Dit is waarom Europa zo graag een digitale euro wil

De ECB is de hoedster van de euro. Dat doet het om het publieke belang te dienen. Het wil daarbij een inclusieve samenleving garanderen, hoewel dat in de praktijk niet altijd even vlot verloopt. Volgens Frits Bosch kan het beleid van de ECB zo niet blijven doorgaan. Het is misschien wel daarom dat de ECB het over een andere boeg gooit. Het strijkt de tentakels nog verder uit en wil nu ook een digitale euro. Zo zijn de heren en dames zeker dat je absoluut geen bitcoins koopt via een of ander cryptohandelsplatform – volgens dezelfde heren en dames zo verfoeilijk –, maar dat zij de touwtjes in handen houden.

Wat is de digitale euro?

De digitale euro is een digitale munt, net zoals bijvoorbeeld bitcoin of ethereum. Het is nog steeds een euro, net zoals bankbiljetten een eurowaarde vertegenwoordigen, maar dan digitaal. Het verschil met cryptomunten is dat de digitale munt wordt uitgegeven door een centrale bank en dus helemaal niet gedecentraliseerd is. Het bemoeizieke Europa wil met andere woorden nog steeds in de pap te brokken hebben en trekt alle macht naar zich toe. Daarmee gaat het eigenlijk in tegen de bestaansredenen van dergelijke munten, maar dat vergeten ze er in Brussel bij te vertellen.

Centrale banken als de ECB geven ook nu al geld uit. Dit is het contante geld dat je in je portemonnee vindt. Je weet wel, het geld dat ooit de gulden heeft vervangen en waar we allemaal beter van zouden worden alvorens het een fiasco werd. Het geld op je bankrekening zijn dan weer cijfertjes die niet door een centrale bank worden uitgegeven. Dit wil zeggen dat het geld op een rekening verloren kan gaan als een commerciële bank valt. Dat dit niet helemaal onrealistisch is, werd eerder door de bankencrisis bewezen. Wel heeft Europa een garantiefonds om de gevolgen hiervan op te vangen. Tot 100.000 euro wordt door dit depositogarantiestelsel gewaarborgd. Je moet daarvoor wel zelf een aanvraag indienen en dat moet je tijdig doen, want anders ben je je 100.000 euro onherroepelijk kwijt. Vergeet niet om Europa hiervoor eventjes te bedanken.

Alternatief voor oprukkende cryptomunten

Tegelijkertijd merkt Europa dat het belang van contant geld steeds meer afneemt, terwijl er private initiatieven ontstaan die een digitale vorm van geld willen introduceren. Denk maar aan de Libra of aan de vele cryptomunten die op een cryptohandelsplatform kunnen worden gekocht. Europa heeft dergelijke munten altijd afgeraden. Keer op keer op keer werd ons verteld dat het absoluut geen goed idee is. Per slot van rekening kunnen dergelijke betaalmiddelen de monetaire soevereiniteit en de financiële stabiliteit van de eurozone ondermijnen. Of dat is toch wat een van hun twee monden ons altijd vertelden.

Maar in werkelijkheid verliest de centrale bank de controle wanneer er private cryptomunten op de markt komen. Europa zou maar eens een euro moeten mislopen en niet in je zakken kunnen zitten. Met een digitale euro kan Europa echter weerwerk bieden, maar bovenal creëert het een monetair systeem dat nog meer in handen komt van centrale banken. Steeds minder banken en steeds meer Europa dus. Leer er maar mee leven.

Mooie verhaaltjes maken publiek warm voor een digitale euro

Europa ziet de digitale euro niet als een alternatief voor contant geld, maar als een aanvulling daarop. Want waarom op één gebied macht inboeten om elders meer macht te vergaren? De Europese Centrale Bank werkt vanuit het publieke belang en moet een toegankelijk, betrouwbaar en veilig betaalsysteem garanderen. Onder het mom van dit publieke belang is het logisch dat het ook op zoek gaat naar oplossingen voor een falend systeem, maar dan wel eerst het monetaire systeem en dan pas andere thema’s als migratie. Prioriteiten, weet je wel? Hoe dan ook: de digitale euro maakt het ondanks dit alles wellicht mogelijk om makkelijker online betalingen uit te voeren. En zo lijkt er geen houden meer aan.

Wanneer komt de digitale euro er?

Hoewel velen in Brussel het liefst vandaag nog een digitale euro zien verschijnen, moet zo’n digitale euro natuurlijk wel veilig zijn. Dit wil ook zeggen dat de privacy van de burgers centraal moet staan. Niet omdat de heren en dames in Brussel – diezelfde heren en dames die nog maar net de digitale ID door ons strot ramden – zo veel geven om je privacy, maar wel omdat burgers anders het vertrouwen in het betalingsverkeer zouden kunnen verliezen. Tjah, dan is het hek helemaal van de dam. Daarom gaat Europa deze keer niet overhaast te werk. Momenteel bevinden we ons nog in een voorbereidingsfase waarbij vooral marktverkenning en onderzoek centraal staat. Volgens VVD-europarlementariër Bart Groothuis zal de knoop binnen een aantal maanden worden doorgehakt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. vlekkenoplosser

  snappen deze idioten dan niet dat er zwitserse franken , noorse kronen , amerikaanse dollars enz gekocht gaan worden ?

  de regenten van brussel denken dat buiten europa de wereld ophoud

  NEXIT AUB , zo snel mogelijk , het keurslijf van de EU fascisten bevalt me van geen kant.
  Zo snel mogelijk afscheid nemen van de parlementaire EU

  1. Crassus

   Met de aankoop van de Noorse kroon en ook andere munten loopt u koers risico. Met name de NOK is hier gevoelig voor. Een groot deel van de Noorse export betreft olie. Sinds de productie terug valt zijn de effecten voelbaar. De Amerikaanse dollar en de euro zijn de twee valuta die het meest worden gebruikt als reservemunt. Samen zijn ze goed voor 80% van de wereldwijde reserves.

   1. september

    Laat Zé die Euro maar blijven voorlopig blijven gebruiken. Als die verdwijnt ,krijg je de Neuro maar dat pas over een hele tijd zijn.

    1. vlekkenoplosser

     wat is de neuro neuroot ? als de euro geen bestaansrecht heeft dan heeft de neuro dat ook niet domme jongen

     Nationale banken kunnen wel onderling afrekenen met de euro in verschillende tarieven dan kunnen de burgers de euro behouden en merken ze niets van het gesukkel van ECB

     maar deze materie gaat ver boven jouw alpino petje
     de euro is failliet domme jongen , die moet op de schop

 2. Jan Heyn

  Daar gaat ons belastinggeld weer. Geen hond die daar iets mee gaat doen, maar het gaat ons wel weer miljarden kosten.
  De pleuro is al bijna volledig digitaal. We kunnen er overal ter wereld alles wat we willen mee betalen, door even een paar knopjes in de bank app in te drukken.
  Die nieuwe digitale pleuro gaat dus niets toevoegen.

  1. vlekkenoplosser

   klopt , alles is al bijna digitaal , de verplichting tot een digitale euro is dus geboren uit macht en contróle.

   Overigens is dat ook te zien bij de systeembanken. Abn rekent vanaf 1 juli kosten voor contant betalen terwijl je van een systeembank zou verwachten dat hun kerntaak het verzorgen van geldstromen is – voorziening van contant geld –

   Je kan dus zien dat de beslissing eigenlijk al genomen is en dat uitfaseren van contant geld conform agenda 2030 in een ver gevorderd stadium is.

   1. Jan Heyn

    Klopt. Ze doen af en toe nog net of ze het contante geld niet uit willen roeien.
    De banken en het hele beleid bewijzen dat ze dat wel uit willen roeien.
    Ze zien echter dat een deel van het volk dat nog niet gaat pikken, dus rekken dat nog even wat langer.

 3. Gebande K0K

  Door afwezigheid van Maurice en weinig animo van de gratis stukjes schrijvers, is heden de DDS-komkommertijd aangebroken.
  Voor het echte nieuws zoals: “RTL Boulevard wegens dreiging vervallen” hebben we gelukkig nog alternatieve media.

  1. Xyz1234

   Als u de komst van de CBDC als onbelangrijk beschouwt levert u daarmee het bewijs dat u werkelijk niets begrepen heeft van de ontwikkelingen die gaande zijn op monetair gebied.

   1. Gebande K0K

    Door zich constant buiten de gebaande paden te begeven, is Baudet geheel van het padje af geraakt.

 4. Fortiori

  Een beter en duidelijker artikel over dit onderwerp treft u aan op de site van de Nederlandsche Bank. Hier wordt het totaal uit zijn verband geschreven.

  1. Emile Takma

   De stukjes van Frits Bosch zijn inderdaad van een ergerlijke vooringenomenheid. De man is werkelijk niet serieus te nemen.

   1. vlekkenoplosser

    probeer de argumenten eens inhoudelijk te ontkrachten strónt vlé®k

    je zielige gewauwel wordt erg eentonig onwetende

   2. ElGuapo

    Jij ook niet dus dat hebben jullie gemeen.

    1. september

     Dat ,,Gewauwel,, verandert toch nooit Vlekkenwasser is de grootste met veel Gebla

     1. vlekkenoplosser

      je hebt nog geen enkele reactie inhoudelijk kunnen weerleggen nitwit.

   3. Xyz1234

    Begrijpt u wel wat de CBDC is en hoe deze werkt? Ik betwijfel het.

  2. vlekkenoplosser

   hahahahahahaha , de Nederlandse bank publiceert het dictaat van de ECB

   Uiteraard moeten we die quatsch als neutraal beschouwen volgens sommige.

 5. ElGuapo

  Het lijkt er toch op dat ze in Brussel meer grip op crypto willen.
  Iets reguleren wat niet reguleren is zal ze toch wel erg dwars zitten.

 6. Brenda Welsh

  Ik raak mijn Engelse Ponden hier niet kwijt bij de supers. Dus kopen van die valuta in niet zinvol.
  Bovendien zit u met contant geld waar men juist vanaf wil als betaalmiddel. Uw redenatie is er een uit de serie “naar men verstand heeft”

  1. ElGuapo

   Dan ben je waarschijnlijk de enige die niet meer cash kan betalen in de hele wereld.

 7. Cootje

  De euro zit gewoon in zwaar weer . En ze proberen zich in allerlei bochten te werken om daar uit te komen, maar een 5 en een 6 de Corona golf door Europa gaat de zwakheden bloot leggen van die monopoli munt , ik zit te wachten tot er paniek uitbreekt op de financiële markt , en ze proberen met ze alle naar de nood uitgang te vluchten , de verhoudingen zijn scheef genoeg er voor maar het gebeurd toch altijd onverwacht , maar de euro bestaat geen 10 jaar meer

 8. usb3.0

  Elke simpele ziel die denkt dat cashgeld vervangen moet worden door digitaal geld is natuurlijk vol-le-dig infantiel, cashgeld is anoniem en onafhankelijk met digitaal geld kunnen de overheden mensen nog meer in de gaten houden en hun privacy nog meer verkr*chten

  #cashgeld

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.