EU-buitenlandchef grijpt situatie Afghanistan aan en pleit voor enorm Europees leger

EU-buitenlandchef Josep Borrell grijpt de situatie in Afghanistan aan om te pleiten voor een gigantisch Europees leger. “Het moment is gekomen om een militaire macht te creëren die, als het nodig is, kan vechten. We gaan voorstellen om de Unie te voorzien van een expeditieleger van vijftigduizend manschappen”, aldus Borrell.

Borrell werkt aan een ‘defensiestrategie’ omdat er enkele jaren geleden door een aantal EU-lidstaten, waaronder Nederland en Duitsland, is geroepen dat er een Europees leger moest komen. Borrell wil echter beginnen met een leger dat tien keer zo groot is als in eerste instantie werd voorgesteld, meldt Trouw.

Zo’n plan is natuurlijk lastig te verkopen, maar de situatie in Afghanistan geeft hem de perfecte gelegenheid om het plan ineens een heel stuk milder te laten overkomen. De Amerikanen hebben de Europese Navo-landen wakker geschud. Eerst toen Trump ze er terecht op wees dat ze zich niet aan de afspraken hielden en te weinig bijdroegen. En daarna toen de Amerikanen begonnen met het terugtrekken uit Afghanistan.

Borrell grijpt beide gebeurtenissen aan om steun te krijgen voor zijn plan voor een Europees leger. Maar één ding wordt nauwelijks belicht: wat is precies het nut van zo’n leger? Europese lidstaten kunnen prima in Navo-verband optreden als dat nodig is, daar is geen nieuwe defensie-entiteit voor nodig. En al helemaal niet eentje op Europees niveau.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Sterker nog, individuele lidstaten hebben op dit moment waarschijnlijk meer slagkracht dan een Europees leger ooit zal krijgen. Als de Fransen een missie in Afrika willen starten, dan kunnen ze dat zonder al te veel obstakels gewoon doen. Een Europees leger heeft waarschijnlijk de goedkeuring nodig van iedere lidstaat, voordat er ook maar iets op touw kan worden gezet. Dat is al een heikel punt op zich. En dan hebben we het nog niet eens over het idee an sich dat de Europese Unie een eigen leger krijgt. Voor buitenlandse missies is er de Navo, dus wat moet je met zo’n EU-leger? Het is hartstikke eng.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. plakband

  De EU heeft al zoveel legers.
  Grensleger, anti-covid-leger, anti-racisme-leger, enz.
  Het grootst is het leger van nietsnutten.
  Zakkenvullers hebben daar de leiding over.
  7% van het BNP weggegooid geld is nog laag geschat.
  Weg met de EU.

 2. LifeBuddy

  Van welk pensioenfonds gaat dat betaald worden. Net als arisch sLinkse Hugo heeft de EU-buitenlandchef een Grote muil!!!

  1. RvdBe

   Dat enorme eu leger zal een papieren tijger worden, geleid door besluiteloze ambtenaren.
   Denk niet dat dat leger (wss bemand met een evenredig aantal lhbqtiers) het dun door de broek doet lopen bij eventuele tegenstanders.

 3. Emile Takma

  Dit is de ijzeren wet van de federale staatsvorming. Elk probleem dat op de EU afkomt en niet op het niveau van de lidstaten kan worden opgelost leidt tot een versterking van de instituties van de Unie. Die ijzeren wet veroorzaakt dat de verdere versterking en politieke integratie een onomkeerbaar proces is.

  Mensen die denken zeker te weten dat de EU een ideologisch project is zouden zich dat eens moeten realiseren. Dit heeft met ideologie niets te maken, het betreft pragmatische probleemoplossing.

  1. ElGuapo

   Is die ijzeren wet een beetje te vergelijken met die roestige ijzeren plaat in je kop?

  2. Cootje

   ?????????

  3. Meriadoc Brandebok

   Welnee, een crisis als deze is prima te managen door samenwerking tussen nationale staten. Er is een kleine elite van imperialistische eurofederalisten die meent dat de EU een Europees leger nodig meent te hebben.

   En het zal jammerlijk falen omdat slechts een piepkleine minderheid de eurofederalistische ideologie aanhangt. Wel vervelend dat ze nu aan de top zitten.

   1. Emile Takma

    Dat EU-leger gaat er met zekerheid komen. Ik snap dat anti-EU mensen dit niet leuk vinden maar het is onvermijdelijk.

    Als je dit wilt doorgronden moet je uit je hoofd zetten, Meriadoc, dat de vorming van de EU veel met ideologie te maken heeft. Dat is in de retoriek soms wel zo maar het onderliggende proces wordt gedreven door economisch pragmatisme dat inspeelt op de globalisering, de technologische en monetaire veranderingen en de daaruit voortvloeiende wereldwijde verzwakking van de nationale staat.

    1. usb3.0

     Het zou mooi zijn als opperzuiger en vieze vuile pedöfiel tamil gewoon lekker oprot hier

     1. Emile Takma

      Usb kan het niet meer volhouden om niet weer over seks met kinderen te beginnen.
      Het is een nare geaardheid.

     2. usb3.0

      Nee tamil, smerige leugenaar, nergens zeg ik iets over “sëks met kinderen” JIJ begint over sëks met kinderen, jouw geestesziekte noem jij geaardheid, het zegt alles over jouw, je bent een smerige ranzige geesteszieke pedöfiel, die het ook nog eens legaal noemt.

     3. usb3.0

      Pedöötje tamil is met z’n staart tussen de beentjes vertrokken

    2. ElGuapo

     Weer in je glazen bolletje aan het kijken of heb je het dom l*llen boekje opengeslagen?

    3. Cootje

     Europese leger , de gaspijpleiding Rusland gaat het boeltje splijten , je kan niet van twee wallen eten , onze Oost-Duitse president heeft haar hand overspeelt . Geopolitiek zeggen de Amerikanen waar wel Europa zoek het maar uit , Merkel haar gas wordt haar gas

    4. Cootje

     Na de 5 de Corona golf in september en oktober , gaat de 6 de Corona golf rond de feestdagen Europa zo verdelen zo op zijn kop zetten dat de solidariteit voor eeuwig beschadigt is , Let op kLM in 2022 failliet of overgenomen door Frankrijk

    5. Meriadoc Brandebok

     Zeker niet. Niets wat Brussel zegt wordt door pragmatisme gedreven. De voortgaande eurofederalisering is het gevolg van de eurofederaliatische ideologie die zich al sinds de jaren ’90 in Brussel manifesteert. Er was geen Europees parlement nodig, geen europese kentekenplaten, geen Europese regelzucht. Net zo min als er een Europees leger nodig is. Het is het gevolg van een tamelijk ziekelijk ideologisch fanatisme dat de eurofederalisten nastreefden (en nog steeds nastreven).

     De Europese staten zouden gewoon hun Defensieverplichtingen aan de NAVO moeten nakomen in plaats van het geklungel met Europese strijdmachten. Op die manier had men ook Trumps populisme niet gevoed. De NAVO werkt al decennialang als een geoliede machine en zou dat nog doen als Europese staten geen rotzooi van hun leger zouden maken.

     1. Albert Egberts

      “De Europese staten zouden gewoon hun Defensieverplichtingen aan de NAVO moeten nakomen in plaats van het geklungel met Europese strijdmachten.”

      De financiële verplichtingen aan de Navo zijn veel beter op te brengen als er sprake is van een EU-leger. De EU wordt dan een gelijkwaardige partner van de V.S.

     2. Magyar

      Nog zo’n politieke stellig gedane uitspraak van je Kwakma, dat EU leger gaat er van zijn leven niet komen! Voordat men er over uit is wie eventueel de leiding gaat krijgen van zo’n EU leger, een Duitser of een Fransoos, dan ben je honderd jaar verder….Dacht je soms dat de Fransen, die kernwapens bezitten, de code daarvan gaan overhandigen aan een ander?

      😀

    6. Joko

     Nooit geweten dat links pleit voor een leger. Overigens een goed moment om Takma te vragen of hij ooit in het leger heeft gediend. Of heeft hij het hier ook aan anderen overgelaten? Ik wacht op antwoord.

     1. Borreby Duytsch

      Ik ben ook wel benieuwd, Joko.

  4. vlekkenoplosser

   wat een ontzettend dom gewauwel strónt vlé®k. Landen treden uit of denken aan uittreden. Nog nooit is de unie zo zwak geweest strónt vlé®k !

   wekelijks brengen we 200 miljoen euris naar de bodemloze put waar we niets anders voor terugkrijgen dan hoog opgeleide kanspareltjes die niet verder komen dan uitkeringen en toeslagen !

   De belasting betalende werkende Nederlander die veel vrije tijd inlevert voor dat werken is de niets nutten handen ophoudende gelukszoekers spuugzat strónt vlé®k !

   Je gewauwel is dus poeppraat strónt vlé®k !

  5. Wally

   Ik wil geen eu. Mag dat ook? Een megaproject wat ons geld opslokt en ergens anders weer uitspuugt, meer is het niet. Maar wees er blij mee. Pffff

 4. Duckday

  Het leger van de zakken vullers .De totale vernietiging van de mensheid in EUROPA de juppen hebben hun vluchtwegen al klaar,en het peps moet het verder afhandelen. Laten we een stemmen op een partij die uit de EU wil het HOOGMOED project.We hebben al klasse justitie krijgen we dan het klasse legen waarbij het volk de kolen uit het vuur mogen halen en de jups al op de vlucht zijn.

  1. Jack Flash

   Een valse noodzaak die hier aangevoerd wordt. Een Europees leger zal eerder ingezet worden om de eigen bevolking in het “gareel” te houden.

   1. usb3.0

    BOEM

   2. vlekkenoplosser

    BAMBAMBAM !!!

 5. Nostradamus

  Een Europees leger om in te zetten tegen… de oorspronkelijke Europeanen die niet willen luisteren naar de wil van die ongekozen eurocraten.

  Een natte droom voor Takketröl.

  1. ElGuapo

   Als de uitkering maar bij kwakma binnenkomt is alles ok.

 6. Vrijedenkert

  We hebben nu al EU-Battlegroups en de NATO Response Force en dit is samen met alle aangesloten EU en Nato-landen uitgebreid besproken en als lidstaten het samen eens zijn kunnen deze gewoon optreden waar nodig!

  Moet er een Europees leger komen? De wat sterkere landen in Europa wat betreft manschappen zoals het VK, Noorwegen en Zwitserland doen al niet mee en blijft over Frankrijk, Polen, Italië, Spanje en in veel mindere mate Duitsland wat enigzins iets voorstelt, de Duitsers doen het heel slecht wat betreft inzetbare eenheden door zware bezuinigingen nog slechter als Nederland in verhouding.

  Willen we een Europees leger…
  Wie heeft dan de leiding? Berlijn, Parijs of toch Brussel met aan het hoofd een ongekozen vetgemeste EU-kopstuk?

  Zolang er geen federatie is met aan het hoofd een door volk uit alle landen gekozen president mag er nooit een Europees leger komen!
  Komt dit er ooit? Wie weet maar de komende 25 jaar zowieso niet en ik denk zelf nooit.

 7. Neko-

  ‘Never waste a good crisis’ was het toch?

  Tuurlijk… bouw een EU leger op… Als dan de bevolking van een land niet meegaan in het narratief en er teveel geluiden tot afscheiding of publieke ongehoorzaamheid ontstaan, dan kan de politieke EU elite hun troepen inzetten voor ‘orde handhaving’… Iets wat een land zeer waarschijnlijk minder snel zou doen tegen de eigen bevolking.

  Vraag me af wat die EU bobo’s gedaan zouden hebben als ze de beschikking hadden over een leger toen Rusland en de Oekraine een open conflict hadden. Nu gingen ze er alleen naartoe om te zeggen dat ze ‘achter’ de mensen staan (waarmee ze indirect het vuurtje op aan het stoken waren). Ik wil er niet aan denken wat er gebeurd was als ze daar een voor hen beschikbaar leger op afgestuurd zouden hebben.

  De EU heeft op verschillende gebieden al laten zien dat ze veel willen, maar dat de uitvoering nogal te wensen over laat (ECB, Frontex, dictaten naar natie-staten). Persoonlijk vertrouw ik ze met een leger absoluut niet.

 8. Mistgabel

  Het Westen en de Navo moeten helemaal niet in die landen rotzooien.
  Hoe meer ze bemoeien, des te meer ellende en vluchtelingen.

  1. Mistgabel

   Krijg trouwens steeds meer een tyfushekel aan die EU.

  2. usb3.0

   Elk gezond weldenkend mens begrijpt dat

 9. KippiX

  De EU wil zo’n groot leger om de Europeaan in toom te houden. Oftewel, om in te zetten tegen haar ‘eigen’ burgers.

  1. Magyar

   Juist, als het was om ons te beschermen tegen b.v. de Russen of Chinezen ware het genoeg om te voldoen aan de NAVO verplichtingen die de meeste EU landen al jaren verzaken!

 10. sonny

  Misschien dat de EU daarom Europa laat overspoelen met moslims, negroiden etc!
  Toekomstig kanonnenvoer?
  Dan kunnen onze uitkeringgenietende immigranten vanuit de EU hun moederland bevrijden!

  1. sonny

   Cynisme aan:

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.