ja21, van Haga groep en Nederland zal dan pas opknappen.

  De rest zijn allemaal land/volksverraders.
  Weg met die zittende leugenachtige kliek.

  1. usb3.0

   Helemaal mee eens

 9. Niet L niet R

  Sinds wanneer is D66 een rechtse partij. Is zo links als links kan zijn, zeker onderleiding van Juffrouw Kaag!
  Rutte is zeer slim beweegt niet, verwacht ik in zijn situatie ook niet, zoekt naar een mogelijkheid om als persoon ongeschonden verder kan gaan elders in een andere functie!
  Nieuwe verkiezingen bij de VVD een nieuwe leider!

 10. bandini

  Volgens mij heeft Rutte toch duidelijk aangegeven waarom hij niet door een linkse kongsi wil laten piepelen; geef hem eens ongelijk!!

  1. Emile Takma

   Rutte ging eerder met de PvdA van Samson in zee die toen toch heel wat meer zetels had dan de PvdA en GL nu samen.
   Dat hij nu dwarsligt maakt dus een behoorlijk opportunistische indruk.

   1. nexit nu aub

    domme decadente strónt vlé®k

    38 zetels van samson of 9 zetels van ploumen

    je bent echt hersenloos strónt vlé®k en een populistische trekpop

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.