Column Klaas Maas: Veroordeelt de christelijke leer de slavernij?

De Bijbel heeft geen probleem met het verschijnsel slavernij: “… slaven moeten hun meesters onderdanig zijn in alles, het hun naar den zin maken zonder tegenspraak, of oneerlijkheid, maar alle goede trouw bewijzen, om de leer van God, onze Heiland, in alles tot sieraad te strekken.” (Bijbel, NT, Titus 2: 9-10).

Behoudens één uitzondering: de slavernij van de Israëlieten in Egypte; Gods volk mocht geen slavenvolk zijn van heidenen. Ook Christus die zijn leven doorbracht in een slavenhoudende samenleving conformeerde zich. Lees de vermaning in de gelijkenis der talenten, aan die ene slaaf die zijn ene talent ongebruikt aan zijn meester teruggaf: “Gij boze en luie slaaf!……Werpt den onnutten slaaf uit in de buitenste duisternis; daar zal wening zijn en knersing der tanden.” Van slaven werd een positief anticiperende arbeidsinstelling verwacht.

Nu is er een omvangrijk onderzoek voorgenomen naar het slavernijverleden van onze protestantse kerken. Dat wordt uitgevoerd door kerkhistorici, kunsthistorici en theologen van de als gereformeerde instelling gestichte Vrije Universiteit, met de welwillende medewerking van de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Een onderzoek dat blijkens de presentatie aan zal sluiten bij de moderne excuuscultus rond ons slavernijverleden: dat soort terugzien in wrok of berouw op de normen en waarden van lang geleden; aangeleerde rancune voor de zwarte en geïndoctrineerd schuldbesef voor de witte medemens. Al met al geen positieve bijdrage aan onze naar harmonie strevende multiculturele samenleving.

Hier wringt dus de historie met de moderne normen en waarden. In de orthodox protestantse geloofsleer is inhoudelijke kritiek op de Bijbel (Gods woord) uitgesloten. De hierboven aangehaalde teksten moeten worden geaccepteerd. En kunnen worden aangevuld met tal van andere Bijbelteksten waaruit blijkt dat volgens Gods woord slavernij als maatschappelijke instelling aanvaard dient te worden. Onze voorouders praktiseerden dus slavernij en zagen daarin geen kwaad. Zij stonden daarin niet alleen, alle wereldreligies en -culturen stonden naast hen. Ook de slaven zelf accepteerden (gewoonlijk) hun lot. De traditionele geloofsinhoud laat hier geen ruimte voor berouw of schuldbesef dat kan uitmonden in excuses.

De invalshoek van de moderne theologisch geschoolde onderzoekers (“Kerk en theologie moeten verantwoording afleggen over hun aandeel in deze geschiedenis. …. Ik hoop dat ons onderzoek een eerste stap kan zijn in de bezinning hierop.”) rijmt gewoon niet met de christelijke geloofsinhoud. Wie toch excuses wil maken voor het slavernijverleden doet dat ofwel mede namens God of geeft het christelijk geloof op.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. sonny

  “Gods volk mocht geen slavenvolk zijn”
  Dat is evident, maar een ‘dom’ volk, laag op de evolutieladder uiteraard wel!
  Immers ze moeten geleid,,aangestuurd worden, ze kunnen zichzelf niet bedruipen en/of emotioneel, sociaal en economisch in de hand houden!
  Als slaaf kregen ze inzicht in de hogere levensvorm van de ‘masters’ dus het werkte ook nog eens educatief!

 2. Harry Haller2

  Godsallleklerechristus: krijgen we ook betaald gggristeklijke gezeik op DDS?

  1. por favor no borres

   Nee, invasie van de gratis bladvullers.

   1. Harry Haller2

    🙂

 3. marcel_2011

  Wat een ultra dom artikel. Lees de Bijbel met in je achterhoofd hoe de wereld er toentertijd uitzag. Hoe de mensen toen dachten. Leggen we nog steeds vijgenkoeken op wonden zodat ze genezen? We hebben aanmerkelijk meer kennis gekregen in de loop der tijden. Een en ander is GEEN reden om het geloof in God af te zweren. De grote boodschap van de Bijbel blijft hetzelfde maar zie wat geschreven is wel in relatie met de tijd van toen.

 4. halo1

  Slavernij berust in feite natuurlijk op het oudste natuurrecht: het recht van de sterkste .. oorspronkelijk qua grootte en spierkracht, tegenwoordig qua intelligentie + sociabiliteit. In feite bestaat het dus nog steeds.. alleen wat geraffineerder aangekleed + pay back.

  1. Nostradamus

   Daarnaast bestaat ‘ouderwetse’ slanvernij nog steeds in voornamelijk Afika, het Midden-Oosten én in China.
   Hele stadions zijn gebouwd door slaven en voetbal minnend volk interessert het geen bal.

 5. Krasvast

  Maar hoe zit het met de hedendaagse slavernij? Want wat gebeurd er als je geen belasting betaald?

 6. Bes Tolen

  Het protestantisme heeft geen bestaansgrond waar ze zich niet als protestanten tegen het Rooms katholicisme opstelt. Als het betere christendom. Het zoekt evenwel ”oecumenisch” naar een uitweg en die vindt ze in dominante linkse politiek gerichte waanideeën. Voor zo lang het duurt. De weg terug is nog mogelijk maar lijkt niet kansrijk, de gevonden uitweg leidt tot een zwak onderbouwd narcistisch christendom.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.