Burgemeesters broeden op ‘anti-polarisatieplan’, maar richten zich niet op relschoppers

Burgemeesters hebben moeite met de polarisatie in de samenleving, vooral in coronatijd. Om die reden zijn de burgemeesters van het Veiligheidsberaad bij elkaar gekomen om een langetermijnstrategie vast te stellen voor het ‘anti-polarisatieplan’. Opvallend is echter dat de burgemeesters zich niet lijkt te richten tot de relschoppers en andere extreme groeperingen.

Het besef lijkt er te zijn dat burgemeesters een behoorlijke afstand tot de samenleving hebben, vooral nu met de relschoppers. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen weet de burgemeester niet precies wat er speelt en waar het sentiment vandaan komt. Dat kan ook haast niet anders. Maar met de polarisatie, extra gevoed door de coronamaatregelen, is het hen ook niet ontgaan dat er iets goed mis is in de samenleving.

Het probleem is alleen dat voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls al liet weten niet met de “kleine groep aanjagers” in discussie te gaan. De mensen waar iedereen zich kapot aan ergert, blijven dus buiten schot. Hij wil zich richten op de groep mensen die ‘wel vatbaar is voor argumenten’, meldt de NOS.

Tot wie gaan zich dan richten? Ondernemers die het niet eens zijn met het coronabeleid, maar de coronamaatregelen wel op moeten volgen om überhaupt voort te kunnen blijven bestaan? ‘Goh, ja, we snappen dat het erg vervelend is, wij snappen het beleid soms ook niet maar ja, we moeten het toch samen doen hè?’ Aan zo’n gesprek heeft de ondernemer niets. En de vaccinweigeraars, die in het artikel ook als extreme groep worden weggezet, gaan ook niet op uitnodiging met de burgemeester in gesprek, dus daar valt ook weinig te halen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De ambitie om met diverse groepen in gesprek te gaan en de polarisatie te verminderen is prima, maar dan moet er wel iets concreets worden neergezet. Het zou dan bijvoorbeeld beter zijn om discussie-avonden te organiseren over bepaalde thema’s die tot polarisatie hebben geleid. Zo kunnen diverse groepen met elkaar in gesprek en, als het een beetje netjes kan blijven, horen ze elkaars argumenten aan. Dat zorgt waarschijnlijk voor meer begrip in de samenleving dan een burgemeester en zijn entourage die met een paar mensen korte babbeltjes houdt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Woordkunst

  Lekker nikszeggend van die speknek..

 2. dumbfarmer

  de conclusies die er ongetwijfeld uit komen:
  – we moeten toleranter worden (lees: meer vreten van die kansloze gelukszoekers/steuntrekkers)
  – we moeten ‘het dialoog’ aan gaan (probeer je lachen in te houden)
  – er moet geld bij.. voor een partij faalhazen die van het ene nutteloze project naar het andere danst, die dan weer een nikszeggend nutteloos “informatie project” opzetten voor meer “bewustwording”.
  all in all.. denk ik dat ik te veel met die lui te maken heb, ga er goddomme nog naar klinken en dezelfde redenatie op nahouden!! 😉

 3. Duckday

  Ze staan te ver van de werkelijkheid af en weten niet wat er speeld. Gewoon andere kant opkijken. Ja dat krijg je vriendjes helpen vriendjes aan dik betaalde banen

 4. Piet Klein

  Startpunt is duidelijkheid over feiten, bevindingen en redeneringen. Start met het inzage geven van de metingen, geef beschrijvingen hoe er gemeten wordt.

  Geef inzage in de precieze getallen van positieve, testen, ziekhuisopnames, doden gemeten over alle sterfgevallen.

  Geef inzage over aantallen en bijwerkingen, doden door bijwerkingen van het vaccin.

  Geef duidelijkheid waardoor de oversterfte ontstaat.

  Dit zijn slechts feiten met een toelichting hoe de feiten gemeten worden.

  Geef duidelijkheid op basis van welke overwegingen gebaseerd op de gegevens uit de metingen en al of niet aannames over effecten van maatregelen, maatregelen genomen kunnen worden. Geef voorspellingen over het effect van maatregelen.

  Verschillende strategieën kunnen dan op basis van feitelijkheden en te volgen overwegingen gevolgd worden en besproken worden.

  Wees als overheid open. Realiseer je dat alles wat je doet je doet namens de burgers die daarvoor betalen via hun belastingen en die daarmee recht hebben op alle informatie.

  Respecteer de uitgangspunten van vaxxers en anti-vaxxers en laat zien welke maatregelen nodig zijn om binnen de randvoorwaarden, die de zorg kan leveren, we met het virus kunnen omgaan.

  Een overheid die transparant en eerlijk is, is de eerste voorwaarde voor het debat en daarmee over het elkaar vinden vanuit verschillende opvattingen.

 5. sonny

  Ja inderdaad, er is enorm veel discriminatie, die grenzeloze positieve discriminatie van kleurlingen moet stoppen!
  Het loopt de spuigaten uit, in zo ongeveer elk reclameblok worden ze op de voorgrond geschoven, het lijkt wel staatstelevisie uit Angola!
  De directie van NPO zenders hebben een dubbele agenda, een multinegroide Nederlandse samenleving en connecties met de EU omvolkingsdivisie!

 6. Kharm

  Er zitten ondertussen teveel niet Nederlandse burgemeesters bij die samenkomsten .
  En je gaat mekaar toch niet bekritiseren . Daarbij komt dat een groot gedeelte van de relschoppers ook niet Nederlanders zijn .
  En ja dan voelt een groot deel van die burgemeesters zich persoonlijk aan gesproken

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.