Gemeenten hebben maling aan ‘schoolmeester’ De Jonge, gaan “koekoekbeleid” voor stadions niet handhaven

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge dreigde vandaag met nieuwe maatregelen voor stadions, omdat voetbalfans zich niet aan de regels houden. Nu blijkt echter dat het ‘onverantwoordelijke’ gedrag van de voetbalsupporters nauwelijks besmettingen op heeft geleverd. Ook hebben gemeenten weinig zin om de maatregelen strikt te gaan handhaven.

Volgens de regels van het demissionaire kabinet is het de bedoeling dat voetbalstadions tot slechts twee derde worden gevuld met voetbalfans, en dat ze verspreid over de zitplekken worden verdeeld. Maar bovenal is het de bedoeling dat de mensen blijven zitten op hun plek. En dat doen ze niet altijd (goh!).

Hugo de Jonge schoot meteen in de kramp door alle beelden van voetbalfans die op een kluitje zaten in stadions, rijen voor de wc’s vormden en zich op allerlei andere manieren niet aan de regels hielden. Na het ‘dansen met Janssen‘-debacle heeft hij natuurlijk weinig zin in nóg zo’n fiasco, dus kwam hij met een kinderachtige waarschuwing.

Maar nou blijkt dus dat er volgens de GGD nauwelijks besmettingen voortkomen uit stadionbezoek, meldt de NOS. Er is dus, ondanks het feit dat de bezoekers zich niet aan de regels houden, weinig aan de hand.

Daarnaast is het ook praktisch onbegonnen werk voor gemeenten om tijdens een voetbalwedstrijd streng op de coronaregels te gaan controleren. Hier en daar zou je misschien wel mensen kunnen aanspreken, maar de sfeer kan dan vrij snel omslaan. Gemeenten hebben simpelweg de mankracht niet om daar te gaan lopen handhaven, vooral niet als de boel escaleert.

Een gemeenteambtenaar zegt: “Het is eigenlijk net als met dat eerdere juichverbod, het is beetje koekoekbeleid van Den Haag om supporters te verbieden om van hun zitplaats af te gaan.”

Om die reden wijzen ze het dreigement van De Jonge van de hand en zeggen ze dat het aan de stadions is om hun bezoekers aan te spreken op het naleven van de regels. Met andere woorden: ‘Niet ons probleem!’

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De Jonge wordt dus (alweer) behoorlijk in z’n hemd gezet, want zelfs gemeentes luisteren nog maar nauwelijks naar wat die man te vertellen heeft. En waarom zouden ze ook, het gaat toch prima?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. LifeBuddy

  De jonge van De CDA is een grote leugenaar. Als het in engeland de helft is , kan je 100% rekenen dat het hier 75 % is, die Niet besmet zijn.
  VVD/CDA/D66 enz, ONGESCHIKT!!!
  h**ps://www.geenstijl.nl/5160466/helft-engelse-coronapatienten-had-geen-corona/

  1. RvdBe

   Hugo zegt ZIT, en we gaan zitten, doodsbang als we zijn om niets meer te “mogen” van Hugo.
   Als ik al de neiging maar enigzins had om me te laten vaccineren, dan heeft deze hond dat voor 100% teniet gedaan.

 2. Paardenmiddel

  Het is ook geen beleid. De man balkon maar wat. Wanneer de politie ook zou weigeren om te handhaven, dan is dat het einde van het machtspelletje van rutte en co.

 3. Paardenmiddel

  Balkon =balkt

 4. O.k.

  Afgelopen weekend stond dhr de jonge en zijn kinderen zelf bij Willem II – Feyenoord. Maar de beste man voelt zichzelf natuurlijk weer verhemelt boven andere supporters. Eerst jezelf en je kinderen in het gareel houden,daarna mag je je waffel liever nog niet open doen. Vuile hypocriet dat ie is

 5. Joko

  De Jong kan dan wel schoolmeester zijn, maar van algebra heeft hij geen flauw benul. Hij kijkt naar de bovenmeester in Duitsland en hoort dat daar het aantal besmettingen toeneemt. Daar zijn het meesters in spookachtig rekenen en De Jong meent dat hij dat ook kan. Hoe lang blijft dit spelen op het coronaganzenbord nog duren? Tijd van pionnetjesschuiven moet voorbij zijn. Er is genoeg zinvol werk te doen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.