Onderwijsraad wil bijzonder onderwijs aanpakken: ‘strenger handhaven op discriminatie en antidemocratisch gedachtegoed’

Volgens de Onderwijsraad moet de overheid duidelijker afbakenen wat scholen (vooral bijzonder onderwijs) wel en niet mogen. Vrijheid van onderwijs zou niet mogen worden gebruikt om te discrimineren of antidemocratisch gedachtegoed te verspreiden, zeggen ze in een advies dat vandaag wordt aangeboden aan het ministerie van Onderwijs.

Wie het NOS-artikel leest kon wel eens de indruk krijgen dat christelijke scholen een groot gevaar vormen voor de democratie. Er wordt namelijk in algemene termen gesproken over het tegengaan van ‘antidemocratisch gedachtegoed’, maar zodra het over discriminatie van lhbti’ers gaat, dan wordt er ineens wél een voorbeeld aangehaald van een reformatorische school in Gorinchem.

Kennelijk zijn ze bij de NOS en de Onderwijsraad er als de dood voor om de misstanden binnen het islamitische onderwijs in Nederland bij de naam te noemen. Want dáár regent het voorbeelden van de verspreiding van antidemocratisch gedachtegoed en gescheiden onderwijs voor jongens en meisjes.

Het advies voor het (bijzonder) onderwijs vermijdt volgens Martin Frijlink, voorzitter van de Vereniging Openbaar Onderwijs, heel de discussie over op religie gebaseerd onderwijs. En dat maakt het ook zo’n kul-advies. De Onderwijsraad kan wel zeggen dat instanties als de Inspectie van het Onderwijs en justitie strenger moeten gaan handhaven, maar dat lost het probleem niet op. Zodra één van die instanties langskomt houdt men zich keurig aan de regels, maar zodra ze weggaan komt dat ‘antidemocratische gedachtegoed’ gewoon weer bovendrijven.

Verplichte lessen burgerschap of afschaffing van op religie gebaseerd onderwijs zet ook geen zoden aan de dijk. Het enige wat dat oplevert is dat de ‘illegale’ lessen elders zullen worden gegeven. Het probleem is namelijk dat we er in Nederland niet in zijn geslaagd om bepaald gedachtegoed, dat haaks staat op onze normen en waarden, in de kiem te smoren. Sterker nog, het heeft decennialang kunnen floreren.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Door het advies van de Onderwijsraad op te volgen zou men eigenlijk alleen maar de christelijke scholen treffen. En ja, die gaan soms ook wel eens te ver, maar die zijn echt niet het grootste probleem. En dat grote probleem, wat de hele reden voor dit advies is, blijft praktisch onaangetast.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. vlekkenoplosser

  De wok idiotrie gaat volgas verdr

  antidemocratisch gedachtegoed ? wie maakt uit wat anti democratisch is ?

  dictator rutte of putin ?

  Wanneer zegt de bevolking nu eens genoeg is genoeg tegen deze totalitaire waanzin !!

 2. Monty

  ”En dat grote probleem, wat de hele reden voor dit advies is, blijft praktisch onaangetast.”

  Daarom, hab Wilders gestemd. Hij zou ons land de-islamiseren de koran verbieden en moskeeën sluiten.

  Gemiste kans.

 3. sonny

  Ja, ja, de jeugd is de toekomst, met onrechtmatige regelgeving en besluitsvorming de jeugd ‘links’ indoctrineren!
  De nieuwe versie en methodiek van de hi*lerjugend!

  1. right

   sonny@
   Logisch, een voorbeeld van lang termijn denken, de jeugd is kneedbaar, de overtuigingen kunnen nog gewijzigd/aangepast worden!
   Alle neuzen naar een kant, de verkeerde kant!

 4. Eppo123

  Links is er weer als de kippen bij om het Christelijke onderwijs op de vinger te tikken. De gebeurtenis in Gorinchem is zeker niet goed en moet worden aangepakt, echter enkele uitwassen bij streng Christelijke scholen, staan totaal niet in verhouding met alle problemen die wij met de Islam hebben.

 5. rafi

  Dit is domweg een nieuwe stap richting de totalitaire staat Nederland. De overheid heeft niet als taak zich te bemoeien met de opvoeding van de kinderen. De school is het verlengstuk van de opvoeding thuis. De kinderen zijn niet van de overheid maar van de ouders. Terecht dan ook dat de bijzondere scholen opgericht worden door verenigingen van ouders. Openbare scholen zijn ten onrechte niet bijzonder maar van de staats. Het is net als met de orgaandonatie-wet: niemands lichaam is eigendom van de staat, maar die wet is er toch gekomen. Democratie is juist het respecteren van de grondwettelijke vrijheden van niet alleen de individuele burgers, maar ook van hun verbanden/verenigingen. De OR gaat hier ver zijn boekje te buiten. Nogmaals: de overheid dient zich in ons soort, niet communistische samenlevingen aan har grenzen te houden!

  1. Albert Egberts

   “Het is net als met de orgaandonatie-wet: niemands lichaam is eigendom van de staat, maar die wet is er toch gekomen.”

   Zolang mensen in volledige vrijheid kunnen beslissen of ze na hun dood wel of niet hun organen ter beschikking van zieke medemensen willen stellen is het onzin te stellen dat hun lichaam eigendom van de staat is.

   1. rafi

    O.k.: dan is het erger dan met de orgaandonatiewet. Want de bijzondere scholen willen ze hun vrijheid afnemen om hun lessen naar hun eigen levensovertuiging vorm te geven.

   2. vlekkenoplosser

    de strónt vlé®k is er weer vroeg bij , zelfs het ontbijt mag voorbij gaan bij de strónt vlé®k om zijn verbale diarree te lozen

    Als je geen bezwaar maakt tegen orgaandonatie ben je automatisch orgaandonor strónt vlé®k. Wat begrijpt de strónt vlé®k niet aan deze regeling ? Wie eigenaar is van het lichaam van het is zal me worst zijn maar de regeling is helder strónt vlé®k

  2. Harry Haller2

   Op levensovertuiging gebaseerde scholen zijn indoctrinatie-kazernes waar sprookjesovertuigingen als harde realiteit worden ingegoten in de hoofden van onschuldige kinderen.

   Kinderen horen groot te worden zonder achterlijke, middeleeuwse en onbewijsbare quatsch die de kinderziel levenslang kan beschadigen.

   1. vlekkenoplosser

    je bedoelt zoals de vaccinatiewaanzin ! De vaccinatiebus wordt pontificaal voor de schooldeur geparkeerd.

    of de idioterie en leugens over zonnepanelen en windmolens wordt in diverse leerboekjes gepromoot. Agenda 2030-2050, zeespiegelstijgingen van tientallen meters enz enz

    kinderen worden op school altijd geïndoctrineerd met overheidswaanzin.
    Een klein beetje privaat geloof maakt echt niet het grote verschil !

   2. Albert Egberts

    “je bedoelt zoals de vaccinatiewaanzin !”

    Ik geloof dat Haller daar niet op doelt maar op de christelijke dogma’s.

 6. ikweetwatikwil

  Als er door de islam in Nederland iets verkeerd gaat, wordt heel Nederland aangepakt, want de overheid is te laf om de islam aan te pakken.

  Verder ben ik het eens met Eppo 123

  1. ikweetwatikwil

   Welke levensovertuiging hebben ze op openbare scholen.

   1. Harry Haller2

    Op openbare scholen speelt levensovertuiging geen rol, maar ligt de focus geheel op het onderwijs zelf.

    1. ikweetwatikwil

     Het is anders nu wel erg Rood en Groen gekleurd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.