Oh, nu wel! Nieuwe staatssecretarissen geven Kamerzetel tóch maar op: ‘Het was een eer’

Hypocrieter dan dit wordt het niet. De nieuwe staatssecretarissen hebben eerst gewacht op het oordeel van de Raad van State. Toen die de ongrondwettelijke machtsgreep van het kabinet officieel goedkeurde – met een beetje gemopper erbij voor de goede vorm – gingen ze dan tóch maar overstag. Waarom? Omdat VVD en D66 even wilden laten zien wie de baas is. 

Er was meerdere weken harde kritiek op het kabinet. De reden: drie nieuwe staatssecretarissen werden benoemd, maar ze mochten hun zetel in de Tweede Kamer houden. En dat is gek. Want de Kamer moet het kabinet controleren. Dit betekent dat de staatssecretarissen in kwestie zichzelf moesten controleren. Dat kan natuurlijk niet.

Ongelooflijk genoeg keurden de D66’ers van de Raad van State deze ongrondwettelijke situatie tóch goed. Het was toch niet in strijd met de grondwet als zodanig, aldus de Raad. Want het kabinet is officieel demissionair enzo! Dus ja! Daarbij werd nog wel opgetekend dat de gang van zaken “ongelukkig” was, maar daar eindigde de kritiek.

Hazenpad

Nou, de ochtend nadat de Raad de grondwet opzij heeft geschoven om VVD en D66 te plezieren komen de staatssecretarissen in kwestie opeens dan toch met een verklaring. Ze stappen op als Kamerleden. Het was een hele “eer” voor ze om als Kamerlid te dienen, maar vanwege de “ongelukkige” opmerking van de Raad denken ze dat het toch maar beter is om voor één functie te kiezen. En dat is dan natuurlijk staatssecretarisschap. Niet zo gek, want meer geld, een chauffeur, en een leuke extra functie om op je CV te zetten.

Ze kiezen dus eigenlijk het hazenpad, en ze doen dat kort voor er een debat over hun functioneren kan plaatsvinden in de Tweede Kamer.

Maar wat nou zo gek is, voor het advies was er ook al discussie over hun rol. En ja, het was al lang en breed duidelijk dat het allemaal op zijn minst “ongelukkig” was in verband met de grondwet. Dus waarom hebben ze het advies dan toch eerst afgewacht en zijn ze niet bij voorbaat al opgestapt als Kamerlid?

Machtsgreep

Het antwoord laat zich raden. Ze wilden eerst even dat de Raad van State even zou laten zien aan alle Nederlanders dat zelfs de grondwet niet meer telt in ons land; dat de machtsgreep van D66 en VVD zo compleet is, dat zelfs de fundamentele wet van ons systeem genegeerd kan worden… En dat er helemaal niets is dat wij daar aan kunnen doen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ze willen dus niet alleen dat Nederland verwordt tot een bananenmonarchie, maar ook dat wij ons dat realiseren… en ons machteloos voelen. Missie geslaagd. Dan kunnen ze hun Kamerzetel nu alsnog opgeven. Rutte zal trots zijn op deze staatssecretarissen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Florissa

  Demisionair,nog nooit heeft de bende van Nijvel zoveel macht gehad,maling aan alles en iedereen ,Schwab lacht zich de ballen uit zijn broek,het verschil met de Taliban wordt hier steeds kleiner.

 2. Albert Egberts

  Netjes.

  1. Nostradamus

   Netjes was het als je dat direct deed en niet na ophef.

  2. Poemien Noegien

   Aldus de kelderparasiet.

 3. Branzino

  Van der Galien laat één mogelijke aanleiding voor deze switch onvermeld. Na de afwijzing van twee kabinetsvarianten lijkt de formatie nog enkele maande te gaan duren. Dan is het tijdelijke van die demissionaire bewindslieden een stuk betrekkelijker geworden dan wanneer er wel een kansrijke coalitie zou worden uitonderhandeld. En dat betekent dat er van tijd tot tijd discussies zullen komen. De RvS legde de definitieve beslissing immers bij de Kamer. Dit is een manier om dat te voorkomen, namelijk aftreden als kamerlid.

  1. ElGuapo

   Daar is de koning van het rechtl*llen al!

   1. Branzino

    @ElGuapo
    “de koning van het rechtl*llen” Dank, dank, maar dat is echt veel teveel eer.

 4. Vrijedenkert

  Het is weer zover, reactie niet geplaatst…

  DDS krijgt een hoog NU.NL en Joop gehalte!

 5. Albert Egberts

  “met een beetje gemopper erbij voor de goede vorm – gingen ze dan tóch maar overstag. Waarom? Omdat VVD en D66 even wilden laten zien wie de baas is. ”

  Hier wordt zonder bewijs of logica beweerd dat de Raad van State onder druk van het Kabinet de Grondwet opzij schoof.

  Hoe je het met droge ogen uit je toetsenbord krijgt is een raadsel.

  1. Poemien Noegien

   Zichzelf voor paal zetten, daarin is de kelderklojo kampioen!

  2. AIbert Egberts

   Maar goed. Ik heb al weer veel te veel huismerk sherry achter mijn kiezen. Het wordt weer tijd dat ik uitlog, en het voor gezien houd hier.
   Wat een onzin kraam ik toch weer uit.

   1. Albert Egberts

    Verstandig, AIbert. Tróllen is zowel vermoeiend als nutteloos.

  3. usb3.0

   Heerlijk dat tamil z’n keutel in moet trekken, dat gebeurt overigens steeds vaker

  4. Poemien Noegien

   @USB: Alleen nog maar! Hij wordt bejaagd.

   1. usb3.0

    Precies, uitgekotst, de onnozele nietsnut

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.