Naast ziekenhuizen nu ook thuiszorg in de knel, patiënten kunnen ziekenhuis niet direct uit door gebrek aan nazorg

Ziekenhuizen gaven al aan dat zij nog meer dan 180.000 operaties moeten inhalen, maar ook in de thuiszorg loopt het spaak, waardoor patiënten minder uren hulp kunnen krijgen of langer moeten wachten voordat ze überhaupt het ziekenhuis mogen verlaten. Voor de korte termijn lijkt er geen oplossing te zijn.

Als we de berichten vanuit de thuiszorg en de ziekenhuizen mogen geloven dan loopt de hele ‘zorgmachine’ vast, vooral voor patiënten van 65-plus. Het is namelijk voor ziekenhuizen niet alleen een kwestie van achterstallige operaties wegwerken. In veel gevallen is er ook na de operaties in de ziekenhuizen veel hulp nodig voor patiënten, voornamelijk via thuiszorg. Meer nog dan toen mensen wel op tijd konden worden geholpen. Het lange wachten heeft gezorgd voor ernstigere klachten, waardoor meer aanspraak moet worden gemaakt op nazorg. En de hoeveelheid hulp die beschikbaar is, is sterk afgenomen.

Patiënten moesten dus langer wachten, ontwikkelden in de tussentijd meer klachten en áls ze de komende tijd al geholpen worden dan moeten ze wéér wachten. In sommige gevallen is het zelfs zo erg dat ze het ziekenhuis niet eens uit kunnen, wat weer betekent dat de capaciteit in de ziekenhuis verder afneemt.

Volgens thuiszorgorganisaties ligt het probleem bij het hoge ziekteverzuim en een schrijnend personeelstekort (uitval + geen nieuw personeel kunnen aantrekken), meldt Het Parool. Zelden zijn dat de daadwerkelijke oorzaken en, afgaande op alle berichten over hoge werkdruk binnen die sector, zou het mij niet verbazen dat dáár de kern van het probleem ligt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Als dat inderdaad het grote probleem is, dan helpt meer geld in de zorg stoppen niet. Althans, dat is slechts een deel van de oplossing. Maar eigenlijk zien we in meerdere sectoren dat er sprake is van doorgeslagen bureaucratie, waardoor de daadwerkelijke ‘productie’ onder druk is komen te staan. Mensen die in de zorg (of het onderwijs) werken weten van te voren dat ze niet heel veel zullen gaan verdienen, daar gaat het ze vaak ook helemaal niet om. Maar als ze niet aan hun werk toekomen of het gevoel hebben continu door de werkdruk te worden overrompeld, dan is het snel klaar.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Nostradamus

  Allemaal heel erg. Ruim alderhalf jaar had het kabinet er iets aan kunnen doen. Helaas is het enige wat ze doen het tegenovergestelde van wat ze zouden moeten doen.
  Wekelijks komen er horden mensen binnen om asiel aan te vragen. Indien toegelaten dan kosten ze een miljoen. Zonder toelating nog altijd ruim een half miljoen. Ook deze vele duizenden mensen leunen op ons zorgsysteem. Zwaarder dan de gemiddelde gezond levende autochtoon.
  h**ps://svjmedia.nl/studiovrijdag/638/fact-check-een-asielzoeker-die-asiel-krijgt-in-nederland-kost-de-schatkist-een-miljoen-euro/

 2. Cootje

  De Afghaanse atlete die daar gebleven zijn krijgen na zorg van de taliban , het verrote Nederland waar oudjes in de bejaarde huizen creperen , waar jonge blanken Nederlanders geen huisvesting krijgen om dat hun gekleurde broeders voorrang krijgen , waar het normaal is dat jonge mensen uitvliegen worden ze verdrongen door de asielstromen, en de zorg gaat langzaam naar het niveau derde wereldland , waar asielzoekers in de watten worden gelegd , kan de oorspronkelijke Nederlander verrotte in zijn eigen luier , het zwart wit verhaal gaat extremen vormen aannemen , en het is gewoon wachten tot de bom barst

 3. Human Beast

  Kom er maar in hoor strõntvlieg💣

 4. LifeBuddy

  Staat maand geleden een 60 j. marok. man bij de secretaresse van de dokter, omdat hij weer medicijnen wil voor zichzelf met een herhaling recept.
  Gelukkig ziet de secretaresse dat de geboorte datem van iemand die 93 j. is.
  Volgens mij komt dat maar heeeel [weinig] voor!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.