Kabinet gooit Sigrid Kaag voor de leeuwen: ‘Haar ministerie drong wél aan op evacuatie van slechts drie familieleden’

Het demissionaire kabinet erkent dat voormalig minister Sigrid Kaag tijdens het Afghanistan-debat de Tweede Kamer verkeerd heeft geïnformeerd. Sigrid Kaag zei destijds dat Buitenlandse Zaken géén opdracht aan de ambassade van Kabul heeft gegeven om slechts drie van de zestig familieleden van het Afghaans ambassadepersoneel te selecteren voor evacuatie.

Toen de situatie in Afghanistan nijpend werd en de Taliban de boel over begon te nemen, kreeg de ambassade te horen dat slechts drie mensen van de evacuatielijst mee mochten. Het gaat hier om de evacuatielijst van de ambassade met de namen van zestig inwonende en afhankelijke familieleden die niet tot het ‘kerngezin’ van het ambassadepersoneel behoorden. De ambassade mocht zelf kiezen wie dat moesten worden.

Sigrid Kaag ontkende op alle mogelijke manieren dat deze opdracht zo werd gegeven. ‘Ik geloof niet dat het de bedoeling is geweest om te zeggen: het mogen er maar drie zijn’, zei ze eerst. Later in het debat benoemde ze dit nog een keer, en zei volgens De Volkskrant: ‘Ik zeg naar eer en geweten dat de betrokken persoon, die dat gesprek heeft gevoerd, niet heeft gezegd: het moeten er slechts drie zijn.’

Van dat ‘eer en geweten’ is niet veel overgebleven, nu blijkt dat het wel degelijk zo is gezegd. Dat is ook in lijn met wat ambassadeur Wijgers in haar email richting toenmalig minister Kaag zei.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Sigrid Kaag heeft dus moedwillig gelogen over dit kille besluit voor evacuatie en het demissionaire kabinet onderstreept dat nog maar eens goed. Tot zover het ‘nieuw leiderschap‘ van Kaag: asielinstroom is geen probleem, maar mensen die hun dienst aan Nederland hebben bewezen en daadwerkelijk gevaar lopen, die wilde ze weren. Iets waar de rest van het demissionaire kabinet overigens net zo goed verantwoordelijk voor is, aangezien zij mee hebben beslist over dit beleid. Maar omdat Kaag de hoofdverantwoordelijke is, het was immers haar ministerie, vangt zij nu (opnieuw) de klappen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Response

  Valt onder hoofdcategorie ‘Nieuwe bestuurscultuur’ en subcategorie ‘transparantie’.

  1. hans-e-pans

   Godallemachtig wat ben ik blij dat niet op de D66 heb gestemd tijdens de laatste verkiezingen.

   De samenstelling van het nieuwe Kabinet heeft gelukkig lang geduurd, kan overigens niet lang genoeg duren, anders hadden we nu een kabinet gehad met leden van de D66 erin.

   Dus dit is het bewijs dat niets gebeurd zonder een reden.

 2. vlekkenoplosser

  En de volgende leugen die bloot valt

  De slachtofferrol vervullen kan ze uitstekend gelet op haar tekst tijdens het spreekrecht.
  Wat een zielig gedrocht. Een politica onwaardig dat dan weer wel.

 3. Sjofar

  Dan moeten wij nu doorpakken met opvangplekken.

 4. Janna47

  Tja, wat moet je met zo’n vals wijf. Doet niet anders dan liegen en bedriegen en hangt vervolgens de arrogante, kille, koude tante uit….wat een slang!

 5. Joko

  Er wordt gezaagd aan de poten van de stoel van Kaag. Misplaatste arrogantie wordt niet gepikt.

 6. Ritter

  “maar mensen die hun dienst aan Nederland hebben bewezen en daadwerkelijk gevaar lopen, die wilde ze weren”
  ===================

  De hele(!) familie heeft geen dienst aan Nederland bewezen. Alleen de mensen die direct voor Nederland hebben gewerkt en daar goed voor betaald hebben gekregen.

  Daarbij heeft Nederland dienst bewezen aan de Afghanen door Nederlandse militairen te sturen naar dat land om de boel op orde te brengen en miljoenen te investeren in dat land aan allerlei projecten.

 7. Ritter

  Is het niet tijd voor een asiel lockdown? – Binnenhof Report 12-10-21

  ht*ps://youtu.be/QQm4k8zC_2g

  ——

 8. AS210854

  Haha ze zal ook eens de WAARHEID vertellen. Vandaag in de rechtbank ook weer z’n voorgekauwde preek angst voor haar man enz enz allemaal blabla. Als je huisvriendin bent geweest van Arrafat ben je echt niet zo gauw bang, maar de tegen partij zoveel banger.

 9. zeester

  Mooi zo ! Weer een waarheid boven tafel

 10. por favor no borres

  Zou het dan toch iets anders in elkaar steken?

  nu.nl/binnenland/6162054/irritaties-tussen-buitenlandse-zaken-en-defensie-voorafgaand-aan-evacuaties.html

 11. sonny

  “Naar eer en geweten”
  Dat is voor links extremisten slechts een nietszeggende kreet!
  Mensen moeten leren waarde te hechten aan hetgeen mensen doen, dus niet wat ze zeggen en vertellen!
  Dan krijg je meteen een duidelijker beeld van de wereld in het algemeen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.