Pieter Omtzigt reageert op ‘uit huis geplaatste kinderen’-brief van het kabinet: ‘Recht op gezinsleven is ernstig geschonden’

Het kabinet heeft na wat wikken en wegen gereageerd op het schokkende nieuws dat meer dan 1.100 kinderen van de Toeslagenaffaire (onterecht) uit huis zijn geplaatst. Pieter Omtzigt vindt die reactie volstrekt niet afdoende. Hij eist meer van het kabinet. Want, stelt hij, het recht op het gezinsleven is deze kinderen en hun ouders afgenomen. Dat kan niet zonder consequenties blijven.

Onlangs werd bekend dat maar liefst 1.115 kinderen die slachtoffer zijn van de Toeslagenaffaire uit huis zijn geplaatst door de instanties. Dit is natuurlijk verschrikkelijk. Ongekend.

Het kabinet wilde daar niet erg graag op reageren, maar heeft dat uiteindelijk dan toch maar gedaan middels een brief. Alleen is niemand daarvan onder de indruk. Zeker Pieter Omtzigt niet. Die heeft dan ook meteen gereageerd op de hutsepots van het kabinet.

“Door de uithuisplaatsingen is het recht op gezinsleven, een elementair mensenrecht ernstig geschonden. Het leed van de ouders en de kinderen is groot,” laat hij weten.

“We weten nu nog maar een deel, want die 1115 kinderen zijn de kinderen die door een rechterlijke uitspraak uit huis zijn geplaatst en alleen de kinderen die na 2015 uit huis zijn geplaatst. Het gaat dus om meer kinderen.”

Dat klopt vrijwel zeker. Ja, het kabinet geeft toe dat het om 1.115 kinderen gaat, maar dat is pas vanaf 2015. De Toeslagenaffaire gaat echter veel meer terug in de tijd. Er zijn dus veel meer kinderen die geslachtofferd zijn op het altaar van de overheidsmacht.

“Ik verwacht een plan van de regering voor deze gezinnen, voor deze kinderen en hun ouders,” stelt Omtzigt dan ook. “Het feit dat zij nu zelf naar de rechter moeten stappen volgens de brief, is toch wel de omgekeerde wereld.”

Daarnaast, schrijft Omtzigt, is het “tijd dat de regering een keer echt zelf onderzoek gaat (laten) doen naar misstanden bij de Nederlandse overheid. Er komt nu alleen informatie naar buiten als het echt niet anders kan.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. halo1

  Zijn we soms weer op weg naar een nieuwe reeks schadeloosstellingen?.. dat wordt een duur geintje voor de rest. Veel mensen hebben al veel te veel “”schadeloosstelling” ontvangen.. een land kan ook te veel “rechtsstaat” hebben…

  1. RvdBe

   Je kinderen worden idd niet zo maar uit huis geplaatst, legertje advocaten er tegenaan om schadeloos gesteld te worden en anders de racisme kaart trekken.

 2. Klaus Schwab

  Hoe zou jij reageren Halo1 als jouw gezinsleven door de belastingdienst kapot is gemaakt en je kinderen uit huis zijn geplaatst.
  Daar kan geen te veel schadeloosstelling tegenover staan lijkt mij.

  1. halo1

   Ik wil alleen maar even het kritische tegengeluid geven.. dat gebeurt veel te weinig.

   1. ElGuapo

    Een dom kritisch tegengeluid kan je beter niet geven.

    1. halo1

     Jij bent wellicht de volgende…..

     1. CZ

      Halo is een beetje dom die geen idee heeft wat er met kinderen gebeurt als ze uit huis worden geplaatst.
      Het zou halo gesierd hebben als hij had gezegd dat de verantwoordelijke direct strafbaar vervolgd zouden moeten worden….

 3. dumbfarmer

  ik kan niet ontkomen aan het liedje “ongeheurd wat hier gebeurd” van O.J. Punctuel.. evengroot een nepnummer zoals die brief…

 4. bifbof

  De onderste steen gaat vast boven komen ahum

  1. ikweetwatikwil

   Het lijkt mij dat er meer aan de hand is bij die toeslagen toestand. Als er geld aan te pas komt, krijg je misbruik. En dat gaat weer ten koste van diegene die er recht op hebben.

   Kinderen uit huis halen, dan is er iets meer aan de hand waar wij geen weet van hebben. Maar dat gebeurd niet zomaar.

   1. CZ

    Als je als ouder als belastingfraudeur word weggezet komt de kinder”bescherming” ook even kijken etc etc etc, en daar zijn ze in Nederland heel goed in…

 5. Krasvast

  Ach, Rutte haalt z’n schouders op, roept een keer mea culpa en gaat gewoon op exact dezelfde manier door, niets nieuws onder de zon!

 6. HD

  Raar verhaal, schulden en dan je kinderen weg. Daar is dan meer aan de hand.

 7. ET007

  En anders wat meneer Omtzigt? Deze man doet goed speurwerk, maar als puntje bij paaltje komt kiest Omtzigt voor het pluche.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.