Terwijl Taliban oprukt wil kabinet ambassade in Afghanistan openhouden om asielaanvragen tolken af te handelen

Terwijl de Taliban oprukt wil ons kabinet de Nederlandse ambassade in Afghanistan openhouden om asielaanvragen van tolken af te kunnen handelen. Stad na stad wordt veroverd en het ene na het andere land sluit zijn ambassade, maar Nederland neemt rustig de tijd!

Treuzelen met tolken
Het is werkelijk onvoorstelbaar hoe weinig onze demissionaire ministers in Nederland lijken te begrijpen van de situatie tussen de Taliban en de tolken in Afghanistan. Maandenlang is er getreuzeld met de asielaanvragen van tolken, terwijl allang duidelijk was hoe de situatie daar zou gaan verlopen.

Amerikanen snappen het wél
De Amerikanen hadden allang aangekondigd dat ze zouden vertrekken, wat automatisch betekende dat de Taliban de boel (in rap tempo) over zou nemen. Dat is ook de reden waarom de Amerikanen de asielaanvragen in eigen land afhandelen. Nederland niet, want onze eigen minister Bijleveld van Defensie meent dat met wat extra veiligheidspersoneel de mensen op onze ambassade wel veilig zullen zijn.

De waanideeën van Bijleveld
Sowieso heeft Bijleveld een gigantische plaat voor d’r hoofd. Zij meent namelijk dat de inzet van Nederlandse militairen de afgelopen twintig jaar ‘niet voor niets is geweest’, en zegt tegen de NOS: “We hebben mensen getraind en geschoold, en geholpen bij de opbouw van het land. Maar de situatie is wel ernstig nu en dat gaat alle mensen bij defensie aan het hart.”

Niets bereikt in strijd tegen Taliban
De inzet is wel degelijk voor niets geweest. Er is geen democratie, rechtsstaat, of een functionele economie in het land opgebouwd. Fundamentalisme is nog nooit zo sterk geweest. De mensen daar hebben eerder een hekel aan het Westen gekregen dan dat we ze hebben kunnen bekeren naar onze idealen. Dat is het resultaat van twintig jaar ‘vredesmissies’.

Kansloos in Afghanistan
Dit kan toch haast niet anders dan misgaan? Nederland had dit makkelijk kunnen voorkomen door al die tolken (en ander personeel) eerst naar Nederland te halen, de asielaanvraag dáár te behandelen en in de tussentijd alles opdoeken. In plaats daarvan wacht men tot het laatste moment. Straks is de situatie ‘te onveilig’, kan Defensie ‘helaas niets meer doen’ en wordt iedereen opgehangen die wordt verdacht van collaboratie met het Westen. Het lijkt werkelijk nergens op.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. LifeBuddy

  Ze weten niet wie de tolken zijn en al zijn er dat 500.000, dan nog zoeken en wijzen de taliban ongeschuldige mensen aan, om ze tegen de muur te zette. En de ned. Nep regering blijft er gewoon zaken mee doen. Ook al heeft het met kinderarbeid te maken.

  1. Cootje

   Er zit vast een goede hardloper bij .

  2. hans-e-pans

   De Nederlandse Roverheid is een slechte partner om zaken mee te doen.

   Dat heeft geheel niets met de Nederlandse handelsgeest te maken.

   Of toch?

 2. ElGuapo

  Dat gaat een puinhoop worden daar en dan zeggen ze hier natuurlijk dat ze dat niet aan hadden zien komen.

  1. Cootje

   Die taliban zorgt wel voor beweging , sommige mensen op een zolderkamer missen dat elke dag ,

  2. dumbfarmer

   what else is new, die muppetshow hier ziet toch niks aankomen.. beetje een titanic idee met die lui.

 3. Cootje

  Je moet je pet toch afnemen voor de taliban met beperkte wapens hadden de Russen het nakijken in Afghanistan , en de westerse wereld heeft er bloed zweet en tranen achter gelaten , hier zijn de eerste slachtoffers de zoon van uhm , en de nu nog met de burnpit gevolgen weer in hun hemdje gezet , kansloos . De taliban heeft het geduld en het vermogen om op de juiste momenten mensen pijn te doen , daar kan geen moderne droneaanvallen tegen op , een democratie kan je niet afdwingen , een democratie bij een moslim al helemaal niet , alle andere gelovigen zijn heiden en de islam is hun wet . De toekomstige Olympische medaille winnaars zijn al weer onder weg .

 4. Cootje

  Waarschijnlijk kan GroenLinks en de PvdA weer in de toekomst kijken , hun achterban wordt waarschijnlijk aangevuld met 1 zetel , wel zorgen voor bed brood bad en huisvesting plus een riante uitkering , maar dat kan je wel over laten aan de thee partijen .

 5. Cootje

  Ik had verwacht dat onze invalide broeder het hoogste woord zou hebben , maar die is een rondje aan het hard lopen , om te trainen met zijn toekomstige club genoten , je wilt niet afgetroefd worden in de invalide race

 6. Meriadoc Brandebok

  Nederland voert een bijzonder restrictief migratiebeleid. Alles voor minder asielzoekers natuurlijk.

  Ik vind het overigens verdrietig. Al die jaren van Westerse interventie in Afghanistan – van opofferingen, om mensen een beter leven te geven. Voor niets, allemaal voor niets.

  1. ElGuapo

   Ga ze daar helpen.
   Dan betaal ik je ticket!

   1. Meriadoc Brandebok

    Ik denk dat we weinig meer kunnen doen. De taliban heeft aftgewacht totdat de Amerikanen met hun machinegeweren en nucs waren vertrokken, zodat ze de Afghaanse troepen met hun karabijntjes in de pan kunnen hakken.

    Triest allemaal, dieptriest.

    1. Cootje

     Ho Ho dat is de Russen ook overkomen , en karabijntjes is waar maar het Afghaanse leger heeft betere wapens , maar veel minder mentaliteit , miljarden weggegooid , in Staphorst krijg je ook niemand ingeënt , als ze een religie aanbidden en er voor willen gaan heb je wel met echte tegenstanders te maken, die de normale wetgeving op hun buik schrijven .

 7. Emile Takma

  Ik heb hier tien jaar geleden een en andermaal voorspeld dat de militaire inzet van het Westen, en zeker ook die van Nederland, zinloos en zelfs kwalijk was en de Taliban zeker de macht in Afghanistan zullen terugpakken. Dat kon een kind voorspellen en dat gebeurt nu ook.

  Als we het land met rust hadden gelaten was de economische situatie beter geweest en hadden we mogelijk met sancties en hulp de regering kunnen bijsturen. Nu begint de ellende van voren af aan.

  Het Westen leert niets van Vietnam, Afghanistan, Libië en Irak. Dat is de echte tragiek.

  1. Cootje

   Hoe is het mogelijk ik ben het eens met je visie en bijdragen.

  2. ElGuapo

   Jij wilt ze toch ook helpen schlemiel?
   Ga daarheen helpen.
   Ik betaal je ticket!

  3. Borreby Duytsch

   Vertel ons meer hoe de toenmalige Afghaanse regering, Taliban en/of de stamhoofden omgegaan waren met onze westerse sancties. 😄

  4. Cootje

   Ho Ho de Oekraine ? De Russen niet in Cuba maar het westen moet ook niet gaan schijten in de achtertuin van Rusland , ook al heb je over alles een mening , dat kan een lelijke tumor worden op het wereld toneel, in het midden oosten kan je mensen niet veranderen waar we zelf honderd jaar over hebben gedaan , maar het mooiste is het westen grijpt in en zeg later zoek het maar uit , garantie voor een onmetelijke haat .

  5. Peter Loosduinen

   Ik deel uw mening !

  6. dumbfarmer

   wanneer leert men in politiek wel iets van het verleden? Elke 4 jaar verdwijnt meer dan de helft van het collectieve ‘geheugen’ en de andere helft wordt of overspannen of weg gepromoveerd naar een functie elders zodra die wel blijk geven van lerend vermogen..

 8. allid

  Dus Mujahideen was tof, want Rambo…

  Deze 10 jarige oorlog 1979/1989 tegen de communisten, verenigde vele tribalen die anders
  elkaar wel bevochten.

  Het was een verschikkelijke oorlog voor ieder, Russen zowel Afghanen.

  Ieder heeft wel zijn interesses in dat land. Zo ook de V.S. en de E.U..

  Narcotica, vuurwapens, mineralen, transport, veel geld mee te maken en ook gemaakt.

  Niet door de juiste personen.
  Na 20 jaar training blijkt nu dat het regerings leger ook géén sodemieter waard is.

  Daar mag de K.M.A.R trots op wezen. Dat deden ze daar toch, opleiden.

  1. allid

   Gemist stukje;

   In 1988 werdt John Rambo in de bioscoop naar Afganistan gestuurd om de CIA te helpen met het
   leveren van wapens aan Mujahideen om het Soviet leger te verslaan.

  2. dumbfarmer

   En dat verbaast iemand???
   Als je even een beetje de zaak bekijkt: de lui die echt willen knokken, die zitten of bij taliban, of mijahideen, die eigenlijk ook onder taliban hangen..
   Dus wat hebben ze dan opgeleid als politie of “strijd”macht? Precies.. hetgeen daar geen zin in had maar wel het voordeel zagen van easy money om een beetje soldaatje te spelen terwijl die buitenlanders wel de gevaarlijke dingen deden voor ze.
   Nu zijn die buitenlanders weg en verwijnt die “strijd”macht als sneeuw voor de zon, want zin in knokken hadden ze hoe dan ook niet maar willen nu wel nog steeds gratis geld, maar dan nu als vluchteling.

 9. Vrijedenkert

  Ruim 38 miljoen mensen terug naar de steentijd, geen muziek, geen tv of internet en vrouwen en meisjes verkleed als parasol en geen scholing of betaald werk meer…
  Bedankt heren Biden/Trump en natuurlijk alle andere westerse leiders!

  P.S. De machtsbasis van de Taliban ligt in Pakistan o.a. de streng religieuze scholen met steun van S.A. waar het westen zo graag zaken mee doet!
  De Moedjahedien/Taliban hebben eerst de Sovjets verslagen en nu ook het westen/Navo verjaagd en dit zal een enorme boost geven aan wereldwijde Islamitische streng religieuze expansie!
  Pakistan is nu nog een verkapte democratie met veel invloed voor Islamitische groeperingen maar na Afganistan zullen streng fundamentalistisch-islamitische organisaties zoals de Taliban en partijen zoals Jamaat-e-Islami daar ook proberen de macht over te nemen inclusief kernwapens…

  Wie denkt dat het gedonder met Taliban maar ook met groeperingen als IS en andere binnen de grenzen van Afganistan zal blijven zal bedrogen uitkomen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.