Nieuwe poging kabinetsformatie mislukt: CDA verwijt D66 ‘onduidelijkheid’ en D66 ondermijnt autoriteit informateur

Een traditioneel meerderheidskabinet was al geen optie meer tijdens deze kabinetsformatie en nu is de vorming van een minderheidskabinet, met een combinatie van VVD, D66 en/of CDA, ook al mislukt, zegt informateur Remkes. De irritaties bij het CDA en D66 lopen hoog op, want achter de schermen wordt iedereen van alles verweten.

Informateur Remkes gaat nu proberen om tijdens de kabinetsformatie een extraparlementair kabinet samen te stellen met de VVD, D66 en het CDA. Dat betekent eigenlijk niets meer dan dat er een kabinet wordt gevormd met ministers van verschillende partijen. Zij moeten zich aan het regeringsprogramma houden, maar de fracties van die partijen hoeven niet vooraf steun te beloven. Dat is, op z’n zachtst gezegd, nogal een risico. Op die manier regeren kan voor redelijk wat instabiliteit zorgen.

Maar afgaande op wat politiek verslaggever Xander van der Wulp (NOS) zegt, is die instabiliteit er nu al.

“(…) Zo klagen ze bij het CDA dat het met D66 ‘elke dag een ander liedje is’ en dat Kaag wel zegt dat ze blokkades wil opheffen, maar dat haar eisen onduidelijk zijn. D66’ers richten in gesprekken met journalisten hun pijlen op informateur Remkes, die ‘warrig’ zou zijn geweest bij het leiden van de gesprekken. Er werd zelfs gesuggereerd dat er ‘al enige drank in de man’ zou zijn geweest. Een vergaande spin die de autoriteit van de informateur bedreigt, maar die tegelijkertijd tekenend is voor de onvrede bij de drie partijen over hoe het formatieproces verloopt”, aldus Van der Wulp.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het CDA kan moeilijk verweten worden dat ze hier een onterechte observatie doen, we kennen D66 haast niet anders dan een partij die om de haverklap op allerlei punten zomaar kan draaien. Het meest opvallende is de lage streek van D66’ers zelf, die actief aan de poten van het formatieproces zagen door op deze manier informateur Remkes  proberen onderuit te halen. Al is dat ook wel weer tekenend voor die partij.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Duckday

  Zet maar een paar flessen drank neer dan knutseld Remkes wel een kunstenaars kabinet in elkander die gelijk de sociale kas leegmaken

  1. Albert Egberts

   knutselt

   1. ElGuapo

    Taalnazi prutsertje heeft weer niks inhoudelijks te melden.
    Gaat het niet zoals je wenst met die melaatse stink nps heks van je?

   2. vlekkenoplosser

    strónt vlé®k is bij de opening van het topic al sprakeloos.
    Strónt vlé®k laat direct de inhoud varen de hufter

   3. usb3.0

    Je bent wel echt heel erg zielig tamil

   4. Cootje

    Nog een paar uurtjes actief en dan zit de dagtaak er weer op , mountainbike en hardlopen de laatsten 48 maanden verwaarloost , want elke dag elke minuut dus 365 dagen in het jaar hier actief op dit forum , is er voor een zwaar gehandicapte met een verlamd onderstel niets beters te doen , en aangezien je hier zo actief bent wat gewoon terug te lezen is , kan dat alleen met een uitkering en met zulke inspanningen heb je na een dag taak van 15 uur je nachtrust hard nodig. Dus na het in bed takelen lekker dromen dat je kan lopen of vrij bewegen ,en morgen ochtend gewoon weer in je rolstoel getakeld om je 7 daagde hobby uit te voeren . Wel een zielig doelloos leven , maar daar is touw een oplossing voor .

 2. Meriadoc Brandebok

  Het is typisch het niveau en gedrag van D66 om in de formatie de informateur te beschadigen. Compleet de weg kwijt daar.

  1. ElGuapo

   Ik zou ook half lazerus gaan als ik met zulke mensen om tafel moet gaan zitten.

  2. Bunky01

   Een zeer treffende vergelijking. We weten allemaal hoe dat is afgelopen.

 3. Meriadoc Brandebok

  Ik krijg soms de indruk dat we ons politiek momenteel in de eindfase van de Weimarrepubliek bevinden. Ja, ik zie het allemaal zeer pessimistisch in. Ons politiek systeem loopt op haar laatste benen.

  Remkes tracht nu in wanhoop alle oude Weimarpartijen achter een nieiw kabinet te krijgen.

  1. por favor no borres

   Helaas hebben Merijn en DDS tegenwoordig een gezamenlijke handicap.
   Tegenwoordig eenzelfde subjectieve vijandbeeld.
   Heel jammer.

   1. Meriadoc Brandebok

    CDA en PvdA zijn op sterven na dood, D66 is in handen gevallen van een stel amateurs, alleen de VVD houdt zich nog staande. Alles daaromheen zijn kibbelende kleine clubjes zonder noemenswaardige bestuurlijke ervaring (uitgezonderd de CU/SGP). Een kabinet is uitgesloten.

    Ik vrees dat ons politieke systeem nu aan de beademing ligt.

    1. vlekkenoplosser

     het ligt al 10 jaar aan de beademing !

     nu is het overleden door het cordon sanitair of partijkartel hoe jij het noemen wil.

    2. Cootje

     Volgens onze gehandicapte mongool heeft Kaag de teugels stevig in handen , nu is een Arabische merrie een volbloed en moeilijk te temmen .

    3. GewoonJohan

     Quote:”…alleen de VVD houdt zich nog staande.”

     VVD houdt zich inderdaad nog staande door de steun van het koninklijk huis en de groot kapitaal bezitters.
     Maar hoe lang zal het duren voordat hun fr*ude en bedrog uit zal komen , waardoor ze er niet meer omheen kunnen.
     VVD al jaren hoogste in de peilingen, na alle corruptie en valse beloften.
     Dat geloof je toch zelf niet ?

   2. ElGuapo

    De nutteloze bijdrage van de mexicanoslurper vanuit casa de la perra.

 4. Mistgabel

  Ratten zijn het. Enge gluiperige mensen D66’ers.
  Land/volksverraders.

 5. Piet Klein

  Een minderheidskabinet haalt niet de steun van de kamer om dit kabinet te gedogen dan wel haalt het niet omdat partijen elkaar niet vinden en daarom mogen nu alle partijen solliciteren naar een betrokkenheid in het kabinet. Partijen waarbij het tot nu toe kansloos was om ooit een ministerpost te bekleden krijgen nu kansen. Een ongekende mogelijkheid om een ambitie waarvan je vroeger alleen maar kon dromen waar te kunnen maken voor menig politicus. Minister in een ‘extra parlementair’ kabinet.

  Ze moeten dan wel ruim last hebben van dementie want nog niet zo lang geleden steunden ze graag de motie van wantrouwen tegen Rutte. Hij schuwde er niet voor om Nederlanders ernstig te benadelen in de toeslagenaffaire en toen dit duidelijk werd alle pogingen deed om het dossier onder het vloerkleed te vegen. Hij schuwde er niet voor om Omtzigt te dumpen. Liegen en bedriegen was geen probleem. Inmiddels is deze VVD-leider een sta in de weg voor een goede toekomst van Nederland. En dat naast de vele problemen die hij Nederland al heeft bezorgd.

  Een politicus zal moeten kiezen tussen eigen ambitie en principes. Het principe om te willen opkomen voor de burger, het principe van integere en authentieke politiek. Partijen en politici die menen hun verantwoordelijkheid te moeten nemen kunnen nog maar één ding doen en dat is afscheid van een premier die Nederland te veel schade heeft berokkend.

  1. EvertB

   “Inmiddels is deze VVD-leider een sta in de weg voor een goede toekomst van Nederland.”

   Niet “inmiddels”, Piet Klein.

   Sinds het 1 april 2021 debat is dat nagenoeg Kamerbreed al bevestigd: motie van afkeuring tegen Rutte.

   Als er in Den Haag nog een onverwachte wending plaatsvindt dan zou het kunnen zijn dat Rutte IV er ten lange leste toch niet komt ten faveure van Sigrid Kaag.

   1. Meriadoc Brandebok

    Haha, Evert hangt nog steeds aan de zogenaamde diplomate die niet eens tot een geslaagde evacuatie uit Afghanistan kon overgaan. 🤣

    1. Albert Egberts

     Kaag is echt obsessie voor je geworden, is het niet?

     1. vlekkenoplosser

      zoals wilders en baudet voor de strónt vlé®k ?

    2. Gerda2

     In de nationale politiek is Kaag wel heel snel door de mand gevallen.

     Internationaal leek het heel wat.

     Zou ze MP kunnen worden? Ze is nu al oververmoeid als je de berichten mag geloven. Ze kan de MP baan waarschijnlijk lichamelijk niet eens bolwerken.

   2. vlekkenoplosser

    sommige dommerds dnkn dat de vvd het premierschap schenkt aan d66

    je hebt dan een steekje los

 6. Bunky01

  Nieuwe verkiezingen graag en wel zeer spoedig

 7. GewoonJohan

  Ik heb altijd geleerd dat wanneer je iets forceert, het resultaat altijd ondermaats zal zijn en dat je daarmee alleen maar verder van de oplossing komt te staan.
  Het feit dat men al meer dan 5 maanden bezig is om een kabinet te vormen, laat zien dat dit kabinet ten alle tijden zal floppen, omdat deze mensen elkaar niet kunnen luchten , en omdat de kiezer er ook wel klaar mee is.

  De enige oplossing is dan ook dat deze mensen zich terugtrekken, en dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

 8. AS210854

  Wie zat er in een moslim land aan de champagne, ja KAAG MET EEN STELLETJE MOSLIMS, daaraan kun je weereens zien dat kaag en haar moslim vrienden het duidelijk om de macht gaat. Zij mogen niks ( alleen voor onze luxe werken ) en wij heersers mogen alles. 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

  1. ikweetwatikwil

   D66 is een partij met leden die alleen voor eigengewin gaan . Niet te vertrouwen. Weg met die partij.

 9. Meriadoc Brandebok

  Het grootste struikelblok in deze formatie is D66.

  De partijen VVD, CDA en ChristenUnie zijn bereid de coalitie voort te zetten en een herschikt meerderheidskabinet te formeren. Een ideale optie gezien het feit dat dezelfde mensen, ingewerkt en wel, gewoon doorkunnen.

  Het is D66 die deze voor de hand liggende combinatie blokkeert.

 10. rafi

  Ze zullen Remkes, zo doende, tegen zich innemen. Oftewel: ze hebben de kans op nieuwe verkiezingen vergroot.

 11. RvdBe

  Er komen hoe dan ook geen nieuwe verkiezingen omdat de uitslag niet gaat bevallen.
  Ik zie het probleem ook niet, ze willen allemaal hetzelfde, enkel de ego,s staan in de weg, het is een slaapverwekkende weinig interessante vertoning.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.