‘Wir schaffen das nicht’: Duitsland wil niet opdraaien voor nieuwe vluchtelingen nu Afghaanse crisis dreigt

Duitsland wil niet opdraaien voor een nieuwe crisis nu Afghaanse vluchtelingen hun eigen land verlaten. De secretaris-generaal van het CDU, de partij van Angela Merkel, zegt geen herhaling te willen van 2015. Daarmee doelt hij op de Syrische vluchtelingencrisis en de ‘Wir schaffen das’-opmerking van Angela Merkel.

Angela Merkel, die eind september vertrekt als bondskanselier, heeft gezegd dat het terughalen van Afghaans personeel prioriteit heeft. Het is de bedoeling dat zij samen met het Duitse personeel in veiligheid worden gebracht. In totaal zou het om zo’n tienduizend man gaan. Zij ziet echter niets in het idee dat Duitsland Afghaanse vluchtelingen moet gaan opvangen.

Daar voegt ze aan toe dat Duitsland ‘nog lang last gaat hebben’ van de crisis in Afghanistan. Om die reden heeft ze ook gezegd dat Duitsland nauw zal moeten samenwerken met landen die aan Afghanistan grenzen, om Afghaanse vluchtelingen op te kunnen vangen. Dat meldt Reuters.

Paul Ziemiak, de secretaris-generaal van het CDU, liet weten dat het wat zijn partij betreft absoluut niet de bedoeling is dat ze wéér jan en alleman op zullen gaan vangen. ‘We gaan de Afghaanse kwestie niet oplossen door migratie naar Duitsland’, zei hij op televisie.

Dat is nogal een opmerking! En dat is waarschijnlijk ook de reden waarom de secretaris-generaal dit zegt en niet Merkel zelf. Eigenlijk geven ze hiermee namelijk toe dat het immigratiebeleid niet heeft gewerkt. En aangezien er nieuwe verkiezingen aan zitten te komen, zijn ze er bij het CDU ook wel heel bewust van waarom ze lager in de peilingen staan.

Partijleider van De Groenen Annalena Baerbock, die momenteel kandidaat is voor het bondskanselierschap, praat ook alleen maar over de evacuatie van het Duitse en Afghaanse personeel in Afghanistan. Zij voelt waarschijnlijk ook wel aan dat het nu politieke zelfmoord is om te roepen dat Duitsland het nog wel een keer schafft.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Al met al is deze houding gunstig voor de rest van de EU-lidstaten, want als Duitsland een eventuele nieuwe vluchtelingengolf al niet op wil vangen, dan kan men dat in andere landen ook moeilijk verkopen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Poemien Noegien

  Duitsland heeft niets te willen, en Duitsland weet dat.

  1. hans-e-pans

   Goh, wat een ongastvrij volk zijn die Duitsers toch.

   1. Poemien Noegien

    Duitsland heeft te doen wat Klaus in zijn boek heeft geschreven.

 2. vlekkenoplosser

  hahahahaha , mutti staat op de kaart in die regio dus ze komen vanzelf en dat heeft deze volidioot over zichzelf afgeroepen !

  Hoeveel verkrachtingen heeft Duitsland maandelijks inmiddels mutti ?

 3. Cootje

  Nederland kans op marathon loper 1 op de 100000 Duitsland heeft dus kans op 5/6 marathon lopers die een gouden medaille kunnen winnen voor de natie , mag wat kosten dat aanzien , en dat licht getinte maakt ook echt Duits , humaan moet je kunnen wezen 100000 mensen een uitkering en onderdak geven en als nationale Nederlander trost zijn op een medaille , maar er is een probleem 70% vind Nederland een kut land , en hoe zou dat komen

  1. Cootje

   Campings en bungalow parken zijn vol. , ik stel voor een groot centrum te bouwen in het gooi , in Hilversum zitten gespecialiseerde handhavers , die vlug geïntegreerd zijn kunnen op de fiets naar de talkshows , mensen in het gooi met hun vila,s zijn makkelijk te bereiken voor de doe en zelfvers , en ze kunnen cultuur opsnuiven , je kan Duitsland niet alleen opschepen met dat probleem de linkse kliek kan ze hartverwarmend toespreken op die locatie , en je zadelt er de rest van Nederland niet mee op , want die zijn nog niet bekomen van de laatste 75 jaar .

 4. JoopvdJoop

  Ja,hadden ze hiier op DDS al jaar of 5 geleden verteld.
  Maar door linkse mafklappers werden ze voor gek gezet.
  Die opvang gaat niet lukken,snap ‘t nou linkse kletsmajoors.

 5. Xyz1234

  Duitsland en andere westerse landen zetten hun deuren gewoon open. En de meest fanatieke leider wordt straks weer beloond met een Kalergi-prijs. Merkel mocht deze al eens in ontvangst nemen. Dus dan weet je wel welke ideologie gediend wordt.

 6. ET007

  Wel plek voor apothekers, tandartsen, ingenieurs en IS-bruidjes, maar geen plek voor mensen die echt op de vlucht zijn. En wat heeft Duitsland te willen: zij zijn mede oorzaak met “wir schaffen das.”

 7. Heras

  …” ik stel voor een mooi centrum te bouwen??

  Ik stel voor om ze terug te sturen, zodat Nederlandse en Duitse jongeren een woning kunnen krijgen

  1. Cootje

   Goed lezen. Met de juiste ondertoon kan helpen .

 8. halo1

  De AFD is alleen al hierom een zegen voor Duitsland..als ventiel…zonder deze partij waren ze vast al de 2000.000 “klanten”gepasseerd.

 9. Morgan4321

  Gunstig? Dat moeten we nog maar afwachten. Het kan ook betekenen dat Duitsland (liefst via de EU) druk op andere Eu landen gaat uitoefenen om meer Afghanen op te nemen.

 10. JFU

  Nederland zal ze wel weer ruimhartig opnemen. We hebben immers ruimte en woningen genoeg…dus geen enkel probleem..toch?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.