Elitaire draaikont Sigrid Kaag wilde ‘tennisclub-variant’: met ministers van PvdA en GroenLinks

Het is ongelooflijk, maar er is nóg meer nieuws waardoor je begrijpt dat Sigrid Kaag er een ongelooflijke puinhoop van heeft gemaakt tijdens de formatie. In gesprek met de andere partijen zei Kaag namelijk voorstander te zijn van een systeem als bij – I kid you not – “een tennisclub.” Ze legde uit: “Je kan een lid worden die af een toe een baan huurt” of juist opteren voor “full membership.” Ze droeg haar onderhandelingspartners nog op deze vergelijking voor zich te houden, want ze wilde het niet teruglezen in “de T.” 

De driestapsraket van Johan Remkes

Natuurlijk is het juist De Telegraaf die hier vandaag op hilarische wijze over bericht. Die krant legt uit dat informateur Johan Remkes duidelijk maakte graag te willen werken met een zogenaamde driestapsraket. Dit houdt in dat partijen ook tijdens de onderhandelingen nog “kunnen intekenen” bij de coalitie. Maar dat kan dan op verschillende manieren.

 1. Meedenken over het financieel kader. Dit houdt in dat een partij dan actief meeplant of meedenkt, waardoor de kans groter wordt dat die partij de voorstellen van de coalitie gaat steunen. Het zogenaamde “brede midden” probeert dan dus al samen een soort van gentlemen’s agreement te krijgen over de financiën.
 2. Inbreng bij onderdelen van het regeerakkoord. De Telegraaf noemt dit “een vinger aan de pols houden.” Maar het betekent dus dat die partijen dan betrokken worden bij meer details – bij meer onderdelen van het akkoord dan alleen de financiën. Ongetwijfeld niet alleen om hen ‘op de hoogte te houden,’ maar ook om inbreng van ze te krijgen zodat ze de plannen steunen.
 3. Bewindspersonen leveren. Hoewel de partijen dan officieel géén deel uitmaken van de coalitie mogen ze wél ministers en/of staatssecretarissen leveren.

Lekker tennissen

GroenLinks en PvdA moeten natuurlijk knettergek zijn als ze hier intrappen, maar blijkbaar was er één partijleider die er echt wel iets in zag. Haar naam? Sigrid Kaag. De D66-leider pushte het idee van Remkes – dat mogelijk dus bij haar zelf vandaan komt – en vergeleek het voor de (on)duidelijkheid met… het lidmaatschap van een tennisclub.

Ja. Echt waar. Ze vergeleek het mogelijk op onderdelen steunen van het regeerakkoord met lekker tennissen met je vrienden.

Je kan, legde ze uit, een “lid worden die af en toe een baan huurt” of juist gaan voor een “full membership.” Dat is dan aan de betrokkenen zelf. Maar het eindresultaat is hetzelfde: je kunt lekker af en toe gaan tennissen. Leuk he! En volgens haar zou deze werkmethode er dan voor zorgen dat het nieuwe kabinet Rutte IV, dat gewoon hetzelfde zal zijn als Rutte III, dan een “progressief randje” heeft. Ha.

Hilarisch genoeg droeg ze haar gesprekspartners vervolgens op om niets over die vergelijking te zeggen tegen derden. Ze wilde er namelijk niets over teruglezen “in de T.” Wat betekent: De Telegraaf. Je moet toegeven: dat is toch wel weer grappig, zeker omdat het juist die krant is die dit nieuws naar buiten brengt.

GroenLinksers en PvdA’ers tennissen niet

Helaas voor haar kwam Kaag van een hele koude kermis thuis. Het blijkt namelijk dat GroenLinksers niet tennissen. En PvdA’ers ook al niet. Zij keken naar het voorstel… en gingen vervolgens direct naar Twitter om daar duidelijk te maken dat ze niet van plan zijn een “rechts” (proest!) kabinet te steunen, en al helemaal niet met eigen bewindspersonen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Kaag moet helaas dus maar in haar eentje lid worden van haar elitaire tennisclub.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. vlekkenoplosser

  de onkundige heks heeft haar hand overspeelt.

 2. Piet Klein

  Rutte, Kaag en Hoekstra lijken er niet over te peinzen om het Haagse pluche te verlaten. Voor Kaag en Hoekstra zijn nieuwe verkiezingen ondenkbaar omdat ze dan stevig zullen verliezen. Het is ook nog maar de vraag of D66 met Kaag nieuwe verkiezingen wil ingaan.

  Deze drie politici hebben zeer overtuigend aangetoond dat ze hun houdbaarheidsdatum ver gepasseerd zijn. De manier waarop ze in de toeslagenaffaire geopereerd hebben is schandalig. Niet opkomen voor Nederlandse burgers die ernstig gedupeerd werden, het dossier proberen onder het vloerkleed te vegen. Liegen en bedriegen. Omtzigtgate, de man die het allemaal klip en klaar op tafel legde proberen te dumpen en daarin ook geen enkel middel leken te schuwen.

  De resultaten van deze coalitie zijn slecht. Nederland is opgezadeld met talloze problemen. huizen, negatieve rente, oplopende inflatie, kapot bezuinigde en dure gezondheidszorg, geklungel met pensioenen waardoor pensioenen onterecht niet worden geïndexeerd, bakken geld weggeven aan rijkere Italianen en Fransen en tegelijkertijd regelen dat Nederland geen gebruik kan maken van het coronafonds… En ook deze formatie is een bedroevend circus waarin ze maar record aan het klungelen zijn.

  Kaag heeft overtuigende aangetoond met het Afghanistan debacle en deze formatie, haar Schoo lezing om ongeschikt te zijn als politicus en zeker zeer ongeschikt als minister van buitenlandse zaken.

  Hoekstra heeft de DNB niet in de hand, staat negatieve rente bij stijgende inflatie toe, geeft geld weg aan KLM/Airfrance, maakt van zijn eigen partij een puinhoop.

  Kortom dit zijn geen leiders voor Nederland. Maar ze hebben totaal geen zin om te vertrekken. De krachten om hen weg te krijgen moeten van buiten komen.

  Kaag is bereid om op haar rug te gaan liggen om maar minister te worden. Alle andere partijen hebben er genoeg van en snappen dat ze noch Nederland noch zichzelf een dienst bewijzen als ze doorgaan met deze drie. De CU wordt nu maximaal onder druk gezet en lijkt daarmee de sleutel in handen te hebben of om Nederland op te schepen met deze politici die allang hadden moeten vertrekken of Nederland kansen te bieden het roer om te gooien.

  Remkes uitte kritiek op de sfeer in Den Haag een sfeer waar men alleen maar bezig is elkaar kapot te maken. Een sfeer van waaruit polarisatie plaats vindt naar de samenleving.

  De CU lijkt nu de sleutels in handen te hebben om het roer om te gooien naar land waarin we respect naar elkaar tonen waarin met elkaar vanuit verschillende visies nieuwe wegen zoeken. Nederland verdient beter.

  Er zal druk op de CU gezet worden. Er zal gewaf gemaakt worden van urgentie omdat het land geregeerd moet worden. De beste manier is om dat te doen is deze politici naar huis sturen.

  1. vlekkenoplosser

   👏👏👏👏👏👏

   👍👍👍👌👌👌

 3. Pieter48

  Laten we het nieuwe beleid van het Kaag team vervangen door een eerlijk beleid. Dus een beleid waar de burger het idee heeft dat de overheid er voor de burgers is.En niet andersom. En ook geen maffia praktijken meer door een onbetrouwbaarder overheid. En ook geen geheugen verlies van een liegende minister president. Dus een normaal beleid gemaakt door kundige politici. Zo als het nu gaat kan het niet langer.

  1. vlekkenoplosser

   quote Zo als het nu gaat kan het niet langer. end

   Maar zal het nog lang doorgaan. Een verliest wel zijn haren niet zijn streken.
   Veel succes om veranderingen af te dwingen binnen het partijkartel !

 4. Gerda2

  HET NIEUWE LEIDERSCHAP VAN D66

  Bericht uit de Telegraaf van een paar dagen terug

  Beschamend.
  Zo werd binnen en buiten Den Haag de roddel samengevat die D66 de wereld in had geslingerd over een vermeend beschonken informateur Johan Remkes. De partij moest toegeven “het niet zo bedoeld” te hebben. Maar de onthulling legde vooral bloot hoe nietsontziend het team Kaag bereid is om het vege lijf te redden in de verziekte formatie. En niet voor het eerst. Het roept de vraag op wie de fluisteraars van het nieuwe leiderschap zijn.

  twitter.com/rkemp59/status/1443497616545828869

  Telegraaf vandaag

  Ronald Plasterk heeft groot gelijk: Het MORELE aanzien van D66 is ver gedaald. D66 moet definitief inbinden.

  twitter.com/rkemp59/status/1443819495693471744

 5. Patt

  Er veranderd niet veel als er verkiezingen komen. Zie je weer elke dag D66 op tv bij RTL en op1 en nieuwsuur Mensen worden gehersenspoeld. Lezen nooit verkiezings programma s. Wat ik wel weet is dat het volgende kabinet de BTW op niet duurzaam eten naar 21% gaat. Let maar op 9% was een opzetje. Ze willen je dwingen om alleen biologisch geteeld voedsel te eten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.