Demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) stapt alsnog op

Demissionair minister Ank Bijleveld treedt alsnog af na de aangenomen motie van afkeuring. De verbijstering binnen de partij was groot omdat ze in eerste instantie niet zou aftreden. Vandaag kwam de partijtop bijeen in een crisisoverleg en is duidelijk geworden dat ze alsnog opstapt. 

CDA-leden waren verbijsterd dat minister van Defensie Ank Bijleveld niet haar functie neerlegde. Bijleveld gaf zelf in een verklaring af de overgebleven tolken in Afghanistan snel in veiligheid te willen brengen. Veel partijleden hadden liever gezien dat ze direct haar functie had neergelegd.

De partijtop kwam vandaag in een crisisberaad bijeen, met als uitkomst dat Bijleveld toch stopt als minister. Bij de persconferentie gaf ze aan niet onder druk te zijn opgestapt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. P. Puk

  Ankie is een drol op een plankie. En nou een vent op Defensie!

  1. Brenda Welsh

   Baudet?

   1. vlekkenoplosser

    is die beschikbaar dan inhoudsloze trut

    1. Pauline Kummer

     Baudet, de clown, is overal voor in. Een stoere helm op, rijk gedecoreerd. Als hij maar het lampje van een camera ziet komt hij los.

     1. usb3.0

      Jullie zijn domme peopeltjes

     2. vlekkenoplosser

      geweldige inhoudelijke reacti strónt vlé®k

      cynisme off

   2. ElGuapo

    Emma los, Brenda los….straks komkommertje nog en dan is de poppenkast compleet.

    1. vlekkenoplosser

     sokpoppen uurtje

  2. ElGuapo

   😂

 2. Meriadoc Brandebok

  De NOS heeft Bijlevelds val gereconstrueerd. Volgens de NOS zou er tussen de regeringspartijen VVD-D66-CDA een afspraak zijn gemaakt om eerst onafhankelijk onderzoek af te wachten alvorens het overwegen van aftreden. Bijleveld was in de veronderstelling dat Kaag die afspraak zou eerbiedigen. Toen Kaag bekendmaakte dat zij ontslag zou nemen, had zij Bijleveld vooraf niet op de hoogte gesteld.

  De reden daarvoor laat zich raden: als Kaag Bijleveld voorafgaand aan de stemming ervan op de hoogte zou hebben gebracht dat zij direct haar aftreden zou afkondigen, dan zou Bijleveld dat ook direct hebben gedaan, omdat haar positie niet houdbaar zou zijn geweest. Maar dat wilde Kaag niet, want dan zou haar moreel superieure glansmomentje van de avond naar de vaantjes zijn. Dus het was noodzakelijk Bijleveld in het ongewisse te laten, zodat ze het momentje van hare hoogheid niet kon stelen.

  Kaag is en blijft gewoon een feeks. Dit arrogante gedrag gaat haar nog eens goed opbreken.

  h**ps://nos.nl/artikel/2398171-bijleveld-werd-totaal-verrast-door-aftreden-kaag

  1. Albert Egberts

   Bijleveld kwam op eigen kracht niet tot het besluit om af te treden. Dát is het springende punt, ze trad af omdat Kaag wel het politieke fatsoen toonde.

   Meriadoc had het kennelijk prima gevonden als Kaag en Bijleveld waren blijven zitten. Ik niet. Kaag heeft een nieuwe politieke morele norm gesteld. Zo ziet vernieuwing van de politieke cultuur er uit.

  2. Albert Egberts

   Hoe beoordeelt Meriadoc overigens de positie van Carola Schouten die meestemde met de motie van afkeuring van het kabinetsbeleid en vervolgens schaamteloos blijft zitten?

 3. Xyz1234

  Slecht voor het vrouwenquotum.

  1. J. Punt

   Veel vrouwen trekken de defensie-kar niet en nemen voortijdig ontslag.

   Helaas is Defensie geen universiteit die zich automatisch aanpast aan de allerzwakste in de organisatie.

   Makkelijk is dat wel, want dan vallen de echte kneuzen niet op!

 4. Vrijedenkert

  Bijleveld is wel onder druk gezet want anders was ze gebleven.

  Vervanger en nieuwe minister in nieuw kabinet moet bij voorkeur oud-militair zijn!

  Hanke Bruins Slot van het CDA is oud-Kamerlid en nu gedeputeerde en een professionele militaire carrière achter de rug zet haar tijdelijk op de post minister van defensie als vervanger en bij goed functioneren kandidaat voor nieuwe minister van defensie.

  1. Vrijedenkert

   En als het bij voorkeur een vrouw moet zijn dan graag iemand met een postacademische militaire opleiding en ervaring als leidinggevend officier zoals Hanke Bruin Slot!

   1. ElGuapo

    Gewoon degene met de meeste ervaring neerzetten.

    1. Vrijedenkert

     Iedere man/vrouw met vergelijkbare kwaliteiten en militaire ervaring is welkom op dat departement, defensie is nogal een chaos waar teveel fout gaat en het gaat erom dat er weer een vakminister wordt aangesteld met verstand van zaken!

 5. J. Punt

  Veel militairen zij hier niet rouwig om.

  Slechter als dit kan theoretisch niet…

  Ga maar terug naar de Jeu de Boules baan in een of andere villawijk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.