Mondsnoerende D66-Kamervoorzitter Vera Bergkamp meent dat sommige Kamerleden rijp zijn voor een psycholoog

De werkdruk voor politici in Den Haag schijnt ontzettend hoog te zijn. Een bezoekje aan een psycholoog kan daarom uitkomst bieden. De autoritaire D66-Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat daar naar eigen zeggen verandering in brengen. Bergkamp hoopt met het opentrekken van een blik psychologen en bedrijfsartsen verdere uitval van politici te voorkomen.

Om de werkdruk van al die o-zo-hardwerkende politici te verlichten wil Bergkamp preventieve psyche-maatregelen nemen. Tegenover RTL Nieuws zegt Bergkamp daarover: “We zijn ermee bezig om in Den Haag bedrijfsgeneeskundige zorg te regelen. Denk dan aan preventieve zorg om burn-outs te voorkomen zoals een bedrijfsarts en een psycholoog voor Kamerleden en aan opvang en begeleiding na ziekte. De aanpassing in de wet schadeloosstelling, maakt het sinds kort gemakkelijker om dit voor Kamerleden te organiseren.”

Onwel worden en burn-outs
De afgelopen tijd zijn er meerdere politici (al dan niet tijdelijk) uit de Tweede Kamer vertrokken. Ze konden de werkdruk niet meer aan. Het begon allemaal met voormalig minister Bruno Bruins. Hij werd onwel werd tijdens een coronadebat. Niet veel later vertrok Bruins uit de Tweede Kamer. Kort op het onwel worden van Bruins zakte GroenLinks-kamerlid Tom van der Lee in elkaar.

Het bleef daar echter niet bij. Kamerlid Pieter Omtzigt moest de afgelopen maanden ook een stap terugdoen vanwege oververmoeidheid. D66-Kamerlid Rens Raemakers keerde vorig jaar weer terug na een burn-out en CDA´er Harry van der Molen zit ook nog tot het einde van dit jaar thuis.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het is een heel nobel idee van Bergkamp om bepaalde politici te begeleiden met de professionele hulp van een psycholoog. Bij deze krijgt onze Kamervoorzitter een vrijbrief om zichzelf bovenaan de inschrijvingslijst te plaatsen. Want als je Kamerleden zomaar de mond snoert, dan mogen wij ons terecht afvragen of Bergkamp de druk zelf wel helemaal aan kan…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

52 reacties

 1. vlekkenoplosser

  misschien moet ze voorgaan bij de zielenknijper !

 2. halo1

  Het gevaar dreigt dat mensen met onwelgevallige meningen dan als eerste aan bod komen : PVV en FVD: niet doen dus..want ze zijn heel hard nodig!

  1. Meriadoc Brandebok

   Bij FvD zijn ze allemaal zo gek als een deur.

   1. Stanly2000

    In het voormalige Oostblok en SU werden tegenstanders ook voor gek verklaard en opgesloten!

  2. Poemien Noegien

   En morgen is het zondag!

   1. ElGuapo

    🤣😂🥳

 3. HD

  Het is meer je voordoen dat je het druk hebt, kunnen ze in het onderwijs ook heel goed.
  En als je dan als Bruins eerst fake news verkondigt dat het virus nooit naar Europa zal komen en twee dagen laten in Frankrijk opdoemt, kan flink voor L staan.
  Ze kunnen ook eens echt gaan werken, van echt werken is nooit iemand doodgegaan.
  Van konkelen en bedriegen wel.

  1. Branzino

   @HD
   Maar de grote vraag is dan wel, wat “echt werken” is, waaraan nog nooit oemand dood zou zijn gegaan.

   1. ElGuapo

    De vraag wat “echt werken” is kan een halfgebakken psycholoog zoals albinopinootje niet beantwoorden.

    1. Branzino

     @ElGuapo

     Ik weet heel goed wat het echte werken van mijzelf was, Maar wat jij eronder verstaat kan ik alleen maar raden. is dat lichamelijk werk, wetenschappelijk werk, dienstverlenend of iets anders? Zeg het maar.
     Ik weet wel door eigen waarneming wat bewindslieden aan werk verzetten, zo’n 15 à 18 uur per dag. Voor een mooi salaris, dat wel, maar ze konden heel veel meer verdienen met minder uren werken als ze gewoon een baan bij een bedrijf hadden genomen.

     1. Stanly2000

      “Voor een mooi salaris, dat wel, maar ze konden heel veel meer verdienen met minder uren werken als ze gewoon een baan bij een bedrijf hadden genomen.”
      Dus bewindslieden zijn eigenlijk te goed voor deze wereld, ze offeren zichzelf op om die arme Nederlanders te besturen?

     2. ElGuapo

      “Ik weet heel goed wat het echte werken van mijzelf was”

      Ik durf toch wel met zekerheid nu te zeggen dat je dus absoluut niet weet wat echt werken is.

 4. Cootje

  Sommige die neervallen kan je gewoon laten liggen , het hele Kaag peloton met de linkse hufters gaat niets aan verloren ,hun carrière is gebaseerd op leugens en bedrog . Onze gehandicapte mongool zit ze de hele dag in zijn rolstoel op te hemelen , maar gaan hemelen is af en toe beter er is zoveel van dat ongedierte dat hun plekje gelijk weer wordt ingenomen . Gelukkig wordt Nederland steeds rechtser en het land onbestuurbaar en dat is weer een zegen geen beleid is een uitstekend beleid , rustig afwachten op het overlijden van de oude politiek

  1. Branzino

   @Cootje
   “Gelukkig wordt Nederland steeds rechtser en het land onbestuurbaar …”

   Dat verband tussen rechtse politiek en onbestuurbaarheid komt ook bij mij wel eens op in een slechte droom of als ik in een zeldzame sombere bui ben. Maar dan zou je toch onmiddellijk rechts moeten verbieden of, liever nog, alleen serieus rechts (VVD, SGP, misschien BBB en JA21) moeten toestaan? Vind je ook niet?

   1. ElGuapo

    “Dat verband tussen rechtse politiek en onbestuurbaarheid”

    Dat maak jij ervan….misschien eens kijken naar een links bestuur en een rechtse bevolking waardoor besturen lastiger is geworden.

    1. Branzino

     @ElGuapo
     Maar Cootje ziet zelf toch het verband tussen het steeds rechtser worene Nederland en onbestuurbaarheid. Nu doe je net alsof ik dat ter plekke verzin.

     1. ElGuapo

      Doe je nou net alsof je dom bent?

      Jij maakt daar dus van dat de oorzaak van onbestuurbaarheid vanuit rechtse politiek komt.
      Je trekt dus gewoon de conclusie zonder naar links te kijken.
      Cootje geeft niet eens een reden voor de onbestuurbaarheid dus die verzin jij erbij.

     2. Branzino

      @ElGuapo

      Ja hoor, natuurlijk gedraag ik me hier wat recalcitrant en interpreteer ik een paar wat ongelukkig geformuleerde zinnen tot een niet-bedoelde conclusie. Maar die gelegenheid wordt me nu toch op een presenteerblaadje geboden? Bal voor open doel, heet zoiets ook wel.

      Wat ik eigenlijk wilde zeggen is het volgende. Door de opstelling van rechts die een veelbelovend gesprek met links niet eens wil proberen, links was het n.b. al eens over de hoofdlijnen van een regeerakkoord, wordt een kabinetsformatie in de kiem gesmoord en onbestuurbaarheid gecreëerd.

      Maar er is nog niets verloren. Het CDA-congres heeft vandaag enkele moties aangenomen die zonder ook maar een enkele concessie linkse standpunten vertegenwoordigt. En bovendien werd vandaag bevestigd, dat Rutte eerder helemaal niet afkerig stond tegenover samenwerking met twee linkse samenwerkende partijen. Remkes heeft dit ongetwijfeld opgemerkt en zal dat volgende week in het gesprek inbrengen.

      Ik heb het donkerbruine vermoeden, dat e.e.a. toch nog op z’n pootjes terecht komt.

     3. ElGuapo

      Begin eens met het korter maken van je verhaal en het niet gebruiken van woorden zoals “recalcitrant” aangezien je dat woord ook niet gebruikt in het dagelijks leven omdat 90% van de mensen het niet begrijpt of interesse verliest.

      De bal voor open doel zoals je dat omschrijft heb dus zelf gecreëerd en is je niet aangeboden.
      Wederom leg je de volledige schuld bij rechts neer terwijl links ook schuldig is.

   2. Cootje

    Wat links en het midden in 70 jaar hebben verkloot kunnen rechts niet herstellen ,maar de opvretende zuid Europeanen geen cent meer geven en ze aan hun lot overlaten , de linkse thee happers op een eiland zetten en RUTTE heeft in 10 jaar tijd Nederland naar de klo,t,e,n geholpen . En links verbieden en alle migranten terug Naar hun land . Gekleurd zijn we al genoeg . Dus geen bestuur is het beste bestuur

  2. Branzino

   De Tweede Kamer is gewoon een grote organisatie waar een geneeskundige dienst veel voordelen zou kunnen bieden. Vooral als sommige parlementsleden voorrang zouden krijgen vanwege de psychische staat waarin ze verkeren. Wat we eerder deze week van Van Meijeren te horen kregen is immers zeer zorgelijk, maar er zijn er nog een paar. Ik denk, dat Gideon al geholpen is, als hij onder begeleiding van een psychotherapeut of psycholoog zijn eigen speech mag afluisteren. Hij zal erg schrikken, misschien de authenticiteit van de opname ontkennen, maar dan is specialistische hulp nabij.

   1. ElGuapo

    Nee Albinopinootje Gideon had ongeacht of hij andere keren wel of geen gelijk had in dit geval gewoon gelijk.
    De trutjes achter de interruptie microfoon en de waardeloze voorzitster waren of slecht voorbereid op zijn betoog of gewoon oerdom.

   2. Yorg Monker

    Branzino, naar mijn mening zou iedere politicus -vanaf gemeenteraad tot kabinet- eerst een psychologische test moeten afleggen alvorens een openbare functie te mogen bekleden. In die test zouden ook deeltesten opgenomen zijn inzake moraal, integriteit en normen & waarden.

    1. ElGuapo

     Maar goed dat je mening waardeloos is en dat ze die niet serieus nemen omdat er dan bijna geen politicus meer overblijft.

    2. Stanly2000

     “inzake moraal, integriteit en normen & waarden.” U bent vast een humorist!

 5. KippiX

  Het D66 fascisme moet verboden worden. Dit walgelijke mens is Kamervoorzitteronwaardig en zo partijdig als het maar kan. Hoe gaat dat eruit zien dan een psycholoog? Als het deze heks niet bevalt wat een politicus als bijv. van Mijeren zegt, gaat zij hem dan verplichten naar de zielenknijper te gaan en doet is dat niet dan mag ie niet meer meedoen? Hoe moet ik dat zien? Wat ik wel zie is dat Vera Bergkamp een totaal vandepotgerukte beroepsidioot is!

 6. ElGuapo

  De VVD en D66 artsen en psychologen staan al klaar om alles wat niet in hun straatje past weg te zetten als instabiel.

 7. Meriadoc Brandebok

  Kamerleden bezwijken bij bosjes onder de enorme werkdruk en nog is er niemand die overweegt de werkdruk te verminderen.

  Ons politieke systeem is volledig vastgelopen.

  1. usb3.0

   Werkdruk verminder je door gewoon eens NEE te zeggen ipv continue en eindeloos maar te debatteren

  2. Stanly2000

   Misschien, heel misschien zijn ze niet helemaal geschikt om kamerlid te zijn? Kan toch?

 8. usb3.0

  Logisch, zij is een d666-er en die denken echt dat andersdenkende rijp zijn voor psychologen…

 9. Aborifa

  Kamerleden moeten niet zielig doen. Ze kunnen meer dan genoeg afreageren op kabinetsleden, die zich wel het schompes werken. En die door onnutte kamerleden ongehinderd kunnen worden beschimpt en beschuldigd. Geen greintje respect bij die kamerleden. Gewoon opzouten die ongelikte beren m/v.

 10. At

  Dat wordt leuk tutje Vera,
  probeer maar een psych te vinden met een hoger IQ dan de FVD kamerleden,
  dat gaat m.i. maar moeilijk lukken

  At

 11. Xyz1234

  Tja, dat krijg je ervan als je je ziel verkoopt aan de globalisten. Dat moet je vroeg of laat bekopen. Overigens zou een geestelijk onderzoek een vereiste moeten zijn voordat mensen deel kunnen uitmaken van de 2e kamer. We zouden nog versteld staan van wat er allemaal aan het licht kwam bij een nader onderzoek van de geestelijke gesteldheid van bijvoorbeeld de Jonge, Rutte, Grapperhaus en Kaag. Om maar wat voorbeelden te noemen.

  1. At

   jazeker, een IQ test voor de kamerleden en kabinetsleden lijkt mij voor de hand liggend. In het bedrijfsleven voor topfuncties gebruikelijk, maar niet voor de gekozen volksvertegenwoordigers. Ik zou een drempel leggen bij 135 voor kabinetsleden en 120 voor kamerleden. Ik denk dat 80 % dan naar huis kan.
   En kunnen de beteren doorstromen en niet de baantjesjagers.

   1. Branzino

    @At

    Een IQ-test is in het bedrijfsleven voor top-functies zeer ongebruikelijk, voor lagere functies eigenlijk ook. Er worden wel allerlei andere tests afgenomen om te beoordelen of iemands geschikt is voor een bepaalde functie. Maar voor top-functies wordt toch vooral afgegaan op iemands reputatie, referenties en bovenal relevante ervaring.
    Ik ben ervan overtuigd, dat een IQ-test voor elke politicus en kabinetslid een bovengemiddelde score zou opleveren, zonder één enkele uitzondering. Hier op DDS is menigeen overtuigd van het tegendeel, maar dat ligt dan 100% zeker aan de intelligente en het oordeelsvermogen van de DDS-deelnemer in kwestie.

    1. ElGuapo

     ” ben ervan overtuigd, dat een IQ-test voor elke politicus en kabinetslid een bovengemiddelde score zou opleveren, zonder één enkele uitzondering.”

     Zonder enige twijfel klopt dat niet!

    2. vlekkenoplosser

     blabla bladieblablabla fakertje 51

    3. Albert Egberts

     “Ik ben ervan overtuigd, dat een IQ-test voor elke politicus en kabinetslid een bovengemiddelde score zou opleveren”

     Ja, dat kun je veilig veronderstellen, Kamerleden zijn gemiddeld hoger opgeleid, hebben bredere maatschappelijke ervaring en zijn nagenoeg altijd goed van de tongriem gesneden.
     Dat zegt niets over de kwaliteit van de opvattingen die ze te berde brengen, zoals we met Wilders en Gideon hebben kunnen ervaren.

    4. usb3.0

     Ze laten alleen verdraait slecht zien

    5. Harry Haller2

     “Ik ben er van overtuigd…..”

     Het is dus niet meer dan de eenvoudige overtuiging van een zeldzame ouweho*er. Nergens op gebaseerd, alleen op een onderbuikgevoel om de overheid coûte que coûte uit de wind te houden.

     Volgens mijn overtuiging zal het merendeel van de kamerleden slechts een mager gemiddelde scoren. Uitschieters zullen zeldzaam zijn.

     1. Branzino

      @Harry Hakker
      Alleen het feit, dat jij het oneens bent met de meeste politici wil nog niet zeggen, dat zij slechts een gemiddeld IQ hebben. Andere opties zijn:
      * Je begrijpt ze niet en dat zou iets kunnen zeggen over jouw eigen IQ.
      * Je verwart “oneens zijn” met “onzin”.
      * Je hebt je onvoldoende verdiept in de achtergronden van de visies van sommige politici en mist daarom e clou van die visies. Kunt het oneens zijn met iemand, maar toch inhoud erkennen als weldoordacht, goedbedoeld. Rutte drukte zich in 2017 zo uit over Klaver: “een vreselijke politieke visie, maar het hart op de goede plaats, een goed mens”, of iets van die strekking.

      Ikzelf verwerp alles wat Wilders en Baudet roepen, maar beschouw hen als heel intelligente politici, ver boven gemiddeld.

     2. ElGuapo

      “Alleen het feit, dat jij het oneens bent met de meeste politici wil nog niet zeggen, dat zij slechts een gemiddeld IQ hebben.”

      Het eens of oneens zijn met politici heeft niks te maken met hun IQ dat klopt albinopinootje maar jouw overtuiging dat een IQ-test voor elke politicus en kabinetslid een bovengemiddelde score zou opleveren slaat nergens op en is zeker niet het geval.

     3. Branzino

      @ElGuapo
      Ik heb de neiging je gelijk te geven. Ik ken in ieder geval één politicus die voor die IQ-test niet zou slagen: Gideon van Meijeren. En als hij op EQ getest zou worden zou hij ook door de mand vallen.

     4. usb3.0

      Het mooie?! Gideon zit daar en jij bent hier slechts figurant branzebinootje

     5. ElGuapo

      “Ik heb de neiging je gelijk te geven.”

      Dat is meestal de juiste optie albinopinootje als je simpelweg ongelijk hebt. Dus je kan dat gewoon zeggen nu dat je aangegeven hebt dat je overtuiging totaal niet klopte.

    6. Branzino

     @ElGuapo
     Maar je hebt ook echt gelijk en daarmee wens ik je van harte geluk. ZO vaak gebeurt dat niet, daarom even in het zonnetje gezet.
     Ik schreef namelijk de overtuiging te hebben, dat een IQ-test voor elke politicus en kabinetslid een bovengemiddelde score zou opleveren, zonder één enkele uitzondering.

     En die termen “elke politicus” en “zonder één enkele uitzondering” zijn veel te absoluut. Er is namelijk wel degelijk minstens één uitzondering en die heb ik genoemd.

     Je kunt dus met recht zeggen, dat mijn overtuiging niet 100% klopte. Dat hij “totaal” niet klopte is wat overtrokken.

     1. usb3.0

      Bijdehante branzebinootje kan zijn verlies niet nemen

 12. Joko

  Onzekerheid, burnout en hoofdpijn komen voort uit het gevoel dat je op je tenen moet lopen. Deze mensen zijn niet geschikt voor het werk dat ze moeten doen. Ze weten dat en menen door de goedmens te spelen dat ze uit de wind worden gehouden. Ze vallen zooooo door de mand. Ze zitten vooral bij de slampamperpartijen.

 13. Poemien Noegien

  Gister een bijdrage van Gideon van Meijeren gezien waarin het debat tot driemaal toe werd geschorst. Gideon mocht geen vergelijk maken met WOII, aldus mevrouw Bergkamp. Daar moet ze vooral mee doorgaan omdat ik weet dat dit averechts werkt.

  1. usb3.0

   Ja het was schandalig wat bergkamp deed, en censuur natuurlijk

 14. At

  Branzino komt wel beetje in de buurt, echter na 24 jaar werving&selectie in het topsegment moet ik zeggen dat IQ dominant blijft en de andere tests ter nuancering en bevestiging.
  Mijn inschatting dat 80% (vanwege de lezers) weg moet is eerder 85%. En FVD zal er met kop en schouders bovenuit steken. Ik blijf graag bij de feiten.
  Ik daag iedere journalist uit dit te onderzoeken en mijn ongelijk te bewijzen.