NCTV: ‘Jihadisme nog steeds grootste dreiging, al kan aanslag ook uit rechts-extremistische hoek komen’

Pieter-Jaap Aalbersberg, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), constateert in het nieuwe dreigingsbeeld dat jihadisme nog steeds de grootste dreiging tegen Nederland blijft. Toch legt de NCTV de focus op de ‘rechts-extremistische hoek’, hoewel er geen concrete aanwijzing zijn voor een aanslag.

De NCTV komt met ieder nieuw rapport over het dreigingsbeeld eigenlijk structureel met hetzelfde verhaal: ‘Jihadisten zijn nog steeds het grootste gevaar, máár uit rechts-extremistische hoek kan ieder moment óók iets komen!’ En dat is vreemd, want uit die hoek zijn nog maar weinig aanslagen voortgekomen, terwijl er om de haverklap een ‘verwarde man’ iets Arabisch roept en lukraak mensen neersteekt.

Ook blijft extreemlinks bijna altijd compleet buiten schot. Die presteren het om steeds radicaler in de media te komen, maar verdienen wat de NCTV betreft nauwelijks aandacht. Nee, rechts-extremistische figuren op zolderkamertjes die fantaseren over een rassenoorlog, díé zijn het echte probleem (naast de jihadisten dan).

Het is simpelweg merkwaardig te noemen dat de NCTV zo disproportioneel veel aandacht besteed aan “tenminste een paar honderd Nederlanders van tussen de 12 en 20 jaar” (via RTL Nieuws) die mogelijk ooit de wapens oppakken. Want ja, die zullen er vast zijn. Maar hoe staat dit in verhouding tot jihadisten, drugsbendes en andere vergelijkbare georganiseerde misdaad?

Het is helemaal prima dat de NCTV ook mogelijke terroristen in beeld heeft en in de gaten blijft houden. Toch lijkt het erop dat men de aandacht probeert weg te nemen bij daadwerkelijke dreigingen. Dat zou namelijk verklaren waarom de jihadistische dreiging maar in twee zinnen van het RTL Nieuws-artikel eventjes wordt benoemd, terwijl extreem-rechts de overige 95 procent van het artikel in beslag neemt (en extreemlinks helemáál niet wordt benoemd).

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Misschien zijn we wat de NCTV betreft wel een beetje jihad-moe en is er een andere groep nodig om de aandacht te blijven trekken. Maar volgens mij moeten we de eerste 12-jarige neo-nazi met een vuurwapen of machete nog voorbij zien komen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Albert Egberts

  “ Ook blijft extreemlinks bijna altijd compleet buiten schot. Die presteren het om steeds radicaler in de media te komen, maar verdienen wat de NCTV betreft nauwelijks aandacht.”

  Logisch, uit die komt , in tegenstelling tot extreemrechts, geen enkel reëel gevaar.

  1. Piepertje

   Ik zou er nied op gewet hebben, maar het kan bleikbaar nog dommer. Best wel knap speklapje. Tiktaktiktak!

  2. leukeditter

   ja net als in amerika met die bestorming waarvan trump de schuld kreeg maar dus van links kwam?? zoek bronnetje kwalbert , je kan het

   1. por favor no borres

    ja net als in amerika met die bestorming die dus van links kwam??

    Nog even en u wint van zowel Baudet als van Galien.

    1. leukeditter

     waarheid is hard borrels , net als de verkiezing eerlijk verlopen is zeker??

     1. Woordkunst

      Por favor etc… moet inderdaad weer eens het Amerikaanse nieuws volgen.
      De zgn “bestormings-theorie” is allang ontkracht.

  3. Augustus

   Theo van Gogh en Pim Fortuyn zijn gedood uit links radicale hoek, waar is het equivalent uit de rechtse hoek? Er bestaat geen gevaar vanuit rechts in de recente geschiedenis. Laat staan militante, gewelddadige groeperingen zoals Antifa en BLM waar geen rechtse variant van bestaat. Waar komt het gevaar volgens u vandaan? In welke wereld leeft u?

 2. A-BBa

  Elke actie leidt meestal tot een reactie.

 3. Mikse

  Links, rechts, telt niet voor ons. Wij streven naar vrede. Ons volk beweent de verwoesting van de tempel van Jeruzalem aan de Westmuur, overgebleven na de tweede verwoesting. De naam die in de Tenach gegeven wordt voor het tempelgebouw is Beit Adonai.

  1. por favor no borres

   Tijd voor een bezoekje aan de klaag- of de knuffelmuur?

   1. Heinzs

    Kilroy was here…

 4. Duckday

  Ik denk dat men hier door de aandacht wil aflijden van het werkelijk probleem want dat zal altijd en heet hangijzer zijn om dat te benoemen

 5. por favor no borres

  Dat zou namelijk verklaren waarom de jihadistische dreiging maar in twee zinnen van het RTL Nieuws-artikel eventjes wordt benoemd, terwijl extreem-rechts de overige 95 procent van het artikel in beslag neemt (en extreemlinks helemáál niet wordt benoemd).

  Heerlijk, die Wazige Wout Willemsen logica.
  Omdat RTL maar 2 zinnen aan jihadisten besteedt, probeert NCTV de aandacht weg te nemen bij daadwerkelijke dreigingen.

  Koekoek!

 6. Drostemannetje

  Ik wist niet dat Volkert van de G. KOZP, BLM, ANTIFA en RARA rechts waren. Heb ik toch jaren de verkeerde voor extremisten aangezien. Wat een frame weer…pffff

  1. por favor no borres

   Pst, niet verder vertellen.
   NCTV gaat over nu, niet over het verleden.

   1. Woordkunst

    Dus het mag alleen nog maar besproken worden als het recent is?
    Dat wordt dan nog leuk als ze weer lopen te grienen over het “slavernij-verleden”….

 7. hans-e-pans

  Blijkbaar is dit een verkapte bewering dat extreem links niet bestaat.

  Daar dacht Pim Fortuin op zijn laatste moment heel anders over, daarvoor trouwens ook al.

 8. Klaus Schwab

  De grootste dreiging uit extreem rechtse hoek komt van Baudet en zijn aanhangers. De man wordt helaas steeds radicaler, evenals zijn FVD wappies.

  1. Woordkunst

   Klets niet zo uit je nek rare knakworst, het is voor jullie piepkuikens al gauw extreem…

 9. Augustus

  ‘ook al kan uit recht extremistische hoek komen’

  Lekker framen natuurlijk. In de geschiedenis na WW2 is er geen één enkele aanslag uit deze hoek geweest en dat zal ook niet gebeuren. Wel hebben we steeds meer aanslagen uit islamitische en antifa hoeken, maar dat wordt continu gebagatelliseerd.

  De Nederlandse veiligheid dienst wist af van de dreiging op Peter R de Vries, maar liet dat ook gewoon op verloop. Ernstige zaak.

 10. tata

  1. Jihadistische hoek;
  2. Extreem linksche hoek;
  3. Extreem rechtse hoek.

  Next.

 11. Bes Tolen

  Albert Egberts verdient met zijn opmerking grote minachting.

  1. Albert Egberts

   Mogelijk kan de heer Tolen zijn gevoelens ook met argumenten toelichten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.