Kabinet wil puinhoop van Sigrid Kaag en Ank Bijleveld opruimen: ‘We gaan ruim 2000 mensen uit Afghanistan halen’

Het demissionaire kabinet zegt zich nog ‘actief’ te willen inspannen om zo’n 320 Nederlanders en ruim 2000 Afghanen vanuit Afghanistan naar Nederland te halen, oftewel de puinhoop van Sigrid Kaag en Ank Bijleveld opruimen. Dat schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer naar aanleiding van de motie-Belhaj, die het kabinet opriep om alle Afghanen met een Nederlandse link terug te halen en asiel te bieden.

Het demissionaire kabinet heeft nu, lang nadat de machtsovername van de Taliban al een feit werd, eindelijk de mensen in beeld (of toch niet) die ze terug willen halen naar Nederland. Ze kunnen dan nu eindelijk beginnen aan het oplossen van het probleem in Afghanistan, dat is verergerd door de toenmalig ministers Sigrid Kaag en Ank Bijleveld. 330 tolken en andere medewerkers van een Nederlandse defensie- of politiemissie, 100 mensen die voor een internationale missie hebben gewerkt, 42 lokale Navo-medewerkers en 120 mensen die op een of andere manier ook onder de motie-Belhaj vallen. Daarnaast zijn er nog 800 mensen waarvoor het kabinet ‘een speciale voorziening’ wil treffen, meldt het AD.

Hartstikke leuk dat de intentie er eindelijk is om de mensen, die daar misschien al wel een half jaar vóór de machtsovername om vroegen, nu eindelijk te gaan redden. Maar een intentie is niet hetzelfde als het ook daadwerkelijk (kunnen) doen. Iets waar dit demissionaire kabinet wel vaker last van heeft.

Het wordt nu een behoorlijke klus, omdat de achtergebleven mensen niet zomaar de straat over kunnen en in kunnen checken bij het vliegveld van Kaboel. De Taliban kan wel afspreken dat zij veilige doorgang moeten krijgen, maar ook zij hebben te maken met de grillen van de realiteit.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het demissionaire kabinet de boel ineens afblaast omdat de veiligheid van het evacuatiepersoneel niet kan worden gegarandeerd. Dat risico op imagoschade durven ze niet aan. En het stukje imagoschade dat ze in dat geval lijden vanwege het afblazen van de reddingsmissie, kunnen ze makkelijk op Sigrid Kaag (D66) en Ank Bijleveld (CDA) afschuiven. Qua winst en risico’s zitten ze dus relatief veilig, al worden de achtergebleven Afghanen (die Nederlanders redden zich waarschijnlijk wel) er de dupe van.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Pieter48

  Goed plan. Waar brengen we deze tolken nu weer naar toe? Misschien in tenten kampen bij mevrouw Kaag en Bijleveld in de tuin. Op hun kosten natuurlijk.Dat heet nieuw beleid.

  1. Jannes46

   Het zijn niet alleen tolken hoor Pieter. Het merendeel is chirurg, tandarts of apotheker.

   1. usb3.0

    Zeker 98% is dat inderdaad (NOT)

   2. Vanduinen

    Ik heb een Afghaanse tandarts, een vrouwelijke. Keigoed! Meer, meer.

    1. FVD

     In het bezit van een kunstgebit, Vanduinen? 🙂

     1. vlekkenoplosser

      BAM !

      voltreffer 😂🤣😂🤣

 2. JFU

  Welkom..welkom…huizen genoeg, geld genoeg, ruimte genoeg…..geen probleem!

 3. palko

  Graag verneem ik welke politieke partijen voorstander zijn van dit krankzinnige en idiote idee. Afghanen die het eigen land willen verlaten kunnen probleemloos en op tijdelijke basis in de eigen regio worden opgevangen. Alle Golfstaten zitten te springen om vakmensen uit de eigen omgeving op te nemen, en aan het werk te zetten. Dat ook ons land iets meebetaalt aan de opvang van Afghaanse staatsburgers in de regio, spreekt voor zich. Graag hoor ik welke politieke partijen voorstander zijn van de onzinnige opvang van Afghanen in ons al veel te druk bevolkte landje. Dan weet ik op welke partijen ik bij volgende parlementsverkiezingen ik zeker niet moet stemmen.

  1. Albert Egberts

   Palko stemde altijd al op de PVV.

   1. Piepertje

    U was daarbij natuurlijk! U wordt met de dag zieliger.

   2. FVD

    Te moeilijk voor u, om op het schrijven van Palko een een NORMALE reactie te geven? Of hebt u na ongeveer 12 uur intensief gluren op DDS geen argumenten meer over? Zielig hoor!

 4. Jannes46

  Men wil ons doen geloven dat elke Nederlandse militair ca. 5 Afghanen ter beschikking had om voor hem/haar werkten.

 5. Emma Louise

  Ons demissionair kabinet kan nu hopelijk de vruchten plukken van het voorbereidende werk van mevrouw Bijleveld en mevrouw Kaag. Grootste risico zit ‘m in de onvoorspelbaarheid van de Taliban: deze groepering faalt wel eens in een krachtige centrale aansturing waardoor outlaws hun gang kunnen gaan.

  1. usb3.0

   Je bent niet goed bij je hoofd

 6. Patt

  Waar gaan ze wonen?

 7. Albert Egberts

  inhoud

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.