KLABAM! Wéér een aardebeving in Groningen: magnitude 2,5 op Richterschaal

Groningers zijn hele lieve mensen. Ze doorstaan zelfs aardbevingen zodat Amsterdammers en bejaarden in Limburg in met gas verwarmde huizen kunnen wonen. De aardbevingen zijn wel vervelend, maar de Groningers hebben hoop dat de rest van Nederland helpt om de schade te herstellen. Jammer genoeg lukt dat laatste niet.

Vanochtend was het weer raak en werden de “Groningers” nabij de oud-Friese dorpen Loppersum en Wierdum opgeschrikt door een flinke beving van 2,5 op de schaal van Richter. Dat lijkt kattenpis, maar vanwege de geologische omstandigheden nabij het Gronings gasveld is dit een ernstige klapper. De scheuren in de huizen zullen zich in ieder geval niet hebben hersteld tijdens het ‘bevinkje’.

Geheel terecht vragen de Noorderlingen zich dan ook af of zij nog steeds onderdeel uitmaken van het Koninkrijk. En die vragen zijn geheel terecht. Blijkbaar werkt het Koninkrijk der Nederlanden namelijk slechts één kant op. Richting Zuid-Holland.

Al meer dan veertig jaar wordt er gas uit de Groningse bodem gehaald. En in al die jaren is er nog nooit één enkele Euro of Gulden gespaard en in een een ‘national wealth fund’, zoals men dat in Noorwegen kent, gestopt.

Wel is er voor 420 miljard euro aan geld door gejast dankzij de rijkdom die het Groningse gas geheel Nederland bood. Het leek zo mooi, welhaast een sprookje. Het gas en het geld. Het kon nooit op. Maar het einde is nu anno 2019 wel in zicht.

De vraag die rest is, wat doet Nederland met het laatste gas in Groningen? Kiest Nederland voor hetzelfde als de afgelopen decennia? Dat betekent concreet het einde van de Provincie Groningen. Sterker nog, het betekent dat de Nederlandse natiestaat is gestorven. Er is immers geen volk meer dat solidair is richting elkaar. Dan zullen Groningers, Friezen en Drenten zich vanzelf verzamelen en meer autonomie eisen van Den Haag. Die bewegingen zijn nu al gaande. Het enige dat nog mist is verstreken tijd.

En de tijd verstrijkt vanzelf. Zo ook de tijd om belangrijke keuzes te maken. Maar ach, in Groningen blijft het ook na de ontstane leegte van een weggezogen gasveld nog wel even beven. Of er na die welvaart van het gas nog kapitaal is voor de herbouw van Groninger huizen? Dat lijkt de mensen in Amsterdam en Rotterdam niets uit te maken. Ze paraderen op de straten. Voor ‘Palestina’ voor ‘diversiteit’ en ‘tegen racisme’. Maar nog nooit heb ik één Amsterdamse demonstratie gezien waarin wordt gevraagd om solidariteit en gerechtigheid voor de Groningse bevolking wiens huizen beschadigd zijn opdat de Amsterdammers in warme huizen mogen leven.

Dat mag natuurlijk. De westerlingen moeten zich niet verplicht voelen. Dat zou toch onprettig zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Ragmilla

  Natuurlijk is de rest van Nederland niet solidair, rechts is in opkomst en solidariteit is een links vies woord.

  Ouderen willen pensioen en AOW over de rug van generaties na hen en men verwacht nog solidariteit.

  1. Sealgaire

   Hoofddoekje weer te strak om gedaan? U heeft zuurstof nodig. U hallucineert.

   1. F.C. Labrouste

    Sealgaire is nog maar net wakker en hij reageert subiet met een sterke inhoudelijke bijdrage. Wat is het toch een kanjer in het inhoudelijke debat!

    1. EU kok

     In zijn sterk vervuilde, lange ooit witte onderbroek zit hij reeds achter zijn laptop.
     Gelukkig zonder beeldverbinding.

     1. Sealgaire

      Ach guttegut, Jabba de Hut, trekt weer een slijmspoor op DDS. Als of iemand daar geïnteresseerd in is. Zijn sporen verdiend, met het schoonmaken van een of andere McDonald’s. En dan ben je ook gelijk een ”kok’, maar dan wel met ck.

     2. F.C. Labrouste

      Sterke reactie, Sealgaire. Je tilt dit blog op een hoger niveau.

     3. Sealgaire

      Ik reageer in de meeste gevallen met het geijkte antwoord Blablabla Blaaskaak! In ieder geval laat ik weten dat ik deze misselijke speklap, antisemiet en drager en pleitbezorger van de orde van Martijn, in het ‘snotje’ blijf houden. Ik ga er niet mee in discussie, dat doe je ook niet, met een hondendrol.

     4. F.C. Labrouste

      Heel goed, Sealgaire, je beperkt je tot de inhoudelijke discussie en dat maakt je ook tot zo’n sterke debater op DDS.

     5. Bolkestein

      Op heterdaad betrapt: Je bent in overtreding met de forumregels.

      Graag redactioneel ingrijpen, dus trollenvuil verwijderen a.u.b.!

     6. edoc431

      Ik stel vast dat jij hier van 0 en gene waarde bent, jouw feiten boeien hier niemand iets. Ik weet niet of je het weet dramorgel, maar je zit op de verkeerde site. Niemand hier heeft enige interesse in jouw gelul. Jij hebt geen bord voor je kop maar een complete balk, dat jij hier na al die jaren nog steeds rondhuppelt, man ik had je allang zo ver verbannen dat je zelfs met een VPN niet terug zou kunnen komen.

  2. Bolkestein

   Je kan belastinggeld maar één keer uitgeven. En dan weet ik de prioriteiten wel. Gratis geld voor Afrika of Hamas of de gedupeerde bewoners in de provincie Groningen tegemoet komen. Dan kies ik voor het laatste. Links niet.

   1. F.C. Labrouste

    De vergelijking tussen geld naar Hamas en Afrika en geld voor Groningen slaat helemaal nergens op, al zou het alleen maar zijn omdat de geldbedragen in geen enkele verhouding tot elkaar staan.

    1. Bolkestein

     Naar Afrika en naar Hamas dient helemaal geen gratis geld te gaan, want zij leveren voor ons geen tegenprestatie voor het gratis geld wat zij gedoneerd krijgen.

     1. F.C. Labrouste

      Hoeveel huizen denkt Bolkestein in Groningen gerepareerd te krijgen met het geld voor Afrika en Hamas?

     2. Bolkestein

      In ieder geval concludeer ik dat El Trollo het goed vindt dat Nederlands belastinggeld, opgehoest uit bijv. inkomstenbelasting of aardgasbaten, als gratis geld naar een terroristische organisatie als Hamas gaat. Verbazen doet mij dat niet. Hij is en blijft tenslotte een geboren anti-Semiet.

     3. F.C. Labrouste

      Als je in de veronderstelling verkeert dat we geld uitgeven aan Ontwikkelingssamenwerking met het oogmerk er een tegenprestatie voor terug te krijgen heb je er niet zoveel van begrepen.

     4. F.C. Labrouste

      Nederland geeft geen geld aan Hamas. En terecht, zou ik zeggen.

     5. edoc431

      Bolkenstein als je verstandig bent en dat ben jij wel laat je oppertrol links liggen discussies voeren met hem heeft geen zin .

    2. Bolkestein

     Hoeveel huizen denkt Bolkestein in Groningen gerepareerd te krijgen met het geld voor Afrika en Hamas?

     Wel eens gehoord van de vele miljarden gratis geld voor ontwikkelingshulp, jaar in, jaar uit. Het vloeit weg en we hebben er verder niks meer aan. Me dunkt dat als we met deze flauwekul stoppen al bijna met één jaargang alle gedupeerden tegemoet kunnen treden. Dat nog los van dat je parasieten en terroristen nooit mag subsidiëren. Dus alleen daarom al moet het budget voor ontwikkelingshulp naar nul. Het is ONS geld. En dat dient ten goede te komen aan ONZE mensen.

     1. F.C. Labrouste

      “Wel eens gehoord van de vele miljarden gratis geld voor ontwikkelingshulp, jaar in, jaar uit.”

      Nee.

    3. Bolkestein

     Nederland geeft geen geld aan Hamas. En terecht, zou ik zeggen.

     Of El Trollo is dom en onwetend, want hij kent de D’66-minister van Buza Sigrid al-Qaq niet of hij doet weer eens bewust een Pinokkiootje.

     1. F.C. Labrouste

      Kan Bolkestein een bron geven waaruit blijkt dat de Nederlandse regering geld geeft aan Hamas?

     2. Bolkestein

      Kan Bolkestein een bron geven waaruit blijkt dat de Nederlandse regering geld geeft aan Hamas?

      Kom jij dan nooit op De Dagelijkse Standaard? 🙂

      Moet je even meelezen 🙂

      Misselijkmakend: EU deelt grif belastinggeld uit aan steunpilaren van Palestijnse terroristische organisaties

      snapshot Foto: Palestijnse terroristen bij de grens tussen Gaza en Israël. Bron: Israëlische MinBuZa.

      Door Tim Engelbart 28 mei 2018

      De EU financiert indirect allerlei Palestijnse terroristische groeperingen, zo blijkt uit onderzoek van het Israëlische ministerie van Strategische Zaken. In een nieuw rapport, getiteld Money Trail, doen de Israëli’s uit de doeken hoe de Europese Unie zegt voor dialoog te staan maar betaalt voor terroristische activiteiten.

      Ooit afgevraagd waarom je zo verdacht weinig eurosceptici hebt onder de grootste tegenstanders van de staat Israël? Simpel: de EU functioneert als een grote financierder van menig pro-Palestijnse organisatie. De screening die de EU uitvoert voordat het subsidie uitkeert, is daarbij belabberd. Zelfs clubs die de hele staat Israël willen boycotten of zelfs banden onderhouden met terroristische clubs kunnen nog altijd rekenen op een flinke soms geld uit Brussel.

      Je weet niet wat je leest:

      “In het rapport genaamd The Money Trail, wordt beschreven hoe de EU op directe wijze non-gouvermentele organisaties (NGO’s) steunt die oproepen tot het boycotten, desinvesteren en sanctioneren (BDS) van de staat Israel. In het jaar 2016 kwam zo meer dan vijf miljoen euro terecht bij organisaties die een anti-Israel aanpak – wat in contrast tot EU-beleid staat – erop nahouden. Bovenop dit bedrag ontvangen NGO’s ook op indirecte wijze financiën van de EU, bijvoorbeeld via fondsen, individuele lidstaten en andere NGO’s die geld doorsluizen.

      Sommige NGO’s gaan nog een stap verder dan het oproepen tot een boycot van Israel, en hebben banden met terreurorganisaties. Als voorbeeld noemt het Money Trail-rapport de hulporganisatie Norwegian People’s Aid (NPA). Deze Noorse NGO heeft recent nog een boete van de Amerikaanse autoriteiten ontvangen, nadat uit onderzoek bleek dat NPA projecten heeft gefinancierd waaraan Hamas en Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) hebben deelgenomen. Zowel Hamas als PFLP worden door de EU als terreurorganisatie aangeduid.”

      Altijd fijn hè? Als je telkens weer achterkomt dat zuurverdiende belastinggeld met een paar tussenstappen (Nederlandse overheid, EU, Palestijnse subsidieclub) gewoon doodleuk terechtkomt op de rekeningen van degenen die ‘dood aan de joden’ roepen en desnoods gewapenderhand Jeruzalem willen schoonvegen. Heel prettig!

     3. F.C. Labrouste

      Nergens staat in je bron, Bolkestein, dat de Nederlandse Regering geld aan Hamas doneert.

      Je lult maar wat.

    4. Bolkestein

     Als je in de veronderstelling verkeert dat we geld uitgeven aan Ontwikkelingssamenwerking met het oogmerk er een tegenprestatie voor terug te krijgen heb je er niet zoveel van begrepen.

     Heeft het gratis geld aan ontwikkelingshulp betaald door ons, wij de belastingbetalers, ooit het produkt ontwikkelingshulp gegenereerd? Nope. Het is allemaal vervluchtigd in het niets. Dan schort er dus iets in die naam, nietwaar?

     1. F.C. Labrouste

      Dit is onjuist: ons internationale handelsbeleid is altijd nauw verweven geweest met de ontwikkelingssamenwerking. Daarin zijn we als Nederland altijd heel berekenend geweest.

    5. Bolkestein

     “Wel eens gehoord van de vele miljarden gratis geld voor ontwikkelingshulp, jaar in, jaar uit.”

     Nee.

     Dan hoor je nu bij deze voor het eerst iets over de Rijksbegroting. 🙂 Daar staat een budget van vele miljarden ten behoeve van het gedrocht ontwikkelingshulp. En dat jaar in, jaar uit.

    6. Brennivin

     https://www.dagelijksestandaard.nl/2018/01/daar-gaan-we-weer-nederland-stuurt-geld-richting-palestijnen-na-korten-amerikaanse-hulp/

     “Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zal daarom onmiddellijk de jaarbijdrage van 13 miljoen euro beschikbaar stellen voor de VN-organisatie UNRWA. Minister Kaag: ‘De VN spreekt van de grootste financiële crisis in de geschiedenis van UNRWA. Mensen, met name kinderen, dreigen daarvan direct de dupe te worden. Bovendien is er het risico dat de stabiliteit in de regio nog verder onder druk komt te staan.’”

   2. Ragmilla

    Het vergelijk tussen Afrika en Groningen is inderdaad wel op zijn plaats, beide plekken worden leeggeroofd en krijgen er niets voor terug. Overigens is het in beide gevallen geen belasting geld maar geld van anderen waar je een beetje van terug geeft.

    1. Bolkestein

     Heb je namens Afrika al je beklag gedaan bij de Chinezen als het gaat om ongelijke ruilvoet m.b.t. de import van grondstoffen uit Afrika door de Chinezen? De Chinezen lachen zich helemaal suf om debielen zoals jij.

    2. edoc431

     Vent je zeurt weer donder op naar mombasa ga daar de bevolking lastig vallen .

   3. Vrijedenkert

    Hamas of PLO maakt niks uit, geen cent die kant op want Palestijnse autoriteit keert massaal uitkeringen uit aan familie zogenaamde martelaren die o.a. onschuldige Israelische burgers hebben vermoord!
    Des te meer onschuldige slachtoffers PLO-martelaar om zeep heeft geholpen des te hoger de uitkeringvoor familie!
    Levende terroristen en moordenaars diens familie ontvangen ook een uitkering naar hoogte van aantal vermoorde slachtoffers…

    PLO is ook een terroristennest wat alleen ooit toevallig een niks betekenend vredesvod heeft ondertekend.
    Alle geldtromen naar bananenrepublieken en terrosistennesten stopzetten en D666 minister Al-Qaq van ministerie Over de Balk en weggeefzaken op staande voet ontslag!

    1. F.C. Labrouste

     Vindt Vrijdenkert het wel oké dat de Nederlandse Regering geld geeft aan Israel, die toch heel wat meer Palestijnen om het leven brengen dan andersom?

     1. Bolkestein

      Wie Israël niet slaat, wordt niet teruggeslagen.

      Dus niet janken als jouw vriendjes van Hamas waarmee jij collaboreert als ze worden geconfronteerd met het prijskaartje wat kleeft aan weer met agressie jegens de Joodse burgeroorlog te beginnen. Van mij mag dat prijskaartje nog wel verder omhoog, want kennelijk is het nog niet hoog genoeg dat ze iedere keer weer hardleers beginnen. En helaas, het prijskaartje is het enige wat die structureel niet-aanspreekbaren nog wèl verstaan. Met kopjes thee drinken valt ze geen normaal gaan doen bij te brengen. En ook niet met paaien met gratis geld. Zoveel mag nu in ieder geval wel duidelijk zijn.

     2. F.C. Labrouste

      Ik begrijp dat Bolkestein meent dat Israel nog meer Palestijnen over de kling moet jagen.

     3. edoc431

      Ik stel vast dat jij hier van 0 en gene waarde bent, jouw feiten boeien hier niemand iets. Ik weet niet of je het weet dramorgel, maar je zit op de verkeerde site. Niemand hier heeft enige interesse in jouw gelul. Jij hebt geen bord voor je kop maar een complete balk, dat jij hier na al die jaren nog steeds rondhuppelt, man ik had je allang zo ver verbannen dat je zelfs met een VPN niet terug zou kunnen komen.

    2. Bolkestein

     Sigrid al-Qaq dient voor een oorlogstribunaal te worden gedaagd. Laat zo’n Neurenberg 2.0 maar komen! Het zal eens hoog tijd worden.

  3. Peter Oudshoorn

   Ragmilla, de ouderen van nu die genieten van hun AOW, hebben 45 jaar lang betaald voor de toenmalige ouderen. Dat heet solidariteit, een begrip dat jouw jonge kutgeneratie geheel zelfzuchtig lijkt te interpreteren.

   1. Matig rechts

    @Peter Oudshoorn
    +10

   2. Vit

    @Peter Oudshoorn

    Het is toch ongelofelijk dat het steeds maar weer uitgelegd moet worden, reken maar dat er geen bezwaar wordt gemaakt als deze nitwits zover zijn.

    1. Vit

     Btw, sommigen halen hun AOW niet eens, 45 jaar gewerkt en nog voor hun 65ste uitgestapt zoals laatst een goede vriend van mij.

  4. Matig rechts

   Negeer Ragmilla een linkse trol/relnicht, het is een evolutiefout.
   Dan pas zullen uiteindelijk oprotten. Er valt niet meer te op te fokken.
   Ze hebben bij dit soort figuren het kind met het badwater weggegooid en de nageboorte opgevoed.
   Door te reageren voed je ze alleen.

  5. edoc431

   Jij teert je hele leven al van ons geld zou je smoel maar houden als ik jou was .

 2. james

  Doktertje je schrijft veel onzin maarja je geeft toe dat je alleen maar als noorderling denkt. Je hebt tpch wel eens van steenkool gehoord hoop ik.Door limburgers in zeer zwaar werk ook voor jullie uit de grond gehaald.En de mijnschade niet tevergeten de kampen ze nu nog mee.Dus denk niet zo bekrompen.

 3. Rud56

  Inderdaad Teunis, men heeft schijt aan Groningen, buitenlanden en -landers zijn namelijk véél belangrijker, daar kan je mee scoren, laten zien hoe ontzettend goed je bent! Hoe je ontzettend deugd!

  Je zou je moeten voorstellen als door een gasbeving Amsterdam wordt geraakt, bijvoorbeeld een van de grachtenpanden of de Bijlmer, héél de politiek in shock en miljarden die zullen worden vrijgemaakt voor hulp en maatregelen om het nimmer te laten geschieden.

  Ja inderdaad Teunis, sinds de start van de gasboringen is men al verkeerd begonnen.

  Wél met de vrijgekomen gelden louter voor het eigen politiek gewin en aanzien Sinterklaas spelen in de buitenlanden, voor de hier komende allochtonen.
  En bezie de met die gasgelden verrichte megaprojecten zoals de mislukte Betuweroute, de HSL of de tot het mislukken gedoemde militaire acties in de buitenlanden, het EU-lidmaatschap, etc. etc.).

  Maar niet … vooruitzien en een pot vol geld aanleggen voor komende schades! Neen, dat hebben onze ‘grote’ staatsmannen en -vrouwen niet in voorzien, niet aan gedacht, Niet belangrijk genoeg, want geen buitenlanders, geen zielige allochtonen maar gewoon Hollandse mensen!

  Eén troost Teunis, in de randstad blijkt nu staan ook vele panden, wellicht hele wijkeni op instorten door inferieure gasleidingen, dus ook de daar aanwezige bestuurders en verantwoordelijken leven op een tijdbom! Want ook die gasleidingen hebben geen echte prioriteit. Zo verblind is men door het economisch en politiek (eigenbelang!

 4. Vrijedenkert

  DENK WIL GASKRAAN GRONINGEN VERDER OPEN
  DUURZAME SAMENLEVING 10 FEBRUARI 2015
  Verminderen van gaswinning is schijnoplossing
  DENK wil de gaskraan in Groningen opendraaien. Dat staat in ons alternatieve plan ‘Over veiligheid polder je niet!.’ Volgens DENK is het verminderen van de gaswinning een schijnoplossing die alleen schijnveiligheid creëert. Daarom pleit DENK voor een structurele oplossing: bewoners uit het risicogebied volledig uitkopen, van het risicogebied een natuurgebied maken en daarna de gaskraan verder opendraaien. Met de extra gasbaten kan de uitkoop van de bewoners en de aanleg van het natuurgebied gefinancierd worden.

  Prima idee, maar dan ook het volgende!

  In oudere gasvelden neemt de druk af. Daardoor komt het gas steeds moeilijker naar boven. Toch wil NAM ook de laatste 10% gas op een winstgevende manier uit het veld halen. Hiervoor ontwikkelden we een nieuwe techniek: stikstof en leden + kamerleden van DENK injectie.

  Stikstof is een natuurlijk gas in de lucht. Van de lucht die we inademen, bestaat 78% uit stikstof. Om het te kunnen gebruiken bij de gasproductie, moeten we de stikstof eerst scheiden van de zuurstof. Hiervoor gebruiken we een installatie die zo groot is als een zeecontainer. Deze installatie drukt de stikstof en leden + kamerleden van DENK samen, precies zoals we het willen. De stikstof en samengeperste leden + kamerleden van DENK voeren we daarna via een leiding naar de gasputten en het gasveld. Vervolgens duwen de stikstof en samengeperste leden + kamerleden van DENK het gas als het ware uit het poreuze zandsteen naar de putten.

  P.S. Deze aangedragen oplossing is uiteraard cynisch en figuurlijk bedoeld!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.