DNB wil huizenbezitters straffen voor wanbeleid overheid: ‘Laat ze vermogensbelasting betalen’

Om de ongelijkheid op de woningmarkt aan te pakken stelt De Nederlandsche Bank (DNB) voor om de fiscale voordelen voor huizenbezitters af te bouwen. Één van de voorstellen uit hun analyse is om woningeigenaren vermogensbelasting te gaan laten betalen over de waarde van hun huis.

Het demissionaire kabinet heeft jarenlang niets gedaan aan de woningmarkt. Sterker nog, onder de vorige kabinetten is het probleem juist alleen maar verergerd. Zij hebben de woningcorporaties een fikse belasting opgelegd met de verhuurderheffing. Hierdoor kunnen zij minder investeren in de bouw van nieuwe woningen. Ook hebben zij ervoor gezorgd dat buitenlandse investeerders Nederlandse woningen konden opkopen en de huur flink op konden krikken. Totaal wanbeleid dus.

En wat te denken van jarenlange ongebreidelde immigratie? Men ontkent nog steeds dat asielzoekers een enorme druk op de woningmarkt leggen, terwijl dat zo onderhand niet meer te ontkennen valt. Ook daar heeft de overheid een enorme rol in gespeeld.

En nu komt DNB aankakken met een idee om huizenbezitters vermogensbelasting te laten betalen over de waarde van hun eigen woning. In de praktijk komt het erop neer dat huizenbezitters moeten bloeden voor falend overheidsbeleid.

Wat de overheid zou moeten doen is geleidelijk terugtrekken uit de markt. Niet volledig natuurlijk, maar belemmerende factoren (waar de overheid verantwoordelijk voor is) afbouwen en schrappen. De verhuurderheffing is er daar één van, maar duurzaamheidseisen voor nieuwe woningen net zo goed.

‘Gelukkig’ ziet DNB ook dat de overheid zich op sommige terreinen beter terug kan trekken, door bijvoorbeeld kortingen te geven op grondprijzen. En, zo stellen zij in Het Parool: “Recente maatregelen zoals de starterslening en het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters hebben volgens DNB verder een averechts effect gehad. Door de regelingen is de bestedingsruimte van huizenkopers wel toegenomen, maar dat heeft ervoor gezorgd dat de huizenprijzen en schulden verder zijn gestegen.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Maar daar is dan ook alles wel mee gezegd. Het blijft namelijk absurd dat DNB huizenbezitters wil straffen voor het bezitten van een woning. Vooral een eerste/enige woning zou helemaal niet als investering of kapitaal moeten worden gezien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Xyz1234

  You’ll own nothing and you’ll be happy.

 2. Ben van Zwol

  Geen last meer van, ik zie de bui al hangen.

 3. Marcoweer

  Dus de waarde van je huis wordt bij je vermogen op getelt en daar belasting opgeheven. Daar gaat mijn pensioen dan.

  1. hans-e-pans

   Daar gaat het zo om, iedereen arm en aan het staatsinfuus zodat ze afhankelijk worden van de Roverheid.

 4. RvdBe

  Huis aanschaffen is onbetaalbaar
  Huis verwarmen is onbetaalbaar
  Huis bezitten wordt onbetaalbaar
  Weet al wat Rutte gaat zeggen: dat gaan we niet doen, 1 maand later later: dat gaan we NOG niet doen, weer een maand later……

 5. albertliegt

  uiteraard , de oude pvda truc

  U moet van kolen af u moet naar het goedkope efficiente aardgas
  U heeft allen aardgas dan kunnen we het nu belasten

  U moet allen naar een eigen huis
  eigen huizen moeten verplicht worden afgelost
  u heeft het eigen huis afgelost ?
  dan zetten we eerst wet hillen stil zodat u het woningforfait betaalt
  vervolgens hevelen we uw hoop stenen over van box 1 naar box 3

  uiteindelijk wordt uw eigen huis 4 x aangeslagen ,
  * voor de gemeentelijke WOZ
  * voor de waterschappen
  * voor het eigen woning forfait
  * voor de vermogens rendementheffing (als of je die stenen vreten kan )

  Weet u nog waarom de Franse revolutie startte ?

 6. brabantman

  Albertliegt.
  In Frankrijk. Niet in Nederland. Laf volk

  1. albertliegt

   👍👏👏👏👏👏

   🤣😂🤣😂🤣😂

 7. Piet Klein

  Er zijn te weinig huizen en het maakt niet uit welke maatregel je in financiële zin neemt. De sterksten zullen winnen en de zwakken hebben geen kans want er zijn onvoldoende huizen beschikbaar. Starters hebben vaak geen kans noch om een huis te kopen noch om een huis te huren. Iedereen gaat min of meer naar z’n maximale budget toe om te wonen. Men wordt gedwongen om tot het uitersten te gaan. Maatregelen als verlaging van de overdrachtsbelasting maakt de prijs van het huis hoger zodat aan het eind de koper nog steeds hetzelfde uitgeeft. Stijgt de rente dan dalen huizenprijzen zodat de koper nog steeds hetzelfde uitgeeft. Daalt de rente dan stijgen de huizenprijzen omdat de koper nog steeds hetzelfde uitgeeft.

  Vermogensbelasting betalen over een huis betekent dat je betaalt over het afgeloste gedeelte van je huis. Heb je een huis van 300.000 afbetaald dan betaal je vermogensbelasting over een fictief rendement wat je op dat moment helemaal niet hebt. (Er zijn landen die belasting heffen over de winst bij verkoop van een woning vergelijkbaar met de aanmerkelijk belang belasting bij verkoop van een bv). De redenering is daarmee krom van de DNB. U betaalt dan bij een afbetaald huis van 300.000 ongeveer 3000 euro per jaar. Eerst werd ontmoedigt om een huis niet af te betalen. Wilt u rente aftrek krijgen in de inkomstenbelasting dan moet u het huis in 30 jaar afbetalen. En nu volgt de vermogensrendementsbelasting terwijl u wel een huis hebt maar geen rendement. Maar netto zal deze maatregel niet meer huizen opleveren. Er komen niet meer huizen beschikbaar. U kon rente en aflossing betalen dan kunt u ook vermoedelijk ook deze vermogensbelasting betalen maar halverwege de aflossing van de hypotheek gaat u al gauw 100 euro per maand vermogensrendement belasting betalen meer of minder afhankelijk van het afgeloste gedeelte. De huizen die vrij komen zijn dan de huizen van mensen waarbij dit bedrag niet meer te betalen is. Ze worden uit hun huis gepest maar vermoedelijk is dat maar een klein deel.

  De DNB is zotter en zotter aan het worden. Haar belangrijkste taak het bewaken van de waarde van de euro heeft de DNB in zeer ruime mate verzaakt. Gevolg negatieve rente op u spaargeld, een schuldenberg die zodanig groot is geworden dat het monetaire rente instrument volledig onbruikbaar maakt. Een geld bubbel, een schuldenbubbel die op geen enkele manier meer is terug te verdienen en onconventionele maatregelen vraagt of erger zal leiden tot een crash.

  De DNB heeft een taak gekregen om op de vermogens van de pensioenen te letten. Daarin heeft de DNB zich gediskwalificeerd. De vermogens in de pensioenfondsen zijn groot, de rendementen zijn prima en al jaren worden de pensioenen niet verhoogd. Wilt u professioneel analyse lees Eduard Bomhoff en u leert dat de DNB zich diskwalificeert.

  En nu komt de DNB weer met zotte maatregelen die totaal de huizenmarkt niet gaan helpen maar wel de burgers geld gaan kosten.

  En dan is het nog maar de vraag of de DNB zich in deze kwestie moet uitspreken. Behalve dan bovengenoemde voorstellen de plank mis slaan ook al zou de DNB met voorstellen komen die mogelijk wel hout snijden dan nog is dat een politiek keuze en daarmee diskwalificeert de DNB zich dan toch ook weer.

  Wellicht verdient het aanbeveling als Knot zijn wijzigt in Beknot.

  1. albertliegt

   ik zou zeggen Bedot

 8. albatroz

  Zolang er een woningtekort is zorgen die subsidies er alleen maar voor dat de huizenprijzen nog meer omhoog gaan. Of je zorgt dat er minder mensen in Nederland zijn (stop immigratie) of je bouwt er als een krankzinnige goedkope woningen bij.

 9. Bes Tolen

  Albert Egberts. Voor u aan uw vervelend verhaal begint, moet u zich op de hoogte stellen van de mogelijkheden, die eigen woningbezitters hebben om hun overwaarde gefinancierd te krijgen. Dat is mee afhankelijk van leeftijd en inkomen. Voor grote groepen, in het bijzonder ouderen is die weg steeds meer afgesloten. De regering lijkt al jaren op één ding uit en dat is de ouderen zoveel mogelijk te duperen.
  DNB kan beter wijzen op de massa immigratie. Maar daar is de club mogelijk te dom voor. De grote vraag is wat de DNB nog voor functie heeft. Vroeger was het al zo, dat DNB regels niet uitvoerde. Hoe zit dat nu?
  DNB heeft ook niet kunnen verhinderen, dat de Nederlandse banken en groepen particulieren in hun vermogen sterk gedupeerd werden door de kredietcrisis. Deed haar mond toen niet open.
  Uiteindelijk is een huis een privé aangelegenheid met risico’s en niet bedoeld om maar dadelijk vermogenswinst te realiseren. Want dat heeft voor mensen, die een huis nodig hebben geen enkele zin.
  Als je per 1 januari van het jaar na verkoop het geld uit verkoop op de bank had staan, betaalde je dadelijk zoveel vermogensbelasting (box 3) dat je een overeenkomstig huis niet meer uit het banksaldo kon betalen. En je was ook nog de forse aankoopkosten incl. overdrachtsbelasting kwijt bij aankoop nieuw huis.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.