Indische Nederlanders boos om passage Indisch monument Ede: ‘Hou kolonialisme buiten herdenking Tweede Wereldoorlog’

De gemeente Ede heeft zich de woede op de hals gehaald van Indische Nederlanders. Een Indisch monument, bedoeld om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië te herdenken, krijgt van de gemeente een passage over kolonialisme en slavernij. Volstrekt belachelijk natuurlijk!

De gemeente Ede kon het niet laten om de periode van de Tweede Wereldoorlog, met al zijn verschrikkelijke gebeurtenissen, in een BIJ1-achtige context van kolonialisme en slavernij te plaatsen. De Federatie Indische Nederlanders (FIN) zegt klachten van verontruste Edenaeren te hebben gekregen over deze passage in de tweede tweet:

Het is volstrekt ongepast om politiek activisme te injecteren in zoiets belangrijks als een oorlogsmonument voor de regelrechte hel die zich in Nederlands-Indië heeft voltrokken. “Het kolonialisme er met de haren bijslepen is respectloos jegens de slachtoffers van Japanse terreur en een stuitende wijze van politiek bedrijven. Dit kan en mag niet gebeuren”, aldus FIN-voorzitter Hans Moll.

En het is helemaal prima dat je wil benadrukken dat kolonialisme veel leed heeft voortgebracht en een pijnlijk moment in de geschiedenis is geweest, maar dat kan gewoon een eigen plekje krijgen. Daar hoeft de Tweede Wereldoorlog niet voor te worden gebruikt. Kom nou toch.

Hoe krijgt een gemeente als Ede, waar de gemeenteraad niet eens uit extreemlinkse BIJ1-achtige gekkies bestaat, het voor elkaar om zó hard te willen deugen dat ze de doelgroep waar het eigenlijk om zou moeten gaan, tegen het hoofd stoten? Kennelijk kwam ook niemand op het idee om de betrokken Edenaeren zélf te vragen wat voor tekst ze op het monument zouden willen hebben staan. Dat had in ieder geval een hoop gedram kunnen besparen en is nog volledig democratisch ook!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Maar nee, in plaats daarvan is een herdenkingsmonument nu gepolitiseerd geraakt en levert het alleen maar meer frictie op in de maatschappij. Lekker gedaan jongens! Jullie mogen trots zijn…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Joko

  Minta ampun!

 2. Wally

  Dit is een schande!
  Zelfs in dit land zou je denken dat deze dappere mensen, die hun LEVEN gaven voor ditzelfde land, geëerd en herdacht worden als de dapperen die ze waren.
  Maar nee hoor…… een ambtenaar, herstel, een oerdomme ambtenaar, heeft weer iets woke-achtigs bedacht. Wat een ongelooflijke…. (ik denk het nu maar….)

 3. RieninSpain

  Schande, pienter busuk die Gemeenteraad. Mijn vader heeft krijgsgevangenschap aan de Burma-road overleeft, mijn moeder en mijn zuster de kampen op Java, mijn oom heeft de verschrikkingen aan de Pakan Baru spoorlijn op Sumatra niet overleefd. Dat moeten we herdenken!!

  1. RieninSpain

   overleefd

 4. Xyz1234

  Je kunt het van de wokebeweging verwachten dat ze het leed van anderen misbruiken voor eigen politiek gewin. Deze mensen hebben totaal geen empathie en zijn narcistisch tot op het bot.

 5. dumbfarmer

  waar zijn die halve zolen mee bezig?? Elke vorm van respect schijnen ze toch echt te missen daar..
  Misselijkmakend die lui.

 6. 56RdK

  Kots en kotsziek wordt je van dat achterbakse deugvolk dat maar ten koste van alles wil deugen.

  Het is ronduit schofterig dat die gestoorden zo’n herdenkingsplek willen misbruiken voor zo’n achterlijk wokegedachtegoed. (Iets wat eeuwen geleden speelde en dwaar de rol van Nederland minimaal was kijkend naar arabische én afrikaanse landen c.q. bevolking!)

  Kortom, herdenkingsplekken (én momenten) ten behoeve van WOII behoren eeuwig zuiver te zijn, ontdaan van woke- en deugbagger! Alleen al uit respect voor slachtoffers van WOII. En zéker die uit Nederlands Indie, waarvoor toch al marginale aandacht voor is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.