Peilingen! Vertrouwen in coalitiepartijen neemt af: VVD, D66 en CDA verliezen alle drie twee zetels

De kiezer, die volgens VVD-leider Mark Rutte “gekozen heeft”, lijkt langzamerhand terug te komen op zijn keuze. De drie grootste partijen (VVD, D66, CDA) die nu bezig zijn met de formatie verliezen allemaal twee zetels ten opzichte van vorige peilingen van EenVandaag.

Ondanks dit verlies staat de VVD nog steeds ruim op winst in de peilingen, vergeleken met de verkiezingsuitslag en de zetelaantallen van D66 en het CDA. Toen kregen ze 34 zetels, in augustus stonden ze op 39 zetels en deze maand is dat weer gezakt naar 37 zetels. Al met al staat die partij dus nog op +3 zetels winst.

De daadwerkelijke klappen vallen vooral bij D66 en het CDA. Vooral die laatste komt er beroerd vanaf. Na de verkiezingen kregen ze 15 zetels, in augustus stonden ze nog maar op 10 zetels in de peilingen en nu, in september, staan ze zelfs op slechts 8 zetels. Bijna een halvering sinds de verkiezingen en een verlies van twintig procent ten opzichte van vorige maand!

D66 begon met 24 zetels na de verkiezingen, won de maand erop twee zetels en brak sindsdien geleidelijk af in de peilingen. In augustus stonden ze op 21 (-3) en deze maand gaan daar nog eens twee zetels vanaf (19). Daarmee zijn ze één zetel verwijderd van een gelijke stand met de PVV, die er deze maand een zetel bij heeft gekregen en nu op 18 zetels staat.

En de trend van de vorige peilingen zet door: traditionele linkse partijen blijven stabiel, terwijl nieuwe partijen er met de winst vandoor gaan. De BoerBurgerBeweging profiteert het meest en staat inmiddels op 5 zetels (+4), net onder Volt en JA21, die allebei op 6 zetels staan.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ergens is het wel grappig dat D66 op verlies staat en wil formeren met partijen die allemaal op verlies staan of gelijk zijn gebleven. De PvdA noteert namelijk -1 in de peilingen en staat daarmee gelijk aan GroenLinks (9 zetels). Zelfs de ChristenUnie moet een zetel inleveren en noteert nu maar 5 zetels. Het is dus overduidelijk dat de Nederlandse burger nou niet bepaald enthousiast wordt van de coalitie die Sigrid Kaag nu eindelijk bereid is te formeren.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Harry Haller2

  Sieg Kaag is een totale flop en fail gebleken: een arrogant kütwijf met een ego van hier tot Tokio, gespeend van elk empathisch gevoel en verkankerd door de internationale politiek. Heel D66 is trouwens een treinramp: totaal buiten de realiteit met woke als gezelschapsspel.

  1. Magyar

   Nou, nou, de praatjesmaker Kwakma is nogal verguld van Kaag, hij loopt haar al weken de lucht in te prijzen en te raaskallen dat een kabinet met de PVDA en GL erin er toch aan gaat komen, terwijl Remkes gisteren toch duidelijk was dat dit niet staat te gebeuren.

   😀

   1. Harry Haller2

    Eigenlijk gun ik het Takma wel dat nu een keer -1 keertje maar- eens een voorspelling van hem uitkomt. Behalve pathetisch wordt het nu wel erg zielig dat hij er altijd naast zit.

    Nee hoor, ik maak maar een grapje: fuck de clown Takma met zijn gemankeerde orakel- en wichelroedevoorspellingen.

    1. Albert Egberts

     “Eigenlijk gun ik het Takma wel dat nu een keer -1 keertje maar- eens een voorspelling van hem uitkomt. ”

     Dat is lief van je, Haller.

   2. Albert Egberts

    We zullen het moeten afwachten, ouwe trucker, maar mijn beeld is dat een minderheidskabinet nog maar door weinigen wordt gezien als een werkbare oplossing. Als het een meerderheidskabinet kan worden lijkt me dat lastig zonder GL/PvdA.

    Maar het kan nog alle kanten op.

    1. vlekkenoplosser

     jouw beeld is niemand in geïnteresseerd strónt vlé®k

     jouw beeld is structureel niet correct strónt vlé®k

     Denkt de strónt vlé®k nog dat de CU zal aanschuiven na de schoffering door al kaq ?

    2. Magyar

     Jouw vriendjes van de PVDA en GL gaan niet beiden meeregeren ouwe gesjeesde soosjooloog, knoop dat nu maar goed in je flaporen!

  2. Aborifa

   Een sterke vrouw die haar kracht verkeerd gebruikt.
   En een achterbakse gluiperd die alleen uit is op eigen glorie.
   Daarvoor gaat ze over lijken.

 2. StemPzeweg

  Let op mijn woorden. Deze vrouw gaat het heel hoog schoppen. Binnen een paar weken wordt ze beëdigd tot nieuwe minister-president van Nederland. Nederlanders zijn echt dol op haar

  1. Bunky01

   Ik hoop dat ze voor dat moment tot het besef komt dat heer leven voltooid is, heeft ze toch nog een primeur.

  2. vlekkenoplosser

   quote Nederlanders zijn echt dol op haar end

   je bedoelt de radicale islamitische kern in Nederland .

   De gewone man – lees echte Nederlander – heeft niets met de kakmadam

 3. Pieter48

  Als mevrouw Kaag met The never come back line zal emigreren naar de Gaza strook zal het vertrouwen van de burgers sterk stijgen. Helaas zullen wij nog veel moeten doorstaan met deze weg met ons regentes.

 4. kattekop

  Waarom worden al mijn reacties de laatste tijd verwijderd of niet geplaatst.
  Graag wat info hierover.

  1. vlekkenoplosser

   verwijderd wordt hier niets , is mijn ervaring.

   geplaatst is wat anders , je hebt het woorden filter

   contróle daar zit tról in. Elke woord combinatie met tról wordt geblokkeerd

   hóera , daar zit hóer in en elke combinatie wordt geblokkeerd

   br@zilie ,

   of deze is ook leuk , @pen , dus ook sl@pen , sch@pen enz
   Je moet het even weten

   We hebben hier ook een strónt vlé®k dus ook dat moet wat aangepast worden

   verder is het handig om bij linken de dubbel t te vervangen door ** , je krijgt dus h**p:

   nou succes , ojaaa , voor plaatsen even ctrl-c doen van je tekst , bij weigering staat ie met ctrl-v weer in de het tekst veld.

  2. Mr.blauw.sky

   Óf het gaat in je reacties altijd over H*tler

 5. GewoonJohan

  Peilingen zijn bedrog.
  In de realiteit hebben de coalitie partijen véél meer zetels verloren.

 6. Bes Tolen

  De PvdA is diep gezonken door met Groen Links zo’n diepgaande verbintenis te willen aan gaan. De PvdA heeft zich van haar eigen meerderheid, die bescherming en kwaliteit van arbeid als belangrijkste onderwerp zag, ontdaan. Dat begon al veertig jaar geleden toen foute lieden, vakbondslieden met tegen het communisme aanhangende ideeën,
  en grenzen overschrijdende sociale werkers meer met uitkeringstrekkers waaronder massa buitenlanders, begaan dan met onderwerpen als arbeid en fatsoenlijke maatschappelijke opbouw, de partij gingen domineren. Naar dezen werd geluisterd of men accepteerde voldongen feiten. (Zoals illegale immigratie door bijvoorbeeld kerkelijke organisaties). Dit laatste, voldongen feiten, was algemeen een grove fout in de Nederlandse politiek. (Is het nog). Ongetwijfeld de zwakte van de volksvertegenwoordigers. De oude leiders hadden duidelijk geen opvolging. Dat werd onvoldoende voor gezorgd waar zichzelf naar voren geschoven lieden voor onvoldoende acceptatie en eenheid konden brengen. Het ontbreekt al lang aan voldoende kwaliteiten. dat ongetwijfeld omdat velen, die wel politieke ambities hebben, zich niet thuis voelen bij de politieke partijen. Hier speelt ook een vorm van uitsluiting. Mee dus omdat nieuwe partijen, die geen linkse politiek in de hedendaagse zin voorstaan, niet geduld worden. Die uitsluiting werkt verder door dan waar men bij stil staat. Die uitsluiting begint al maatschappelijk en ook binnen de oude politieke partijen. Waar de vrijheid van meningsuiting van vroeger er niet meer is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.