Caroline van der Plas komt in verzet tegen bouw megalomaan datacenter Facebook: ‘Vruchtbare landbouwgrond opgeofferd. Bizar’

BoerBurgerBeweging-leider Caroline van der Plas is kritisch op de komst van een mega-datacenter van het bedrijf Meta, het moederbedrijf van ondermeer Facebook en WhatsApp. Voor de BBB-politica is het onbegrijpelijk dat we kostbare, vruchtbare landbouwgrond gaan opofferen aan iets waar Nederlanders zelf niet van profiteren. 

Het moederbedrijf van Facebook, Meta, heeft bekend gemaakt een gigantisch datacenter te willen bouwen in Zeewolde. Er zijn echter wat kanttekeningen te plaatsen bij dit nieuws: het datacenter gaat namelijk tweemaal zo veel energie verbruiken als Amsterdam. Daarnaast komt het op vruchtbare landbouwgrond, iets wat al schaars is in Nederland door ondermeer de windmolengekte.

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas reageert geschokt op dit nieuws. Haar partij pleit voor een stop op deze energieslurpers in ons land. Als land profiteren we nauwelijks van de komst van dit soort megalomane projecten en het doet ons landschap weinig goed.

Er is echter alleen een probleem: NU.nl meldt dat het college van Zeewolde vorige week (18 november) al heeft ingestemd met de bouwplannen van dit datacenter. Halverwege december neemt de gemeenteraad een beslissing erover, het is nu aan hen om te bepalen of dit energieslurpend project er daadwerkelijk gaat komen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Toch zal het goed zijn als Van der Plas dit onderwerp snel agendeert in de Tweede Kamer. Er wordt namelijk vaker Nederlands landbouwgrond opgeofferd voor projecten van multinationals. Tot overmaat van ramp gaat het ook vaak genoeg om projecten die ons stroomnet alleen maar belasten en waar we zelf nooit wat van terugzien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. MM

  Heel noord-oost Grunninge opgeofferd aan parasitaire geld, miele, etc… eisers!
  Hoe bizar is DAT ?

  1. Mr.blauw.sky

   Vraag het aan de toekomstpercentage werknemers.

  2. Mr.blauw.sky

   Toekomstige

  3. Krasvast

   @MM: Inderdaad, ik zag laatst dat alles daar is volgeplempt met mega windturbines.

   1. hans-e-pans

    Dan weet men gelijk wie die elektriciteit van al die windmolens gaat gebruiken. Goede afspraken met een Amerikaanse moederbedrijf als Meta van oa Facebook dat bestaat niet, hoewel “papier is geduldig” zei mijn vader altijd. Ze verkondigen ook steeds dat mijn privacy, ze weten meer van mij dan ikzelf, bij hen gewaarborgd is, maar dan vraag ik me af hoe veel andere bedrijven toch aan mijn gegevens komen.

 2. JohanDijk

  wat geeft meer CO2, die paar koeien of een datacenter…. nu zie je de socialmedia klimaat activisten niet, die zitten allemaal met hun facebook te spelen. En oja ook geen klaver die een datacenter boven groen verkiest.

 3. Piet Paaltjens

  We zullen toch een bestemming moeten vinden voor de landbouwgrond als we straks de veestapel hebben gehalveerd.

  1. Laan van poot

   Je kan er ook zelf bij gaan liggen , gehalveerd ben je al.

  2. Trithing

   Mongolen als pietje zouden dit eens moeten zeggen bij een uit de klauwen gewassen boer die zijn bedrijf na jaren van keiharde miljoenen investeringen moet opdoeken..

  3. Krasvast

   @Trithing: Die zegt niets, die komt alleen om te zuigen. Niet op ingaan werkt daarom het beste!

 4. GewoonJohan

  Quote:”Voor de BBB-politica is het onbegrijpelijk…”

  Ik geloof dat ze niet helemaal beseft van wie dit land eigenlijk is.
  Koning Willem heeft er geen problemen mee.

 5. Brenda Welsh

  Grote oppervlakten aan bos in Brazilië worden opgeofferd aan de verbouw van soja. Soja o.a. voor veevoer. Aangezien de veestapel 2x te groot is voor ons kleine landje kan bij vermindering van de veestapel en gebruik van het veevoer een belangrijke bijdrage geleverd om de ontbossing tegen te gaan.

  1. Laan van poot

   Wie geeft die 200 miljoen Brazilianen te vreten ? Wie geeft 200 miljoen Indonesiërs te vreten ? Heel Europa tegen de vlakte gegooid wegens de economie en dan met het vingertje wijzen , van mij mogen ze voor levensbehoud het hele woud kappen in die landen , voor een dubbeltje op de eerste rang zitten wel de lusten maar niet de lasten . Wie het langste leef heeft alles en die Brazilianen en Indonesiërs hoeven niet voor mij kleinkinderen te zorgen die zoeken het maar uit dat hebben wij ook moeten doen

   1. Brenda Welsh

    Uw taalgebruik lijkt iets of wat op magisch realisme. Grappig: langste leef.

  2. Trithing

   brenda is een geïndoctrineerde imbeciel

   1. Marcoweer

    Dat is ze zeker maar de kap van het regenwoud is wel een probleem waar op zeer korte termijn iets aangedaan moet worden.

   2. AS210854

    👍👍👍👍👍🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂

 6. Duckday

  Bizar de regering moet hier ingrijpen. Welke zolen beslissen hier over dit kan toch niet waar zijn Het leverd niks op voor Nederland ALLEN RAAKT HET STROOM NET OVERBELAST.en krijgen we straks grote ontploffingen.

 7. Paardenmiddel

  Er staan verschillende centra op het programma, en wij moeten betalen zodat ze in Amerika winst maken. Overigens, is het onze eigen info dat opgeslagen wordt.

 8. Nostradamus

  De wethouder die er een paar centjes extra aan verdiend heeft, maar wat je niet terug vindt op zijn salarisstrookje.

  1. Jack Flash

   Dat hele zooitje plus elektrische auto’s en warmtepompen draait straks op wind & zonne-energie.
   Laat mij niet lachen.

 9. Krasvast

  Gelukkig hebben we windturbines… 🙂

  1. Jack Flash

   De blamage van dit mislukte groene plan is te groot. .

  2. Jack Flash

   De blamage van dit mislukte groene plan is te groot. .

  3. Jack Flash

   De blamage van dit mislukte groene plan is te groot. .

 10. leukeditter

  Hebben we met kerst een triage?

  We hebben problemen als vorig jaar.

  We zien dat gevaccineerden ook besmet raken en de gevaccineerden hebben intensivere zorg nodig en liggen LANGER op de IC

  pietje nog ff om n prik ouwe rukker

  Bron: NDR

  1. por favor no borres

   ndr.nl – Stichting Nederlandse Draf en Rensport?

   1. leukeditter

    zelfs dat snaptie niet de lamme zak

 11. right

  Als tgv het Covid19, de energietransitie en de overhaaste milieudoelstellingen, 3/4 van Nederland werkloos thuis zit dan wel ‘thuiswerkend’ is, wordt een uitbreiding van Facebook datacentra wel hoognodig voor de notoire babbelzieke bevolking!
  Alleen konden ze deze plannen beter realiseren op de toch al voor een groot deel verontreinigde Maasvlakte of zo!

  1. sonny

   Right,
   De meute Facebook verslaafden is precies dat bevolkingsgedeelte, noem het maar ‘het politiek ongeorienteerde kuddevolk’, welke steevast en zonder na te denken het ‘linkse’ vakje rood kleurt!

   1. Piet Paaltjens

    Sonny stemt op de PVV, dat vindt hij zelf reuze slim.

    😎

    1. september

     De kans is niet groot dat de PVV in de regering komt

     1. sonny

      Nog niet, klopt!
      De geest der tijden verandert snel!

     2. Piepertje

      Wel, als er maar genoeg slimme mensen, op stemmen.

 12. Kharm

  Er wordt door de meeste één ding vergeten . Belasting moet betaald worden in het land waar de productie en verkoop plaats vindt. Dat hebben de landen onlangs afgesproken om brievenbus bedrijven tegen te gaan.
  En je zal die boer maar wezen die zijn land ze willen , dankzij de tegenstanders kan hij geen goede prijs meer krijgen voor zijn land . En hij mag al niet meer verbouwen wat hij wil, weet u nog de stikstof regels.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.