5209840723 d2e6bb0cb6 c

Indische Nederlanders boos om passage Indisch monument Ede: 'Hou kolonialisme buiten herdenking Tweede Wereldoorlog'

Geen categorieaug 03 2021, 18:00
De gemeente Ede heeft zich de woede op de hals gehaald van Indische Nederlanders. Een Indisch monument, bedoeld om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië te herdenken, krijgt van de gemeente een passage over kolonialisme en slavernij. Volstrekt belachelijk natuurlijk!
De gemeente Ede kon het niet laten om de periode van de Tweede Wereldoorlog, met al zijn verschrikkelijke gebeurtenissen, in een BIJ1-achtige context van kolonialisme en slavernij te plaatsen. De Federatie Indische Nederlanders (FIN) zegt klachten van verontruste Edenaeren te hebben gekregen over deze passage in de tweede tweet:
Het is volstrekt ongepast om politiek activisme te injecteren in zoiets belangrijks als een oorlogsmonument voor de regelrechte hel die zich in Nederlands-Indië heeft voltrokken. "Het kolonialisme er met de haren bijslepen is respectloos jegens de slachtoffers van Japanse terreur en een stuitende wijze van politiek bedrijven. Dit kan en mag niet gebeuren", FIN-voorzitter Hans Moll.
En het is helemaal prima dat je wil benadrukken dat kolonialisme veel leed heeft voortgebracht en een pijnlijk moment in de geschiedenis is geweest, maar dat kan gewoon een eigen plekje krijgen. Daar hoeft de Tweede Wereldoorlog niet voor te worden gebruikt. Kom nou toch.
Hoe krijgt een gemeente als Ede, waar de gemeenteraad niet eens uit extreemlinkse BIJ1-achtige gekkies bestaat, het voor elkaar om zó hard te willen deugen dat ze de doelgroep waar het eigenlijk om zou moeten gaan, tegen het hoofd stoten? Kennelijk kwam ook niemand op het idee om de betrokken Edenaeren zélf te vragen wat voor tekst ze op het monument zouden willen hebben staan. Dat had in ieder geval een hoop gedram kunnen besparen en is nog volledig democratisch ook!
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Maar nee, in plaats daarvan is een herdenkingsmonument nu gepolitiseerd geraakt en levert het alleen maar meer frictie op in de maatschappij. Lekker gedaan jongens! Jullie mogen trots zijn...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten