shutterstock 1415273714

Israël en Europarlementariërs stomverbaasd: Europese Unie stuurt afvaardiging naar 'Slachter van Teheran'

Geen categorieaug 03 2021, 19:00
De Europese Unie laat wederom zien dat het onderstrepen van mensenrechten vooral in woord, en niet in daad, gebeurt. Waar Israël, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten openlijk Iran aanwijzen als de dader voor de dodelijke aanval met kamikazedrones op een schip voor de kust van Oman, knijpt de EU een oogje dicht en stuurt een afgevaardigde naar de inauguratie van de nieuwe president van Iran.
Brussel, in al zijn naïviteit, hoopt op deze manier een dialoog te kunnen starten met iemand die door dissidenten de 'Slachter van Teheran' wordt genoemd. Aanstaand president van Iran Ebrahim Raisi zou medeverantwoordelijk zijn voor de executie eind jaren 80 van duizenden politieke gevangenen.
De Europese Unie heeft blijkbaar de ijdele hoop dat er onderhandeld kan worden met Iran over nucleaire activiteiten. Ze zouden op het punt staan om een kernwapen te kunnen bouwen, meldt De Telegraaf.
Als dat inderdaad het geval is, dan is de kans vrij klein dat Iran onder Raisi naar de Europese Unie gaat luisteren. Daarvoor is de beschikking over een kernwapen een te machtig middel om geopolitieke druk mee uit te oefenen. Dus waarom zou Iran luisteren?
Daar komt bij dat Iran al helemaal doodgegooid wordt met economische sancties. De Europese Unie heeft niet echt middelen om de ontwikkeling van een kernwapen tegen te houden. Ze zouden hooguit de boel wat kunnen vertragen, maar betalen daar dan een enorme prijs voor. Het resultaat is dan dat er alsnog, op een iets later moment, een kernwapen komt en de Europese Unie ineens met de bek vol tanden staat. En dan gaan we er voor het gemak maar even van uit dat Iran zijn vijanden die ruimte überhaupt zou willen geven, wat al onwaarschijnlijk is.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
De Europese Unie stevent met deze afvaardiging af op een geopolitieke blunder. Iran gaat waarschijnlijk gewoon door met wat het wil bereiken. De EU laat weer eens zien dat het niets van geopolitiek begrijpt en kan de komende jaren weer lekker door krijsen over mensenrechten en de noodzaak tot dialoog, terwijl de boel in het Midden-Oosten weer op scherp staat. En wat zeggen ze dan in Brussel? 'We hebben het tenminste geprobeerd...'
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten