Overheidsdepartementen lagen met elkaar in de clinch: ‘Irritaties tussen Buitenlandse Zaken en Defensie voorafgaand aan evacuaties’

Het boterde absoluut niet tussen medewerkers van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Voorafgaand aan de evacuaties in Afghanistan waren er flink wat irritaties tussen beide overheidsdepartementen. Medewerkers van het ministerie van BuZa vonden de manier van werken bij Defensie te traag én te wisselend. 

Naast politiek geblunder, gestuntel en getreuzel door onder meer Ank Bijleveld en Sigrid Kaag blijkt uit interne documenten dat de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie niet met elkaar door één deur konden. Uit de documenten, in handen van NU.nl, blijkt dat er flink wat irritaties waren tussen beide ministeries.

Diplomaten van BuZa zaten zich te ergeren aan het slakkentempo van Defensie. Terwijl de situatie in Afghanistan verslechtert willen deze diplomaten dat Defensie teams en vliegtuigen gereedmaken om snel in actie te komen. Maar dit ‘snel in actie komen’ is dus niet helemaal gelukt, zoals inmiddels iedereen weet.

Uit intern berichtverkeer blijkt dat men in de ambassade in Kaboel meerdere malen aan de bel heeft getrokken over het oprukken van de Taliban, maar in Den Haag was er “een gebrek aan urgentie”, aldus een diplomaat op 9 augustus.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Zowel de Nederlandse ministeries als de ministers komen niet goed uit de verf door de geopenbaarde documenten. Sigrid Kaag werd meerdere keren verzocht om druk te zetten achter de voorbereidingen op de evacuaties. PvdA-Kamerlid Ploumen heeft Kaag gevraagd in te grijpen omdat Defensie en Ank Bijleveld “niet bepaald in actie-modus zijn”.

Helaas heeft ook de D66-leider flink wat steken laten vallen, dat wist men zelfs zonder deze geopenbaarde informatie. De documenten geven een inkijkje achter de schermen en bevestigen nog maar eens dat de twee moties van afkeuring meer dan terecht waren. Beide ministers hebben flink gefaald. Ondertussen is Sigrid Kaag nog steeds partijleider en maakt ze flink wat kans op een nieuwe prominente ministerspost. Terwijl opnieuw wordt bevestigd dat ze als bestuurder flink wat steken heeft laten vallen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Ritter

  Nul is nul en vol is vol!

  ht*ps://youtu.be/5Ffa6FtRK8Q

 2. Cootje

  Dat scheelt ons een hoop atlete die niet naar komen , zitten we namelijk niet op te wachten . Kunnen nu integreren onder de nieuwe bewindslieden

 3. Ritter

  Sietse Fritsma ‘Kaag moet politieke biezen pakken’ v Salima Belhaj, Pieter Omtzigt – Tweede Kamer

  ht*ps://youtu.be/aI_lgLXjSUM

 4. por favor no borres

  Uir de stukken blijkt dat Defensie en CDAer Ank Bijleveld het hardste geblunderd hebben.
  Maar dat gaat DDS een brug te ver.
  Liever zeiken en zeuren over Kaag, net als de Telegraaf.

  1. albertliegt

   hoge bomen vangen veel wind zodat de arrogantste hork de grootste windvanger blijkt !

   al kaq in haar functioneren enkel minnen dus omdat te bestempelen als zeiken zeuren is voorbehouden aan hersenlozen.

 5. Onslow

  ht*ps://youtu.be/tWAsHoDIlGk

 6. Smek

  Al Kaq kan twee dingen niet 1 ze kan niks 2 ze kan helemaal niks

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.