Afschuwelijk! Minimaal 1.115 kinderen van Toeslagenouders uit huis geplaatst

Door de onthulling van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) breekt een nieuw hoofdstuk aan van de Toeslagenaffaire. Maar liefst 1.115 kinderen van zogenaamde ‘Toeslagenouders’ zijn in de periode 2015 – 2020 uit huis geplaatst. Maar omdat de Toeslagenaffaire in 2005 begon, zijn dat er zeer waarschijnlijk nog heel veel meer.

Volgens het CBS zijn er zeker 1.115 kinderen van de zogeheten ‘Toeslagenouders’ uit huis geplaatst. Maar er is alleen gekeken naar gevallen waarbij de rechter een dwingende maatregel heeft opgelegd én er sprake is van jeugdhulp met verblijf buiten het gezin. Toch zijn er ook kinderen uit huis geplaatst die, in geval van gescheiden ouders, bijvoorbeeld bij de andere ouder zijn geplaatst. Janet Ramesar, zelf slachtoffer van de Toeslagenaffaire, meent om die reden dat er nog veel meer gevallen moeten zijn, bovenop alle gevallen van vóór 2015, stelt ze in BinnenlandsBestuur.

Een vervelend feit is dat bij deze uithuisplaatsingen niet direct vast kan worden gesteld dat het om gevolgen van de Toeslagenaffaire gaat. Al valt die link wel redelijk makkelijk te leggen. Want als je volkomen onterecht als fraudeur wordt aangemerkt, kapitalen terug moet betalen, in de schulden terechtkomt, je baan verliest, je huis moet verkopen én geen nieuwe baan kunt vinden, dan heeft dat behóórlijk effect op de thuissituatie.

Dit benadrukt nog maar eens hoe ernstig de gezinnen die slachtoffer zijn geworden van de Toeslagenaffaire zijn ontwricht. Het is echt catastrofaal, vooral als je bedenkt dat de toekomst van die uit huis geplaatste kinderen nu ook onzeker is. Reken er maar niet op dat die allemaal vrolijk hun school af kunnen maken en goed mee kunnen doen in de maatschappij. Zo’n uithuisplaatsing zal voor veel van die kinderen gelijk staan aan nóg een traumatische ervaring, bovenop alles wat ze al hebben mee moeten maken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Gelukkig neemt de overheid héél zorgvuldig de tijd om de compensatie tot op de cent uit te rekenen, zodat ze dit eindelijk recht kunnen zetten. Helaas wordt immaterieel leed niet makkelijk in geld uitgedrukt.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Mikse

  Wat moeten die kinderen die meereizen zonder ouders uit Afghanistan wel niet meemaken zonder misschien wel een perspectief herenigd te worden. De kinderen die uit huis geplaatst zijn hebben dat wel.

  1. Tommy76

   @mikse

   Tja, zit je daar als kind in Afghanistan en denk je op een goede dag ‘ik ga weg!’

   Stap je op je fietsje en fiets je het halve continent over naar Nederland.

   Knap hoor! Hoe komen ze er op?

   Maar wees gerust: gezinshereniging is onderweg. Papa, mama, opa’s en oma’s, 8 broertjes en zusjes, 30 ooms en tantes, 55 neven en nichten.
   Allemaal mogen ze naar Nederland komen waar ze stuk voor stuk een ingericht huisje krijgen met leuk zakgeld.

   Dat dankzij 1 ondernemd kindje op zijn/haar fietsje.

   1. Sjokse

    U schildert het te rooskleurig. Daar is veel diplomatie voor nodig. Het is ook geen happy end zo’n onderneming.

    1. Tommy76

     Daar heb je gelijk in. We komen reeds 300.000 woningen tekort en de gezinsherenigingen en extra aanvoer blijft doorgaan. Ze hebben allemaal recht op een woning binnen een paar maanden dus het is zeker geen happy ending voor de inwoners van Nederland.

     Stel dat jij een eengezinswoning hebt en er kloppen 20 man bij jou aan die bij jou willen komen wonen. Wat zeg jij dan?

     ‘Dat past niet!’

     Logisch toch?

     Maar goed, een tweede niet zo happy ending is dat het gas straks op is en al deze mensen als eerste gaan omvallen van de kou want dat zijn ze niet gewend.

  2. CZ

   Wat vindt mikse van het feit dat Nederlandse kinderen die de dupe zijn van de toeslagen affaire massaal uit huis worden geplaatst door het beleid dat gevoerd wordt door de belastingdienst en kinderen uit Afghanistan geen strobreed in de weg wordt gelegd..

 2. Rieks

  Ook hier weer de mateloze uitvergroting van iets (uithuisplaatsing) wat misschien wel de beste oplossing voor het kind was, wie zal het zeggen. Uithuisplaatsing traumatisch, zoiets gaat er in als koek. Toekomst onzeker na deze “traumatische ” ervaring. Tja, wiens toekomst is wel zeker en kennen we nu al? Maar we hebben weer een item toch?

  1. palko

   @Rieks, klopt helemaal. Het overgrote deel van de zgn. slachtoffers van de toeslagenaffaire werkten via dubieuze tussenpersonen van vooral allochtone komaf. Ook zij proberen nu via allerlei kunstgrepen met een huilerig verhaal én gezicht hun zakken te vullen. Op kosten van de hardwerkende belastingbetaler.

 3. hans-e-pans

  Het demissionaire Kabinet mag desondanks na de laatste verkiezingen gewoon weer een nieuw Kabinet vormen. Ze schijnen vergeten te zijn waarom ze demissionair zijn.

  Misdaad schijnt dus toch te lonen. Misdaad tegen de menselijkheid dan wel te verstaan.

 4. Ben van Zwol

  Marx Rötte haalt zijn schouders op en lacht iedereen uit.

 5. dumbfarmer

  wanneer geven die witteboord kriminelen eindelijk eens volledige openheid van zaken? Dit blijft gewoon door etteren zo..
  Het heeft er gewoon alle schijn van dat die lui precies weten wat er allemaal in die beerput verstopt is door de jaren heen, maar dat de maar mondjemaat dingen naar buiten slingeren.. om zo niet in 1 keer te hoeven toegeven dat de hele berg gewoon 1 grote berg van falen is. Ze doen dat nu gewoon beetje bij beetje omdat dan op elk geval dan een minder felle/erge reactie komt dan op de hele berg ellende in 1 keer..
  Plus ze hopen waarschijnlijk op het effect dat men onverschillig wordt in de trand van “oh dat weer? lamaar, al genoeg over gehoord”…
  Snap je ook waarom die lui 800 communicatie medewerkers nodig hebben.

 6. Bes Tolen

  Dat de Belastingdienst fout zit, is m.i. buiten kijf.
  Maar er zijn aspecten, die niet worden genoemd. Eén er van is, dat autochtone ouders minder zullen reageren. Dat omdat die minder hulp krijgen. Individueel. Als groep al zonder meer.
  Het is zo, dat een heel groot deel van de bevolking als die juridische of aanverwante bijstand moet hebben die niet krijgt of maar heel moeilijk. Weliswaar is er verzekering mogelijk maar die doet moeilijk en dan komt er veelal niets van terecht. Er wordt al gauw verwezen naar andere deskundigen wat dan de verzekerde extra geld gaat kosten.
  We moeten ook niet vergeten dat er groepen zijn, die eenvoudig kunnen doen alsof hun neus bloed of die als zielig worden gezien (wat ze echt niet zijn) en die worden veelal geholpen waar het anderen niet lukt. Nu zullen er gezien de nogal hulpeloos overkomende organisatie, die de ouders slagvaardig zou moeten helpen maar blijkbaar niet kan, ook heel wat gevallen zijn waar onterecht grote bedragen naar toe gaan.
  Ja en dan is het een systeem, dat al gauw tot rommelige toestanden leidt en zeker als de organisatie vooraf niet up to date is. Op dit punt zou de Belastingdienst eens flink moeten worden geïnventariseerd. Beste kans dat er te weinig organisatorische deskundigheid is. Het wordt tijd, dat de Belastingdienst dan wordt aangepakt. De vraag kan dan worden gesteld of er veel meer wat niet deugde altijd maar is gepasseerd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.