Aardbevingsslachtoffers Groningen dreigen schadevergoeding kwijt te raken aan schuldeisers

De schadevergoeding voor gedupeerden van de aardbevingen in Groningen dreigt in sommige gevallen direct naar de schuldeisers te gaan. Vier kredietbanken in Noord-Nederland proberen dit te voorkomen en willen met de schuldeisers om tafel gaan zitten.

Slachtoffers van aardbevingsschade zijn er in alle soorten en maten. Dat betekent ook dat er gevallen tussen zitten die schulden hebben. Als zij nu een schadevergoeding krijgen, dan dreigen schuldeisers direct een claim te kunnen leggen op een deel van dat geld. Ook is het mogelijk dat de gedupeerden zullen worden gekort op een eventuele uitkering. Er is hier een herkenbare parallel met de slachtoffers van de Toeslagenaffaire.

“Heel Nederland heeft geprofiteerd van het gas uit Groningen, maar een deel van de mensen blijft dus met schade zitten die op zijn zachtst gezegd niet snel wordt afgehandeld. Bij de toeslagenaffaire zijn ook bepaalde regeling getroffen met mensen”, zegt Jeroen Moolhuizen, jurist bij Volkskredietbank Noord Oost Groningen.

In beide gevallen gaat het om de overheid die schuldig is en voor een uitzonderlijke situatie heeft gezorgd. Kennelijk is er nog steeds geen wet die slachtoffers van overheidsbeleid ontziet als het om schadevergoedingen en schuldeisers gaat.

De kredietbanken willen eerst met schuldeisers om tafel, zo meldt EenVandaag, maar het is de vraag of dat gaat lukken. Het zou natuurlijk heel mooi zijn als schuldeisers uit zichzelf mee willen werken, maar in de praktijk zou dat er op neer komen dat ze mogelijk nog veel langer moeten wachten op hun geld. Daar komt bij dat ze zich op dit moment door de wet gesteund voelen, dus de kans dat ze meewerken is op zich niet erg groot.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Mocht het zich inderdaad zo voltrekken, dan zullen de kredietbanken alsnog naar de rechter gaan. Het beste zou echter zijn als er vanuit de politiek iets in beweging wordt gezet om schadevergoedingen uit te zonderen van kapitaal waar schuldeisers aanspraak op kunnen maken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. vlekkenoplosser

  Je schulden moet je betalen. Als je geld krijgt om wat voor reden dan ook zullen je schuldeisers aankloppen. Kennelijk dichten veel mensen het ene gat met het andere. Als je schadevergoeding opgaat aan je privé schulden heb je het niet goed gedaan in het leven ( op de uitzondering daar gelaten die buiten zijn schuld in de schulden komt )

  1. usb3.0

   Geheel mee eens maar als die schulden door derden tot stand komen moeten die aangepakt worden.
   Het is een schande hoe de Groningers worden behandeld in deze

   1. vlekkenoplosser

    Hoor graag de relatie van de priveschulden tot de aardbevingen en/of schade daaruit ontstaan

   2. vlekkenoplosser

    Hoor graag de relatie van de priveschulden tot de aardbevingen en/of schade daaruit ontstaan

   3. vlekkenoplosser

    Hoor graag de relatie van de priveschulden tot de aardbevingen en/of schade daaruit ontstaan

  2. KippiX

   ‘op de uitzondering daar gelaten die buiten zijn schuld in de schulden komt’

   Ik denk dat het ook heel goed mogelijk is dat veel mensen uit genoemde groep, schulden hebben gemaakt juist door bevingschade.

   1. usb3.0

    Hebben MOETEN maken

   2. vlekkenoplosser

    Leg is uit ,!

   3. vlekkenoplosser

    Leg is uit ,!

    1. KippiX

     Door bijvoorbeeld zeer noodzakelijke reparaties aan je huis verrichten terwijl de schade nog niet gedekt is. Of de waarde van je huis die gekelderd is of dat je huis zelfs compleet onbewoonbaar is geworden.

     1. usb3.0

      Of dat er geld wordt beloofd en je ervan uitgaande daardoor een lening bij de bank afsluit of vanwege de onveiligheid ban je woning je andere woonruimte moet bekostigen

     2. KippiX

      Blijkbaar zit jij er dichter bovenop dan ik.
      Maar idd dat is ook een hele erge reden.

     3. KippiX

      Edit: Bij nader inzien denk ik zelfs dat dat een van de hoofdoorzaken is.

    2. Emile Takma

     Leg eens uit.

 2. Rieks

  Heel Nederland profiteert van het gas in Groningen lees je nogal eens. De Groningers hebben daar niks voor hoeven doen, het zat er gewoon.
  En waarom zou een eventuele schadevergoeding buiten bereik van schuldeisers moeten blijven? DDS zou daarvoor niet moeten pleiten. Waarom dan niet ook met vakantiegeld of een erfenis?

  1. usb3.0

   Ze moeten jou je huis uitschoppen

  2. Harry Haller2

   Schadevergoedingen zijn geen inkomen. Het is geld ter compensatie van geleden verlies.

   1. september

    Er zijn er nu eenmaal die dat niet snappen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.